ΑρχικήΕιδήσειςΤα «γενετικά» μυστικά του κρασιού

Τα «γενετικά» μυστικά του κρασιού

Πολλές έρευνες μέχρι σήμερα έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού είναι ευεργετική για την υγεία μας. Επίσης η αφθονία των γεύσεων που μπορεί να μας προσφέρει μια μόνο γουλιά του είναι εκπληκτική. Σήμερα οι επιστήμονες αναζητούν τρόπους για να μιμηθούν τη φύση και να δημιουργήσουν καλύτερες και πιο φθηνές ποικιλίες κρασιού.

Ιταλοί επιστήμονες έχουν αναγνωρίσει τον γενετικό κώδικα των πασίγνωστων ποικιλιών pinot noir, οι οποίες είναι υπεύθυνες για το υπέροχο κόκκινο κρασί της Βουργουνδίας, ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία καλύτερων και πιο φθηνών ποικιλιών κρασιού.

Το Pinot Noir είναι η ποικιλία – σημαία της Βουργουνδίας στη Γαλλία, και θεωρείται μία από τις αρχαιότερες ποικιλίες κρασιού στον κόσμο, με ρίζες στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Οι Ιταλοί ερευνητές ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι έχουν εντοπίσει περισσότερες από 2 εκατομμύρια γενετικές παραμέτρους στα σταφύλια pinot noir, δίνοντας την ευκαιρία της ανάπτυξης και της δημιουργίας ενός νέου πολύτιμου είδους.

Η μεγάλη και ευγενής ποικιλία σταφυλιών από τη Βουργουνδία δέχτηκε μία μεγάλη ώθηση που τη τοποθέτησε πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των οινόφιλων ανά τον κόσμο. Πρόκειται για την ταινία “Πλαγίως” (Sideways), που προβλήθηκε πριν κάποια χρόνια και απέσπασε πολλά κινηματογραφικά βραβεία.

Ωστόσο το Pinot Noir είναι μία φοβερά δύσκολη και ιδιότροπη ποικιλία κρασιού, με ιδιαιτερότητες που ξεκινούν από το αμπέλι και φτάνουν στο ποτήρι.

Σύμφωνα με τον Riccardo Velasco, υπεύθυνο γενετικής από το Istituto Agrario San Michele all’Adige, η αναγνώριση των στοιχείων από τα οποία αποτελείται η συγκεκριμένη ποικιλία σε γενετικό επίπεδο θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη σταφυλιών που θα είναι ανθεκτικά σε ασθένειες χωρίς να χρειάζεται να θυσιαστεί η γεύση.

«Η ανακάλυψη των μοριακών δεικτών είναι ένα εκπληκτικό εργαλείο το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη όχι μόνο την ποικιλίας pinot noir αλλά και οποιασδήποτε άλλης ποικιλίας,» σχολιάζει ο Velasco σε μια συνέντευξη.

Ο Velasco και η ομάδα του είναι από τους πρώτους που κατηγοριοποίησαν τα χιλιάδες σημειακούς νουκλεοτιδικούς πολυμορφισμούς (SNPs, single nucleotide polymorphisms), που βρίσκονται ανάμεσα σε 30,000 γονίδια.
Ο μονονουκλεοτιδικός πολυμορφισμός αφορά αλλαγές στον γενετικό κώδικα.

Η Ιταλική ομάδα έχει αναγνωρίσει επίσης ένα μεγάλο αριθμό γονιδίων που σχετίζονται με την ανθεκτικότητα στις ασθένειες, 289 από τα οποία περιέχουν SNPs.

Ο Brian Dilkes από το UC Davis Genome Center είπε ότι οι νέες πληροφορίες ήταν πολύτιμες και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενδυνάμωση των παραδοσιακών μεθόδων καλλιέργειας.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για την παραγωγή γενετικά τροποποιημένων σταφυλιών, όμως ποτέ δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον.

«Δεν ενδιαφερόμαστε για την παραγωγή γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Κάτι τέτοιο δεν θα είναι αποδεκτό στην Ευρώπη αλλά και από τον κόσμο, ο οποίος διατηρεί συντηρητική στάση,» σχολιάζει ο Dilkes.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166