Τα ηλικιακά στερεότυπα αποτελούν πρόβλημα για τους ηλικιωμένους εργαζομένους

Τα ηλικιακά στερεότυπα αποτελούν πρόβλημα για τους ηλικιωμένους εργαζομένους

Οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι ενδέχεται να αποχωρήσουν πρόωρα από το εργατικό δυναμικό της εκάστοτε επιχείρησης, επειδή νιώθουν πως είναι περιττοί και ανίκανοι εξαιτίας του προχωρημένου της ηλικίας τους.

Μια μελέτη που διεξήχθη με επικεφαλής τον ερευνητή της Ψυχολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, τον Δρ Courtney von Hippel, διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι που αισθάνονται περιθωριοποιημένοι στην εργασία τους είναι πιο πιθανό να μην αγαπήσουν ποτέ τη δουλειά τους, και κατ’ επέκταση να παραιτηθούν από την επιχείρηση στην οποία εργάζονται.

Ο Δρ Courtney von Hippel ανέφερε: «Τα άτομα μεγάλης ηλικίας που εργάζονται ως υπάλληλοι έχουν βαθιά ριζωμένα μέσα στην ψυχή τους τα ηλικιακά στερεότυπα και κατά συνέπεια λαμβάνουν την χαμηλότερη δυνατή ικανοποίηση από την εργασία τους. Επίσης δείχνουν να μην είναι αφοσιωμένοι στο έργο που έχουν αναλάβει και όλα αυτά συμβάλλουν στο να αισθάνονται άσχημα στον εργασιακό τους χώρο, εν αντιθέσει με τους νεότερους συναδέλφους τους».

Για πέντε συνεχόμενες εβδομάδες, 280 εργαζόμενοι ηλικίας από 18 έως 66 ετών ερευνήθηκαν διεξοδικά σχετικά με τις εμπειρίες που σχετίζονται με την ηλικία τους στον εργασιακό τους χώρο, καθώς και επίπεδα ικανοποίησης από την εργασία, τη συνεργασία με άλλα άτομα, την οργανωτική συμπεριφορά, την ψυχική ευεξία στο χώρο εργασίας και τις ενδεχόμενες προθέσεις για να παραιτηθούν από τη δουλειά τους.

Ο Δρ. Von Hippel επισήμανε το γεγονός: «Τα αρνητικά συναισθήματα που πηγάζουν από τα ηλικιακά στερεότυπα υπάρχουν τόσο στα νεαρά άτομα όσο και στους ηλικιωμένους εργαζόμενους, φυσικά για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία ηλικιακή ομάδα. Το συμπέρασμα της μελέτης μας είναι ότι οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι αισθάνονται και χαρακτηρίζονται συχνά ως τεχνολογικά ανίκανοι και λιγότερο ικανοί στην προσαρμοστικότητα των αλλαγών, ενώ οι νεότεροι εργαζόμενοι χαρακτηρίζονται συχνά ως αναξιόπιστοι και άπειροι. Ωστόσο, διαπιστώσαμε πώς τα συναισθήματα που υπήρχαν στις νεαρές ηλικίες δεν θεωρούνταν πρόβλημαγια αυτούς τους ανθρώπους .

Παρόλο που και οι νεότεροι εργαζόμενοι αισθάνθηκαν στο πετσί τους τα ηλικιακά στερεότυπα, όσο συχνά και οι μεγαλύτεροι συνάδελφοί τους, εν τούτοις μόνο οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι εμφάνισαν αρνητικές τάσεις στην εργασίας του εξαιτίας του συγκεκριμένου θέματος

Φαίνεται πως οι νεότεροι θεωρούν αντιμετωπίζουν τα ηλικιακά στερεότυπα με πολύ χαλαρό τρόπο, κάτι που αποδεικνύεται πως ξεπερνιέται εύκολα, εν αντιθέσει οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι βιώνουν άσχημες συνθήκες στην εργασία τους που τους οδηγεί αναπόφευκτα στην παραίτηση από τη δουλειά τους.

Ο Δρ von Hippel δήλωσε ότι οι επιπτώσεις στους ηλικιωμένους εργαζομένους που σχετίζονται με τα ηλικιακά στερεότυπα, εκτιμάται πως τα επόμενα χρόνια θα γίνουν μάστιγα σχεδόν σε όλες τις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου, εξαιτίας του όλο και μεγαλύτερου γηράσκοντος παγκόσμιου πληθυσμού.

Τις επόμενες δεκαετίες, η γήρανση του πληθυσμού στις εκβιομηχανισμένες χώρες θα αποτελέσει μείζονα πρόκληση για τη διατήρηση του απαιτούμενου μεγέθους του εργατικού δυναμικού

Οι κυβερνητικές προσπάθειες για την ενίσχυση της καλής ψυχολογίας στο εργατικό δυναμικό θα είναι λιγότερο αποτελεσματικές, εάν συνεχιστούν να παραμελούνται σημαντικοί παράγοντες όπως ετούτο το ζήτημα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν μία κατάσταση με διαφορετικό τρόπο, δηλαδή κάποιοι μπορεί να φτάσουν σε σημείο και να αυτοκτονήσουν. Εδώ φυσικά εμπλέκεται ο παράγοντας της κατάθλιψης που μεγεθύνει το πρόβλημα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας