Τα μαγικά μανιτάρια μπορούν να επαναφέρουν τους εγκεφάλους των ασθενών με κατάθλιψη

Τα μαγικά μανιτάρια μπορούν να επαναφέρουν τους εγκεφάλους των ασθενών με κατάθλιψη.

Οι ασθενείς που λαμβάνουν ψιλοκυβίνη για τη θεραπεία της κατάθλιψης παρουσιάζουν μειωμένα συμπτώματα εβδομάδες μετά τη θεραπεία και ουσιαστικά θεωρείται η επαναφορά του εγκεφάλου στις φυσιολογικές δραστηριότητες.

Τα ευρήματα προέρχονται από μια μελέτη στην οποία οι ερευνητές από το Imperial College London χρησιμοποίησαν ψιλοκυβίνη – την ψυχοδραστική ένωση που απαντάται φυσικά στα μαγικά μανιτάρια – για τη θεραπεία ενός μικρού αριθμού ασθενών με κατάθλιψη στους οποίους η συμβατική θεραπεία απέτυχε.

Σε μια δημοσίευση που δημοσιεύθηκε σήμερα στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports , οι ερευνητές περιγράφουν τα οφέλη που αναφέρθηκαν από τον ασθενή και διαρκούν μέχρι πέντε εβδομάδες μετά τη θεραπεία και πιστεύουν ότι η ψυχεδελική ένωση μπορεί να επαναφέρει αποτελεσματικά τη δραστηριότητα των κυκλωμάτων του εγκεφάλου που είναι γνωστό ότι παίζουν ρόλο στην κατάθλιψη.

Η σύγκριση των εικόνων των εγκεφάλων των ασθενών πριν και μία ημέρα μετά τη λήψη της θεραπείας με το φάρμακο αποκάλυψε αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζονται με σημαντικές και διαρκείς μειώσεις των καταθλιπτικών συμπτωμάτων .

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι ενώ τα αρχικά αποτελέσματα της πειραματικής θεραπείας είναι συναρπαστικά, περιορίζονται από το μικρό μέγεθος δείγματος καθώς και από την απουσία μίας ομάδας ελέγχου – όπως μια ομάδα placebo – για να έρθει σε άμεση αντίθεση με τους ασθενείς.

Ο Δρ Robin Carhart-Harris, επικεφαλής της ψυχεδελικής έρευνας στο Imperial, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε: “Έχουμε δείξει για πρώτη φορά σαφείς αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα σε καταθλιπτικά άτομα που έλαβαν psilocybin μετά από αποτυχία να ανταποκριθούν στις συμβατικές θεραπείες.

“Πολλοί από τους ασθενείς μας περιέγραψαν την αίσθηση« επαναφοράς »μετά από τη θεραπεία και συχνά χρησιμοποιούσαν υπολογιστικές αναλογίες, για παράδειγμα, δήλωσε ότι αισθάνθηκε ότι ο εγκέφαλός του είχε« εκφυλιστεί »σαν σκληρός δίσκος στον υπολογιστή και άλλος είπε ότι αισθάνθηκε« επανεκκίνηση ». μπορεί να δώσει στα άτομα αυτά το προσωρινό «kick-start» που χρειάζονται για να ξεφύγουν από τις καταθλιπτικές τους καταστάσεις και αυτά τα αποτελέσματα απεικόνισης υποστηρίζουν πειραματικά μια αναλογική «επαναφορά». Παρόμοια εγκεφαλικά αποτελέσματα σε αυτά έχουν παρατηρηθεί με ηλεκτροσπασμοθεραπεία ».

Κατά τη διάρκεια περίπου της τελευταίας δεκαετίας, πραγματοποιήθηκαν ορισμένες κλινικές δοκιμές σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των ψυχεδελικών ουσιών σε ασθενείς με καταστάσεις όπως η κατάθλιψη και οι εθισμοί, αποδίδοντας πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα.

Στην πρόσφατη δοκιμή, η πρώτη θεραπεία διεξήχθη με ψιλοκυβίνη στην κατάθλιψη, σε 20 ασθενείς και έλαβαν δύο δόσεις ψιλοκυβίνης (10 mg και 25 mg), με τη δεύτερη δόση να λαμβάνεται μία εβδομάδα μετά την πρώτη.

Δεκαεννέα από αυτούς υποβλήθηκαν σε αρχική απεικόνιση εγκεφάλου και κατόπιν σε δεύτερη σάρωση μία ημέρα μετά τη θεραπεία υψηλής δόσης. Ο Carhart-Harris και η ομάδα του χρησιμοποίησαν δύο κύριες μεθόδους απεικόνισης του εγκεφάλου για να μετρήσουν τις μεταβολές στη ροή του αίματος και τη διασταύρωση μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου, ενώ οι ασθενείς ανέφεραν τα καταθλιπτικά συμπτώματά τους συμπληρώνοντας με τη μορφή κλινικών ερωτηματολογίων.

Αμέσως μετά τη θεραπεία με ψιλοκυβίνη, οι ασθενείς ανέφεραν δραστική μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων – που αντιστοιχούσαν σε καλυτέρευση της ψυχικής τους υγείας που χαρακτηρίζεται από βελτιώσεις στη διάθεση και την ανακούφιση από το στρες.

Η λειτουργική απεικόνιση μαγνητικής τομογραφίας αποκάλυψε μειωμένη ροή αίματος σε περιοχές του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της αμυγδαλής, μιας μικρής περιοχής στον εγκέφαλο που είναι γνωστό ότι εμπλέκεται στην επεξεργασία συναισθηματικών απαντήσεων, άγχους και φόβου. Βρήκαν επίσης αυξημένη σταθερότητα σε ένα άλλο δίκτυο του εγκεφάλου, που συνδέθηκε προηγουμένως με τα άμεσα αποτελέσματα της ψιλοκυβίνης καθώς και με την ίδια την κατάθλιψη.

Αυτά τα ευρήματα παρέχουν ένα νέο παράθυρο σε ό, τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των ανθρώπων αφού έχουν «επανέλθει» από ένα ψυχεδελικό σοκ, όπου μια αρχική αποσύνθεση των δικτύων του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του φαρμάκου ακολουθείται από μια επανένταξη μετά.

Ο Δρ Carhart-Harris εξήγησε: “Μέσω της συλλογής αυτών των δεδομένων απεικόνισης, έχουμε κατορθώσει να παράσχουμε ένα παράθυρο στα μεταγενέστερα αποτελέσματα της θεραπείας με psilocybin στους εγκεφάλους των ασθενών με χρόνια κατάθλιψη. καθώς και λαμβάνοντας υπόψη το τι λένε οι άνθρωποι για τις εμπειρίες τους, επίσης μπορεί οι ψυχεδελικές ουσίες πραγματικά να «επαναφέρουν» τα δίκτυα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την κατάθλιψη, επιτρέποντάς τους πραγματικά να αρθούν από την κατάθλιψη.

Οι συγγραφείς προειδοποιούν ότι ενώ τα αρχικά ευρήματα είναι ενθαρρυντικά, η έρευνα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και οι ασθενείς με κατάθλιψη δεν πρέπει να προσπαθούν να αυτο-θεραπευτούν με τέτοιου είδους φάρμακα, καθώς η ομάδα παρέχει ένα ειδικό θεραπευτικό πλαίσιο για την εμπειρία των φαρμάκων και τα πράγματα μπορεί να πάνε στραβά εάν η εκτεταμένη ψυχολογική συνιστώσα της θεραπείας παραμελείται.

Προσθέτουν ότι οι μελλοντικές μελέτες θα περιλαμβάνουν πιο ισχυρά σχέδια και επί του παρόντος σχεδιάζουν να δοκιμάσουν την ψιλοκυβίνη εναντίον ενός κορυφαίου αντικαταθλιπτικού σε μια δοκιμαστική ομάδα που θα ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους.

Ο καθηγητής Νευροψυχοφαρμακολογίας Edmond J. Safra, ο οποίος είναι και διευθυντής της Μονάδας Νευροψυχοφαρμακολογίας της Διεύθυνσης Εγκεφαλικών Επιστημών και ανώτερος συγγραφέας του βιβλίου, πρόσθεσε: «Απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες για να διαπιστωθεί εάν αυτό το θετικό αποτέλεσμα μπορεί να αναπαραχθεί σε περισσότερους ασθενείς, αλλά αυτά τα αρχικά ευρήματα είναι συναρπαστικά και παρέχουν μια άλλη οδό θεραπείας “.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας