ΑρχικήGadgetΤα μάτια του πιλότου και τα υπερμεγέθη goggles

Τα μάτια του πιλότου και τα υπερμεγέθη goggles

Για να ξεδιαλύνουμε έναν έναν τους μύθους γύρω από το θέμα των πτήσεων προπολεμικά, οι πιλότοι δεν φορούσαν τα aviator γυαλιά ηλίου για να πετάξουν με το αεροπλάνο, αλλά για να ξεφορτωθούν αυτήν την ασπρίλα που τους δημιουργούσαν εν πτήσει τα υπερμεγέθη goggles.

Η επινόηση της Ray-Ban επέτρεπε να περάσει αρκετός ήλιος ώστε να «σβήσει» σιγά σιγά η αντιαισθητική «ασπρίλα» γύρω από τα μάτια από τα ειδικά goggles που φορούσαν οι πιλότοι κατά τη διάρκεια της πτήσης και τα οποία δεν άφηναν να περάσει ίχνος ήλιου. Όλα αυτά συνέβαιναν εν έτει 1936, όταν η Ray-Ban, θυγατρική της Bausch & Lomb (πολύ πριν την εξαγοράσει η ιταλική Luxottica), γινόταν εφευρέτης των aviator και αποκλειστικός προμηθευτής της αμερικανικής αεροπορίας.

Πρώτος εντολοδόχος, παρ’ όλα αυτά, ήταν ένας πρωτοπόρος της αεροπλοΐας, ο John MacCready, ο οποίος το 1920 διέσχισε τον Ατλαντικό Ωκεανό χωρίς επαρκή προστασία για τα μάτια. Αμέσως μετά επικοινώνησε προβληματισμένος με την Bausch & Lomb ζητώντας της να κατασκευάσει για λογαριασμό του ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου υψηλής προστασίας, πανοραμικά και κομψά (πάντα δανδήδες αυτοί οι άνθρωποι των αιθέρων). To πρωτότυπο ζευγάρι γυαλιών δημιούργησε η Bausch & Lomb το 1936 –άγνωστο γιατί πήρε τόσα χρόνια. Ζύγιζε 150 γραμμάρια, είχε επιχρυσωμένο σκελετό και πράσινους φακούς με φίλτρο για τις υπεριώδεις ακτίνες. Το όνομά του, Anti-Glare, αντικαταστάθηκε έναν χρόνο αργότερα με το (πιο εμπορικό) Ray-Ban.

Συχνά, πάντως, οι Αμερικανοί αεροπόροι (όχι οι πολεμικοί –οι σκέτοι) προτιμούσαν το πιο τετραγωνισμένο σχήμα που λάνσαρε η εταιρεία American Optical, ομολογουμένως με μια μικρή καθυστέρηση, το 1958. Αλλά ήδη από τότε που ο στρατηγός Douglas Macarthur, φορώντας τα Ray-Ban του, πάτησε το πόδι του στις Φιλιππίνες με τον αέρα του νικητή το 1944, έγινε επισήμως ο πρώτος «σταρ» που έκανε διάσημα τα aviator, τα οποία έκτοτε και επί μακρόν ήταν γνωστά ως «τα γυαλιά του Macarthur». Ανταποδίδοντας την τιμή, η Ray-Ban κυκλοφόρησε τη δεκαετία του ’50 ένα μοντέλο με το όνομα του στρατηγού. Καμιά τριανταριά χρόνια αργότερα, το Top Gun ανέβασε το ποσοστό πωλήσεων των γυαλιών aviator κατά σαράντα τοις εκατό, χωρίς ωστόσο να είναι μονοπώλιο των στρατιωτικών…

Περίεργοι τύποι τα φόρεσαν κατά καιρούς, όπως ο Slash των Guns ‘n’ Roses και ο Hunter S. Thompson (υπογραμμίζοντας όχι τόσο το απωθημένο του που δεν έγινε ιπτάμενος, αλλά μάλλον τη στενή συγγένεια των aviator με τα γυαλιά της σκοποβολής).

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166