Ξέρετε πως να χειριστείτε ένα διάλογο; Μπορείτε να στηρίξετε την άποψή σας αποτελεσματικά και να αντικρούσετε τον αντίπαλο; Αν όχι, τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει τρόπος να βελτιωθείτε. Το Texnologia.Net αποκαλύπτει τα μυστικά της επιτυχίας σε ένα διάλογο.
Κάποιοι άνθρωποι ξέρουν να συζητούν καλύτερα από κάποιους άλλους. Και κάποιοι κάνουν αυτή τους την ικανότητα επάγγελμα και δραστηριοποιούνται σε κλάδους όπως η νομική και οι πωλήσεις. Ακόμα, όμως, και αν δουλεύετε σε γραφείο, η ικανότητα να συζητάτε είναι ζωτικής σημασίας, προκειμένου να επιτυγχάνετε τους στόχους σας σε επαγγελματικό επίπεδο. Ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεστε τις διάφορες συζητήσεις θα και το αν θα μπορέσετε να αυξήσετε το μισθό σας, να κερδίσετε μια ανώτερη θέση που νομίζετε ότι αξίζετε, ένα καλύτερο ωράριο εργασίας, καλύτερους πελάτες κ.λπ.
Έτσι, το Texnologia σας παρουσιάζει μερικούς απλούς τρόπους για να μπορέσετε να ανταπεξέλθετε δυναμικά στο χειρισμό των λεκτικών καταστάσεων σε μια δημόσια συζήτηση.
Ερευνήστε όλες τις πληροφορίες γύρω από την άποψη που σας ενδιαφέρει
Επιλέξτε την άποψη, την οποία θα υποστηρίξετε. Υπάρχουν πάντα δύο (ή περισσότερες) ιδέες, πάνω στις οποίες θα συζητήσετε. Πρέπει να επιλέξετε μία και να την στηρίξετε. Αν έχετε κάποια αμφιβολία για αυτό που λέτε, θα φανεί στη συζήτηση. Δεν χρειάζεται να συμφωνείτε με την άποψη που υποστηρίζετε. Πρέπει απλά να την υιοθετήσετε προκειμένου να κατασκευάσετε ισχυρά επιχειρήματα.
Σχεδιάστε τη συζήτηση
Από τη στιγμή που θα έχετε ερευνήσει και τις δύο πλευρές, πρέπει να σχεδιάσετε τον τρόπο που θα κάνετε την παρουσίαση. Η ανοιχτή συζήτηση, όπως και το δοκίμιο, ακολουθεί μια φόρμουλα. Έχει μία εισαγωγή, αποδεικτικά στοιχεία (κυρίως θέμα) και έναν επίλογο. Η ουσιώδης διαφορά τους είναι ότι οι περισσότερες δημόσιες συζητήσεις είναι προφορικές. Μιλάτε στο κοινό, και πολλές φορές αυτοσχεδιάζετε.
Εισαγωγή
Όταν αρχίζετε μια συζήτηση, πρέπει να κάνετε μια εισαγωγή. Αλλά προσέξτε να μην είναι πολύ περίτεχνη. Συνήθως, πρέπει απλά να αναφέρετε το θέμα. Μπορείτε να ξεκινήσετε μιλώντας γενικά ή με ένα ανέκδοτο, αλλά μην ξεφύγετε πάρα πολύ, γιατί το ακροατήριό σας θα αρχίσει να εκνευρίζεται και στο τέλος δεν θα ακούσει τίποτα από αυτά που έχετε να πείτε.
Αποδείξεις
Συγκεντρώστε τουλάχιστον τρία αποδεικτικά στοιχεία και προετοιμάστε τα. Μπορεί να μην τα χρησιμοποιήσετε όλα την ώρα που μιλάτε. Ωστόσο, θα έχετε επιπλέον πληροφορίες, τις οποίες μπορείτε να εκμεταλλευτείτε για να γεμίσετε το χρόνο σας, αν κανείς δεν έχει να σχολιάσει ή να ρωτήσει κάτι.
Επίλογος
Ολοκληρώστε τη συζήτηση ανασκευάζοντας τα επιχειρήματα του αντιπάλου. Στην συνέχεια, επαναβεβαιώστε τα δικά σας επαναλαμβάνοντας την άποψή σας δυνατά.
Το περιτύλιγμα
Η παρουσίαση, η ομιλία και η εμφάνιση έχει τόση σημασία όση και το ύφος, ο τρόπος και το περιεχόμενο της ομιλίας σας.
- Ντυθείτε κατάλληλα.
- Προετοιμάστε σημειώσεις. Δεν θέλετε η συζήτησή σας να είναι μια προφορική παρουσίαση ενός γραπτού δοκιμίου.
- Εξασκηθείτε μιλώντας δυνατά, αρχικά μπροστά στον καθρέφτη και στη συνέχεια μπροστά σε άλλα άτομα.
- Είναι σημαντικό να έχετε κατανοήσει και τις δύο απόψεις της συζήτησης, ώστε να είστε προετοιμασμένοι να αντικρούσετε την άλλη πλευρά.
- Να είστε έτοιμοι να αποδεχτείτε κάποια μη σημαντικά σημεία. Δεν πειράζει αν χάσετε κάποιες μάχες. Σημασία έχει να κερδίσετε τον πόλεμο.
Θυμηθείτε
Οι συζητήσεις είναι σαν τα δοκίμια. Υπάρχει μια υπόθεση (κεντρικό επιχείρημα), κάποιες αποδείξεις και ένας επίλογος. Η ουσιώδης διαφορά στην ανοιχτή συζήτηση είναι η παρουσίαση. Δεν πρέπει να δίνετε την εντύπωση ότι απλά διαβάζετε δυνατά ένα γραπτό δοκίμιο. Παρουσιάζετε ένα θέμα, ένα επιχείρημα, μία άποψη προφορικά. Πρέπει να πείσετε τον αντίπαλο ότι έχετε δίκιο και ότι αυτός / αυτή έχει άδικο. Αυτό θα το πετύχετε με το να είστε σίγουροι για τον εαυτό σας. Επίσης, πρέπει να ανασκευάσετε τα επιχειρήματα του αντιπάλου και να τονίσετε τη δική σας άποψη.
Έχει μεγάλη σημασία να καταλάβετε όλες τις πλευρές του θέματος, ώστε να μπορέσετε να αντικρούσετε τον αντίπαλο. Αυτή είναι και η πιο σημαντική διαφορά ανάμεσα σε μια ανοιχτή συζήτηση και σε ένα γραπτό δοκίμιο.