ΑρχικήΕπιστήμηΤα οικοδομικά απορρίμματα μπορούν να μετατραπούν σε αθλητικό εξοπλισμό και άλλα είδη

Τα οικοδομικά απορρίμματα μπορούν να μετατραπούν σε αθλητικό εξοπλισμό και άλλα είδη

Τα οικοδομικά απορρίμματα μπορούν να μετατραπούν σε αθλητικό εξοπλισμό και άλλα είδη.

Οι τεράστιοι όγκοι των οικοδομικών υλικών που δημιουργούνται από το γκρέμισμα των κτιρίων κάθε χρόνο θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν σε νέα προϊόντα, όπως οι μάσκες αερίων και ο αθλητικός εξοπλισμός μετά από έρευνα που διεξήχθη από επιστήμονες και επιχειρήσεις ανακύκλωσης.

Ο Δρ. Kenny Vanreppelen, ερευνητής ανανεώσιμων προϊόντων και ιδρυτής της βελγικής πρωτοβουλίας Act&Sorb, δημιούργησε το έργο FibreCarb για την ανακύκλωση απορριμμάτων από χαρτόνι μετά από το γεγονός ότι δεν ήταν σε θέση να ανακυκλώσει το άχρηστο υλικό που προέκυψε κατά την ανακαίνιση του σπιτιού του.

«Στο τέλος της ανακαίνιση του κτιρίου πιθανότατα θα διαπιστώσετε πως έχουν μαζευτεί αρκετά υλικά που συνήθως τα θεωρούμε σκουπίδια και το χειρότερο στοιχείο της υπόθεσης είναι πως αυτά τα απορρίμματα δεν ανακυκλώνονται, παρά μόνο καίγονται ή οδηγούνται στο χώρο της υγειονομική ταφή», εξήγησε ο Δρ. Kenny Vanreppelen. «Αλλά ευτυχώς τώρα έχουμε αναπτύξει μια διαδικασία για επαναχρησιμοποιήσουμε αυτά τα υλικά και να φτιάξουμε ένα προϊόν που ονομάζεται ενεργός άνθρακας, το οποίο χρησιμοποιείται ως φίλτρο σε καθαριστές νερού ή μάσκες αερίων».

Τα απόβλητα από την κατασκευαστική βιομηχανία αντιπροσωπεύουν περίπου τα μισά από τα 1,3 δισεκατομμύρια τόνους στερεών αποβλήτων που οι πόλεις παράγουν παγκοσμίως κάθε χρόνο. Αυτό είναι σχεδόν ισοδύναμο με τον όγκο των υλικών που χρειάζονται για να χτιστούν 4,5 εκατομμύρια μονοκατοικίες – και αρκετά για να στεγάσουν σχεδόν ολόκληρο τον πληθυσμό του Βελγίου.

Η εξόρυξη πρώτων υλών και η κατασκευή νέων προϊόντων για κτίρια, μαζί με την ίδια την κατασκευή, είναι επίσης υπεύθυνη για το 3-6% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας , καθώς και σημαντικό ποσοστό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Αυτό έχει προκαλέσει πολλές ανησυχίες για τις ζημίες που προκαλεί στο περιβάλλον – και στις οικονομίες μας – οπότε σαν υπεύθυνοι πολίτες αυτού του πλανήτη καλούμαστε να εξετάσουμε διάφορους τρόπους καλύτερης χρήσης των απορριμμάτων που προέρχονται από τον κατασκευαστικό κλάδο.

Η Act&Sorb μέσα από αυτήν την ανακύκλωση των υλικών παράγει ινοσανίδες ή MDF, που συνήθως χρησιμεύουν για τους τοίχους των κτιρίων και τα έπιπλα.

Το MDF κατασκευάζεται σε μεγάλο βαθμό από άλλες ακατάλληλες ίνες ξύλου που παράγονται ως υποπροϊόν αλέσεως, οι οποίες συνδυάζονται με ρητίνη και κηρό, και στη συνέχεια θερμαίνονται και πιέζονται για να γίνουν ένα ενιαίο υλικό. Ωστόσο, οι κόλλες που χρησιμοποιούνται στη σύνδεση αυτών των κατασκευών καθιστούν δύσκολη την ανακύκλωση μετά τη χρήση τους.

Μετά από μια επιτυχημένη δοκιμή που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αυστραλία, η Act&Sorb σχεδιάζει τώρα να κατασκευάσει το πρώτο της εργοστάσιο στην Ευρώπη το 2020 και διερευνά επίσης και άλλες μορφές αποβλήτων που μπορεί να αξιοποιήσει.

Η επιθυμία της ανακύκλωσης των εμπορικών απορριμμάτων αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι η κουλτούρα των αχρήστων σκουπιδιών είναι μη βιώσιμη και ωθεί τις βιομηχανίες να στραφούν προς ένα μοντέλο που βάλλεται κατά του περιβάλλοντος, κάτι που αντικειμενικά χαρακτηρίζεται ως μία κακή συνήθεια.

Πολλές βιομηχανίες διερευνούν τώρα τις δυνατότητες οικοδόμησης μιας κυκλικής οικονομίας, όπου οι πόροι δεν θα απορρίπτονται ποτέ ως απόβλητα, αλλά θα μετατρέπονται σε άλλο προϊόν όταν τελειώνει η αρχική τους χρήση.

Ένας βασικός τρόπος για να επιτευχθεί αυτό το εγχείρημα έγκειται στο σχεδιασμό προϊόντων που μπορούν εύκολα να αποσυναρμολογηθούν. Για παράδειγμα, τα σπίτια που σχεδιάζονται με αρθρωτά στοιχεία, τα οποία μπορούν αργότερα να αφαιρεθούν, άθικτα, χωρίς να υπάρξει καταστροφή των υλικών.

Ο Marcello Colledani, Αναπληρωτής Καθηγητής Τεχνολογίας Μεταποιητικής Βιομηχανίας στο Politecnico di Milano της Ιταλίας, δήλωσε ότι μια βαθύτερη προσέγγιση αναφορικά με αυτό το ζήτημα θεωρείται αναγκαία και είναι ζωτικής σημασίας – όλα αυτά σε στενή συνεργασία με εταιρείες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να βρουν την κατάλληλη χρήση για τα ανακυκλωμένα υλικά.

Ο Marcello Colledani είναι επίσης ο συντονιστής του έργου της FiberEUse, μια διακρατική συνεργασία που στοχεύει να αποδείξει πως τα σύνθετα υλικά που έχουν ενισχυθεί με ίνες άνθρακα από τομείς όπως η κατασκευή, οι μεταφορές και η ενέργεια μπορούν να βρουν νέες χρήσεις όταν φτάσουν στο τέλος τους.

Προστιθέμενη αξία

Η FiberEUse αναπτύσσει μια σειρά από προϊόντα προστιθέμενης αξίας, όπως αθλητικό εξοπλισμό και εξαρτήματα αυτοκινήτων, από γυαλί και σύνθετα υλικά ενισχυμένα με ίνες άνθρακα, για να αποδείξει την οικονομική βιωσιμότητα της επαναχρησιμοποίησής τους.

«Στο τέλος του έργου θα αναπτύξουμε μια φυσική και ψηφιακή βιβλιοθήκη προϊόντων, την οποία θα παρουσιάσουμε σε εκδηλώσεις όπως η Milan Design Week και στις βιομηχανίες κτιρίων, αυτοκινήτων και βαρκών», δήλωσε ο καθηγητής Colledani.

Μεταξύ των προσεγγίσεων που αναπτύσσονται από το έργο είναι αυτή που χρησιμοποιεί τη μηχανική ανακύκλωση για τη δημιουργία νέων αθλητικών και δημιουργικών αγαθών, όπως περικάρπια για το χέρι , σανίδες snowboard κι άλλο πολύτιμο αθλητικό εξοπλισμό δομημένο από απορριφθέντα κατασκευαστικά και καταναλωτικά υλικά.

Χρησιμοποιούν επίσης την πυρόλυση στους παλιούς έλικες των ανεμογεννητριών για τη δημιουργία νέων εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα και αναπτύσσουν ακόμη μεθόδους για την επισκευή και την ανακατασκευή ελαφρών εξαρτημάτων από ανθρακονήματα που βρίσκονται στα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα.

«Η μεγάλη πρόκληση αυτού του έργου είναι να μπορέσουμε να καινοτομήσουμε από διαφορετικές κατευθύνσεις και να καταδείξουμε ότι η επαναχρησιμοποίηση σύνθετων υλικών είναι δυνατή, επειδή πολύ απλά είναι οικονομικά βιώσιμη», δήλωσε ο καθηγητής Colledani.

Ενώ η κοινοπραξία FibreEUse άρχισε να ασχολείται με αυτά τα έργα πέρυσι, το συγκεκριμένο εγχείρημα έχει επίσης και ένα άλλο κεντρικό σημείο εστίασης – μια διαδικτυακή πλατφόρμα που βασίζεται στο cloud, για να διευκολύνει την αγορά κυκλικής οικονομίας για σύνθετα υλικά. Ελπίζουν ότι αυτό θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ο συνεχής εφοδιασμός με απόβλητα από σύνθετα υλικά, από διάφορους τομείς, αλλά και μια αγορά για τα τελικά προϊόντα που μπορούν να παραχθούν και να διοχετευτούν στο εμπόριο.

«Το πρόβλημα είναι συχνά ότι διάφοροι τομείς δεν επικοινωνούν μεταξύ τους, ακόμα κι αν χρησιμοποιούν κοινά υλικά και έχουν τη δυνατότητα δημιουργίας κυκλικών αλυσίδων αξίας», δήλωσε ο καθηγητής Colledani, ο οποίος ελπίζει ότι η διαφάνεια σε αυτή τη διαδικασία θα μπορούσε να προσφέρει νέες καινοτόμες δυνατότητες στις επιχειρηματικές συνεργασίες.

«Στην περίπτωση της εταιρικής σχέσης μας με τις αυτοκινητοβιομηχανίες για τη δημιουργία οχημάτων, ξεκινάμε πραγματικά από το μηδέν. Με σωστό προγραμματισμό που διέπεται από ανοιχτό μυαλό για νέα πράγματα και την κατάλληλη μεθοδολογία καταφέραμε να αναθεωρήσουμε τον τρόπο κατασκευής και ανακατασκευής των εμπορικών οχημάτων με τη χρήση σύνθετων υλικών – φανταστείτε ότι έχετε στην κατοχή σας ένα τρακαρισμένο αυτοκίνητο, οπότε πλέον μας δίνεται η ευκαιρία να επαναχρησιμοποιήσουμε αυτά τα υλικά που θα πήγαιναν για τα σκουπίδια», πρόσθεσε ο προαναφερόμενος.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166