ΑρχικήΤι είναιΤα όνειρα χωρίζονται σε 12 βασικές κατηγορίες

Τα όνειρα χωρίζονται σε 12 βασικές κατηγορίες

Επαναλαμβανόμενο όνειρο παύει να είναι όνειρο… Μήπως πρόκειται για εμμονή; Για κατάλοιπα του παρελθόντος; Για απωθημένο; Η αγκαλιά του Μορφέα είναι πάντα συναρπαστική και οι εικόνες αγωνίας, λαχτάρας και έντασης ξαναζωντανεύουν συντροφιά με το πουπουλένιο μαξιλάρι.

Αν έχεις υπηρετήσει τη μητέρα πατρίδα και νομίζεις πως ξεμπέρδεψες ολοκληρωτικά απατάσαι οικτρά. Ψεύδεσαι αν υποστηρίζεις ότι ο Φρέντι Κρούγκερ της Σμηναρχίας Μάχης 134 στη Σαντορίνη, ή από το Πυροβολικό Θήβας δεν σε επισκέφθηκε ξανά μετά από κάποια χρόνια η ενδεχομένως μερικούς μήνες από τότε που πήρες στα χέρια το πολυπόθητο χαρτί της απόλυσης και το φιλούσες σαν να ήταν ράβδος χρυσού.

Δεν είσαι ειλικρινής εάν υποστηρίζεις πως δεν έχεις ξαναβιώσει για μερικά λεπτά στον βαθύ ύπνο σου το άγχος του σχολείου αλλά και του πρωϊνού εγερτηρίου. Συμπέρασμα; Μοιραζόμαστε ακόμη και τους εφιάλτες μας, τις πιο συνηθισμένες εικόνες της άλλοτε καθημερινότητας μας που θέλουμε να απαλλαγούμε οριστικά και αμετάκλητα.

Τα όνειρα μπορούν να διαχωριστούν σε 12 βασικές κατηγορίες:

Δαιμόνια Όνειρα

Πρόκειται για όνειρα στα οποία βλέπουμε ότι πολεμάμε οτιδήποτε μπορεί να χωρέσεις ο ανθρώπινος νους και τελικά βγαίνουμε νικητές ή ξυπνάμε λίγο πριν την ήττα. Είναι όνειρα που προκαλούν πολύ αγωνία και συχνά συνοδεύονται από οργή. Αν και συνηθίζεται να ερμηνεύονται -από τους μυστικιστές- ως πραγματικές μάχες με κάποια οντότητα στο αστρικό πεδίο, η αλήθεια είναι πως αυτή η περίπτωση είναι πολύ σπάνια. Συνήθως, πρόκειται για μάχη με τον ίδιο μας τον εαυτό -για προσωπικά “δαιμόνια” δηλαδή (εξ’ου και η ονομασία τους)

Επικά Όνειρα ή Ζωντανά Όνειρα

Πρόκειται για όνειρα που είναι πολύ έντονα και πολύ μεγάλα σε διάρκεια. Κάτι σαν το «Μπεν Χουρ». Παρόλη την ζωντάνια τους και την πεποίθηση που μας προκαλούν ότι πρόκειται για Προφητικά Όνειρα, τα Επικά Όνειρα δεν φέρουν κανένα μήνυμα για το μέλλον. Πρόκειται για βαθιά μηνύματα ή και ανάγκες του υποσυνείδητου, που έχουν φτάσει… στα όρια ανοχής τους. Μ’ άλλα λόγια, όταν βλέπουμε ένα Επικό Όνειρο, οφείλουμε στον εαυτό μας να το αποκωδικοποιήσουμε και να βρούμε την πηγή του, διότι αλλιώς θα υποστούμε τις επιπτώσεις του στην ψυχολογία μας.

Εφιάλτες

Πρόκειται για τα άσχημα όνειρα που μας προκαλούν αισθήματα φόβου, άγχους, ενοχής ή και λύπης. Η πηγή των εφιαλτών είναι συνήθως τα καθημερινά γεγονότα που μας έχουν προκαλέσει αυτά τα συναισθήματα. Σε άλλες περιπτώσεις, πρόκειται για υποσυνείδητες φοβίες που εκφράζονται μέσα από τα όνειρα. Όταν ο ίδιος εφιάλτης επαναλαμβάνεται, είναι καλό να αναζητήσουμε την πηγή του, ώστε να λύσουμε το πρόβλημα και να απαλλαχθούμε από την επανεμφάνισή του.

Ημερήσια όνειρα

Πρόκειται για τα όνειρα που κάνουμε κατά την διάρκεια της ημέρας, ενώ είμαστε ξύπνιοι, αλλά απορροφούμαστε τόσο πολύ στα όνειρά μας (που είναι ουσιαστικά οι επιθυμίες και η φαντασία μας) που για λίγα λεπτά αποκοπτόμαστε από το περιβάλλον. Μερικές φορές μάλιστα, είναι τόσο ζωντανά, που για λίγες στιγμές αφότου επανέλθουμε στην πραγματικότητα, αναρωτιόμαστε εάν πράγματι συνέβησαν τα όσα βλέπαμε.

Θεραπευτικά Όνειρα

Πρόκειται για όνειρα που μας προειδοποιούν για την υγεία του σώματός μας, όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Συνήθως εκφράζονται με πόνο, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο. Χαρακτηριστικό θεραπευτικό όνειρο, είναι όταν βλέπουμε κάποιος να μας χτυπάει σε συγκεκριμένο σημείο του σώματος. Για παν ενδεχόμενο, ας επισκεφτούμε έναν γιατρό για το συγκεκριμένο σημείο.

Κριτικά Όνειρα ή Όνειρα “Σκιές”

Πρόκειται για όνειρα στα οποία βλέπουμε να έχουμε πάει πίσω στον χρόνο, έχοντας όμως την παρούσα συνείδηση και μνήμη. Άλλοτε εξελίσσονται όμορφα και άλλοτε σε εφιάλτες. Στην πρώτη περίπτωση, πρόκειται για όνειρα μέσα από τα οποία το υποσυνείδητο, προσπαθεί να μας θυμίσει κάτι ωφέλιμο στον χαρακτήρα μας το οποίο έχουμε ξεχάσει. Στην δεύτερη περίπτωση, το υποσυνείδητο μάς γυρνά πίσω, στο σημείο εμφάνισης κάποιου ελαττώματος ή φοβίας μας, με σκοπό να το πολεμήσουμε και να το εξαφανίσουμε.

Όνειρα μέσα σε Όνειρα

Πρόκειται για όνειρα στα οποία βλέπουμε ότι ξυπνάμε και νομίζουμε ότι έχουμε ξυπνήσει, ενώ στην πραγματικότητα συνεχίζουμε να κοιμόμαστε και να ονειρευόμαστε. Αυτά τα όνειρα δεν υποδηλώνουν τίποτε άλλο πέρα από την μετάβαση από την κατάσταση REM (Rapid Eye Movement, που υποδηλώνει τον πολύ βαθύ ύπνο) σε πιο ελαφρύ ύπνο. Γι αυτό συνήθως, δεν θυμόμαστε πολύ καλά το πρώτο μέρος του ονείρου αλλά το δεύτερο.

Όνειρα “Φάρσες”

Όπως ορίζει και η ονομασία τους, πρόκειται για όνειρα που δεν σημαίνουν τίποτα ούτε φέρουν κάποιο μήνυμα. Είναι απλές επιρροές από τα γεγονότα της ημέρας που πέρασαν ή ακόμα και… από το φιλμ που είδαμε προτού πάμε για ύπνο. Αυτά τα όνειρα, τα βλέπουμε στα πρώτα λεπτά στο κρεβάτι ή λίγο πριν ξυπνήσουμε.

Προφητικά Όνειρα ή Διαισθητικά Όνειρα

Όπως ορίζεται και από το όνομα, πρόκειται για όνειρα που μας πληροφορούν για μελλοντικά γεγονότα. Τα πιο συνηθισμένα, αφορούν απλά γεγονότα του άμεσου μέλλοντος.

Συνειδητά Όνειρα (γνωστά και ως Lucid Dreams ή Αρχικά Όνειρα)

Αυτά τα όνειρα συμβαίνουν συνήθως είτε λίγο μετά αφ’ ότου πέσουμε για ύπνο ή λίγο προτού ξυπνήσουμε (εάν έχουμε “χορτάσει” ύπνο). Αυτό που συμβαίνει, είναι ότι κάποια στιγμή μέσα στο όνειρο, συνειδητοποιούμε ότι ονειρευόμαστε. Συνήθως, την ίδια στιγμή ξυπνάμε, εκτός εάν προπονηθούμε στο να παραμένουμε σ’ αυτήν την κατάσταση, ελέγχοντας την έκβαση του ονείρου.

Τηλεπαθητικά Όνειρα

Πρόκειται για όνειρα τα οποία μας δείχνουν το τι συμβαίνει ακριβώς εκείνη την στιγμή που κοιμόμαστε, κάπου αλλού ή σε κάποιον άλλο. Επίσης, μια μάλλον σπάνια περίπτωση, είναι να ονειρευόμαστε ότι ονειρεύεται την ίδια στιγμή, ένα πολύ κοντινό μας πρόσωπο.

Επαναλαμβανόμενα Όνειρα

Πρόκειται για εκείνα τα όνειρα που τα βλέπουμε και τα ξαναβλέπουμε απαράλλαχτα ή με ελάχιστες διαφοροποιήσεις. Αν και συνήθως είναι εφιάλτες, δεν αποκλείονται τα ευχάριστα επαναλαμβανόμενα όνειρα. Όμως, το ότι το υποσυνείδητο επιμένει να προκαλεί το ίδιο όνειρο, είτε είναι δυσάρεστο είτε όχι, σημαίνει ότι υπάρχει κάτι βαθιά μέσα μας το οποίο αναζητά αναγνώριση από το συνειδητό. Καλό είναι λοιπόν να προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε αυτά τα όνειρα και στην συνέχεια να πράξουμε ανάλογα.

Στρατιωτικοί εφιάλτες

Στην τελευταία κατηγορία το πιο συνηθισμένο όνειρο είναι αυτό του στρατού. Είτε παιρνάς φίνα στο κυλικείο της αεροπορίας στη Μύκονο τρώγωντας διπλό προάριστο, είτε χτυπάς «σκοπέτο» με το κιλό σε φυλάκιο στον Έβρο δεν μπορείς να ξεχάσεις ότι κάποτε σε αποκαλούσαν «στραβόγιανο» και ήθελες 419 μερες (σ.σ. προτού μειωθεί η θητεία) για να απολυθείς.

Το βάρος των εκατοντάδων ημερών που πέφτουν στις πλάτες σου, θυμίζουν φυλακισμένο στο Αλκατράζ. Είναι κάτι που δεν ξεπερνιέται εύκολα. Έτσι ο εφιάλτης του απολυτηρίου που προσμένεις εναγωνίως αλλά… καθυστερεί χαλάει τον ύπνο και την ηρεμία σου. Τουλάχιστον για μερικά λεπτά μέχρι να σκουπίσεις τον ιδρώτα σου. Ναι, έχεις απολυθεί εδώ και πέντε χρόνια. Ήταν ένα κακό όνειρο, εκτός αν όντως έχεις κληθεί να περάσεις περιοδεύων στα …άντα σου και δεν το πιστεύεις!

Σχολικοί εφιάλτες

Τα μαθηματικά ανέκαθεν δεν ήταν και η πιο αγαπημένη ενασχόληση σου. Τα έβρισκες μπαστούνι. Στην Γ΄ Λυκείου ενδεχομένως οι κηδεμόνες σου να παρακάλεσαν την καθηγήτρια να κάνει τα στραβά μάτια και να σου δώσει ένα μπόνους δύο βαθμών για να σώσεις την παρτίδα και να βγάλεις με επιτυχία το Λύκειο. Χρειαζόσουν ένα 5αρι για να τα καταφέρεις, όμως φοβάσαι ότι έγραψες γύρω στο 3, το όνομα σου δηλαδή.

Τρέχεις με αγωνία μετά από μία εβδομάδα να δεις το όνομα σου στους επιτυχόντες. Ουφ, ευτυχώς η κυρία Ιωάννα στο 2ο Λύκειο Νέας Σμύρνης αποδείχθηκε λίρα 100. Μπορείς πλέον να απολαύσεις δίχως νεύρα και κατσάδες το τελευταίο άλμπουμ των Metallica.

Όμως, οι αγχωτικές σκηνές, θα επιστρέψουν στο μέλλον στο κρεβάτι σου. Ειδικά αν είσαι άτυχος και η αυταρχική μαθηματικός σε έκοψε, ο εφιάλτης μπορεί ακόμη να σε συνοδεύει…

Εφιάλτες κλοπής

Το τρίτο γνώριμο όνειρο, συνδέεται με τους ανθρώπους που είναι συναισθηματικά δεμένοι με συλλεκτικά αντικείμενα ή με εκείνους που έχουν πέσει θύμα κλοπής. Εάν δυστυχώς στο παρελθόν είδες το αυτοκίνητο σου να κάνει φτερά, τότε μάλλον θα σου έχει τύχει να ξυπνάς έντρομος μέσα στα άγρια μεσάνυχτα με τον συναγερμό ανά χείρας, ή ακόμη χειρότερα να βγαίνεις με τις καρό πιτζάμες στον δρόμο για να διαπιστώσεις εάν το όχημα είναι στη θέση του.

Όσον αφορά στα τρία όνειρα που θα ήθελες πολύ να είναι πραγματικότητα και να μην τελειώσουν ποτέ;

Να μη θέλεις να ξυπνήσεις

  1. Για ποδοσφαιρόφιλους – Παίζεις στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ φορώντας τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ή της Ρεάλ Μαδρίτης, σκοράρεις με ανάποδο ψαλίδι και αποθεώνεσαι. Τι να μας πει και ο «Ρίμπο»;
  2. Για μουσικόφιλους – Το αγαπημένο σου συγκρότημα χτυπάει το κουδούνι της πολυκατοικίας σου, κάνεις hi-five, «τζαμάρεις» μαζί τους, πίνεις καφέ, βλέπετε DVD και τους αποχαιρετάς. Να μας ξανάρθετε
  3. Για φιλάργυρους – Έχεις βρει τους αριθμούς του Τζόκερ στο 6ο Τζακ Ποτ και ξαφνικά ο κόσμος είναι δικός σου. Τύφλα να’χει ο Μπιλ Γκέιτς
  4. Για σινεφίλ – Πρωταγωνιστείς στο Βασικό Ένστικτο έχοντας εκτοπίσει τον Μάικλ Ντάγκλας. Ουάου!

Ξυπνήστε παιδιά, το σχολικό περιμένει…

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166