ΑρχικήΕπιστήμηΤα social media συνδέονται με τη δραστική αύξηση των εφηβικών αυτοκτονιών

Τα social media συνδέονται με τη δραστική αύξηση των εφηβικών αυτοκτονιών

Τα social media συνδέονται με τη δραστική αύξηση των εφηβικών αυτοκτονιών.

Ο αυξημένος χρόνος που περνάνε οι ανήλικοι μπροστά στους υπολογιστές, τα κινητά τηλέφωνα, τις ταμπλέτες κτλ, συνέβαλε στην αύξηση των συμπτωμάτων κατάθλιψης και των αυτοκτονικών σκέψεων στους νέους Αμερικανούς, ιδιαίτερα στα κορίτσια, σύμφωνα με νέα μελέτη.

«Τα συγκεκριμένα περιστατικά που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις ψυχολογικές διαταραχές και κατά συνέπεια με θέματα ψυχικής υγείας μεταξύ των εφήβων είναι πολύ ανησυχητικές, διότι αυξάνονται ραγδαία χρόνο με το χρόνο”, δήλωσε ο Jean Twenge από το Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο. “Οι έφηβοι μας εξηγούν ότι προσπαθούν να πατάξουν αυτή την κακή συνήθεια που ονομάζεται social media και επιβάλλεται να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα αυτό το ζήτημα».

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι γονείς θα πρέπει να μειώσουν τον διαθέσιμο χρόνο των ανήλικων παιδιών τους μπροστά στις οθόνες.

Για τη μελέτη, ο Twenge και οι συνάδελφοί του ανέλυσαν τα στοιχεία από δύο εθνικές αντιπροσωπευτικές έρευνες στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 500.000 έφηβοι από τις ΗΠΑ. Χρησιμοποίησαν επίσης τα στατιστικά στοιχεία αυτοκτονίας που διατίθενται από το Αμερικάνικο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Διαπιστώθηκε ότι τα ποσοστά αυτοκτονίας για τα κορίτσια ηλικίας μεταξύ 13 και 18 ετών αυξήθηκαν κατά 65% μεταξύ 2010 και 2015, ενώ ο αριθμός των κοριτσιών που βιώνουν τα αποκαλούμενα αυτοκτονικά συμπτώματα, αισθάνονται απελπισμένοι, σκέφτονται για αυτοκτονία ή κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας – αυξήθηκαν κατά 12% . Επιπλέον, ο αριθμός των εφήβων κοριτσιών που ανέφεραν συμπτώματα σοβαρής κατάθλιψης αυξήθηκε κατά 58%.

«Όταν πρωτοξεκίνησα να μελετώ και να παρατηρώ αυτά τα αυξημένα αυτοκτονικά συμπτώματα που σχετίζονται άμεσα με την ψυχική υγεία, δεν ήμουν σίγουρος για το τι τα προκάλεσε», είπε ο Twenge. «Αλλά μετά από διεξοδική ανάλυση και μελέτη αυτών των στοιχείων, διαπίστωσα πως οι έφηβοι είναι παντελώς προσκολλημένοι στις κινητές τους συσκευές, χωρίς να ενδιαφέρονται για τίποτα άλλο στη ζωή».

αυτές οι ίδιες έρευνες ζητούν από τους εφήβους να ξοδεύουν τον ελεύθερο χρόνο τους και από το 2010 έως το 2015 οι έφηβοι όλο και περισσότερο αφιέρωναν περισσότερο χρόνο με οθόνες και λιγότερους χρόνους σε άλλες δραστηριότητες.Αυτή ήταν μακράν η μεγαλύτερη αλλαγή στη ζωή τους κατά τη διάρκεια αυτής της πενταετούς περιόδου , και δεν είναι μια καλή φόρμουλα για την ψυχική υγεία. ”

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Clinical Psychological Science, έδειξαν ότι το 48% των εφήβων που περνούσαν πέντε ή περισσότερες ώρες την ημέρα σε ηλεκτρονικές συσκευές ανέφεραν τουλάχιστον ένα αποτέλεσμα που σχετίζεται με αυτοκτονία, σε σύγκριση με μόνο το 28% όσων περνούσαν λιγότερο από μία ώρα μια μέρα στις συσκευές. Τα συμπτώματα της κατάθλιψης ήταν επίσης πιο συχνά σε εφήβους που ξόδευαν μεγάλο χρονικό διάστημα στις συσκευές τους.

Ορισμένες προηγούμενες έρευνες σε αυτόν τον τομέα έχουν βρει μία υπαρκτή σύνδεση μεταξύ της δαπάνης αρκετού χρόνου στα social media και της δυστυχίας.

«Παρόλο που δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η αυξανόμενη χρήση smartphones προκάλεσε την αύξηση των ζητημάτων ψυχικής υγείας, Ωστόσο αναμφισβήτητα θεωρείται μακράν η μεγαλύτερη αλλαγή στη ζωή των εφήβων μεταξύ 2010 και 2015″, αναφέρει η έρευνα.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166