ΑρχικήΕιδήσειςΤα θύματα της κλιματικής αλλαγής σκοπεύουν να βρουν το δίκιο τους στο...

Τα θύματα της κλιματικής αλλαγής σκοπεύουν να βρουν το δίκιο τους στο δικαστήριο

Τα θύματα της κλιματικής αλλαγής σκοπεύουν να βρουν το δίκιο τους στο δικαστήριο.

Οι άνθρωποι από όλο τον κόσμο που αντιμετωπίζουν τις βαριές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως οι ξηρασίες, τα ισχυρά κύματα καύσωνα και τις φονικές καταιγίδες, ζητούν δικαιοσύνη και πολλά άτομα σκοπεύουν να απευθυνθούν στο δικαστήριο.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχουν τουλάχιστον 1.000 ενεργές νομικές υποθέσεις που σχετίζονται με την αλλαγή του κλίματος, και σχεδόν τα δύο τρίτα αυτών των υποθέσεων βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με πρόσφατο συμπέρασμα του Ινστιτούτου Ερευνών Grantham για την Αλλαγή του Κλίματος και του Περιβάλλοντος στο Λονδίνο.

Στη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί αύριο (Τρίτη) στο Παρίσι – θα συμμετέχουν περισσότεροι από 50 επικεφαλής κρατών – και ένα από τα κυριότερα θέματα που θα συζητηθούν είναι το πώς θα χρηματοδοτηθεί η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Εννοια

Το κίνημα για την κλιματική δικαιοσύνη υπογραμμίζει το γεγονός ότι τα πλούσια έθνη είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνα για την πρόκληση των κλιματικών αλλαγών, αλλά ότι οι φτωχοί είναι οι πρώτοι που αντιμετώπισαν τις επιπτώσεις τους.

Η σύμβαση πλαίσιο του ΟΗΕ του 1992 για τις κλιματικές μεταβολές (UNFCCC) αναγνώρισε την ανισότητα, δηλώνοντας ότι οι ανεπτυγμένες χώρες φέρουν μεγαλύτερη ευθύνη για τον καθορισμό του προβλήματος.

Μετά από μια “σύνοδο κορυφής” για τη δικαιοσύνη στη Χάγη το 2000, ένας συνασπισμός παγκόσμιων μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) – που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην καταπολέμηση του ακτιβισμού – υιοθέτησε 27 αρχές.

Αυτές οι 27 αρχές περιλαμβάνουν την υποχρέωση καταπολέμησης (όλων των χωρών) των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής , ένα μορατόριουμ για τη νέα εξερεύνηση ορυκτών καυσίμων, την πρόσβαση σε προσιτή και βιώσιμη ενέργεια, τα πλούσια έθνη και η βιομηχανία οφείλουν να αποκαταστήσουν την οικολογική καταστροφή που έχουν φορτώσει στην ανθρωπότητα.

«Το κίνημα για την κλιματική δικαιοσύνη επιβεβαιώνει πως και οι αγέννητες γενιές έχουν δικαίωμα στους φυσικούς πόρους, σε ένα σταθερό κλίμα και σε έναν υγιή πλανήτη», δήλωσαν.

Το 2015, σε μία απόφαση του δικαστηρίου που θεωρείται ορόσημο για την Ολλανδία, διέταξε την κυβέρνηση να μειώσει τις επιβλαβείς εκπομπές αερίου που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά ένα τέταρτο, έως το 2020. Η υπόθεση οδηγήθηκε στο δικαστήριο μετά από συνεννόηση και συνεργασία 900 Ολλανδών πολιτών .

Τον περασμένο μήνα, ένα Γερμανικό δικαστήριο συμφώνησε να ακούσει μια υπόθεση Περουβιανού αγρότη εναντίον του ενεργειακού κολοσσού RWE σχετικά με τη ζημιά που έχει πραγματοποιηθεί από τις κλιματικές αλλαγές στις Άνδεις, μια απόφαση που χαιρετήθηκε από τους αγωνιστές για την κλιματική αλλαγή ως «ιστορική πρόοδο».

Ο αγρότης Saul Luciano Lliuya, επισήμανε πως η RWE είναι ένας από τους κορυφαίους πομπούς του κόσμου για το διοξείδιο του άνθρακα που αλλάζει το κλίμα – και οφείλει να αναλάβει το κόστος της προστασίας της πατρίδας του.

Επίσης, το 2015, 21 νεαρά άτομα υπέβαλαν αγωγή εναντίον της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ για τη φερόμενη παραβίαση των συνταγματικών δικαιωμάτων τους που έχει σχέση με την κλιματική αλλαγή, παραλείποντας να εξασφαλίσουν ένα βιώσιμο μέλλον.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166