ΑρχικήHow toΠώς να διαφημίσετε την επιχείρηση σας στο διαδίκτυο (online)

Πώς να διαφημίσετε την επιχείρηση σας στο διαδίκτυο (online)

Πώς να διαφημίσετε την επιχείρηση σας στο διαδίκτυο (online).

Ακόμη κι αν διαθέτετε το καλύτερο προϊόν ή υπηρεσία, μια επιχείρηση δεν μπορεί να γίνει ευρέως γνωστή από στόμα σε στόμα ή ακόμα και με συστάσεις, αυτές οι τακτικές ανήκουν στο παρελθόν και δεν προσφέρουν τίποτα παραπάνω από χάσιμο χρόνου. Πλέον οι επιχειρήσεις για να καταστούν ανταγωνιστικές στη σημερινή αγορά, όλων των μεγεθών, πρέπει να δημιουργήσουν μια ηλεκτρονική παρουσία για να φτάσουν σε μια μεγαλύτερη πελατειακή βάση, και μετέπειτα να δημιουργήσουν μία δυνατή σχέση με τους καταναλωτές.

1. Δημιουργήστε μία επαγγελματική ιστοσελίδα.

Πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο, βεβαιωθείτε ότι η ιστοσελίδα της επιχείρησής σας είναι φιλόξενη για τους επισκέπτες. Υποβάλλεται τον ιστότοπό σας σε αρκετές δοκιμασίες για να βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί άψογα και ότι ο πελάτης σας θα μείνει ικανοποιημένος.

Αν δεν έχετε ακόμα έναν ιστότοπο, μην ανησυχείτε! Πλέον είναι αρκετά φτηνή και απλή ετούτη η διαδικασία. Μπορείτε να δημιουργήσετε τη δική σας χρησιμοποιώντας αυτοματοποιημένα εργαλεία που παρέχονται από αρκετές εταιρείες φιλοξενίας ιστοσελίδων (web hosting), μέσω των οποίων θα καταχωρήσετε και το επιθυμητό όνομα τύπου Domain name. Με επιπλέον χρέωση (μερικές φορές), μπορείτε επίσης να ρυθμίσετε τον ιστότοπό σας ως πλήρες ηλεκτρονικό κατάστημα (eShop).

2. Χρησιμοποιήστε τους επιχειρηματικούς καταλόγους για καταχώρηση της επιχείρησής σας.

Για να προσελκύσετε περισσότερους πελάτες σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, φροντίστε να εγγραφείτε σε αξιόπιστους επιχειρηματικούς καταλόγους, οι οποίοι θα επιτρέψουν στην επιχείρησή σας να εμφανίζεται σε υπηρεσίες όπως οι Χάρτες της Google και σε τοπικές αναζητήσεις στις κυριότερες μηχανές αναζήτησης. Τα τρία βασικά είναι το Google Places, το Yahoo! Local και το Bing Places.

Εκτός από την απλή εμφάνιση της επιχείρησής σας στα τοπικά αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης, οι υπηρεσίες αυτές σας επιτρέπουν να δημοσιεύετε φωτογραφίες, ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο και να προσθέτετε επιπλέον πληροφορίες, όπως συμβουλές για στάθμευση. Επιτρέπουν επίσης στους πελάτες να δημοσιεύουν κρητικές για την επιχείρησής σας. Ωστόσο το σπουδαιότερο κομμάτι της υπόθεσης είναι πως όλα αυτά διατίθενται εντελώς δωρεάν στην παρούσα φάση, στο μέλλον μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα.

3. Επενδύστε στη βελτιστοποίηση των μηχανών αναζήτησης (SEO).

Αυτή η υπηρεσία επιτρέπει στην επιχείρησή σας να εμφανίζεται σε πολλές σελίδες των αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης, βέβαια αυτό εξαρτάται καθαρά από το μέγεθος της εκστρατείας SEO που θα διεξάγεται και για πόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο αυτή η παράμετρος καθιστά πιο πιθανό να βρεθεί ο ιστότοπός σας στις πρώτες θέσεις των αποτελεσμάτων στη Google, μεταξύ πολλών άλλων παρόμοιων ιστότοπων. Αξίζει να σημειωθεί πως η βελτιστοποίηση των μηχανών αναζήτησης είναι μία χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία που απαιτεί πολλούς πόρους, είτε οικονομικούς, είτε ανθρώπινο δυναμικό. Προσοχη κυκλοφορούν πολλοί μπαταχτσήδες που υπόσχονται φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Τρόποι βελτιστοποίησης της ιστοσελίδας σας περιλαμβάνουν τη συγγραφή ενδιαφέροντος, πρωτότυπου περιεχομένου, τη δημοσίευση εικόνων με λεζάντες (ώστε οι χρήστες που χρησιμοποιούν αναζητήσεις εικόνων να μεταφέρονται στον ιστότοπό σας), χρησιμοποιώντας σωστές μετά – περιγραφές κτλ.

4. Διαφήμιση στη βάση των καταναλωτών σας.

Η τοποθέτηση διαφημίσεων στο διαδίκτυο είναι γενικά δαπανηρή, ειδικά αν σκοπεύετε να φτάσετε σε μεγάλες ομάδες ανθρώπων. Με τη στόχευση των διαφημίσεών σας, θα είστε σε θέση να προσελκύσετε τον τύπο κίνησης που θέλετε για τον ιστότοπό σας.

Ίσως ο καλύτερος τρόπος να το κάνετε αυτό είναι να επενδύσετε στο Google AdWords . Αυτή η υπηρεσία εμφανίζει τη διαφήμισή σας μέσα σε σχετικές ιστοσελίδες και σε χρήστες που πραγματοποιούν σχετικές αναζητήσεις. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα να δουν παραπάνω άτομα την διαφήμισής σας, όπως και να κάνουν κλικ ούτως ώστε να μεταφερθούν στην τοποθεσία σας. Να γνωρίζετε ότι όλες οι μηχανές αναζήτησης προσφέρουν αυτή την υπηρεσία.

Ένας άλλος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να προσεγγίσετε ιστότοπους που σχετίζονται με το αντικείμενό σας, αλλά όχι σε άμεσους ανταγωνιστές, διότι θα εποφθαλμιούν τα συμφέροντά σας. Με αυτή την ενέργεια μπορείτε να ανταλλάξετε διαφημίσεις, ανταλλάσσοντας banners ή απλά γραπτό κείμενο με τη μορφή link.

5. Αγκαλιάστε τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης (social media).

Το Facebook , το Twitter και το LinkedIn, μεταξύ άλλων είναι μερικές από τις κορυφές πλατφόρμες σε αυτό το είδος, έχουν γίνει απαραίτητο μέρος της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αφιερώστε αρκετό χρόνο για να συγκεντρώσετε τις απαιτούμενες πληροφορίες, στοιχεία, ενδιαφέροντα στα οποία ανήκουν οι μελλοντικοί πελάτες σας, επιπλέον ενημερώστε με επαγγελματικό τρόπο το προφίλ της εταιρεία σας σε κάθε πλατφόρμα ξεχωριστά, επίσης, μην ξεχάσετε να απευθυνθείτε και στο instagram, το Tumblr, ανάλογα με το προϊόν σας.

Το Facebook πρέπει να χρησιμεύσει ως το κυριότερο μέρος της παρουσίας σας στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Ως ιδιοκτήτης επιχείρησης, θα πρέπει να προσπαθήσετε να συμπληρώσετε κάθε διαθέσιμη ενότητα του προφίλ σας, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μιας οπτικά ενδιαφέρουσας φωτογραφίας. Στη συνέχεια, μπορείτε να αρχίσετε να γεμίζετε τον τοίχο σας με σχετικές δημοσιεύσεις, όπως ενημερώσεις που σχετίζονται με την εταιρεία σας και πιθανές εκδηλώσεις που ίσως να κάνετε κάποια στιγμή.

Το Twitter και το Instagram μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ενημερώσουν τους πελάτες σας σχετικά με νέα προϊόντα ή να προωθήσουν τη μάρκα σας χρησιμοποιώντας hashtag. Οι δημοσιεύσεις σε αυτές τις πλατφόρμες μπορεί να είναι εικόνες, σύντομα βίντεο ή απλά κείμενο που προβάλλει το εμπορικό σήμα ή τα προϊόντα σας. Οι ετικέτες Hashtags μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επισήμανση αυτών των φωτογραφιών και να επεκτείνουν το όνομα της επιχείρησής σας με σύντομο, αλλά αποτελεσματικό τρόπο.

Το LinkedIn είναι η πιο επαγγελματική πλατφόρμα από όλα τα social media. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορες λειτουργίες οικοδόμηση της φήμης των επιχειρήσεων, αλλά λειτουργεί κυρίως ως εργαλείο δικτύωσης για το μάρκετινγκ εντός του κλάδου σας ή για τη δημιουργία νέων προσλήψεων. Η δημιουργία μιας παρουσίας στο LinkedIn μπορεί να βοηθήσει την επιχείρησή σας να κερδίσει την αναγνώριση που χρειάζεται και να σας συνδέσει με τους κατάλληλους ανθρώπους, έτσι ώστε να σας βοηθήσει να πετύχετε το σκοπό σας.

6. Στείλτε δελτία τύπου.

Αυτό μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για για να διευρύνετε την φήμη του brand name σας, με άκρως επαγγελματικό τρόπο, διότι η δημοσίευση δελτίων τύπου προσδίδει έξτρα κύρος στις προσπάθειές σας. Απλά βεβαιωθείτε ότι έχετε έναν λόγο για να το κάνετε αυτό, είτε πρόκειται για ένα νέο προϊόν, είτε για κάποιο ρεκόρ πωλήσεων. Λάβετε υπόψη ότι θα πρέπει επίσης να υποβάλετε ένα σωστά διαμορφωμένο και γραμματικά σωστό δελτίο τύπου που θα δημοσιευθεί στο κατάλληλο μέρος, διαφορετικά μπορεί να εκτεθείτε ανεπανόρθωτα, δηλαδή είναι δίκοπο μαχαίρι υπόθεση.

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου, εδώ, είναι να στοχεύσετε το σωστό κοινό. Δηλαδή, μην σπαταλάτε άδικα το χρόνο σας στέλνοντας δελτίο τύπου που σχετίζεται με τη μόδα σε ένα site που ασχολείται κυρίως με τα αθλητικά αυτοκίνητα. Αυτό είναι ένα ακραίο παράδειγμα, αλλά σκεφτείτε ποιους θέλετε να στοχεύσετε όταν θα στείλετε δελτία τύπου.

7. Δημιουργήστε ένα ιστολόγιο (blog).

Η διατήρηση ενός ενδιαφέροντος ιστολογίου με καλό γραπτό περιεχόμενο είναι μία έξυπνη μέθοδος για να προσελκύσετε πελάτες, επιπλέον μην ξεχνάτε πως αυτή η τακτική θα τους κρατάει συνεχώς συνδεδεμένους με την επιχείρησή σας. Βεβαιωθείτε ότι δημοσιεύετε αρκετά συχνά ποιοτικά άρθρα για να τραβήξετε την προσοχή τους.

Ένα σπουδαίο πλεονέκτημα ενός ιστολογίου είναι ότι ένας ιδιοκτήτης μιας μικρής επιχείρησης είναι μπορεί να το μετατρέψει σε μετάδοση προσωπικών εμπειριών, με εκπληκτικές φωτογραφίες ή βίντεο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μοιραστείτε όλα τα προσωπικά σας στοιχεία με τους αναγνώστες σας, απλώς πρέπει να συσχετίσετε τις δικές σας εμπειρίες με τα προϊόντα σας και το εμπορικό σήμα σας για να επιτευχθεί αυτή διαδικασία. Αυτό συνήθως αναφέρεται ως «blogging» περιέχοντας αρκετές λεπτομέρειες από τη ζωή ενός ανθρώπου, και αναμφισβήτητα έχει γίνει ένα μεγάλο μέρος του τρόπου με τον οποίο οι μικρές επιχειρήσεις αλληλεπιδρούν με τους καταναλωτές τους.

Μια άλλη επιλογή με το blogging είναι να προσλάβετε έναν αρθρογράφο που θα γράφει εξειδικευμένο περιεχόμενο, ούτως ώστε να εκπροσωπήσει επάξια εσάς ή την εταιρεία σας, όμως καλό θα ήταν να μην το γνωρίζει κανείς πέραν από εσάς, επειδή μετά μπορεί να χαθεί αυτή η υπέροχη μαγεία.

Ωστόσο, να είστε προσεκτικοί εάν ο συγγραφέας δημοσιεύει με το όνομά σας, γιατί αν αποκαλυφθεί ότι δεν είστε εσείς, μπορεί οι πελάτες σας να το θεωρήσουν ως ανέντιμη κίνηση.

8. Συμμετέχετε σε συζητήσεις σε σχετικά φόρουμ με το αντικείμενό σας.

Τα φόρουμ είναι εκεί όπου οι ομάδες συμφερόντων συναντώνται για να συζητήσουν διάφορες πτυχές οποιουδήποτε ενδιαφέροντος. Με την δημοσίευση απόψεων σε σχετικά φόρουμ, μπορείτε να έρθετε σε επαφή με αρκετό κόσμο και ενδεχομένως να αντλήσετε πελάτες, εάν γίνει με ορθό τρόπο. Αποφύγετε να διαφημίζεται επίμονα το προϊόν σας, ωστόσο, καλό θα ήταν να εστιάσετε σε συνομιλίες που θα έχετε κάτι σημαντικό να πείτε και θα χρησιμεύσει σε άλλους ανθρώπους.

Η γνήσια συζήτηση, συναναστροφή, εξυπηρέτηση στα φόρουμ δημιουργεί εμπιστοσύνη στους πελάτες και ενισχύει τη δική σας φήμη στο διαδίκτυο.

Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης μικρής επιχείρησης που μεταπωλεί vintage ρολόγια μπορεί να δημιουργήσει ένα καλό όνομα για τον εαυτό του στα φόρουμ ρολογιών βοηθώντας άλλα μέλη να προσδιορίσουν με εύκολο τρόπο τα ψεύτικα ρολόγια. Αν και σαν ιδιοκτήτης μπορεί να μην πουλήσετε κάτι εκεί μέσα, παρόλα αυτά θα χτίσετε ένα αξιόπιστο όνομα που θα φέρει πολλά μέλη του φόρουμ στο ηλεκτρονικό σας κατάστημα.

9. Απαντήστε σε απορίες των πελατών σας.

Η σύνδεση με τους πελάτες μέσω των social media δεν θα έχει καμία αξία εάν δεν απαντάτε σε σχόλια ή ερωτήσεις που δημοσιεύουν στον τοίχο σας. Προσπαθήστε να ελέγχετε τακτικά αυτές τις πλατφόρμες και να απαντάτε με χρήσιμο και ενθουσιώδη τρόπο, και να μην φαίνεται ότι κάνετε αγγαρεία.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166