Τα τροπικά δάση γνωρίζουν μεγάλη απώλεια δέντρων για 2ο συνεχόμενο έτος

Τα τροπικά δάση γνωρίζουν μεγάλη απώλεια δέντρων για 2ο συνεχόμενο έτος

Τα τροπικά δάση γνωρίζουν μεγάλη απώλεια δέντρων για 2ο συνεχόμενο έτος.

Η Κολομβία σημείωσε δραματική αύξηση της υποβάθμισης των δασών της κατά την περσινή χρονιά, επίσης και τα επίπεδα στη Βραζιλία παραμένουν ιστορικά υψηλά, σύμφωνα με νέα δεδομένα που ελήφθησαν από δορυφόρους και κυκλοφόρησαν σήμερα (27 Ιουνίου 2018).

Τα στοιχεία από το Πανεπιστήμιο του Maryland δείχνουν ότι τροπικά δάση σε όλο τον κόσμο έχασαν 15,8 εκατομμύρια εκτάρια (39 εκατομμύρια στρέμματα) κάλυψης δέντρων το 2017 – μια περιοχή μεγέθους του Μπαγκλαντές. Αυτό καθιστά το 2017 το δεύτερο χειρότερο έτος μετά το 2016, δεδομένου ότι οι ερευνητές άρχισαν να συλλέγουν τα στοιχεία από το 2001. Οι απώλειες στη Βραζιλία, όπου βρίσκονται τα περισσότερα από τα τροπικά δάση του Αμαζονίου, αποτελούσαν σχεδόν το 30% του συνόλουσε παγκόσμιο επίπεδο.

«Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν μια ανησυχητική κατάσταση για τα τροπικά δάση όλου του κόσμου», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο δημοσιογράφος Andreas Dahl-Jorgensen, αναπληρωτής διευθυντής της Διεθνούς Ένωσης για το Κλίμα και τη Δασική Πρωτοβουλία της Νορβηγίας. «Κάνουμε έκκληση για δράση από όλους τους ανθρώπους, ούτως ώστε να σταματήσει αυτό το Απαράδεκτο φαινόμενο».

Αυτή τη εβδομάδα, η Νορβηγία φιλοξενεί το φόρουμ που σχετίζεται με τα τροπικά δάση στο Όσλο, το οποίο θα εξετάσει πώς η προστασία των δασών μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων που έχει τεθεί στο Παρίσι για την κλιματική αλλαγή.

Ενώ οι απώλειες της Κολομβίας ήταν πολύ μικρότερες από το σύνολο, η νοτιοαμερικανική χώρα γνώρισε ανησυχητικό άλμα: Η απώλεια κάλυψης δένδρων αυξήθηκε κατά 46% το 2017 εν αντιθέσει με το προηγούμενο έτοςκαι ο αριθμός των εκταρίων που χάθηκαν, είναι σχεδόν 425.000, είναι κάτο παραπάνω από το διπλάσιο του μέσου όρου από το 2001 έως το 2015.

Το Ινστιτούτο Παγκόσμιων Πόρων (αγγλικά: World Resources Institute), το οποίο κυκλοφόρησε τα δεδομένα της πλατφόρμας Global Forest Watch, και συνδέει την αύξηση της απώλειας τροπικών δασών με την ειρηνευτική συμφωνία της κυβέρνησης της Κολομβίας με τους αντάρτες του FARC, οι οποίοι είχαν υπό τον έλεγχό τους τη χρήση των μεγάλων δασωμένων περιοχών που ελέγχονταν εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο τώρα, με τους αντάρτες να μην έχουν πλέον τον έλεγχο, οι κερδοσκόποι της γης και οι άνθρωποι που καθαρίζουν τις εκτάσεις για εκτροφή ζώων, την εξόρυξη και την υλοτομία έχουν αποθρασυνθεί τελείως και δεν υπολογίζουν απολύτως τίποτα.

Ο Κολομβιανός πρόεδρος Juan Manuel Santos αναγνώρισε ότι η υποχώρηση των ανταρτών ήταν εν μέρει υπεύθυνη για την αποψίλωση των δασών σε συνέντευξή του στο The Associated Press τη Δευτέρα. Αλλά δήλωσε ότι η κυβέρνηση εκπαιδεύει τις δυνάμεις ασφαλείας για την προστασία του Αμαζονίου. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Santos, οι προστατευόμενες περιοχές στην Κολομβία επεκτάθηκαν τρεις φορές, κάτι που αντικειμενικά είναι ένα σοβαρό επίτευγμα.

Τα δεδομένα που κυκλοφόρησαν σήμερα μετράνε την απώλεια κάλυψης δέντρων και την καταστροφή των δέντρων. Τα συγκεκριμένα στοιχεία ενδέχεται να δώσουν μια πιο αισιόδοξη εικόνα από τα άλλα στοιχεία αποψίλωσης, δεδομένου ότι δεν λαμβάνουν υπόψη το αν η απώλεια είναι μόνιμη, καταγράφοντας μόνο την απώλεια φύλλων από τα δέντρα σε μικρές περιοχές, καταγράφοντας επίσης και τη δασική κάλυψη που χάθηκε από τη φωτιά. Ωστόσο τέτοια δεδομένα είναι χρήσιμα επειδή μπορούν να παρέχουν μια πληρέστερη εικόνα των διαταραχών στα δάση του κόσμου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας