Επηρεαζόμενα από την πανδημία και την απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου, η ζήτηση βιοκαυσίμων μειώθηκε για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες, ενώ έτσι όπως κυλούν τα πράγματα είναι λιγάκι δύσκολο να ανακάμψουν, αναφορικά με τη ζήτηση από το ευρύ καταναλωτικό κοινό, τουλάχιστον στο προσεχές μέλλον, σύμφωνα με ειδικούς.
«Η απότομη κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου είχε πολύ αρνητικό αντίκτυπο στα βιοκαύσιμα, καθιστώντας τα μη ανταγωνιστικά», δήλωσε ο Olivier Lemesle, διευθυντής μελετών στο Xerfi.
«Η παραγωγή βιοκαυσίμων που προορίζονται για οχήματα το 2020 αναμένεται να μειωθεί κατά 11,6% σε σύγκριση με το 2019, η πρώτη πτώση μέσα σε 20 χρόνια. Από όλες τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η χρήση βιοκαυσίμων έχει μειωθεί περισσότερο λόγω της επιδημίας του κορανοϊού» σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), που δημοσιεύθηκε στις αρχές Νοεμβρίου.
Ενώ το κόστος του ισοδυνάμου ενός βαρελιού βιοντίζελ παρέμεινε περίπου στα 70 δολάρια καθόλη τη χρονική διάρκεια της πανδημίας, αντιθέτως, η τιμή του αργού πετρελαίου έπεσε κατά τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, όταν τα δραστικά μέτρα με το lockdown μείωσαν τη ζήτηση του.
Η τιμή ενός βαρελιού πετρελαίου Brent έχει ανακάμψει από τότε, Ωστόσο παρέμεινε σταθερά κάτω από τα 50 δολαεια από τις 6 Μαρτίου και μετέπειτα.
Βιοκαύσιμα ως περιβαλλοντική λύση
Να επισημανθεί για όσους δεν γνωρίζουν ότι βιοκαύσιμα εξακολουθούν να έχουν αρκετά πλεονεκτήματα έναντι της βενζίνης και του ντίζελ, ιδίως όσον αφορά το περιβάλλον, καθώς εκπέμπουν 50% λιγότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από τα αντίστοιχα ορυκτά καύσιμα.
«Τα βιοκαύσιμα έχουν περίοπτη θέση στην καρδιά των ευσυνείδητων καταναλωτών, και ταυτόχρονα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της περιβαλλοντικής προστασίας», δήλωσε ο Jean-Phillipe Puig, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Avril, ο οποίος αντλεί σχεδόν το ένα τρίτο του κύκλου εργασιών του από τα βιοκαύσιμα.
Αρκετές βιομηχανίες εξακολουθούν να βασίζονται στο πετρέλαιο, καθαρά για τεχνικούς λόγους, κάτι που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες των εργοστασίων ασκούν αφόρητη πίεση στους πολιτικούς για να μην εξαλειφθεί παντελώς, τουλάχιστον στο κοντινό μέλλον, και δημιουργηθεί μία άνευ προηγουμένου αναστάτωση στην ικανότητα παραγωγής των προϊόντων τους. Επιπλέον, έτσι για την ιστορία αξίζει να υπογραμμιστεί, ότι τα βιοκαύσιμα έχουν την θετική ιδιότητα να μπορούν να αναμειγνύονται με τα ορυκτά καύσιμα ώστε να πωλούνται φθηνότερα.
Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι η πρώτη γενιά βιοκαυσίμων που δημιουργούνται από ζαχαρότευτλα, σιτάρι και καλαμπόκι, επί της ουσίας αφαιρούν μεγάλες ποσότητες από τα συστήματα διατροφής των ανθρώπων σε πολλές χώρες της υφηλίου, και αν αναλογιστούμε πως την παρούσα χρονική στιγμή υπάρχουν άνθρωποι που υποσιτίζονται, τότε μιλάμε για ένα πολύ σοβαρό θέμα. Η βιομηχανία βιοκαυσίμων απειλείται επίσης από την ραγδαία ανάπτυξη που γνωρίζουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, και μακροπρόθεσμα από τους κινητήρες που τροφοδοτούνται από υδρογόνο.
Τα βιοκαύσιμα εναποθέτουν τις ελπίδες στον αεροπορικό τομέα
Ο Guy Maisonnier, ειδικός από την ερευνητική ομάδα του Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίου (IFP Energies nouvelles), δήλωσε ότι η βιομηχανία βιοκαυσίμων πρέπει να επικεντρωθεί στην αεροπορία, επειδή «δεν έχει τόσες εναλλακτικές λύσεις» όπως οι οδικές μεταφορές.
Και σύμφωνα με το Γαλλικό Υπουργείο Οικολογίας: «Τα βιοκαύσιμα αποτελούν στρατηγικό μοχλό για τη βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη μείωση των βλαβερών εκπομπών από τον αεροπορικό τομέα, ο οποίος έχει λίγες ενεργειακές εναλλακτικές λύσεις».
Ωστόσο, οι φιλοδοξίες της Γαλλίας παραμένουν μετριοπαθείς, παρά το γεγονός ότι είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός βιοκαυσίμων στον κόσμο, διότι έχει στόχο να αντικαταστήσει το 2% της κηροζίνης που χρησιμοποιείται ως ορυκτό καύσιμο για τα αεροπλάνα έως το 2025 και 5,0% έως το 2030.
Τα βιοκαύσιμα αντιπροσώπευαν μόλις το 0,01% των καυσίμων που καταναλώθηκαν από τον συγκεκριμένο κλάδο το 2019, παρά το γεγονός ότι οι αεροπορικές εταιρείες έθεσαν ως προτεραιότητα να αυξήσουν στο έπακρο αυτά τα ποσοστά στους μακροπρόθεσμους στόχους τους, κάτι που ακούγεται περισσότερο ως μία υποτιθέμενη υπόσχεση για να χαϊδέψει τα αυτιά των οικολόγων, παρά ως ένα πραγματικό υλοποιήσιμο σκοπό.
Οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου αντιμετωπίζουν θετικά το ζήτημα των βιοκαυσίμων, με μια κοινοπραξία συμπεριλαμβανομένου του γαλλικού γίγαντα Total που ξεκίνησε το έργο BioTfueL με στόχο την παραγωγή χρησιμοποιήσιμου βιοκηροζίνη (biokerosene) από γεωργικά απόβλητα έως το 2025.