Tab Mix Plus: Αναβαθμισμένη διαχείριση καρτελών στον Firefox

Tab Mix Plus: Αναβαθμισμένη διαχείριση καρτελών στον Firefox

Αυξήστε την ευελιξία των καρτελών του Firefox και προσαρμόστε απόλυτα τον τρόπο λειτουργίας τους βάσει των προτιμήσεων σας.

Αναμφισβήτητα, τα tabs έφεραν μία μικρή επανάσταση όσον αφορά στο πως βλέπουμε σελίδες στον browser και η υλοποίησή τους στον Firefox είναι από τις καλύτερες. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Και αυτό ακριβώς κάνει το Tab Mix Plus, ένα από τα δημοφιλέστερα add-ons για το γνωστό browser.

Το συγκεκριμένο add-on προσθέτει πλήθος νέων λειτουργιών και επιλογών ειδικά για τα tabs, βελτιώνοντας τον τρόπο με τον οποίο τα χρησιμοποιούμε και επιτρέποντάς μας να προσαρμόσουμε την απόκρισή τους στις κινήσεις μας με βάση τα γούστα και τις προτιμήσεις μας. Είναι σίγουρο ότι αφού το δοκιμάσετε, θα αναρωτιέστε πώς μπορούσατε να κάνετε browsing χωρίς αυτό!

Ας το δούμε ευθύς αμέσως, αφού έχει αρκετά σημεία που θα χρειαστούν την προσοχή μας. Ξεκινήστε με την εγκατάσταση του από τη διεύθυνση https://addons.mozilla.org/el/firefox/addon/tab-mix-plus-webextension/ και… φύγαμε!

Βήμα 1

Αφού εγκαταστήσετε το Tab Mix Plus και πριν αρχίσετε να το χρησιμοποιείτε, θα πρέπει να αλλάξετε κάποιες από τις επιλογές του. Το σχετικό μενού είναι προσβάσιμο τόσο από το πλήκτρο Options στην καταχώρηση του Tab Mix Plus στο παράθυρο των Add-ons (Tools>Add-ons) όσο και άμεσα από το Tools>Tab Mix Plus Options.

Βήμα 2

Ενώ βρίσκεστε στο Links, αλλάξτε το JavaScript popups: Allow resized popups σε Open all popups in tabs, ώστε τα ενοχλητικά παράθυρα pop-up (αυτά που συνήθως εμφανίζονται “μπροστά” από τον browser και παρουσιάζουν διαφημιστικό περιεχόμενο) να ανοίγουν σε tabs. Έτσι θα είναι κάπως πιο ανεκτά!

Βήμα 3

Συνεχίστε στο Events>Tab Opening, ενεργοποιώντας το Open new tabs next to current one, ώστε, όποτε ανοίγει ένα νέο tab, να εμφανίζεται ακριβώς δίπλα από το ενεργό και όχι στο τέλος της γραμμής των tabs – έτσι είναι ευκολότερο να έχετε συγκεντρωμένα τα tabs που σχετίζονται μεταξύ τους. Ενεργοποιήστε επίσης όλες τις καταχωρήσεις του Open tabs from: πλην του Address bar, ώστε κάθε link που επιλέγετε -από τα Bookmarks, την History κ.λπ.- να ανοίγει και αυτό σε νέο tab, χωρίς να αντικαθιστά την ενεργή σελίδα.

Βήμα 4

Επιλέξτε το Events>Tab Closing και ενεργοποιήστε το “Do not close window when closing last tab”. Αυτό κάνει ό,τι λέει το όνομά του: εμποδίζει τον κλείσιμο του ενεργού παραθύρου εάν κλείσετε και το τελευταίο tab. Μπορεί να μην φαίνεται τόσο σημαντικό, αλλά εάν έχετε μόνο ένα παράθυρο του Firefox ενεργό και, αφηρημένοι, κλείσετε το τελευταίο tab, ουσιαστικά θα έχετε τερματίσει τη λειτουργία του browser και, για να τον ξανανοίξετε, θα πρέπει να περιμένετε να φορτωθεί. Φυσικά, εάν συνηθίζατε να κλείνετε με αυτό τον τρόπο τον Firefox, μην ενεργοποιήσετε αυτή την επιλογή.

Βήμα 5

Στο ίδιο σημείο, στο Closing current tab>When closing current tab, focus: αλλάξτε το Opener/right tab σε Last selected tab, ώστε όποτε κλείνετε ένα tab, να ενεργοποιείται αυτό που είχατε επιλέξει αμέσως πριν και όχι όποιο προηγείται/ακολουθεί αυτό που κλείσατε.

Βήμα 6

Ας κάνουμε ακόμη ευκολότερη την επιλογή tabs. Στο Events>Tab Features ενεργοποιήστε το Ctrl-Tab displays a tab list popup menu και την υποεπιλογή Tab list responds to the mouse. Αποτέλεσμα; Όποτε πατάτε το συνδυασμό Alt+Tab θα εμφανίζεται ένα μενού με όλα τα ενεργά tabs, για να διαλέγετε με ένα κλικ αυτό που θέλετε – καλύτερο από το να… τα ψάχνετε στη λεπτή γραμμή tabs του browser!

Βήμα 7

Και μιας και αναφερθήκαμε στη λεπτή γραμμή tabs, είστε κι εσείς από αυτούς που έχουν ανά πάσα στιγμή ανοιχτά τουλάχιστον… 50 tabs; Αλλάζοντας το Display>Tab Bar>When tabs don’t fit width: σε Multi-row και, στη συνέχεια, εισάγοντας έναν αριθμό στην υποεπιλογή που εμφανίζεται, ορίζετε ότι θέλετε περισσότερες από μία “γραμμές” στην tab bar.

Βήμα 8

Έχοντας πολλά tabs ανοιχτά, κάποια με σελίδες που δεν έχετε δει ακόμη και άλλα που έχετε δει μεν, αλλά θέλετε να κρατήσετε ανοιχτά για να τα ξαναδείτε, είναι εύκολο να… τα μπλέξετε. Γι’ αυτό, από το Display>Tab>Customize Styles μπορείτε να αλλάξετε το στυλ και το χρώμα των γραμμάτων σε κάθε tab, ώστε, για παράδειγμα, να έχετε με italics και πορτοκαλί χρώμα όσα έχετε διαβάσει, με κίτρινο και bold αυτά που δεν έχετε δει κ.λπ.

Βήμα 9

Μερικές φορές μπορεί να διαβάζετε στα γρήγορα τα περιεχόμενα κάποιων tabs και στη συνέχεια να τα κλείνετε… μαζεμένα. Αν, όμως, θέλετε να κρατήσετε κάποια από αυτά, πρέπει είτε να τα κάνετε bookmark (και μετά να ψάχνετε στα bookmarks σας) είτε να προσέχετε καθώς τα κλείνετε. Σωστά; Καλύτερα… προστατέψτε τα! Αλλάξτε το Mouse>Mouse Clicking>Double-click>on a tab: σε Protects and Locks the tab και όποτε κάνετε διπλό κλικ σε ένα tab θα “κλειδώνει” και δεν θα κλείνει παρά αν το “ξεκλειδώσετε” με τον ίδιο τρόπο!

Βήμα 10

Μπορεί το Tab Mix Plus να είναι εξαιρετικό, αλλά κανείς δεν εγγυάται ότι θα λειτουργεί σωστά και στις επόμενες εκδόσεις του Firefox – στις οποίες ο ίδιος συχνά-πυκνά σας προτρέπει να αναβαθμίσετε. Έτσι, μπορεί μετά από μία αναβάθμιση να χάσετε τα tabs που είχατε ανοιχτά και είχε αναλάβει να διαχειρίζεται το Tab Mix Plus. Ενεργοποιήστε το Session>Use Firefox’s built-in Session Restore feature, ώστε να αναλαμβάνει ο ίδιος και όχι το μη εγγυημένα συμβατό Tab Mix Plus την ανάκτηση των tabs σας εάν τερματιστεί κατά λάθος η λειτουργία του browser.

Βήμα 11

Αφού ρυθμίσατε τις επιλογές του Tab Mix Plus, τώρα πώς θα συνηθίσετε να εργάζεστε με διαφορετικό τρόπο στον Firefox που έχετε σε έναν άλλο υπολογιστή – π.χ. στο laptop σας; Φυσικά, θα το εγκαταστήσετε και εκεί – αλλά δεν χρειάζεται να το ξαναρυθμίσετε από την αρχή. Κάντε κλικ στο μικρό πλήκτρο Settings, στο κάτω αριστερό άκρο των Options και επιλέξτε Export Settings για να τα αποθηκεύσετε σε ένα αρχείο που θα μπορείτε να κάνετε Import σε εκείνον.

Βήμα 12

Συχνά μπορεί να έχετε ανοιχτά… μπόλικα tabs, από τα οποία κάποια θα είναι web apps -π.χ. μία online υπηρεσία e-mail, η σελίδα ενός social network-, κάποια θα σχετίζονται με την εργασία σας και άλλα θα έχουν… ψυχαγωγικό ενδιαφέρον. Με το Tab Mix Plus μπορείτε να τα ομαδοποιήσετε: για να δημιουργήσετε ένα νέο group με tabs και να ανοίξετε ένα link σε αυτό, κάντε δεξί κλικ στο link και διαλέξτε Open Link in New Group.

Βήμα 13

Δυστυχώς, αντίθετα με άλλες λύσεις ομαδοποίησης tabs, στο Tab Mix Plus δεν θα είναι ορατές οι ομάδες όπου τα έχετε εντάξει – θα είναι σαν ορισμένα από τα tabs σας να έχουν… κρυφτεί. Όλα θα είναι προσβάσιμα από το pull-down μενού ή τη λίστα “όλων των tabs” του Tab Mix Plus (που ορίσαμε νωρίτερα ότι θα εμφανίζεται με το συνδυασμό Alt+Tab).

Βήμα 14

Φυσικά, τα tab groups δεν περιορίζονται στο άνοιγμα νέων links, αλλά μπορείτε και να στείλετε ήδη ανοιχτά tabs σε μία ομάδα. Γι’ αυτό, κάντε δεξί κλικ σε ένα tab και επιλέξτε Send to other Group>Όνομα της ομάδας ή, αν δεν υπάρχει/θέλετε να τα εντάξετε σε μία νέα, Send to other Group>New Group.