Αγορά ακουστικών: Επιλογή σωστού headset ή headphone

Αγορά ακουστικών: Επιλογή σωστού headset ή headphone

Δίχως αμφιβολία διανύουμε ασυνήθιστες καταστάσεις σε μία περίοδο που είναι περικυκλωμένη από ηλεκτρονικά και ψηφιακά μέσα, και σαφώς τα ακουστικά παίζουν βαρυσήμαντο ρόλο σε τούτη την ιδιομορφία, διότι δεν πρόκειται απλά για ένα αξεσουάρ το οποίο ενδέχεται να το χρησιμοποιήσεις περιστασιακά, μία φορά την εβδομάδα, τουναντίον θεωρείται ένα χρηστικό εργαλείο που το χειρίζεσαι πολλές φορές μέσα σε ένα 24ωρο, και σου δίνει τη δυνατότητα να ακούς μουσική χωρίς να ενοχλείς τους υπόλοιπους συνανθρώπους σου που βρίσκονται δίπλα σου.

Σε γενικές γραμμές υπάρχουν άπειροι τύποι ακουστικών, και δεν πρόκειται για σχήμα λόγου, αλλά ουσιαστικά για ένα πρόβλημα που φέρνει σύγχυση στον υποψήφιο αγοραστή που σκέφτεται να αποκτήσει το ιδανικό ακουστικό που θα ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες του. Συνεπώς, όλη αυτή η κατάσταση έχει ως αρνητικό πρόσημο, ο ενδιαφερόμενος τελικά να παίρνει το λάθος headset ή headphone, πετώντας άσκοπα λεφτά σε μία ανόητη αγορά, που τον αναγκάζει να την επαναλάβει, γιατί δεν εξυπηρετεί πλήρως τις υποχρεώσεις του και κατ΄επέκταση, επειδή δεν συνυπολόγισε σωστά ορισμένες παραμέτρους.

Η αγορά ακουστικών κρύβει αρκετές παγίδες και σας το λέω με απόλυτη ειλικρίνεια, ασχολούμενος 20 χρόνια περίπου με τον τομέα της τεχνολογίας, αφού εμπλέκονται αμέτρητοι παράγοντες που πρέπει να λάβει κάνεις σοβαρά υπόψιν του πριν προβεί σε οποιαδήποτε αγορά. Φερειπείν, ορισμένοι ψωνίζουν με μοναδικό κριτήριο την τιμή, αποκτώντας πολλές φορές ό,τι χειρότερο κυκλοφορεί στο εμπόριο, και μετά βαράνε το κεφάλι τους στον τοίχο για την γκάφα που έπραξαν, αφού θα τους κοστίσει δίπλα η όλη υπόθεση, αν υποθέσουμε πως θα αγοράσουν ξανά ένα άλλο καινούργιο.

Να έχετε πάντα στο νου σας πως τα φθηνά ακουστικά είναι αιτία πολλών προβλημάτων, όπως το να πέφτουν διαρκώς από τα αυτιά, να πληγώνουν το δέρμα, ή να καταστρέφονται με το πρώτο χτύπημα που θα πέσουν κάτω, επειδή τυχαίνει να είναι κατασκευασμένα από κακής ποιότητας πλαστικό.

Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά όλες εκείνες τις πτυχές που αφορούν την αγορά ακουστικών, τι θα πρέπει να προσέξετε και ποιος τύπος είναι καλύτερος σε κάθε χρήση. Βάλτε τη ζώνη και κρατηθείτε καλά, γιατί ξεκινάμε.

Ακουστικά ψείρες για smartphone

Ίσως είναι ο πιο συχνός τύπος ακουστικών που χρησιμοποιείται κατά κόρον από την πλειονότητα των χρηστών, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα είδη, προφανώς γιατί το smartphone το έχουμε διαρκώς μαζί μας. Συνεπώς γίνεται εύκολα αντιληπτό πως όταν βρισκόμαστε εκτός οικίας, όπως για μία βόλτα στην πλατεία, έχουμε την τάση να χρησιμοποιούμε το κινητό τηλέφωνο ως μέσο αναπαραγωγής μουσικής για να ακούμε τα αγαπημένα μας τραγούδια, και σε αυτό βοηθούν στο έπακρο τα ακουστικά ψείρες που δεν καταλαμβάνουν αρκετό χώρο και είναι εύκολο να τα βάλουμε στην τσέπη μας για να τα μεταφέρουμε οπουδήποτε.

Σε θεωρητικό επίπεδο είναι αρκετά εύκολη η διαδικασία επιλογής αναφορικά με τα ακουστικά ψείρες, εφόσον δεν είμαστε απαιτητικοί, και δεν έχουμε την εμμονή να βολευόμαστε μόνο με τον κρυστάλλινο ήχο. Ο λόγος που επισημαίνω αυτήν την ιδιαιτερότητα είναι γιατί τα ακουστικά μπορεί να χαθούν ή να καταστραφούν ανά πάσα στιγμή, όταν βρισκόμαστε κάπου έξω. Οπότε εδώ θα ήταν ανόητο να δώσεις 200 ευρώ, σε ένα αξεσουάρ που θεωρείται αναλώσιμο και χαλάει πανεύκολα.

Υπάρχουν ψείρες ακουστικά αξίας 10 ευρώ που ίσως να κρατήσουν έως και δύο χρόνια, αν υπάρχει η κατάλληλη προσοχή και η φροντίδα. Εδώ θα σου πρότεινα ανεπιφύλακτα να κάνεις μία ενδελεχή έρευνα, εξερευνώντας μάρκες, όπως Sony και Panasonic που οι τιμές ξεκινάνε από τα 5,5 ευρώ και παρέχουν αξιόλογα ακουστικά, αν σκεφτούμε το μικρό κόστος που πωλούνται, και μάλιστα θα σας συμβούλευα να πάρετε δύο κομμάτια, ώστε να έχετε ένα εφεδρικό σε περίπτωση απώλειας.

Φυσικά υπάρχουν και οι ακριβότερες λύσεις που ξεκινούν από το 80 ευρώ και φτάνουν ως τα 500 ευρώ, όμως ενδείκνυνται για περιορισμένο αριθμό ανθρώπων που έχουν τεράστια οικονομική ευχέρεια, και αναζητούν ποιοτικό ήχο. Αποφύγετε τα earbuds, γιατί είναι δύσχρηστα όταν βρισκόσαστε σε κίνηση, και το χειρότερο από όλα είναι ό,τι βγαίνουν εύκολα από τα αυτιά, και στραφείτε προς τα in-ear που κάθονται πιο σωστά μέσα στο αυτί και δύναται να τα χρησιμοποιείς άνετα για οχτώ με δέκα ώρες συνεχόμενα, δίχως να νιώθεις οποιαδήποτε ταλαιπωρία.

Ασύρματα ακουστικά

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως η χρηστικότητα και η ευκολία μεταφοράς είναι το μεγαλύτερο ατού σε όλες τις φορητές συσκευές. Επομένως, όσοι δεν θέλετε να εμπλέκεστε με καλώδια, τότε είναι μονόδρομος τα ασύρματα ακουστικά, διότι δίνουν την απαραίτητη άνεση να διεξάγεις σε οποιαδήποτε δραστηριότητα και να μετακινείσαι, χωρίς άγχος να σκαλώσουν πουθενά.

Βέβαια, τα ασύρματα ακουστικά συνοδεύονται από πολλά μειονεκτήματα, όπως ό,τι εκπέμπουν αρκετή ακτινοβολία που είναι κακή για τον ανθρώπινο οργανισμό, ιδίως όταν γίνεται κατάχρηση. Επίσης η μετάδοση του ήχου γίνεται μέσω bluetooth που έχει ως συνέπεια να υπάρχει απώλεια στην ποιότητα ήχου, ιδίως στις φθηνές συσκευές και λιγότερο στις επαγγελματικές, όμως πλέον με το σύστημα aptX Bluetooth codec έχει κάπως καλυτερέψει η όλη περίσταση, βελτιώνοντας αισθητά τον ήχο, όμως και πάλι δεν συγκρίνονται με τα ενσύρματα ακουστικά.

Μία άλλη εξίσου απογοητευτική παράμετρος είναι πως για να λειτουργήσουν τα ασύρματα ακουστικά χρειάζονται συνήθως άπλετη ενέργεια που αντλείτε είτε από την ενσωματωμένη μπαταρία η οποία έχει μικρή διάρκεια ζωής, είτε από το Smartphone, ενώ ορισμένες φορές απαιτείται και πολλαπλή επαναφόρτιση εντός ενός 24ώρου εάν ακούμε μονίμως μουσική μέσα από αυτά.

Από τη στιγμή που η αυτονομία ενέργειας στα ασύρματα ακουστικά είναι από κακή έως τρισάθλια, θα έλεγα με απόλυτη βεβαιότητα πως λειτουργεί ως αποτρεπτικός στοιχείο για να τα έχεις ως κύριο μέσο ακρόασης μουσικής, εκτός κι αν κουβαλάτε επάνω σας τέσσερις μπαταρίες και μετριαστεί το πρόβλημα, πράγμα που δεν συμβαίνει ποτέ. Επιπλέον διατίθενται στο εμπόριο στη διπλάσια και τριπλάσια τιμή σε σύγκριση με τα ενσύρματα, κάτι που δεν περνάει απαρατήρητο στην Ελλάδα που η πλειοψηφία του πληθυσμού μαστίζεται από ακραία οικονομική φτώχεια.

Ακουστικά για video gaming

Τη σήμερον ημέρα που σχεδόν τα περισσότερα νεαρά άτομα ασχολούνται ενεργά με το video gaming είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική ανάγκη να έχεις αξιόλογα ακουστικά που θα υποστηρίζουν δυναμικά τη μαγεία που βιώνεις μέσα στα παιχνίδια. Ωστόσο, για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, ένα μέτριο video gaming headset ξεκινάει από τα 30 ευρώ και σαφώς είναι περιορισμένων δυνατοτήτων, δίχως να ικανοποιούν το gamer, και μπορεί να φτάσουν μέχρι τα 1.000 ευρώ, όπου εδώ αντικειμενικά γίνεται κόλαση.

Αν τα βιντεοπαιχνίδια αποτελούν προτεραιότητα για εσένα στη ζωή σου και δεν περνάει ημέρα που να μην παίξεις έστω και δύο ώρες, τότε θα σου συνιστούσα να δεις την αγορά των ακουστικών για το video gaming ως επένδυση δίνοντας τουλάχιστον 80 ευρώ, αφού ενδέχεται να κρατήσουν δύο χρόνια χαλαρά εάν δεν τα διαλύσεις από απροσεξία.

Ο οικονομικός προϋπολογισμός που διαθέτεις είναι ομολογουμένως καθοριστικής σημασίας για τις επιλογές σου, αλλά αν είσαι έξυπνος δεν θα πρέπει να αποτελεί μοναδικό κριτήριο, οπότε μην πάρεις βιαστικές αποφάσεις και αναγκαστείς τον επόμενο μήνα να αγοράσεις ένα καινούργιο headphone, γιατί λυπήθηκες να δώσεις λίγα ευρώ παραπάνω.

Φρόντισε ανάμεσα στις επικρατέστερες επιλογές σου να συγκαταλέγονται όσα έχουν μικρόφωνο, δηλαδή να είναι 2 σε 1, διότι είναι άκρως απαραίτητο όταν παίζεις σε τουρνουά και συνομιλείς με άλλους παίκτες. Επίπλέον, μην ξεχάσεις να δώσεις έμφαση στη συμβατότητα που θα έχει με τον υπολογιστή ή την κονσόλα παιχνιδιών σου, διαφορετικά θα τα επιστρέψεις πίσω στο κατάστημα που τα προμηθευτικές κακήν-κακώς, επιβαρύνοντας την τσέπη σου με τα έξοδα αποστολής, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις τα e-shop δεν αναλαμβάνουν τα συγκεκριμένα έξοδα.

Ακουστικά με μικρόφωνο για συνομιλία

Το διαδίκτυο δεν προσφέρεται μόνο για διασκέδαση, αλλά και για συναναστροφές με άλλα άτομα, όπως για να έρχεσαι σε επαφή με φίλους και γνωστούς που βρίσκονται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, κάτι που συνεπάγεται πως η αγορά ακουστικών με μικρόφωνο φαντάζει απαραίτητη προϋπόθεση για να μιλάς μέσα από το Facebook, το Skype, το Viber κ.λπ.

Σε αυτό το σημείο οφείλω να τονίσω ό,τι δεν είναι λογικό να ξοδέψεις ένα κάρο λεφτά για να αποκτήσεις τα ισχυρότερα ακουστικά κάποιας σπουδαίας μάρκας, διότι θα πρόκειται καθαρά περί χαζομάρας, και αν το πράξεις, μάλλον μπορεί να έχεις παρασυρθεί από την καταναλωτική μανία που σε διέπει.

Εν τούτοις, τα πράγματα αλλάζουν άρδην όταν πρόκειται για δουλειά, και τα χρειάζεσαι για να συνομιλείς με συναδέλφους, με τους υπάλληλος σου, τους προϊσταμένους σου ή τους πελάτες της επιχείρησης σου, και εννοείται πως θα πρέπει να στραφείς προς ένα εξαιρετικό headphone που δεν θα σε κουράζει κατά την διάρκεια της εργασίας σου, αποσπώντας την προσοχή σου. Όμως, το πόσα λεφτά θα ξοδέψεις επαφίεται αποκλειστικά στη δική σου κρίση.

Πριν μερικά χρόνια είχα κάνει το λάθος να αγοράσω ένα κινέζικο headphone της πλάκας, περίπου 15 ευρώ, και με τη δεύτερη φορά που μου έπεσε κάτω στο πάτωμα σταμάτησε να βγάζει ήχο το ακουστικό, και θυμάμαι πως εκείνη την ημέρα είχα κάποια σημαντικά ραντεβού για meeting μέσα από το Skype, με συνέπεια να εκτεθώ ανεπανόρθωτα, διότι υποχρεώθηκα εκ των πραγμάτων να μην παραστώ στη συζήτηση. Από εκείνο το περιστατικό και μετέπειτα έβαλα μυαλό, και πλέον ακολουθώ μία διαφορετική προσέγγιση σχετικά με τις αγορές που κάνω. Εδώ ταιριάζει απόλυτα το ρητό που λέει πως «το φθηνό θα σου βγει ακριβότερο σε βάθος χρόνου».

Επαγγελματικά ακουστικά για μουσική

Εκατομμύρια άνθρωποι ανά την υφήλιο ασχολούνται επαγγελματικά με τον τομέα της μουσικής από διαφορετικά πόστα και καθήκοντα, πράγμα που σημαίνει πως διαφέρουν εκθετικά οι ανάγκες και οι υποχρεώσεις του καθενός από τον άλλον. Ενδεικτικά θα παραθέσω ορισμένα επαγγέλματα που τα ακουστικά χαρακτηρίζονται ως εργαλείο και μέρος της δουλειά τους, όπως ο μουσικός παραγωγός, ο DJ, ο τραγουδιστής, ο ηχολήπτης και ούτω καθεξής.

Στην προκειμένη περίπτωση τα ακουστικά πρέπει να παρέχουν σωστή μόνωση για να μην υπάρχουν παρεμβολές από εξωτερικούς θορύβους, και το κυριότερο από όλα, να κάθονται σωστά στο κεφάλι, αν αναλογιστούμε πως ορισμένες φορές ένας μουσικός παραγωγός μπορεί να εργάζεται και 16 ώρες συνεχόμενα.

Επίσης όταν μιλάμε για καθαρό ήχο εννοούμε να μπορεί να διακριθεί και η πιο μικρή λεπτομέρεια από τον επαγγελματία, ούτως ώστε να του δοθεί η δυνατότητα να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις και βελτιώσεις, αγγίζοντας το τέλειο αποτέλεσμα.

Παρακάτω θα σας δώσω ως παράδειγμα ορισμένα μοντέλα που προορίζονται για τους DJ και ξεκινάνε από το 150 ευρώ:

  • Audio Technica ATH-M50x
  • Audio Technica ATH-AD900X
  • AKG 702
  • Beyerdynamic ακουστικά DT 770 Pro Studio

Ηχομόνωση των ακουστικών

Αυτή η ιδιοτροπία σχετίζεται άμεσα με το πόσο σωστά διατηρείται ανεπηρέαστος ο ήχος στα ακουστικά και κατά πόσο αποκλείουν τον εξωτερικό θόρυβο. Είναι αφάνταστα ενοχλητικό να απαιτείται τακτικά να ανεβάζεις την ένταση του ήχου γιατί τριγύρω σου κάποιοι άλλοι άνθρωποι συνομιλούν δυνατά και δεν σε αφήνουν να απολαύσεις το τραγούδι που ακούς εκείνη τη στιγμή, κάτι παρόμοιο συμβαίνει όταν βρίσκεσαι μέσα στο λεωφορείο.

Οφείλετε να γνωρίζετε πως όσο πιο χαμηλά έχετε την ένταση του ήχου, τόσο λιγότερη ενέργεια θα καταναλώσετε από την μπαταρία σας, γλιτώνοντας σας από περαιτέρω επαναφορτίσεις. Μία άλλη σημαντική αιτία που σχετίζεται με την υγεία της ακοής σας, είναι πως όταν ακούτε μουσική χαμηλόφωνα δεν επιβαρύνεται το ακουστικό όργανο. Για εκείνους που δεν κατανοούν πόσο σημαντικό είναι αυτό το πράγμα: Να Θυμάστε πως υψηλή ένταση δεν συνηθίζεται, αλλά κουφαίνει.

Φάσμα συχνοτήτων

Η όσο πιο ευρύτερη είναι η περιοχή των συχνοτήτων, σημαίνει ό,τι μπορείτε να απολαύσετε μουσική με μεγαλύτερη ευκρίνεια και ορθότητα, όπως από τα 10 Hz έως τις 25.000 Hz. Στα χαμηλά ακούγεται καλύτερα το μπάσο, ενώ στις υψηλές συχνότητες οι λεπτοί ήχοι. Ενώ παράλληλα ενισχύεται στο έπακρο η ακουστική απόκριση η οποία θεωρείται υψίστης σημασίας, ιδιαίτερα για όσους ασχολούνται επαγγελματικά και όχι ερασιτεχνικά.

Προφανώς δεν θα κάτσω να μπω σε τεχνικές αναλύσεις γιατί δεν θα καταλάβετε τίποτα από όσα λέω, ιδίως ο απλός ο κόσμος που είναι και ο περισσότερος που διαβάζει το παρόν άρθρο. Απλά να έχετε στην άκρη του νου σας πως όσο πιο μεγάλη ευρύτητα σε συχνότητες υπάρχει, τόσο πιο ποιοτική θα καταστεί η ακρόαση, αλλά δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που εμπλέκεται στην ποιοτική ευκρίνεια του ήχου.

Αποφύγετε τις απομιμήσεις

Δυστυχώς το φαινόμενο των απομιμήσεων γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση από τους Κινέζους μικρούς κατασκευαστές που ήθελαν να μιμηθούν τα γνήσια προϊόντα των δυτικών που έκαναν τεράστιες πωλήσεις και επιδίωκαν να αποκομίσουν ένα μικρό μερίδιο από τα κέρδη τους.

Για να αποφύγετε τέτοιου είδους ευτράπελα, θα πρέπει αρχικά με το που θα πιάσετε το προϊόν στα χέρια σας να ελέγξτε αν υπάρχουν ανορθογραφίες στη συσκευασία, διαφορετικά σημαίνει ό,τι κάτι δεν πάει καλά, επίσης προσέξτε λεπτομερώς εάν τα σχέδια είναι ίδια με εκείνα που βλέπετε στη φωτογραφία του αυθεντικού προϊόντος στον επίσημο ιστότοπο του εκάστοτε εμπορικού σήματος.

Ό,τι πληρώνεις παίρνεις

Αρκετοί αναγνώστες του Texnologia.Net, μου θέτουν συχνά-πυκνά αρκετές ερωτήσεις αναφορικά με την αγορά διαφόρων συσκευών, και είθισται οι περισσότεροι εξ αυτών να έχουν ένα παράλογο σκεπτικό που αγγίζει τα όρια της τρέλας, δηλαδή μου ζητούν να τους υποδείξω το φθηνότερο μηχάνημα που παράλληλα θα είναι το καλύτερο στο εμπόριο, και εγώ έπειτα αναρωτιέμαι: Στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε σαν λαός σε τούτη τη ρημαγμένη χώρα; Βγάλτε μόνοι σας το συμπέρασμα.

Εν ολίγοις, οφείλετε να κατανοήσετε πως ο κανόνας στην αγορά είναι ότι πληρώνεις παίρνεις, και το αντίθετο είναι η εξαίρεση. Επισημαίνω αυτό το γεγονός, έτσι για να μην μπερδεύουμε τα σώβρακα με τις γραβάτες. Αν είσαι τυχερός και αποδειχθεί πως η φθηνή συσκευή που ψώνισες είναι καλύτερη από την ακριβότερη που αγόρασε κάποιος συνάνθρωπος σου, τότε δες το και λιγάκι σαν τύχη, αφού έκανες μία σωστή αγορά.

Μην ξεχνάτε πως οι συσκευές δεν δημιουργήθηκαν για να κρατάνε εφόρου ζωής, γιατί οι κατασκευάστριες εταιρείες θα είχαν πτωχεύσει λόγω ελάχιστων πωλήσεων και κατ’ επέκταση μειωμένων εσόδων. Η ποιότητα κατασκευής ενός προϊόντος είναι άμεσα συνυφασμένη με τα υλικά που δημιουργήθηκε. Όταν οι πρώτες ύλες που προμηθεύονται οι κατασκευαστές έχουν δυσθεώρητο κόστος, μετέπειτα αυτό προστίθεται στη συνολική τιμή πώλησης του.

Φυσικά στο προϊόν προστίθενται οι φόροι, οι εκτελωνισμοί εάν προέρχεται από χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι προμήθειες των μεσαζόντων και τα κέρδη των καταστημάτων. Κάποιες φορές το κόστος κατασκευής είναι μικρότερο από τα υπόλοιπα έξοδα, όπως συμβαίνει με τα αγαθά που προέρχονται από την Κίνα που η αξία τους δεν υπερβαίνει τα 5 έως 10 ευρώ.

Επομένως δεν είναι δυνατόν ένα προϊόν αξίας 15 ευρώ να αποδειχθεί καλύτερο από ένα άλλο που κοστίζει 150 Ευρώ, τουλάχιστον στις ηλεκτρονικές συσκευές, ενώ στα ρούχα μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, γιατί εκεί εμπλέκεται ο παράγοντας χειροτεχνία και ο οίκος μόδας που τα παράγει, ανεβάζοντας κατακόρυφα το κόστος, και δεν οφείλεται αποκλειστικά στα πανάκριβα υλικά.

Μεταχειρισμένα ακουστικά

Κατά το παρελθόν, ακόμη και εγώ ο ίδιος δεν δίστασα να ψωνίσω ένα μεταχειρισμένο είδος, διότι έκρινα πως ήταν πραγματική ευκαιρία με θετική συνέπεια να με γλιτώσει από άσκοπα έξοδα. Συγκεκριμένα πριν 3 χρόνια είχα γνωρίσει έναν επαγγελματία μουσικό που είχε αγοράσει ακουστικά 500 ευρώ και μου τα πούλησε 180, γιατί ήθελε να πάρει κάποια άλλα των δύο χιλιάδων ευρώ.

Όμως για να μην τρέφετε αυταπάτες και ζείτε σε μία ουτοπία. Υπάρχουν ορισμένοι παράμετροι που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη όταν βρεθείτε σε τέτοιο δίλημμα, δηλαδή σε τι κατάσταση είναι η συσκευή, π.χ. αν έχει εξωτερικές φθορές, εσωτερικές βλάβες, εάν λειτουργεί σωστά, και φαινομενικά αν υπάρχουν περιθώρια να αντέξει άλλους 12 ή 24 μήνες.

Εάν για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορεί να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των μεταχειρισμένων ακουστικών κατά το επόμενο χρονικό διάστημα του ενός έτους, τότε συνιστώ να το αποφύγετε και να πάρετε ένα καινούργιο με λιγότερα λεφτά από κάποιο ηλεκτρονικό κατάστημα (eShop) που θα σας δώσει εγγύηση εύρυθμης και απρόσκοπτης λειτουργίας, διότι σε περίπτωση που παρουσιάσει δυσλειτουργία θα σας το αντικαταστήσει με συνοπτικές διαδικασίες με κάποιο άλλο. Ωστόσο για να μην αιωρούνται διαφορές ασάφειες, αυτό είναι συνάρτηση των διαθέσεων που έχει το εκάστοτε κατάστημα προς τον πελάτη και κατά πόσο θέλει να τον ικανοποιήσει.