Οι αρχές της Τανζανίας, με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών και της βρετανικής Υπηρεσίας για τη Διεθνή Ανάπτυξη (Department for International Development – DFID) σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία της πληροφορίας, και πιο συγκεκριμένα το διαδίκτυο για να βελτιώσουν τις διαδικασίες προγραμματισμού και λήψης αποφάσεων στην προσπάθειά τους να καταπολεμήσουν τη φτώχεια.
Η Τανζανία είναι μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Η οικονομία της εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τη γεωργία, από την οποία προέρχεται το 50% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος και η οποία παρέχει το 85% των εξαγωγών και το 90% των θέσεων εργασίας. Η τοπογραφία, όμως, και οι κλιματικές συνθήκες επιτρέπουν την καλλιέργεια μόλις του 4% του συνολικού εδάφους της χώρας, ο μισός πληθυσμός της οποίας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, τουλάχιστον σύμφωνα με εκτιμήσεις της προηγούμενης δεκαετίας.
Όπως δηλώνει το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Η.Ε. (UNDP), το οποίο στηρίζει την προσπάθεια αυτή, η Τανζανική Κοινωνικοοικονομική Βάση Δεδομένων (Tanzania Socio-Economic Database – TSED) έχει στόχο να διευκολύνει τις κυβερνητικές υπηρεσίες να διακρίνουν τις τάσεις να εντοπίζουν ανισότητες μεταξύ περιοχών της χώρας. Η βάση δεδομένων θα είναι επίσης διαθέσιμη σε οργανώσεις που εκπροσωπούν την κοινωνία των πολιτών.
Επικεφαλής της πρωτοβουλίας έχει τεθεί το τανζανικό Εθνικό Γραφείο Στατιστικής, το οποίο συνεργάζεται με την UNICEF, 14 υπουργεία και το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Η.Ε. με την υποστήριξη του DFID.
Στη βάση δεδομένων θα καταγράφονται 67 δείκτες σε τομείς που ξεκινούν από την υγεία, την εκπαίδευση, τη γεωργία και την εξασφάλιση τροφίμων και φτάνουν ως την εργασία, τα προβλήματα των γυναικών, τα παιδιά, την επιστήμη και την τεχνολογία. Στα μελλοντικά σχέδια περιλαμβάνεται η επέκταση των δεικτών, η μεταφορά της βάσης στο Web, ώστε να είναι πιο εύκολα προσπελάσιμη από τους χρήστες της, και η ανάπτυξη ενός εκπαιδευτικού προγράμματος που θα διευκολύνει τη χρήση των δεδομένων στην ανάλυση και την κατάστρωση στρατηγικών για την καταπολέμηση της φτώχειας.