ΑρχικήΨυχαγωγίαΤαξίδι στη Ρώμη, χρήσιμες πληροφορίες για επισκέπτες

Ταξίδι στη Ρώμη, χρήσιμες πληροφορίες για επισκέπτες

Ένα ταξίδι στη Ρώμη δεν θεωρείται μια δύσκολη υπόθεση, κάτι που πλέον είναι και σχετικά φθηνό. Με το αεροπλάνο από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και για τους πιο ρομαντικούς από την Πάτρα με την Super Fast Ferries.

Το Παρελθόν της Ρώμης

Η αιώνια πόλη γεννήθηκε μέσα από το μπόλιασμα πολιτισμών και την ικανότητα των αρχαίων Ρωμαίων να αφομοιώνουν τις πολιτιστικές επιρροές των λαών που θαύμαζαν και κατακτούσαν, στα χρόνια της κυριαρχίας τους. Υπήρξε ανέκαθεν μια πόλη σύμβολο, που δημιούργησε και έδωσε το όνομά της σε έναν πολιτισμό και άφησε βαθιά χαραγμένη στην ιστορία τη μνήμη της, όχι μόνο για την ακμή της, αλλά και για την πτώση της. Και σε όλα αυτά σημαντικό ρόλο έπαιξε και ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός που δάνεισε στη Ρώμη περισσότερα στοιχεία από οποιονδήποτε άλλον πολιτισμό στον τότε γνωστό κόσμο. Με ένα τέτοιο παρελθόν είναι φυσικό η Ρώμη να είναι σήμερα συνονόματη της Ιστορίας.

Τι θα δείτε στη Ρώμη

Η Ρώμη, αν και παρήκμασε, ποτέ δεν πέθανε. Ααναγεννήθηκε πολλάκις και ζει μια νέα, κάθε φορά, ακμή, ως αιώνια πόλη και αιώνια πρωτεύουσα της Ιταλίας. Ένας περίπατος στη Ρώμη είναι ένας περίπατος στην ιστορία των πολιτισμών της Ευρώπης και αυτό δεν είναι υπερβολή. Θα ξεκινήσει από το Φόρουμ, το εμπορικό, πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο της αρχαίας πόλης, που βρίσκεται ανάμεσα στο Καπιτώλιο και τους λόφους του Παλατίνου. Είναι γεμάτο με κτίρια του 11ου αιώνα και ναούς από την αυτοκρατορική εποχή. Μπαίνοντας στο Φόρουμ περνάμε από το επιβλητικό Κολοσσαίο ή Αμφιθέατρο του Φλάβιου. Ανάμεσα στα αξιοθέατα που δεν πρέπει κανείς να προσπεράσει είναι η Αψίδα του Σέπτιμου Σέβερου, ο ναός του Κρόνου, ο ναός του Αντονίνου και της Φαουστίνας και η Αψίδα του Τίτου. Από εδώ μπορεί να ανέβει κανείς στο Παλατίνο, την περιοχή που οι ισχυροί έκτιζαν τα παλάτια τους και τους ναούς τους.

Σήμερα ο λόφος αυτός είναι γεμάτος επαύλεις, μεσαιωνικές εκκλησίες και αναγεννησιακούς κήπους, προσφέροντας μια εικόνα μοναδική. Απ’ όλα αυτά ξεχωρίζουν το σπίτι της Λίβιας, το Παλάτι των Φλαβίων και τα ερείπια των Λουτρών του Σέπτιμου Σέβερου, αλλά και του Σίρκους Μάξιμους, ενός αρματοδρόμιου, που κάποτε μπορούσε να φιλοξενεί, πάνω από 200.000 θεατές. Επόμενος σταθμός στην αιώνια πόλη το Πάνθεον του Μάρκου Αγρίππα, που αποτελούσε ένα από τα ωραιότερα αρχιτεκτονήματα της Αρχαίας Ρώμης. Εδώ θα αναζητήσουμε και τους τάφους του Ραφαήλ και του Βίκτορ Εμανουέλ Α’. Υπάρχουν, ακόμη, τα απομεινάρια των μεγαλόπρεπων Λουτρών του Διοκλητιανού, όπως και ό,τι απέμεινε από τα Λουτρά του Καρακάλλα, που χρησιμοποιούνται, ακόμη, ως συναυλιακός χώρος.

Τα ερείπια αυτά βρίσκονται κοντά στην αρχή της Αππίας Οδού, που συνέδεε κάποτε τη Ρώμη με το Πρίντεζι στην ανατολική ακτή. Εκεί θα δούμε και τα ερείπια του αρματοδρομίου του Μαξεντίου και ρωμαϊκούς τάφους, ενώ κάτω από το έδαφος υπάρχουν ακόμη οι στοές που συνέθεταν τις κατακόμβες των πρώτων χριστιανικών χρόνων, μέσα στα ηφαιστειακά πετρώματα.

Μια επίσκεψη στη Ρώμη, όμως, σημαίνει κι ένα πέρασμα και από την πρωτεύουσα του Καθολικισμού. Στην καρδιά της πόλης υπάρχει και ζει στους δικούς του ρυθμούς, το Βατικανό, το κρατίδιο που διατηρεί την αυτονομία του ως θρησκευτική πόλη. Το Βατικανό, η κατοικία του Πάπα, είναι, ουσιαστικά, μια κεντρική πλατεία, με μοναδικούς θησαυρούς τέχνης, ανάμεσα στους οποίους εκπληκτικά έργα δημοφιλών ζωγράφων και γλυπτών της Αναγέννησης, και θεωρείται το πλουσιότερο αναλογικά με την έκτασή του κράτος στον κόσμο.

Αφήνοντας πίσω μας το Βατικανό, θα κατευθυνθούμε στο Κάστρο του Σάντο Άντζελο στο οποίο θα φτάσουμε περνώντας από μία υπέροχη γέφυρα. Το Κάστρο συνδέεται υπογείως με τα παλάτια του Βατικανού, από στοές που σε δύσκολους καιρούς έσωζαν τους ιερείς της Καθολικής Πολιτείας. Σήμερα το Κάστρο φιλοξενεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία της πόλης.

Μία από τις πολλές πολιτισμικές πλευρές της Ρώμης είναι και η Χριστιανική της παράδοση. Στο Φόρουμ θα επισκεφτούμε το ναό της Σάντα Μαρία Αντίκουα και το ναό του Σαν Πιέτρο στη Φυλακή που σύμφωνα με την παράδοση φυλακίστηκε ο Άγιος Πέτρος. Στο Αβεντίνο υπάρχει η Πιάτσα ντέι Καβαλιέρι ντι Μάλτα, ο ναός της Σάντα Σαμπίνα, με εξαιρετικές ξυλόγλυπτες θύρες. Θα δούμε, επίσης, τις εκκλησίες Σάντα Μαρία Ματζιόρε (5ου αιώνα), Σαν Τζιοβάνι Λατεράνο, που είναι και ο Καθεδρικός Ναός της Ρώμης, στον οποίο φυλάσσονται οι κάρες των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, της Σάντα Μαρία Κοσμεντίν (από τις ωραιότερες μεσαιωνικές εκκλησίες της Ρώμης) και πολλές άλλες. Εδώ υπάρχει και μια διάσημη… κλειδαρότρυπα, που βλέπει σε ένα μονοπάτι που καταλήγει στο ναό του Αγίου Πέτρου.

Η Ρώμη, όμως, είναι διάσημη και για τις πλατείες της. Ένας περίπατος ένα ηλιόλουστο μεσημέρι στην Πλατεία του Καπιτωλίου είναι από αυτά που επιβάλλεται να κάνει ο περιηγητής. Την περιβάλλουν τρία όμορφα παλάτια, το Νουόβο, το Κονσερβατόρι και το Σενατόρι. Τα δύο τελευταία στεγάζουν σήμερα το Μουσείο του Καπιτωλίου, που αξίζει να επισκεφτούμε για τα εξαιρετικά κλασικά γλυπτά του, μεταξύ των οποίων και την Αφροδίτη του Καπιτωλίου. Θα περάσουμε και από την Πλατεία Ναβόνα, με τα όμορφα μπαρόκ κτίριά της και τα τρία χαρακτηριστικά σιντριβάνια της, την Πιάτσα Ντι Σπάνια, για να κατεβούμε τα Ισπανικά Σκαλοπάτια και να θαυμάσουμε το σιντριβάνι Μπαρκάτσια. Θα βρεθούμε, σίγουρα για ψώνια στην κομψή Βία Κοντότι και θα πιούμε εσπρέσσο στο παλιότερο καφέ της Ρώμης το Καφέ Γκρέκο.

Ασφαλώς και το δημοφιλέστερο αξιοθέατο της πόλης δεν είναι μια πλατεία αλλά ένα σιντριβάνι, η Φοντάνα Ντι Τρέβι, εκεί που οι ερωτευμένοι, και όχι μόνο, κάνουν ευχές πετώντας κέρματα στο νερό, με την ευχή να ξαναρθούν στη Ρώμη. Άλλες διάσημες πλατείες της πόλης είναι η Πιάτσα Βενέτσια, η Πιάτσα Μπαρμπερίνι, με το υπέροχο σιντριβάνι του Τρίτωνα. Από τους θρυλικούς δρόμους της Ρώμης, που σήμερα έχει χάσει το χρώμα του, είναι η Βία Βένετο, που φιλοξενεί το παράξενο μνημείο της Σάντα Μαρία ντε λα Κονσεντσιόνε ντέι Καπουτσίνι. Θα δούμε, τέλος, την Πλατεία Κάμπο Ντε Φιόρι, με τα ανθοπωλεία της και τη λαχαναγορά της, αλλά και το εκπληκτικό Παλάτι Φαρνέζε, έργο αναγεννησιακών χρόνων.

Στις όχθες του Τίβερη υπάρχει η Όστια, το παλιό λιμάνι, με σημαντικά ερείπια και ένα ενδιαφέρον μουσείο με αγάλματα, μωσαϊκά και τοιχογραφίες, ενώ, πριν φύγουμε από την περιοχή της Ρώμης επιβάλλεται να επισκεφτούμε το Τίβολι, την πόλη, θερινό θέρετρο κάποτε, των αριστοκρατών της Ρώμης.

Που θα πάτε…

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη και αρκετές αεροπορικές εταιρίες. Αν δεν θελήσετε να ενταχθείτε σε κάποιο γκρουπ που θα ταξιδεύει στη Ρώμη, προτιμήστε τις πτήσεις της Αλιτάλια, που είναι αρκετά οικονομικές, με την λύση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, μάλλον, λιγότερο συμφέρουσα. Για τους πιο ρομαντικούς, υπάρχει πάντα η οικονομικότερη λύση της ακτοπλοϊκής μετάβασης, από το λιμάνι της Πάτρας με τα Superfast Ferries.

Που θα μείνετε στη Ρώμη

Επιλογές υπάρχουν πολλές και για όλα τα γούστα. Εμείς, απλώς διευκολύνουμε με κάποιες ενδεικτικές επιλογές:

  • Grand Hotel Plaza – στην καρδιά του ιστορικού κέντρου
  • Hotel Adriatic – 2 αστέρων, τρία τετράγωνα από το Βατικανό τηλ. 39 06 68 80 80 80
  • Hotel Amalia – 3 αστέρων, κοντά στο ιστορικό κέντρο, τηλ. 06-397-23356
  • Hotel Domus Aventina – 3 αστέρων, στην πλευρά της αρχαίας πόλης, πολύ ήσυχο. τηλ. 39-065.746.135
  • Hotel Embassy – 3 αστέρων στο κέντρο, τηλ. 39 06 4881402
  • Hotel Gioberti – 4 αστέρων, κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό a class=footers href=’http://www.rome.gioberti.hotels-by.com’ target=new>Hotel Gioberti
  • Hotel Laurentia – κλασικό και άνετο, τηλ. 39 064450218
  • Hotel Marcus – σε παλάτι του 16ου αιώνα, 600 μέτρα από τα Ισπανικά Σκαλιά, τηλ. 06 68.300.320
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166