Team America: World Police (2004), η αστυνομία στο μεγαλείο της

Team America: World Police (2004), η αστυνομία στο μεγαλείο της

Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 προβαλλόταν στην τηλεόραση μια πρωτοποριακή σειρά με τίτλο “Thunderbirds“. Δεν ήταν το φουτουριστικό περιβάλλον στο οποίο λάμβανε χώρα η ιστορία το πρωτοποριακό στοιχείο, ούτε το ανθρωπιστικό (αγάπα τον πλησίον σου) μήνυμα που περνούσε η σειρά.

Η Ομάδα Διεθνούς Διάσωσης που βρισκόταν πάντα στο πλευρό των αδυνάτων, φιλική προς την Μητέρα Γη, είχε για πρωταγωνιστές μαριονέτες! Επεισόδια της σειράς παίζανε τα Σάββατα το μεσημέρι στην δεκαετία που μεγάλωσα, τα 80′s. Αγαπούσα τα οχήματα και το ντιζάην του μέλλοντος, τις κούκλες με τα μεγάλα εκφραστικά μάτια. Δεν είχα ιδέα ότι το πρόγραμμα που παρακολουθούσα ήταν ήδη 20 ετών!

Στα τέλη του ’90 θυμάμαι να βλέπω μια απίστευτη ταινία που είχε μέσα τις μερικές σεκάνς με κουκλοθέατρο δρόμου, όπου ο πρωταγωνιστής έφτιαχνε σενάρια που αφορούσαν την καθημερινή ζωή, δεν ήταν αστείοι κλόουν οι μαριονέτες και αυτή ήταν μια πλευρά τους που δεν είχα ξαναδεί, ούτε είχα σκεφτεί ότι μπορεί να δουλέψει σωστά. Και μερικά χρόνια αργότερα, το 2004, μαθαίνω για τη νέα ταινία του μοναδικού διδύμου Parker/Stone, των δημιουργών του South Park. Θα είναι με μαριονέτες!

Το μυαλό μου πάει αυτόματα στα “Thunderbirds” και για μια στιγμή φοβάμαι ότι μπορεί να απογοητευτώ. Γιατί αυτοί οι τύποι τα πάνε εξαιρετικά με τα δισδιάστατα κολλαζοειδή 8χρονα, όμως με αυτή την τεχνική των μαριονετών, πως θα το χειριζόντουσαν; Ναι, δεν είναι κακό να το παραδεχτώ, έχασα την πίστη μου στους Parker/Stone. Μόλις είδα όμως την ταινία, μου έπεσε το σαγόνι και πονούσαν τα μήλα στα μάγουλα μου από το γέλιο. Το φιλμ ήταν απίστευτο, το σενάριο ξεκαρδιστικό, οι μπηχτές άφθονες, η κατασκευή των σκηνικών και των μαριονετών προσεγμένη. Ξαφνικά, η σάτιρα του South Park έμοιαζε τόσο λίγη μπροστά στο Team America!

Αντλώντας έμπνευση, προφανώς, από την πρόσφατη εισβολή των Η.Π.Α. στο Ιράκ και τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας που κήρυξε ο Μπους μετά την πτώση των δίδυμων πύργων, η ταινία παρουσιάζει την ομάδα των παγκόσμιων “σερίφηδων” που, με βάση την Αμερική, πηγαίνουν όπου “τους χρειάζονται”, ακριβώς όπως το μοτίβο των αποστολών της Ομάδας Διεθνούς Διάσωσης, πολεμώντας τους κακούς Άραβες και τους κομμουνιστές Βορειοκορεάτες.

Δεν έχει νόημα να μιλήσω για το σενάριο και να σας αποκαλύψω την συνέχεια κάθε σκηνής. Προσοχή πρέπει να δοθεί στους διαλόγους, αλλά και την σοβαρή αντιμετώπιση γελοίων καταστάσεων. Το χιούμορ του South Park εις το τετράγωνο, είναι δυνατόν; Και όμως…

Αν σας αρέσουν οι τυποποιημένοι “κακοί” των πρώτων James Bond, τα κοσμοπολίτικα κοκτέιλ πάρτι, τα γαμάτα αεροπλάνα τζετ, οι πιασάρικες ατάκες “σκληρών” χαρακτήρων (“just stay the fuck away from me”), η παράνοια, το ρομάντζο, οι νέες στάσεις στο σεξ, η ωμή βία, οι εκρήξεις, η δραματική μουσική, οι μάχες με σπαθιά, τα όπλα μαζικής καταστροφής, οι προσωπικές τραγωδίες και μυστικά που κουβαλάνε οι ήρωες, οι υπερ-υπολογιστές που ελέγχουν μυστικές βάσεις, οι Lamborghini λιμουζίνες που πετάνε, τα γαλανά μάτια, αν σας αρέσει η Ελευθερία και θέλετε να υπερασπίσετε τον δυτικό τρόπο ζωής, δείτε αυτή την ταινία!

Προηγούμενο άρθροΆγιος Βαλεντίνος, πληροφορίες και ιστορικά στοιχεία
Επόμενο άρθροRonaldo: Το φαινόμενο, Ronaldo Luís Nazário de Lima
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ