ΑρχικήΕιδήσειςΤεχνητά νησιά παραγωγής ενέργειας θα δώσουν λύση στο ενεργειακό πρόβλημα

Τεχνητά νησιά παραγωγής ενέργειας θα δώσουν λύση στο ενεργειακό πρόβλημα

Η μόνη λύση λοιπόν είναι η στροφή του ανθρώπου προς πηγές ενέργειας οι οποίες είναι (όπως τις χαρακτηρίζουμε) ανανεώσιμες. Ηλιακή ενέργεια, αιολική, ενέργεια από τα κύματα της θάλασσας, γεωθερμική κτλ.

Οι πράσινες αυτές πηγές ενέργειας ακόμα και τώρα παραμένουν σε μεγάλο ποσοστό ανεκμετάλλευτες αν και η τεχνολογία γύρω από αυτές τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και μάλιστα προς πηγές ενέργειας τις οποίες δεν είχαμε ιδέα πως να εκμεταλευτούμε παλαιότερα.

Έτσι προέκυψε η ιδέα των τεχνητών νησιών παραγωγής ενέργειας. Ο αρχιτέκτονας Dominic Michaelis, ο γιος του Alex Michaelin, και ο Trevor Cooper-Chadwick, ανέπτυξαν μια ιδέα για την συγκέντρωση διαφόρων τρόπων εκμετάλλευσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ένα τεχνητό νησί το οποίο θα λειτουργεί αυτόνομα και θα μπορεί να παράγει μέχρι και 250 MW (!) ενέργειας. Η τεχνική αυτή ονομάστηκε OTEC (Ocean Thermal Energy Conversion) και συνίσταται στην εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, της αιολικής αλλά και της ενέργειας που είναι αποθηκευμένη με στα νερά του ωκεανού με την μορφή της διαφοράς θερμοκρασίας. Τι σημαίνει το τελευταίο;

Σε μερικά σημεία του ωκεανού, η διαφορά της θερμοκρασίας μεταξύ της επιφάνειας της θάλασσας και του νερού που βρίσκεται στο βάθος, είναι μέχρι και 20 βαθμοί Κελσίου (περίπου 29 βαθμοί στην επιφάνεια και περίπου 5 βαθμοί σε μεγάλο βάθος). Αυτή τη διαφορά θερμοκρασίας εκμεταλλεύεται το σύστημα.

Σε γενικές γραμμές το σύστημα δουλεύει ως εξής: Το θερμό νερό από την επιφάνεια της θάλασσας χρησιμοποιείται για να θερμάνει μια ποσότητα υγρής αμμωνίας που βρίσκεται σε ένα κλειστό δοχείο. Η αμμωνία μετατρέπεται σε αέριο και “διογκώνεται”, κινώντας μια γεννήτρια η οποία αρχίζει να παράγει ρεύμα. Στη συνέχεια το ψυχρό νερό από τα βάθη της θάλασσας χρησιμοποιείται για να ψύξει την αμμωνία ξανά, και ο κύκλος επαναλαμβάνεται.

Με τον τρόπο αυτό τα τεχνητά νησιά τα οποία θα έχουν σχήμα εξαγώνου (για να μπορούν να συνδέονται μεταξύ τους σαν κυψέλες ) θα παράγουν ενέργεια από αέρα, ήλιο και θάλασσα. Έχει υπολογιστεί ότι περίπου 50.000 τέτοια νησιά θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες του πλανήτη σε ενέργεια, ενώ συν τοις άλλοις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και ως μονάδες αφαλάτωσης, μιας και το παραπροϊόν της όλης διαδικασίας είναι αφαλατωμένο νερό (πόσιμο).

Το καλύτερο (που το άφησα τελευταίο) είναι ότι το εγχείρημα θα τεθεί σε εφαρμογή αργότερα μέσα στον χρόνο, από την εταιρία Virgin Earth Challenge.

Το όλο εγχείρημα εκτός του ότι φαίνεται εφικτό (μιας και η τεχνολογία για την υλοποίηση του υπάρχει ήδη), φαίνεται να έχει λαμπρό μέλλον μιας και μπορεί να αποτελέσει την απάντηση για το ενεργειακό πρόβλημα στο μέλλον…

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166