ΑρχικήΕπιστήμηΤεχνητή νοημοσύνη προβαίνει σε πρόωρη πρόγνωση της οξείας νεφρικής βλάβης

Τεχνητή νοημοσύνη προβαίνει σε πρόωρη πρόγνωση της οξείας νεφρικής βλάβης

Η οξεία βλάβη στα νεφρά (ΑΚΙ) είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα νεφρά αποτυγχάνουν ξαφνικά να φιλτράρουν τα απόβλητα από το αίμα – και μπορεί να καταστρέψουν το νεφρικό σύστημα των ασθενών με ανυπολόγιστες ζημιές.

Το ποσοστό θνησιμότητας μπορεί να φτάσει το 89% εάν προχωρήσει πέρα ​​από το στάδιο 2 (το AKI κατηγοριοποιείται σε τρία στάδια). Ωστόσο εάν το ΑΚΙ αναπτυχθεί μετά από βαριά χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά, όπου φυσικά ο οργανισμός είναι εξασθενημένος, ο κίνδυνος θανάτου αυξάνεται κατά 12 φορές.

Ευτυχώς, έχει σημειωθεί πρόοδος στις τεχνικές που βοηθούν στην έγκαιρη ανίχνευση του συγκεκριμένου προβλήματος. Μία έκθεση που δημοσιεύθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νορθουέστερν και του Πανεπιστημίου του Τέξας περιγράφει ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) που μπορεί να συλλέξει δεδομένα από διάφορους παράγοντες κινδύνου και να προβλέψει την πιθανότητα του AKI εντός των πρώτων 24 ωρών που έπονται στη μονάδας εντατικής θεραπείας.

Οι ερευνητές ανέφεραν: «Αναπτύξαμε μοντέλα πρόβλεψης βάσει δεδομένων για να εκτιμήσουμε τον κίνδυνο νέων εκδηλώσεων του ΑΚΙ. Από πρακτική άποψη, το μοντέλο πρόβλεψής μας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να προειδοποιήσει τους κλινικούς ιατρούς που παρακολουθούν τους ασθενείς εάν διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης του AKI αμέσως μετά την εισαγωγή στη μονάδα εντατικής θεραπείας».

Για να εκπαιδευτεί το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, η ερευνητική ομάδα συγκέντρωσε αρχεία από το Medical Information Mart for Intensive Care III (MIMIC-III), μια ελεύθερη βάση δεδομένων που περιέχει ανώνυμες πληροφορίες για την υγεία περισσότερων από 40.000 ασθενών που νοσηλεύτηκαν στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess .

Συνολικά, συνέταξαν 77.160 κλινικές εξετάσεις από 14.1470 ασθενείς οι οποίες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: Η μία για την εκπαίδευση του συστήματος και η άλλη για δοκιμές. Σε γενικές γραμμές αποδείχθηκε πώς ετούτη η μεθοδολογία παρείχε στους ειδικούς τα κατάλληλα μέσα για να προβλέψουν την πρόωρη πρόγνωση της οξείας νεφρικής βλάβης, σε σύντομο χρονικό διάστημα κάτι που θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί με τις υπάρχουσες συμβατικές μεθόδους της ιατρικής.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166