ΑρχικήΕιδήσειςTelly: Η δωρεάν τηλεόραση με διαφημίσεις απέτυχε στις παραδόσεις, αλλά τα οικονομικά...

Telly: Η δωρεάν τηλεόραση με διαφημίσεις απέτυχε στις παραδόσεις, αλλά τα οικονομικά δείχνουν ότι το μοντέλο μπορεί να δουλέψει

Το 2023 έκανε ντεμπούτο η Telly, εταιρεία που δημιούργησε ο ιδρυτής του Pluto TV Ilya Pozin, με μια πρόταση που ακουγόταν σχεδόν απίστευτη: μια τηλεόραση εντελώς δωρεάν, χρηματοδοτούμενη από τη διαφήμιση.

Η λογική ήταν απλή: η Telly ενσωματώνει δεύτερη οθόνη αποκλειστικά για συνεχή προβολή διαφημιστικών spots.

Έτσι, ο καταναλωτής δεν πληρώνει την TV, αλλά «πληρώνει» με προσοχή και χρόνο θέασης και δεδομένα προβολής, ώστε να βγαίνουν τα έσοδα από τη διαφήμιση.

Οι στόχοι της εταιρείας τότε ήταν φιλόδοξοι: να παραδώσει πάνω από 500.000 τηλεοράσεις μέχρι το τέλος εκείνης της χρονιάς, έχοντας ήδη περίπου 250.000 προπαραγγελίες.

Δύο χρόνια μετά, όμως, τα πράγματα φαίνεται ότι πήγαν πολύ διαφορετικά.

Τα νούμερα που «πονούν»: 35.000 ενεργές τηλεοράσεις αντί για 500.000

Στο newsletter Lowpass, ο Janko Roettgers δημοσίευσε αποκλειστικά αριθμούς που περιλαμβάνονταν σε ενημερωτικό σημείωμα προς επενδυτές της εταιρείας — και δεν είναι ιδιαίτερα καλοί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, τον Νοέμβριο του 2025 οι τηλεοράσεις Telly που ήταν ενεργές στα σπίτια των καταναλωτών ήταν μόλις 35.000.

Με άλλα λόγια, η Telly βρέθηκε πολύ μακριά από την κλίμακα που απαιτείται για να «γράφει» μια startup με φιλοδοξίες εκατοντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων χρηστών.

Σοβαρά προβλήματα logistics: 10% των τηλεοράσεων έφτανε… χαλασμένο

Σαν να μην έφτανε η αργή ανάπτυξη, η Telly αντιμετώπισε αρχικά σημαντικά ζητήματα στις παραδόσεις:

  • περίπου 10% των τηλεοράσεων που στάλθηκαν έφτασαν κατεστραμμένες στους πελάτες

Η κατάσταση φέρεται να βελτιώθηκε μετά από αλλαγή συνεργάτη logistics, κάτι που δείχνει ότι ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος δεν ήταν μόνο το προϊόν, αλλά και η αλυσίδα διανομής/μεταφοράς.

Κι όμως: τα οικονομικά δείχνουν ότι το business model ίσως λειτουργεί

Παρά τους μικρούς αριθμούς διανομής, τα οικονομικά στοιχεία που επικαλείται το Lowpass είναι πιο ενθαρρυντικά απ’ όσο θα περίμενε κανείς.

Τον Νοέμβριο του 2025, τα ετήσια έσοδα της Telly φέρονται να έφτασαν τα 22 εκατ. δολάρια. Αυτό υποδηλώνει ότι η εταιρεία μπορεί να αποκομίζει περίπου 50 δολάρια ανά τηλεόραση σε διαφημιστικά έσοδα — ποσό που φαίνεται υψηλότερο από τα έσοδα που παράγουν αρκετές άλλες πλατφόρμες smart TV.

Επιπλέον, η Telly ενημέρωνε τους επενδυτές ότι ετοιμάζεται να παραγγείλει από τη Foxconn (η οποία κατασκευάζει τις τηλεοράσεις για την Telly) άλλες 100.000 μονάδες.

Δεν μιλάμε ακόμη για τα «εκατομμύρια χρηστών» που η Telly ήταν βέβαιη ότι θα κατακτούσε μέχρι το 2024, όμως φαίνεται ότι η startup δεν έχει πετάξει λευκή πετσέτα.

Γιατί το «δωρεάν hardware με διαφημίσεις» μπορεί να ξαναγίνει τάση

Η περίπτωση της Telly είναι ενδιαφέρουσα επειδή φωτίζει ένα ευρύτερο μοτίβο στην τεχνολογία: όταν το hardware ωριμάζει και οι διαφορές στις προδιαγραφές μικραίνουν, η πραγματική μάχη μεταφέρεται στο μοντέλο εσόδων και στο οικοσύστημα.

Το «δωρεάν TV με διαφήμιση» θυμίζει πρακτικές που έχουμε ήδη δει σε άλλους κλάδους: φθηνά ή επιδοτούμενα smartphones με bloatware, φθηνά tablets, ακόμα και εκτυπωτές που πωλούνται σχεδόν χωρίς κέρδος για να βγουν χρήματα από αναλώσιμα.

Εδώ το «αναλώσιμο» είναι ο χρόνος και η προσοχή του θεατή.

Το νούμερο που αναφέρεται (περίπου 50 δολάρια διαφημιστικά έσοδα ανά συσκευή) είναι κρίσιμο: αν το κόστος παραγωγής, μεταφοράς, υποστήριξης και αντικαταστάσεων (ιδίως με 10% ζημιές στις αποστολές) είναι υψηλότερο από την ετήσια απόδοση, τότε η εταιρεία χρειάζεται είτε πολυετή παραμονή του χρήστη είτε αύξηση του ARPU (μέσω περισσότερων διαφημίσεων ή καλύτερου targeting).

Αντίθετα, αν ο χρήστης κρατήσει την TV 3–5 χρόνια και η Telly καταφέρνει να διατηρεί σταθερή ροή εσόδων, τότε το μοντέλο γίνεται πολύ πιο πειστικό — ακόμη κι αν δεν πουλάει την τηλεόραση.

Υπάρχουν όμως και ρίσκα που δεν είναι μόνο οικονομικά.

Πρώτον, η εμπειρία χρήσης: μια δεύτερη οθόνη με συνεχείς διαφημίσεις μπορεί να θεωρηθεί «ανεκτή» από κάποιους, αλλά για άλλους είναι κόκκινη γραμμή, ειδικά σε σαλόνι ή υπνοδωμάτιο.

Δεύτερον, το θέμα της ιδιωτικότητας: για να μεγιστοποιηθούν τα έσοδα, τέτοιες συσκευές συχνά βασίζονται σε δεδομένα προβολής/συμπεριφοράς.

Στις ΗΠΑ αυτό είναι πιο εύκολο επιχειρηματικά. Σε αγορές όπως η Ευρώπη, θα υπήρχαν πρόσθετες απαιτήσεις συμμόρφωσης (GDPR, διαφάνεια συγκατάθεσης, περιορισμοί profiling), κάτι που ίσως εξηγεί γιατί η Telly μένει προς το παρόν αποκλειστικά στις ΗΠΑ.

Τέλος, αν η Foxconn πράγματι παράγει άλλες 100.000 μονάδες, το μεγάλο στοίχημα δεν θα είναι μόνο να τις στείλει χωρίς ζημιές, αλλά να αποδείξει ότι μπορεί να «κλιμακώσει» την εμπορική μηχανή: συνεργασίες με διαφημιστικά δίκτυα, ποιοτικό inventory, μετρήσεις (measurement) που εμπιστεύονται οι advertisers και, κυρίως, να κρατήσει τους χρήστες ενεργούς χωρίς να τους κουράσει.

Αν το πετύχει, το «δωρεάν hardware» μπορεί να επιστρέψει δυναμικά — όχι επειδή αγαπάμε τη διαφήμιση, αλλά επειδή η οικονομία της προσοχής βρίσκει πάντα νέους τρόπους να χρηματοδοτεί συσκευές.

Διάβασε επίσης Ρομποτική: Η Αμερική εφευρίσκει, η Κίνα παράγει: πως το Πεκίνο κερδίζει τη μάχη

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166