ΑρχικήΟχήματαTesla Full Self Driving: Υποψίες για εξαπάτηση. Οι διαδρομές προσαρμόστηκαν για τον...

Tesla Full Self Driving: Υποψίες για εξαπάτηση. Οι διαδρομές προσαρμόστηκαν για τον Elon Musk και τους influencers

Σύμφωνα με ανώνυμες μαρτυρίες, οι διαδρομές για το Full Self-Driving (FSD) της Tesla προσαρμόστηκαν για τον ίδιο τον Elon Musk και για έναν αριθμό δημιουργών περιεχομένου (influencers), που εσωτερικά αποκαλούνταν “VIPs”. Αυτό εξηγεί κατά κάποιο τρόπο γιατί η λειτουργία αυτόνομης οδήγησης λειτουργεί καλύτερα στα βίντεο επίδειξης από ό,τι στην πράξη.

Το Business Insider δημοσίευσε σήμερα μια αναφορά, στην οποία περιγράφεται πως τα νευρωνικά δίκτυα (ο ψηφιακός εγκέφαλος) της Tesla βελτιώθηκαν για συγκεκριμένα άτομα, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Elon Musk. Αυτό θα έδινε μια παραπλανητική εικόνα των πραγματικών δυνατοτήτων του συστήματος.

“Μετά από συνομιλία με δέκα υπαλλήλους, διαπίστωσαν ότι το όχημα του Elon Musk και ένας αριθμός δημοφιλών YouTubers λάμβαναν προνομιακή μεταχείριση όσον αφορά τον εντοπισμό και την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων στο λογισμικό που είναι εγκατεστημένο στο όχημα”, ανέφερε το Business Insider.

Χειροκίνητη επισήμανση

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπάλληλοι έλαβαν οδηγίες να επικεντρωθούν σε δύο κατηγορίες: στο όχημα του Elon Musk και σε μια επιλεγμένη ομάδα VIPs. Επιπλέον, οι υπάλληλοι απασχολούνταν κυρίως σε διαδρομές που ήταν ήδη γνωστές, όπως οι δρόμοι γύρω από την Tesla, την SpaceX, το Twitter (X) και ένα κτίριο που κάποτε ανήκε στον Musk.

Αυτό, σύμφωνα με τους υπαλλήλους, οδήγησε στο να έχει ο Musk καλύτερη εμπειρία από τον μέσο οδηγό Tesla. Με άλλα λόγια, επιλέγοντας συγκεκριμένα οχήματα και περιοχές, δημιουργήθηκε μια πιο θετική εικόνα από αυτή που αντιστοιχεί στην πραγματικότητα.

Αίσθημα Αδικίας

Ένας πρώην υπάλληλος δήλωσε: “Φαινόταν σαν να βελτιώναμε σκόπιμα το αυτοκίνητο του για να φαίνεται ότι το Autopilot είναι εμφανώς καλύτερο από ό,τι ήταν στην πραγματικότητα. Αυτό είναι άδικο.” Επιπλέον, τα δοκιμαστικά οχήματα χρησιμοποιούσαν τακτικά τους ίδιους δρόμους που χρησιμοποιούσαν οι δημιουργοί περιεχομένου για τα βίντεο τους.

Αν και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι δημιουργοί περιεχομένου συμβάλλουν στην ανάπτυξη του συστήματος, εντούτοις τίθεται το ερώτημα εάν όλη αυτή η κατάσταση είναι μία καλοστημένη απάτη προκειμένου οι influencers να δημιουργήσουν μια θετική εικόνα μέσω των βίντεο του για το συγκεκριμένο σύστημα αυτόνομης οδήγησης της αμερικάνικης αυτοκινητοβιομηχανίας. Επιπλέον, ο Elon Musk συχνά αναφερόταν σε τέτοια βίντεο, ενισχύοντας περαιτέρω την παραπλανητική εικόνα.

Η περίπτωση του Τούρκου Μηχανικού

Η ιστορία έχει πολλές ομοιότητες με μια άλλη πρόσφατη αναφορά που αποκάλυψε ότι τα καταστήματα της Amazon δεν λειτουργούσαν πλήρως με τεχνητή νοημοσύνη, αλλά είχαν προσλάβει υπαλλήλους που βοηθούσαν κρυφά τους πελάτες και δεν γινόταν αυτόματα από το σύστημα.

Αυτό προκάλεσε αρνητικές αντιδράσεις από πολλούς πελάτες,, οι οποίοι νόμιζαν ότι έβλεπαν μια πρόγευση του μέλλοντος.

Το φαινόμενο μια μηχανή που παρουσιάζεται καλύτερη από την πραγματικότητα, ενώ στην πραγματικότητα υπάρχουν άνθρωποι πίσω από τα κουμπιά, δεν είναι καινούργιο. Το τέχνασμα χρονολογείται από τον 18ο αιώνα, όταν μια υποτιθέμενη σκακιστική μηχανή ήταν δήθεν τόσο έξυπνη που είχε την ικανότητα να κερδίζει εύκολα τους ανθρώπους σκακιστές, ωστόσο αυτή η απάτη κάποια στιγμή βγήκε στην επιφάνεια, αφού αποκαλύφθηκε ότι υπήρχε απλά ένας καλός σκακιστής κρυμμένος στη ντουλάπα.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166