ΑρχικήΟχήματαTesla: Νομικές προκλήσεις με τη μεγαλύτερη ανάκληση στην ιστορία της λόγω Autopilot

Tesla: Νομικές προκλήσεις με τη μεγαλύτερη ανάκληση στην ιστορία της λόγω Autopilot

Η Tesla βρίσκεται σε εξαιρετικά δίνη θέση με τις νομικές προκλήσεις που βρίσκεται αντιμέτωπη που σχετίζονται με το σύστημα αυτόματου πιλότου (Autopilot) στα αυτοκίνητα της, το οποίο ήταν η αιτία να προκληθούν πολλά θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα. Η εταιρεία έχει ξεκινήσει την ανάκληση περισσότερων από 2 εκατομμυρίων ηλεκτρικών οχημάτων λόγω σφαλμάτων στο λογισμικό του συστήματος που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ορθή λειτουργία στην υποβοήθηση της οδήγησης του οχήματος.

Η Tesla βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρά νομικά προβλήματα

Η Interesting Engineering ανέφερε κάτι πολύ ενδιαφέρον που δίνει μια νέα τροπή σε τούτη την υπόθεση, και έχει να κάνει με το γεγονός ότι η αμερικάνικη ρυθμιστική αρχή στον τομέα ασφάλειας των οχημάτων είναι πεπεισμένη πως το Autopilot απέτυχε να εγγυηθεί την ασφάλεια των οδηγών.

Αυτή η απόφαση θα μπορούσε να ενισχύσει τη θέση πολλών εναγόντων που έχουν καταθέσει αγωγές κατά της Tesla, υποστηρίζοντας ότι το Autopilot ήταν ελαττωματικό και εγκυμονούσε κινδύνους για την ασφάλεια των οδηγών με αποτέλεσμα να προκληθούν ανόητα τροχαία δυστυχήματα.

Αυτό υποδηλώνει επίσης ότι η Tesla – εφόσον κριθεί ενοχή – ενδεχομένως να πληρώσει τεράστια χρηματικά πόσα ως αποζημίωση στα θύματα και τις οικογένειές τους. Ωστόσο το χειρότερο στοιχείο της υπόθεσης είναι να υποβάλλουν αγωγή και οι δύο εκατομμύρια οδηγοί των οχημάτων που επηρεάστηκαν άμεσα από αυτό το πρόβλημα.

Μάλιστα έξι αγωγές πρόγραμματίστηκαν για δίκη του χρόνου στη Φλόριντα, Καλιφόρνια και Τέξας, κατηγορώντας την Tesla ότι επέτρεψε τη χρήση του Autopilot στα οχήματα της σε ακατάλληλες οδούς και ότι απέτυχε να ενημερώσει και να προειδοποιήσει τους οδηγούς για τη δυσλειτουργία του συστήματος αυτόματης οδήγησης – ζητήματα που σχετίζονται με την πρόσφατη ανάκληση.

Η Tesla δίνει μεγάλη έμφαση στο σύστημα Autopilot ως ένα σημαντικό προτέρημα των οχημάτων της, κάτι που επί της ουσίας την κάνει να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό σε τούτο τον κλάδο. Αυτό το σύστημα παίζει κρίσιμο ρόλο στην υποβοήθηση των οδηγών, αφού επί της ουσίας το όχημα εν μέρει κινείται μόνο του και πρακτικά όταν η νέα σε λειτουργία φροντίζει για τη διατήρηση ασφαλούς απόστασης από άλλα οχήματα στον αυτοκινητόδρομο.

Επιπλέον, το Autopilot αποτελεί βασικό συντελεστή της χρηματιστηριακής αξίας της Tesla, που πλησιάζει τα 800 δισεκατομμύρια δολάρια. Παρά την έκφραση της διαφωνίας της Tesla με την αξιολόγηση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Οδήγησης (NHTSA), η εταιρεία επέλεξε να ανακαλέσει οικειοθελώς όλα τα οχήματα της που επηρεάστηκαν άμεσα από αυτό το θέμα, προκειμένου να διεξαχθεί γρήγορα η έρευνα και χωρίς κολλήματα.

Αντιμετώπιση δυσλειτουργιών

Η Tesla έχει αναλάβει τη δέσμευση να αντιμετωπίζει δυσλειτουργίες λογισμικού μέσω ενημερώσεων “over-the-air”, προσθέτοντας ελέγχους και ειδοποιήσεις για τη βελτίωση της ασφάλειας. Παρ’ όλα αυτά, η παραδοχή της ανάγκης ανάκλησης από την εταιρεία υπογραμμίζει πιθανές ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας Autosteer του συστήματος Αυτόματου Πιλότου.

Η Tesla αναγνωρίζει ότι οι ενημερώσεις ενδέχεται να μην είναι αρκετές για να αποτρέψουν την κακή χρήση από μεριάς του οδηγού, όπως αναφέρεται στην ειδοποίηση ανάκλησης.

Αυτό ανοίγει το ερώτημα σχετικά με την ασφάλεια της λειτουργίας Autosteer στο Autopilot, με τον εκτελεστικό διευθυντή του Κέντρου για την Ασφάλεια Αυτοκινήτων να υποστηρίζει ότι αυτό αποτελεί έμμεση παραδοχή ελαττώματος ασφαλείας και ουσιαστικά θα μπορούσε να αποτελέσει αποδεικτικό στοιχείο εναντίον της στο δικαστήριο.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για την πιο εκτεταμένη ανάκληση στην ιστορία της Tesla, και φαινομενικά φαίνεται ότι η εταιρεία έδειξε άμεσα καλή θέληση για την επίλυση του ζητήματος, εντούτοις υπάρχει έντονη κριτική από ειδικούς και νομοθέτες.

Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι υπάρχει έλλειψη πειστικής εξήγησης από την Tesla σχετικά με τη χρήση του Autopilot σε δρόμους με διασταυρούμενη κυκλοφορία, και καλούν την εταιρεία να παράσχει περισσότερες εξηγήσεις. Ο γερουσιαστής Richard Blumenthal δηλώνει ότι η ανάκληση δεν είναι αρκετή.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166