Ταϊλάνδη: Πληροφορίες και διάφορα ιστορικά στοιχεία

Ταϊλάνδη: Πληροφορίες και διάφορα ιστορικά στοιχεία

Η Ταϊλάνδη είναι χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας, που παλαιότερα λεγόταν Σιάμ, είναι η μόνη χώρα της Ινδοκίνας, η οποία παρέμεινε σαν ανεξάρτητο βασίλειο και αυτό γιατί βρέθηκε ανάμεσα σε δυο ισχυρά αποικιακά κράτη – τη Γαλλία και την Αγγλία και κανένα δεν ήθελε να καταληφθεί η Ταϊλάνδη από το άλλο. Ονομάστηκε δε Ταϊλάνδη από τη φυλή των Τάι, η οποία αποτελεί και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Έχει έκταση 514.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 66.413.979 κατοίκους (εκτίμηση 2018).

Γεωγραφική θέση

Συνορεύει Βόρεια και Δυτικά με τη Βιρμανία, Βορειοανατολικά με το Λάος, Νοτιανατολικά με την Καμπότζη και Νότια με τη Μαλαισία. Δυτικά βρέχεται από την θάλασσα Ανταμάν και ανατολικά από τη Νότια Σινική θάλασσα.

Μορφολογία εδάφους

Από άποψη φυσικής διάπλασης, τη χώρα συγκροτούν οι εξής 4 περιοχές:

Η βόρεια ορεινή χώρα, που αποτελείται από εναλλασσόμενες κοιλάδες. Τα νερά των ορεινών όγκων καταλήγουν στον ποταμό Μενάμ. Οι υψηλές περιοχές καλύπτονται από πυκνά δάση με αειθαλή δέντρα. Στις αρδευόμενες κοιλάδες καλλιεργείται ρύζι και ακμάζει η κτηνοτροφία.

Η Λεκάνη του Μενάμ, που είναι αρκετά πυκνοκατοικημένη και αποτελεί την καρδιά της Ταϊλάνδης. Τα εύφορα εδάφη της γονιμοποιούνται από την άρδευση του ομώνυμου ποταμού και αποδίδουν αρκετό ρύζι. Η κοίτη του Μενάμ σε πολλά σημεία βρίσκεται ψηλότερα από το έδαφος και τα νερά που τιθασεύονται από αναχώματα. Είναι η πιο εύφορη περιοχή.

Η πεδιάδα ή οροπέδιο του Κόρατ. Είναι μια υψηλή λεκάνη, που περιβάλλεται από βουνά. Το κλίμα της είναι μάλλον ξηρό και η βλάστησή της είναι μορφής στεπώδους ή σαβάνας.

Ο επιμήκης Λαιμός είναι η προέκταση των Κεντρικών Κορδιλιέρων. Το στενότερο σημείο είναι ο Ισθμός του Κρα, όπου φτάνει τα 80 χλμ. και είναι το σημείο όπου μπορεί να διανοιγεί η διώρυγα, διαμέσου της οποίας θα επικοινωνήσει ο κόλπος του Σιάμ με τη θάλασσα των Ανταμάνων. Έτσι και η Σιγκαπούρη θα χάσει τη μεγάλη της στρατηγική σημασία. Η περιοχή του Λαιμού στα ορεινά της τμήματα καλύπτεται από πυκνά παρθένα δάση ενώ στα χαμηλά καλλιεργούνται κοκκοφοίνικες. Στη δυτική πλευρά του Λαιμού υπάρχουν και μεγάλα μεταλλεία κασσίτερου.

Οικονομία

Η οικονομία της χώρας βασίζεται στην αγροτική παραγωγή και, εν μέρει, στις εξορύξεις και τη βιομηχανία. Από τα 95 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργούμενων εδαφών, τα 71 εκατ. καλλιεργούνται με ρύζι. Έχουν γίνει μεγάλα αρδευτικά έργα. Τα περισσότερα κτήματα ανήκουν σε γαιοκτήμονες ή σε ξένες εταιρείες. Πρώτη είναι η παραγωγή ρυζιού, ακολουθεί, στις νότιες περιοχές, η καλλιέργεια των κομμιοδέντρων, ζαχαροκάλαμου, βαμβακιού, σόγιας, καπνού, οσπρίων και οπωροφόρων.

Η κτηνοτροφία βασίζεται στις φυσικές βοσκές. Εκτρέφονται βοοειδή, χοίροι πουλερικά, ελέφαντες. Ο λευκός ελέφαντας θεωρείται ζώο ιερό και πολλοί εκτρέφονται στους ναούς και γι’ αυτό η Ταϊλάνδη αποκαλείται “χώρα του Λευκού Ελέφαντα”. Γίνεται επίσης και συστηματική εκμετάλλευση των δασών, τα οποία καλύπτουν το 60% της επιφάνειας της χώρας. Τα δάση αποδίδουν ξυλεία τικ και γιακ και διάφορες δασοχημικές ύλες. Ακόμα η αλιεία στις θάλασσες και στα ποτάμια αποδίδει. Η Ταϊλάνδη έχει αξιόλογο ορυκτό πλούτο παρόλο ο οποίος ακόμη δεν έχει ερευνηθεί αρκετά.

Τα πιο σημαντικά μεταλλεύματα είναι: ο κασσίτερος, το βολφράμιο, ο μόλυβδος, το αντιμόνιο, σιδηρομεταλλεύματα, λιγνίτες, μαγγάνιο, κοιτάσματα πετρελαίου στο Τσιεν-Μάι και χρυσός στην περιοχή Κανμπούρι, καθώς και πολύτιμοι λίθοι, ζιρκόνια, σάπφειροι κ.ά. Μικρή ανάπτυξη έχει η βιομηχανία και περιορίζεται στην επεξεργασία του ρυζιού, με κέντρο την Μπανγκόκ τη βιομηχανία τροφίμων και λιπασμάτων. Στον Ισθμό του Κρα υπάρχει μεταλλουργία και βιομηχανίες εμπλουτισμού μετάλλων. Ακόμα υπάρχουν βιομηχανίες επεξεργασίας ξύλου, χαρτόμαζας και μετάξης. Γενικά, η μορφή της βιομηχανίας είναι περιορισμένη.

Συγκοινωνία

Πρωτεύουσα θέση στις συγκοινωνίες έχει η ποταμοπλοΐα, με την οποία γίνεται η μεταφορά των 2/3 των εμπορευμάτων. Υπάρχει και σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο, καθώς και εσωτερικό και εξωτερικό αεροπορικό δίκτυο.

Δημογραφία

Πρωτεύουσα του κράτους είναι η Μπανγκόκ, με πληθυσμό 5.600.000 κατ. Νόμισμα έχει το μπαχτ. Είναι η σημαντικότερη πόλη της Λεκάνης του Μενάμ και είναι χτισμένη κοντά στις εκβολές του ποταμού. Βορειότερα υπάρχει η πόλη Αγιουθάυα, άλλοτε πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης και σήμερα σπουδαίο κέντρο ορυζοκαλλιέργειας. Στην Μπανγκόγκ υπάρχουν πολυάριθμες παγόδες. Επίσημη γλώσσα είναι η τάι ή σιαμική, που μιλιέται στην κεντρική Ταϊλάνδη.

Η τάι γράφεται με βάση την κχμερική γραφή και του ανατολικού ινδικού αλφαβήτου. Υπάρχει ανεξιθρησκία, αλλά επίσημη θρησκεία του κράτους είναι ο βουδισμός του σχίσματος Χιναγιάνα. Οι Μαλαίοι κάτοικοι της Ταϊλάνδης είναι μουσουλμάνοι. Βασικός πληθυσμός της χώρας είναι οι Τάι, με διάφορες εθνογραφικές ομάδες. Υπάρχουν ακόμα Κινέζοι-Μαλαίοι και Ινδοί. Οι Τάι είναι τύπος του νοτιομογγολικού κλάδου. Οι πρώτοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν στη λεκάνη του Μενάμ αρκετούς αιώνες π.Χ.