The Settlers IV

  • Προγραμματίστρια εταιρεία: Blue Byte
  • Εκδότης: Ubi Soft
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 15 Φεβρουαρίου 2001

Το αφιέρωμα στα ρετρό βιντεοπαιχνίδια συνεχίζεται με σκοπό να θυμίσουμε στο ευρύ κοινό τα αγαπημένα παιχνίδια του παρελθόντος.

Μια από τις πιο δημοφιλείς σειρές των PC είναι και αυτή των Settlers, η οποία έχει καταφέρει να κερδίσει την εκτίμησή μας μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια που μας συντροφεύει. Ο προηγούμενος τίτλος εξόργισε κατά κάποιον τρόπο τους fans της σειράς, κι αυτό γιατί εστίαζε περισσότερο από όσο έπρεπε στους τομείς της μάχης και της κατάκτησης. Αυτή τη φορά οι υπεύθυνοι έκαναν μεν μερικά βήματα μπροστά, αλλά και μερικά πίσω.

Όπως και στους πρώτους δύο τίτλους, το The Settlers IV δίνει περισσότερη έμφαση στο οικονομικό «χτίσιμο» του πολιτισμού σας. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι παραμερίστηκαν οι μάχες. Πάντα, πρέπει να οργανώσετε το στρατό σας για να αντιμετωπίσει τους εχθρικούς γείτονες. Για να το κάνετε όμως αυτό, πρέπει πρώτα να οικοδομήσετε μια ισχυρή βάση, στην οποία θα φυλάτε τους καλύτερους άντρες σας. Όσοι δε έχουν ασχοληθεί με κάποιον από τους προκατόχους του, θα νιώσουν πολύ οικεία με το παιχνίδι.

Ξεκινάτε διαλέγοντας έναν από τους τρεις λαούς που διατίθενται στο παιχνίδι (Ρωμαίοι, Βίκινγκς και Μάγια) με στόχο να πάρετε στον έλεγχό σας κι άλλες εκτάσεις γης. Γι αυτό, θα πρέπει πρώτα να ανακαλύψετε και να εκμεταλλευτείτε πλουτοπαραγωγικές πηγές, να χρησιμοποιήσετε διάφορα εργαλεία, να βρείτε φαγητό και ύστερα θα κοιτάξετε να επεκταθείτε και να διώξετε τους παρείσακτους από τα μέρη σας.

Στην αρχή θα σας δοθούν κάποια κτίρια, κάποιες τοποθεσίες και μερικοί άντρες για την άμυνά σας.

Έτσι, αρχίζετε το «στήσιμό» σας. Πρώτα όμως θα πρέπει να κάνετε ένα πλάνο, καθώς οι πηγές σας είναι αρκετά περιορισμένες -τουλάχιστον στην αρχή.

Πρώτα-πρώτα, θα πρέπει να φτιάξετε τη βάση σας.

Για να κτίσετε κάποιο κτίριο, θα πρέπει να έχετε τα απαιτούμενα υλικά -ξύλο και πέτρα. Βάζετε λοιπόν κάποια άτομα σαν εργάτες -άλλοι για να σπάνε πέτρες και άλλοι για να κόβουν ξύλα. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργούν σχεδόν όλες οι πηγές πλούτου. Ο χρυσός και το ατσάλι, π.χ απαιτούν αντίστοιχα υπάλληλους ορυχείου και χαλυβουργούς.

Για να κτίσετε και να λειτουργήσετε όλα αυτά τα κτίρια, θα χρειαστείτε κάποια πραγματάκια: περιοχή, εργαλεία και προσωπικό. Έτσι, για να κατακτήσετε μια νέα περιοχή θα πρέπει είτε να χτίσετε εκεί αμυντικούς πύργους, είτε να στείλετε κάποιους στρατιώτες να την διεκδικήσουν.

Μόλις γίνει δικιά σας, μπορείτε νά αρχίσετε το χτίσιμο. Μόλις τελειώσετε, θα πρέπει να έχετε πρόχειρα άντρες και εργαλεία. Για τους αμυντικούς πύργους απαιτείται ένας στρατιώτης τουλάχιστον. Για τα υπόλοιπα κτίρια χρειάζονται μάστοροι που θα έχουν εργάτες στη δούλεψή τους και ταυτόχρονα θα κρατούν τα εργαλεία σε καλή κατάσταση. Ανάλογα με το μέγεθος του οικοδομήματός σας, έρχεται και ο ανάλογος αριθμός εργατών.

Πέρα από τα παραπάνω, μπορείτε να ανοίγετε δρόμους σε άλλες περιοχές του χάρτη, κάτι που κάνει ευκολότερες τις μεταφορές σας. Υπάρχουν ακόμα στη διάθεσή σας κάποια ξόρκια, τα οποία εξαπολύονται με το «μάννα» (αυτό κερδίζεται αν κάνετε σπονδή αλκοόλ σε μικρούς ναούς). Για αυτήν την περίπτωση υπάρχει μια πισίνα γεμάτη από αυτό το υλικό, που αδειάζει όμως κάθε φορά που το χρησιμοποιείτε.

Υπάρχουν πολλά καινούρια στοιχεία που έχουν προστεθεί από τον προηγούμενο τίτλο. Πρώτα-πρώτα, πρέπει να αποφασίσετε σε τί κατηγορίες θα ανήκουν οι στρατιωτικές μονάδες σας, όταν τις εκπαιδεύετε. Υπάρχουν τρία επίπεδα και κάθε επίπεδο εκμάθησης επιφέρει διαφορετικό «κόστος».

Ύστερα, οι ειδικές μονάδες μπορούν να αλλάξουν σε φυσιολογικούς άντρες, αν και αυτό μπορεί να λάβει χώρα μόνο στην περιοχή σας. Τόσο οι σκαπανείς όσο και οι γεωλόγοι χρειάζονται εργαλεία τα οποία κοστίζουν ακριβότερα από πριν. Τέλος, υπάρχουν δύο νέες κατηγορίες ειδικών: οι κηπουροί και οι σαμποτέρ.

Θα παρατηρήσετε επίσης κάποιες κοσμητικές αλλαγές, όπως η νέα μηχανή που χρησιμοπείται και υποστηρίζει ανάλυση 1280×1024, πιο λεπτομερή γραφικά και σας επιτρέπει να ζουμάρετε στη δράση. Επίσης, αυτή τη φορά υπάρχουν και μερικά συνοδευτικά φιλμάκια.

Ο κάθε πολιτισμός έχει κάποια πλεονεκτήματα, τις προσωπικές του μονάδες και διαφορετικά σε μορφή κτίρια από τους υπόλοιπους (αν και όλα κάνουν την ίδια δουλειά). Διαθέτει ακόμα δύο ειδικές μονάδες και κάποια ξόρκια, ενώ έχει διαφορετικές «ανάγκες» σε κρέας και αλκοόλ και διαφορετικές πηγές πλούτου από τους υπόλοιπους.

Πάντως, η μεγαλύτερη προσθήκη στο παιχνίδι είναι σίγουρα η νέα ράτσα που ενσωματώθηκε και ονομάζεται Σκοτεινή Φυλή. Ο αρχηγός της είναι ένας θεός εν’ ονόματι Marbus, ο οποίος διώχτηκε από τον παράδεισο επειδή ξεκίνησε μια εξέγερση.

Το σενάριο της Σκοτεινής Φυλής αποτελείται από 12 αρκετά καλοφτιαγμένες αποστολές. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με τις 3 αποστολές για κάθε μία από τις υπόλοιπες φυλές, εξασφαλίζει σίγουρα πολλές, ευχάριστες και διασκεδαστικές ώρες gameplay!

Η σειρά των Settlers είναι από κείνες που δεν χρειάζονται διαφήμιση. Ρωτήστε κάποιον λάτρη τους και θα μάθετε το γιατί. Εάν δεν έχει τύχει μέχρι τώρα να καταπιαστείτε με κάποιον από τους προηγούμενους τίτλους, το The Settlers IV είναι μια πάρα πολύ καλή αρχή.

Ο λόγος; Είναι το πιο πρόσφατο και ίσως το καλύτερο της σειράς…!

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166