ΑρχικήΨυχαγωγίαGamesThe Sims Medieval (video game)

The Sims Medieval (video game)

Όλοι όσοι ασχολούνται με την βιομηχανία των video games θα έχουν ακούσει σίγουρα πάμπολλες φορές τον όρο ”expansion pack” ή αλλιώς επιπρόσθετο υλικό για έναν τίτλο που υπάρχει ήδη στην αγορά. Από πολλούς αυτή η τάση έχει χαρακτηριστεί ως ευκαιρία για εκμετάλλευση διότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα expansion packs προσθέτουν «ιδέες» που θα μπορούσαν να είχαν προστεθεί εξαρχής σε μία παραγωγή.

Η σειρά Sims έχει κατηγορηθεί από πολλούς gamers για αυτή την τακτική, καθώς μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει συνολικά περισσότερα από 20 expansion packs και για τα τρία μέρη του franchise. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, το Sims: Medieval μπορεί να είναι ένας ξεχωριστός τίτλος, αλλά δεν παύει να τοποθετείται στην ίδια κατηγορία. Αυτό που μένει πλέον να δούμε είναι αν καταφέρνει να ξεχωρίσει από την σωρεία των Sims expansion packs.

Τοποθετημένο στον Μεσαίωνα, το Sims Medieval δίνει στον χρήστη την δυνατότητα να δημιουργήσει το δικό του βασίλειο, ακολουθώντας την ιστορία ενός μεσαιωνικού ήρωα. Μέσω του Kingdom Mode έχει στην διάθεση του ένα ολόκληρο βασίλειο να διοικήσει και να κτίσει και για να τα καταφέρει θα χρειαστεί να βασιστεί στα λεγόμενα Aspects.

Τα Aspects αντιπροσωπεύουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το βασίλειο και χωρίζονται στις κατηγορίες Well being, Security, Culture και Knowledge. Εάν η μπάρα του κάθε Aspect είναι πράσινη, τότε βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα, ενώ αν είναι κόκκινη τότε χρειάζεται την προσοχή του παίκτη. Η παροχή υπηρεσιών και εγκαταστάσεων όπως μία κλινική, ένας στρατώνας, μία εκκλησία ή ένα γήπεδο στους πολίτες είναι σημαντική για την ανάπτυξη του βασιλείου και προσθέτουν πόντους στις ανάλογες κατηγορίες.

Οι κλασικές υποχρεώσεις του βασιλιά είναι να θεσπίζει νέους νόμους, να ψηφίζει νέα νομοσχέδια και διατάγματα, να ακούει τις προτάσεις των πολιτών, να τους βοηθάει ή να προετοιμάζει στρατηγικά την επόμενη κίνηση του. Όλα αυτά προσφέρονται μέσω του Diplomatic System της παραγωγής και αποτελούν εξαιρετικά υλοποιημένο χαρακτηριστικό του gameplay.

Η σειρά Sims είναι γνωστή για το στοιχείο της εξομοίωσης της ζωής. Αυτή την φορά, το Sims Studio αποφάσισε να πάρει μία διαφορετική κατεύθυνση αφαιρώντας τις βασικές ανάγκες ενός Sim, διατηρώντας μόνο τις Hunger και Energy μπάρες και προσφέροντας έτσι ένα νέο τρόπο αλληλεπίδρασης για τα δεδομένα της σειράς. Το ενδιαφέρον των παικτών θα διατηρηθεί αυτή την φορά αμείωτο χάρις στα πάρα πολλά quests που οδηγούν πλέον τη δράση.

Mε την έναρξη ενός νέου session, ο παίκτης έχει στη διάθεση του 50 Quest Points που πρέπει να χρησιμοποιήσει με την ολοκλήρωση μίας αποστολής, την οποία και μπορεί να επιλέξει μέσω του ειδικού βιβλίου (Quest Book). Η ολοκλήρωση κάθε αποστολής επιφέρει και αρκετούς πόντους εμπειρίας για την ανάπτυξη του χαρακτήρα, η οποία πλέον δε δομείται σε ένα κλασικό σύστημα «δέντρου».

Εκτός από experience points, ο κάθε Sim κερδίζει και διάφορες επιβραβεύσεις στο τέλος κάθε quest. Οι επιβραβεύσεις αυτές καθορίζονται μέσω της μπάρας Quest Performance, με τη βοήθεια της οποίας ο χρήστης μπορεί να παρακολουθεί την πορεία και τις επιδόσεις του.

Κάθε Sim επηρεάζεται από το Focus Meter, μία μπάρα ένδειξης της ψυχικής του διάθεσης, η οποία λειτουργεί με τη φιλοσοφία αυτής που αναφέραμε προηγουμένως. Όσο καλύτερη είναι η διάθεση του Sim, τόσο μεγαλύτερη είναι και η επιτυχία του στις καθημερινές δραστηριότητες. Κατά την διάρκεια μίας αποστολής, πολλές φορές θα δοθεί στον χρήστη η επιλογή να πάρει αποφάσεις, οι οποίες μπορούν να αλλάξουν τη ροή της.

Μπορεί ο βασικός χαρακτήρας του τίτλου να είναι ο βασιλιάς αλλά σε διάφορες αποστολές η επιλογή άλλων μεσαιωνικών ηρώων όπως ιππότες, κατάσκοποι, μάγοι κτλ. είναι εφικτή. Ανάλογα με τον ήρωα που ελέγχετε, οι αποστολές που ανατίθενται είναι διαφορετικές: ως ιππότης θα κληθείτε να πάρετε μέρος στους αγώνες ανάδειξης του καλύτερου ή ως κατάσκοπος τη δηλητηρίαση ενός συγκεκριμένου εχθρικού Sim. Επιπροσθέτως, ενδιαφέρον παρουσιάζει το σύστημα μάχης του Sims Medieval.

Δύο Sims προκαλούν ο ένας τον άλλον σε μάχη με σκοπό τη νίκη και κατά τη διάρκειά της, έχουν στη διάθεσή τους δύο μπάρες που αναπαριστούν το Stamina και το Health. Κάθε παίκτης μπορεί να επιλέξει τις επιθέσεις που θα χρησιμοποιήσει ο εικονικός ήρωάς του από μία σχετικά μεγάλη γκάμα, δημιουργώντας έτσι εξαιρετικές συνθήκες για μία ενδιαφέρουσα αναμέτρηση. Ένα ακόμα βασικό στοιχείο που χαρακτηρίζει τη σειρά είναι η διακόσμηση του χώρου. Λόγω της εποχής που διαδραματίζεται ο τίτλος, τα περισσότερα έπιπλα και αντικείμενα είναι σχεδιασμένα από το Μεσαίωνα, με την τεχνολογία να μην βρίσκεται και… στα καλύτερά της.

Το πρόβλημα με την παραγωγή παρουσιάζεται στην ποικιλία των προσφερόμενων αποστολών, καθώς σε πάρα πολλές περιπτώσεις θα φανεί ότι τα γεγονότα επαναλαμβάνονται και δημιουργούν ένα μονότονο συναίσθημα. Ακόμη και στην απόπειρα απόλαυσης του τίτλου για μία δεύτερη φορά, ο παίκτης θα βρεθεί να αντιμετωπίζει τις ίδιες ακριβώς καταστάσεις και να έρχεται αντιμέτωπος με ότι απόλαυσε και την πρώτη. Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κάποιος στον οπτικό τομέα του Sims: Medieval είναι η αληθοφανής απεικόνιση του Μεσαίωνα: από την αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό του περιβάλλοντος, μέχρι τα αντικείμενα και τον τρόπο ζωής των Sims.

Οπτικά, ο τίτλος βασίζεται στην μηχανή γραφικών του Sims 3 και το Sims Studio φαίνεται πως αρκέστηκε στο να διατηρήσει την ποιότητα του τρίτου μέρους της σειράς, κάτι που μπορεί μεν να είναι καλό, αλλά διατηρεί στάσιμο τον τομέα της απεικόνισης. Τέλος, το soundtrack αποτελείται από ηχητικά ακούσματα, τα οποία δένουν απόλυτα με το ύφος του Μεσαίωνα.

Το Sims: Medieval καταφέρνει να ξεχωρίσει από τα υπόλοιπα expansion packs της σειράς, διότι δεν προσφέρει στον καταναλωτή περιεχόμενο που έχει απολαύσει ξανά και ξανά στο παρελθόν. Βάζοντας στην άκρη τα όποια προβλήματα, ο μεγάλος όγκος περιεχομένου και η σεναριακή πρόοδος μέσω των quests είναι σε θέση να κρατήσουν τον παίκτη για αρκετό καιρό, χωρίς ωστόσο να του δίνουν την ευκαιρία να απολαύσει το κάτι ξεχωριστό σε μία δεύτερη απόπειρα.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166