The Sonics: Πληροφορίες για το rock συγκρότημα

The Sonics: Πληροφορίες για το rock συγκρότημα

Από σήμερα ξεκινάμε την παρουσίαση του Northwest Sound, της σκηνής των Βορειοδυτικών πολιτειών των ΗΠΑ Oregon και Washington, με τα καταπληκτικά garage punk rock groups είτε μεγάλα και διάσημα με άλμπουμ και επιτυχίες, αλλά και one record wonders που ακούσαμε στις συλλογές μετά το 1980. Όλοι επέδρασαν στα μετέπειτα rock κινήματα, το punk στα 70s, την αναβίωση του garage στα 80s, αλλά και το grunge στα 90s.

Ήδη έχουμε μιλήσει για το πρώτο garage κομμάτι που οι πάντες το έχουν διασκευάσει, το θρυλικό “Louie Louie” με τους Kingsmen από το Portland του Oregon. Οι Sonics ήταν μια garage rock band από την Τacoma της Washington. Με καταπληκτικές δικές τους συνθέσεις, αλλά και αξιόλογες διασκευές σε rock, soul και rock ‘n’ roll standards, κυκλοφόρησαν 2 άλμπουμ το 1966 και πολλά singles. Aπό το 1ο άλμπουμ τους “Here Are The Sonics” ακούμε το κλασσικό και πολυδιασκευασμένο “Psycho”.

Tα ιδρυτικά μέλη των Sonics ήταν οι Gerry Roslie (organ, piano, lead vocals), Andy Parypa (bass), Larry Parypa (guitar, vocals), Rob Lind (saxophone, vocals, harmonica) και Bob Bennett (drums). Τα agressive φωνητικά του Roslie θύμιζαν αυτά των μαύρων τραγουδιστών και ειδικά του Little Richard, ενώ τεράστια ονόματα της rock όπως ο Bruce Springsteen, οι Nirvana και οι White Stripes έχουν δηλώσει την εκτίμηση τους για τους Sonics. Ένα δεύτερο κλασσικό και πολυδιασκευασμένο επίσης κομμάτι τους από το 1ο άλμπουμ τους “Ηere Are The Sonics” είναι το “Strychnine”.

Στα μέσα των 60s που οι Sonics έφτασαν στην κορύφωση τους με τα 2 άλμπουμ και τα 10 περίπου singles τους, δεν ακούστηκαν στο Ελληνικό ραδιόφωνο, αλλά και στην πατρίδα τους πέρασαν απαρατήρητοι και καμία κυκλοφορία τους δεν ανέβηκε στα charts. H πρώτη γνωριμία μου μαζί τους έγινε γύρω στο 1980, όταν οι Cramps στο debut L.P. τους διασκεύασαν το “Strychnine”.

Bέβαια σε όλη τη δεκαετία του ’80 οι διασκευές στα τραγούδια των Sonics ήταν από τις πρώτες επιλογές των συγκροτημάτων που αναβίωσαν το garage με προεξέχοντες τους Fuzztones και τους Nomads. Ένα τρίτο καταπληκτικό single των Sonics είναι το “Boss Hoss”, όπου την αγριάδα των φωνητικών του Gerry Roslie, αντέγραψαν πολλά punk rock group 10 χρόνια αργότερα.

Aπό το 2ο άλμπουμ των Sonics “Boom” με 13 κομμάτια, τα μισά περίπου δικά τους και τα υπόλοιπα διασκευές ξεχωρίζω το “Cinderella”. Στο βίντεο εικονίζεται το σπάνιο σήμερα single στην Εtiquette Records του 1966, Mε τίτλο “Sinderella” με “S” το πρώτο γράμμα αντί του “C”‘, κυκλοφόρησε το 1983 από την Βοmp ένα μέτριο L.P. των Sonics σε λευκό βινύλιο με μόνο τον Jerry Roslie από την αρχική σύνθεση, συνοδευόμενο από νέους μουσικούς.

Οι αρχικοί Sonics επανασυνδέθηκαν το 2007 και ακόμα και σήμερα σε ηλικίες γύρω στα 65 είναι ακόμα ενεργοί και δίνουν συναυλίες παντού. Σε απόδειξη αυτού, το βίντεο που βλέπετε από περσινή εμφάνιση τους στο Sydney. Παίζουν οι G. Roslie (vocals, organ), L. Parypa (guitar) και ο Rob Lind (saxophone), ενώ οι Bennett and A. Parypa, μη μπορώντας να ταξιδέψουν έχουν αντικατασταθεί από τους Watson (drums) και Dennis.(bass). Bρίσκω πολύ αξιόλογη την εκτέλεση του standard του Richard Berry “Ηαve Love Will Travel”, μία από τις διασκευές τους στο 1ο άλμπουμ τους “Here Are The Sonics”.

Δείτε παρακάτω ένα από τα τελευταία live που έχουν δώσει, ούτως ώστε να γνωρίσετε μερικά από τα σπουδαία τραγούδια που έχουν ερμηνεύσει.

Προηγούμενο άρθροBMW X3 2.5 vs Volvo XC70 3.2 σύγκριση
Επόμενο άρθροΠαραλία μόνο για γυναίκες
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας