ΑρχικήΟχήματαBMW X3 2.5 vs Volvo XC70 3.2 σύγκριση

BMW X3 2.5 vs Volvo XC70 3.2 σύγκριση

Το θέμα της φωτογραφίας πάντα σε βοηθά να βρεις έναν καλό τίτλο, αν και τις περισσότερες φορές υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές. Στο συγκεκριμένο συγκριτικό θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για… Χ-files λόγω των διακριτικών που φέρουν το άρτι αφιχθέν Volvo XC70 και η ώριμη πλέον BMW X3.

Η φόρμουλα των δύο αυτοκινήτων μπορεί να δείχνει διαφορετική, και όντως να είναι όπως θα δούμε παρακάτω, αλλά υπάρχουν αρκετά κοινά στοιχεία. Το βασικότερο είναι πως και τα δύο μοντέλα αποτελούν τα μικρότερα SUV στο στόλο της κάθε εταιρείας και κατά συνέπεια τα πιο προσιτά από οικονομικής πλευράς. Και η παραπλήσια τιμή πώλησης είναι και ο λόγος που το XC70 βρίσκεται δίπλα στην X3…

Όλα στο Χ

Θα έλεγε κανείς πως το σουλούπι του κάθε μοντέλου αποτυπώνει και το χαρακτήρα του. Από τη μία πλευρά έχουμε το XC70 που, όπως και η προηγούμενη γενιά, βασίζεται στο V70, και από την άλλη τη μικρή αδερφή της X5. Το Volvo ξεχωρίζει από την crossover σχεδίασή του, η οποία ισορροπεί μεταξύ ενός station wagon και ενός SUV γι’ αυτό και είναι κατά 7 εκατοστά κοντύτερο από την Χ3.

Πιο κοντά στις διαστάσεις μιας λιμουζίνας το Volvo, είναι αρκετά μακρύτερο από την BMW -τα χωρίζουν 27 εκατοστά- και συνεπώς οι χώροι για τους επιβάτες είναι μεγαλύτεροι. Γενικότερα, στο XC70 νιώθεις πιο άνετα και θα βολευτείς καλύτερα. Η έκδοση Summum σφύζει από πολυτέλεια, με το δέρμα και το χρώμιο να έχουν τον πρώτο λόγο, ενώ το ανοιχτόχρωμο σαλόνι σού ανεβάζει την διάθεση. Το σχεδιαστικό μοτίβο ακολουθεί το πρότυπο που χάραξε το S40, με χαρακτηριστικό γνώρισμα τη λεπτεπίλεπτη κεντρική κονσόλα, ενώ η ποιότητα των υλικών δεν επιδέχεται κριτικής.

Στον αντίποδα, το εσωτερικό της X3 ακολουθεί διαφορετική προσέγγιση με πιο απέριττο ύφος ώστε να συμβαδίζει με το σπορ γενετικό της κώδικα. Έτσι, ο διάκοσμος δεν είναι τόσο φωτεινός, οι θήκες για μικροαντικείμενα είναι λιγότερες και η θέση οδήγησης δεν είναι τόσο βολική όσο του Volvo. Το φινίρισμα και το στυλ στο εσωτερικό της X3 είναι εντελώς διαφορετικά από ό,τι στο Volvo, ενώ, όσον αφορά τους χώρους, ένα ελαφρύ προβάδισμα διατηρεί το σουηδικό μοντέλο· κυρίως λόγου του γεγονότος ότι είναι αρκετά μακρύτερο.

Κι ενώ οι χώροι για τους επιβάτες είναι πάνω κάτω οι ίδιοι, άντε οι επιβάτες να κάθονται λίγο πιο άνετα στο Volvo, υπάρχει αρκετά μεγάλη διαφορά στο πορτμπαγκάζ, όπου το πάνω χέρι έχει το XC70 με τα 575 λίτρα, έναντι των 480 λίτρων της X3. Η πόρτα στο Volvo ανεβοκατεβαίνει με τη βοήθεια ηλεκτροϋδραυλικού μηχανισμού, ενώ τα πίσω καθίσματα λειτουργούν και ως booster και ανυψώνονται για να φιλοξενήσουν παιδιά βάρους 15-36 κιλών.

Κάτι τέτοιες λεπτομέρειες, σε συνδυασμό με τη minimal αισθητική της X3 που έρχεται σε άμεση αντιπαράθεση με το λουσάτο ταμπλό του XC70, αρκούν για να αρχίσεις να αντιλαμβάνεσαι πως έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε ένα αυτοκίνητο που δίνει προτεραιότητα στην οδηγική απόλαυση και σε ένα που δίνει έμφαση στην άνεση. Σημεία που αποτυπώνονται και στο δρόμο…

Στο δρόμο

Δύσκολο πράγμα να συνδυάσεις το σπορ στοιχείο με την άνεση. Ακόμη και όταν το καταφέρεις, δεν μπορεί, κάποιος τομέας θα υπερτερεί έναντι του άλλου. Έτσι συμβαίνει και στα δύο μοντέλα του συγκριτικού μας με το άνετο Volvo και τη σπορτίφ BMW. Το XC70 είναι ένα αυτοκίνητο που χαίρεσαι να το οδηγείς στο ταξίδι, με βασικό ατού την κορυφαία ποιότητα κύλισης και την πολύ καλή ηχομόνωση.

Στα υπέρ του σουηδικού μοντέλου τάσσεται και η μαλακή ρύθμιση της ανάρτησης που αποσβένει το μεγαλύτερο μέρος των ανωμαλιών. Ωστόσο, στα μεγάλα σαμαράκια και τις λακκούβες η διαδρομή της ανάρτησης «τερματίζει» πιο γρήγορα και η απόσβεση είναι κάπως ξερή.

Κι ενώ στον ανοιχτό δρόμο σε κερδίζει το XC70, στα “στροφιλίκια” και στην πόλη το πλεονέκτημα έχει η X3, η οποία αντίστοιχα είναι πιο σφιχτή και με μικρότερες κλίσεις, ενώ οι μικρότερες διαστάσεις της την κάνουν πιο ευέλικτη στην πόλη. Γενικότερα, η BMW κάνει ό,τι και το Volvo, αλλά με πιο σπορ ύφος. Δεν είναι τόσο αθόρυβη στην κύλισή της, αλλά είναι πιο σταθερή, δεν είναι τόσο άνετη, αλλά περνά από τις στροφές με πιο σταθερό βήμα.

Πιάνεις το χοντροκομμένο τιμόνι με τη μικρότερη στεφάνη της X3 και καταλαβαίνεις τη διαφορά της με το XC70, το οποίο αδικείται σε μεγάλο βαθμό από το μέτριο και ελαφρύ σε αίσθηση τιμόνι του, παρά τη μεταβαλλόμενη υποβοήθηση του.

Κάτω από το καπό και των δύο SUV υπάρχουν εξακύλινδρες σε σειρά διατάξεις που λειτουργούν ατμοσφαιρικά και συνεργάζονται με αυτόματα κιβώτια. Και τα δύο κιβώτια είναι αρκετά γρήγορα στη λειτουργία τους και διαθέτουν και χειροκίνητή σειραϊκή αλλαγή των έξι σχέσεων, με αυτό της BMW να διαθέτει και την επιλογή Sport για πιο γρήγορες αλλαγές. Μεγαλύτερο σε κυβισμό και σε ισχύ το μοτέρ του XC70 αποδίδει 238 ίππους -20 περισσότερους από της X3- και για αυτό είναι και πιο γρήγορο στις ρεπρίζ.

Μην φανταστείτε όμως πως η διαφορά είναι μεγάλη και αν η Χ3 ήταν ελαφρύτερη -ζυγίζει περίπου 100 κιλά περισσότερο από το Volvo- οι επιδόσεις θα ήταν περίπου ισάξιες. Τα φρένα είναι το ίδιο αποτελεσματικά και στα δύο μοντέλα, της X3 φάνηκαν πιο δυνατά, αλλά το μεσαίο πεντάλ έχει μία σπογγώδη αίσθηση και υπολείπεται έναντι του XC70.

Στο χώμα

Την X3 την χωρίζουν 20 εκατοστά από το έδαφος, το XC70 21. Είναι κατανοητό, όμως, πως όση απόσταση και αν υπάρχει από το έδαφος τα δύο premium μοντέλα δεν φτιάχτηκαν για να σκαρφαλώνουν στα βουνά. Όχι πως δεν μπορούν, μέχρι τουλάχιστον ένα ορισμένο σημείο. Είναι ό,τι πρέπει για μία βόλτα σε χωματόδρομο, με το XC70 να είναι πιο άνετο και την BMW να προσφέρεται για περισσότερο παιχνίδι, ενώ μπορούν να ξεπεράσουν αρκετά φυσικά εμπόδια, ασχέτως αν τα ελαστικά τους «τραυματίζονται» καθημερινά στα πεζοδρόμια της πόλης.

Η Volvo συνεργάζεται εδώ και καιρό με τη σουηδική εταιρεία Haldex και η τετρακίνηση του XC70 βασίζεται στον ηλεκτροϋδραυλικό συμπλέκτη 2ης γενιάς, που αναλαμβάνει να μεταδώσει τη ροπή αυτόματα στον πίσω άξονα. Από την άλλη, το σύστημα τετρακίνησης της Χ3 χρησιμοποιεί έναν πολύδισκο συμπλέκτη που ελέγχεται ηλεκτρονικά. Και στα δύο αυτοκίνητα υπάρχει σύστημα ελέγχου κατάβασης που χρησιμοποιεί το ABS για να επιβραδύνει ξεχωριστά κάθε τροχό και όποτε χρειαστεί.

Εν τέλει…

Κοστίζουν πάνω-κάτω τα ίδια χρήματα αλλά είναι εντελώς διαφορετικά σε σχεδίαση και σε στυλ. Το XC70 έχει άνετους και πολυτελείς χώρους, ενώ η X3 σε κερδίζει με τη συμπαγή αισθητική που επικρατεί στο εσωτερικό. Το ταξίδι με το Volvo είναι σαν να έχεις βγάλει εισιτήριο με θέση business-class, ενώ η Χ3 ξεδιπλώνει τις αρετές της σε δρόμους με στροφές.

Εκτός δρόμου και τα δύο αυτοκίνητα προσφέρονται για μία άνετη βόλτα. Με λίγα λόγια το XC70 κάνει ό,τι και η X3. Αλλά δεν είναι τόσο οδηγοκεντρικό όσο η BMW, η οποία κόβει πρώτη το νήμα του τερματισμού. Έστω κι αν χρειαστεί να δει κανείς το photo-finish…

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166