ΑρχικήΤι είναιΤι είναι αναρχία. Αναρχισμός στα χρόνια του διαδικτύου

Τι είναι αναρχία. Αναρχισμός στα χρόνια του διαδικτύου

Πριν ξεκινήσω να αναλύω τις λεπτομέρειες για την αναρχία στα χρόνια του διαδικτύου, είναι απαραίτητο να εξηγήσω αρχικά τι σημαίνει αναρχισμός για όσους έχουν άγνοια επί του θέματος, ούτως ώστε να γίνουν κατανοητά τα παρακάτω γραφόμενα μου προς όλο το αναγνωστικό κοινό που διαβάζει το παρόν άρθρο.

Τι είναι αναρχία και αναρχισμός

Είναι μία έννοια που καθορίζει τα άτομα που απεχθάνονται οποιαδήποτε μορφή εξουσίας, όπως για παράδειγμα την κρατική, ενώ οι επεκτάσεις του περιλαμβάνουν ιδεολογίες που σχετίζονται άμεσα με την πολιτική, τα κοινωνικά ζητήματα, και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τον θρησκευτικό τομέα κ.λπ. Η λέξη «αναρχία» προέρχεται ετυμολογικά από την «αρχή» που με την σειρά του προήλθε από το αρχαίο ελληνικό «ἄρχω», δηλαδή εξουσιάζω, διοικώ, κυβερνώ. Επομένως βάζοντας μπροστά το στερητικό «Α» μετατρέπεται σε «αναρχία», που αναφέρεται σε άτομα που είναι εναντίον των αρχών, την εξουσίας, και πάει λέγοντας.

Σε τεχνικό επίπεδο, η αναρχία σημαίνει η κατάργηση των ιεραρχικών δομών, συμπεριλαμβανομένης της διάλυσης της κρατικής οργάνωσης μέσα στην κοινωνία. Το επίκεντρο είναι η ελευθερία, η αυτοδιάθεση, η ισότητα , η αυτοπραγμάτωση των ατόμων και η συλλογική αυτοδιαχείριση. Ο αναρχισμός γίνεται αντιληπτός από τους εκπροσώπους του ως μια κοινωνική επαναστατική έννοια που προάγει μεταξύ άλλων την ατομική ελευθερία και την κατάλυση κάθε είδους δέσμευσης προς τα κέντρα εξουσίας.

Ωστόσο πρέπει να καταστεί σαφές πως μέσα στον αναρχισμό υπάρχουν πολλά διαφορετικά ρεύματα, και πληθώρα παραλλαγών, σχετικά με τα κινήματα και τις ομάδες των αναρχικών, που ανάλογα με τις περιστάσεις εφαρμόζουν και την απαιτούμενη στάση. Παραδείγματος χάριν, στην κομμουνιστική Κίνα δραστηριοποιούνται διάφορα οργανωμένα μικρά κινήματα (κυρίως παράνομα) που προσπαθούν να διαβάλλουν την κυβέρνηση, αφού εκτιμούν ότι παρόλο που πρεσβεύει τον κομμουνισμό, επί της ουσίας προωθεί παράλληλα και τον καπιταλισμό, αφού η τοπική κυβέρνηση καλεί όλους τους τεχνολογικούς κολοσσούς, και όλες τις πλούσιες εταιρείες να μετεγκατασταθούν στη χώρα τους προσφέροντας ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, και πάνω από όλα, γιατί θα βρουν εκεί φθηνά εργατικά χέρια. Όμως κατά τα λεγόμενα των αναρχικών αυτές οι εταιρείες πατούν επί πτωμάτων, εκμεταλλευόμενοι τους εργάτες, και άλλα πολλά.

Ταξινομήσεις στον αναρχισμό

Ένα σημαντικό στοιχείο του αναρχισμού είναι ο εσωτερικός πλουραλισμός, ο οποίος εκδηλώνεται σε διαφορετικά σχήματα ή ρεύματα, τα οποία ως επί το πλείστον συμπληρώνουν το ένα το άλλο στις εκφάνσεις τους. Όλα τα ρεύματα συμφωνούν στην απόρριψη του κράτους, ειδικά με τη μορφή της μοναρχίας και της δικτατορίας, όμως ταυτόχρονα θεωρούν το ίδιο και για μια νόμιμη κυβέρνηση που έχει ως ηγέτη τον Πρωθυπουργό, ο οποίος αποφασίζει ο ίδιος για το λαό του, δίχως τυπικά να ζητάει την άποψη τους

Στη διεθνή ακαδημαϊκή βιβλιογραφία, αναφέρεται μεγάλος αριθμός διαφορετικών ορισμών και οριοθετήσεων σχετικά με την κατεύθυνση του αναρχισμού. Ήδη από το 1894, ο Rudolf Stammler είχε διακρίνει τις «ατομικιστικές» και «συλλεκτικές» παραλλαγές των αναρχικών ιδεών. Ενώ το 1937, ο Albert Weisbord διέκρινε επιπρόσθετα τις ακόλουθες ταξινομήσεις:

  • Φιλελεύθερος αναρχικός
  • Κομμουνιστής αναρχικός

Το 1977, ο Franz Neumann προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και διαχώρισε σε επιπλέον κομμάτια τον αναρχισμό, όπως:

  • Ατομικός αναρχισμός
  • Κοινωνικός αναρχισμός
  • Συλλογικός αναρχισμός
  • Κομμουνιστικός αναρχισμός
  • Αναρχοσυνδικαλισμός
  • Αναρχισμός στο φοιτητικό κίνημα
  • Αναρχοχριστιανισμός
  • Πράσινος αναρχισμός
  • Μεταμοντέρνος αναρχισμός
  • Εξεγερσιακός αναρχισμός
  • Μεταριστερός αναρχισμός

Η αναρχία στο διαδίκτυο

Ο σημαντικότερος λόγος που αναπτύχθηκε σε υπέρμετρο βαθμό ο αναρχισμός στο διαδίκτυο είναι πρωτίστως γιατί προσφέρει στα μέλη του την απόλυτη ελευθερία να απευθύνονται σε ολόκληρο τον πλανήτη και όχι μόνο στην δική τους γεωγραφική περιοχή ή στη χώρα τους, κάτι που ευνόησε αυτές τις ομάδες να εξαπλωθούν με ραγδαία ταχύτητα, επιστρατεύοντας έτσι διαρκώς καινούργια μέλη στις τάξεις της συγκεκριμένης ιδεολογίας, όμως παράλληλα δημιούργησε και περαιτέρω εχθρούς, αφού ομολογουμένως είναι αρκετοί εκείνοι που απεχθάνονται τούτο το χάος.

Μια άλλη εξίσου ενδιαφέρουσα πτυχή του όλου θέματος είναι ότι το διαδίκτυο έχει την ικανότητα να παρέχει στους ενδιαφερόμενους προηγμένα εργαλεία για να κρύψουν την ταυτότητα τους, ώστε να δρουν απαρατήρητοι από τα βλέμματα της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος. Όμως δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι πλέον οι μυστικές πληροφορίες των χωρών του δυτικού πολιτισμού, όπως η CIA (Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών) διαθέτουν τεράστια τεχνογνωσία και συστήματα για να εντοπίσουν τον οποιονδήποτε, άλλες φορές σύντομα, και κάποιες άλλες φορές με περισσότερο κόπο και χρόνο.

Η μεγαλύτερη παράνομη δραστηριότητα των χακτιβιστών διεξάγεται στο σκοτεινό διαδίκτυο (αγγλικά Dark Web) όπου εκεί σε θεωρητικό επίπεδο η αστυνόμευση είναι σχεδόν ελλιπής, καθιστώντας πρόσφορο έδαφος σε τέτοιες συλλογικότητες να κάνουν όργια και παρανομίες. Μάλιστα στο Dark Web υπάρχουν συγκεκριμένοι οργανωμένοι ιστότοποι, όπως φόρουμ, που οργανώνονται σχέδια για να προβούν οι αναρχικοί σε στοχευμένες επιθέσεις προς διάφορες δημόσιες υπηρεσίες πολλών κρατών.

Από τις πιο γνωστές ομάδες αναρχισμού στο διαδίκτυο είναι η συλλογικότητα που φέρει την ονομασία «Anonymous».

Anonymous

Είναι ένα παγκόσμιο διαδικτυακό φαινόμενο που αποτελείται από διάφορες συσπειρωμένες ομάδες και υποτιθέμενα περιθωριακά άτομα που προασπίζονται το καλό. Ωστόσο όλοι υπηρετούν την ίδια κουλτούρα και τον ίδιο σκοπό, δηλαδή τον χακτιβισμό.

Οι Anonymous είναι υπεύθυνοι για εκατοντάδες επιθέσεις δημοσίων οργανισμών στο διαδίκτυο, και χτυπούν πάντα με την αιτιολογία ότι σε καμία περίπτωση δεν γίνονται δεκτές οι παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων και η φίμωση του ελεύθερου τύπου, και όσο συνεχίζεται αυτό το τροπάριο θα επαναλαμβάνουν την παρούσα στρατηγική έως ότου βάλουν μυαλό τα μεγάλα κεφάλια που διαφεντεύουν τον πλανήτη και όλα εκείνα τα έθνη που στρέφονται εις βάρος του κατατρεγμένου λαού.

Επιπλέον με το πέρασμα του χρόνου, το πεδίο δράσης των Anonymous επεκτάθηκε και σε ιδιωτικές εταιρείες, προκαλώντας ανυπολόγιστες οικονομικές ζημιές στο δίκτυο τους. Όμως πλέον, επειδή πήραν το μάθημα τους, όλοι αυτοί οι επιχειρηματικοί κολοσσοί, άρχισαν να επενδύουν δισεκατομμύρια δολάρια για να θωρακίσουν τα συστήματα τους και να κλείσουν οποιαδήποτε τρωτό σημείο γίνει τυχόν κερκόπορτα για τους επιτήδειους, αποκρούοντας ακόμη και Επιθέσεις Άρνησης Υπηρεσιών (αγγλικά Df-service attack, DoS attack) που θεωρούνται από τα πιο δύσκολα χακαρίσματα για τους αμυνόμενους, δηλαδή εστίασαν την προσοχή τους στην πρόληψη παρά στη θεραπεία.

Οι αντικρουόμενες απόψεις για τον διαδικτυακό αναρχισμό

Θα αρχίσω την κουβέντα μου με κάτι που συζητείται έντονα από αρκετούς ειδικούς που ασχολούνται εκτενώς με αυτό το θέμα κατά τα τελευταία χρόνια. Το πρόβλημα με όλο αυτό το συρφετό εντοπίζεται στο σημείο ότι πέρα από την οποία ιδεολογία, οι ειδικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι αρκετοί διαδικτυακοί αναρχικοί έχουν ως κύριο μέλημα πρωτίστως να προκαλέσουν δολιοφθορές, και λιγότερο για να διαμαρτυρηθούν ή να υπερασπιστούν το δίκαιο που πρεσβεύουν.

Άλλωστε, αυτό το σκεπτικό προκύπτει από το συμπέρασμα πως εκατομμύρια ακτιβιστές ανά την υφήλιο που δραστηριοποιούνται σε πολλούς τομείς του ακτιβισμού, όπως για την προστασία των ζώων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.λπ. διοργανώνουν και πραγματοποιούν διαδηλώσεις με ειρηνικό τρόπο, σεβόμενοι τους συνανθρώπους και τις ξένες περιουσίες, χωρίς να βλάψουν κανένα, ενώ ταυτόχρονα ακούγεται περίτρανα το μήνυμα τους, διότι δεν έχει απολύτως καμία σημασία ή αξία να καταστρέφεις ότι βρεις στο διάβα σου στο όνομα της δικαιοσύνης επικαλούμενος τα ιδανικά που πρεσβεύεις.

Ένα σχετικό παράδειγμα που το συναντάμε συχνά πυκνά στο κέντρο της Αθήνας από δεκάδες αναρχικούς που κατεβαίνουν στο κέντρο της πόλης, με την πρόφαση ότι θέλουν να φωνάξουν για τα δίκαια αιτήματα, φερειπείν των αγροτών, με υποτιθέμενο ειρηνικό τρόπο, όμως παράλληλα σπάζουν τις τζαμαρίες των επιχειρήσεων, με αρνητικό πρόσημο, οι επιχειρηματίες να οδηγούνται σε αδιέξοδο και οικονομικό μαρασμό επειδή αυτές οι καταστροφές συμβαίνουν σχεδόν κάθε εβδομάδα, και η αντικατάσταση μιας τζαμαρίας μπορεί να κοστίζει μερικές χιλιάδες ευρώ.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166