Τι είναι Feed και πως μπορώ να ελέγξω εάν έχει το blog μου

Τι είναι Feed και πως μπορώ να ελέγξω εάν έχει το blog μου

Του Γιάννη Δεληβοριά.

Ξέρω πως η ερώτηση αυτή κουράζει τους παλιότερους, αλλά δε θα έπρεπε. Πρέπει να φροντίζουμε πάντοτε να ενημερώνουμε όσους δεν γνωρίζουν και να απαντάμε στις ερωτήσεις τους.

Η εύκολη λύση φυσικά, θα ήταν να πω τη λέξη “google”, όμως πάντοτε με εκνεύριζε όταν μου την έλεγε ένας παλιός φίλος που φέρει την ονομασία «Κώστας», κάθε φορά που τον ρωτούσα οτιδήποτε. Ο Κώστας, είναι από τους παλιότερους δικτυακούς μου φίλους, είναι μανιακός με το Linux, ζει στη Γαλλία και τον νιώθω περισσότερο σαν το μικρό μου αδερφάκι παρά σαν δικτυακό φίλο (παρόλο που τον έχω συναντήσει μόνο για 10 λεπτά στο αεροδρόμιο των Αθηνών).

Καλό το google, όμως καμιά φορά θέλεις να σου δείξουν την πληροφορία αμέσως χωρίς να χρειαστεί να ψάχνεις 2-3 ώρες λόγω της ασχετοσύνης σου. Οπότε ας ξαναδούμε την ερώτηση.

Για μας τους άσχετους….

Τι είναι feed, (εν μέρει καταλαβαίνω) και πως μπορώ να ελέγξω εάν έχει το blog μου.

Σταυρούλα, μη γελάσεις με τις ερωτήσεις μου, αλλά δεν είμαι σχετική.

Επειδή έχω ασχοληθεί ξανά με τα Feed στο blog του BlogSpace θα αντιγράψω ένα κομμάτι από παλιότερη δημοσίευση που εξηγώ τι είναι Feed.

To feed είναι στην ουσία ένα αρχείο ροής ειδήσεων. Στο αρχείο αυτό περιλαμβάνονται τα νεότερα κείμενα που εισάγουμε σε ένα Blog ή μια ιστοσελίδα γενικότερα με αντίστροφη χρονολογική κατάταξη.

Τα feed μπορεί να διατίθενται σε πρότυπο RSS ή Atom.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν οι feed readers που μπορεί να είναι προγράμματα για τον υπολογιστή μας ή online υπηρεσίες και οι aggregator που μέσω των αρχείων αυτών εμφανίζουν τις νεότερες δημοσιεύσεις από διάφορα blog.

Στον Firefox, τον browser που χρησιμοποιώ αντί για Internet Explorer, τα πράγματα είναι αρκετά εύκολα μια και βλέπω το αντίστοιχο πορτοκαλί εικονίδιο μαζί με το url.

Αν πατήσω πάνω στο πορτοκαλί εικονίδιο θα μου ανοίξει τη σελίδα με το Feed του blog αυτού. Στον Internet Explorer δεν υπάρχει η αντίστοιχη ευκολία και από ότι θυμάμαι από διάφορα internet cafe που αναγκαζόμουν να πάω σε στιγμές που δεν είχα internet σπίτι, το ίδιο συμβαίνει και με ορισμένα παρωχημένα browsers.

Αν έχετε κάποιο άλλο browser, θεωρώ πως γνωρίζετε ήδη πως να βρίσκετε τα Feed, οπότε είναι περιττό να κάνω σχετική αναφορά.

Οι περισσότεροι στην Ελλάδα χρησιμοποιούν 3 κυρίως υπηρεσίες για να δημιουργήσουν τα blog τους δωρεάν. Η διεύθυνση των feed είναι τυποποιημένη και κοινή, αρκεί να προσθέσετε κάτι ακόμα μετά τη διεύθυνση του blog σας.

  • Στα WordPress.com blog – http://myblog.wordpress.com/feed
  • Στα Blogger.com blog – http://myblog.blogspot.com/feeds/posts/default

Όταν ανοίξετε αυτές τις σελίδες, θα πρέπει να δείτε τις τελευταίες δημοσιεύσεις σας. Αν η σελίδα είναι κενή ή εμφανίζει κάποιο μήνυμα σφάλματος τότε υπάρχει πρόβλημα το οποίο καλό θα ήταν να προσπαθήσετε να δείτε που οφείλεται. Πιθανότατα απενεργοποιήσατε τα feed σας κατά λάθος.

Που πας χωρίς Feed;

Χθες την ώρα που έψαχνα κάτι στο Internet, βρέθηκα σε μια ιστοσελίδα για πρώτη φορά. Δεν έχει σημασία το όνομα της, δεν είναι γνωστή άλλωστε, όμως μπορώ να σας πω ότι ήταν κάποιο portal βασισμένο σε γνωστή πλατφόρμα.

Η θεματολογία του ήταν αρκετά ειδική και αφού είδα το κουμπάκι που έγραφε “News Feed” σκέφτηκα πως θα ήταν καλό να το προσθέσω στον Feed Reader μου για να το παρακολουθήσω λίγο καιρό.

Και εκεί που περίμενα να ανοίξει η κουρτίνα Νο3 για να εμφανιστεί το Feed της ιστοσελίδας, εμφανίστηκε το ζονκ.

Η κουρτίνα Νο3 και το ζονκ ανήκουν σε περασμένες δεκαετίες. Το ίδιο και οι ιστοσελίδες που δεν προσφέρουν Feed των δημοσιεύσεων τους.

Το συγκεκριμένο ζονκ λοιπόν, ήταν Feed από άλλες ξενόγλωσσες ιστοσελίδες με τις οποίες δεν είχε απολύτως καμία σχέση η συγκεκριμένη ιστοσελίδα. Δικό τους Feed δεν υπήρχε, ήταν μια ψευδαίσθηση εκείνο το γυαλιστερό κουμπάκι που έγραφε Feed.

Δε μπορώ να καταλάβω με ποια λογική αφαίρεσαν το δικό τους feed και αποφάσισαν πως οι επισκέπτες τους μπορεί να ενδιαφέρονται περισσότερο για τα feed των ξένων ιστοσελίδων.

Ένιωσα ότι με κορόιδευαν εκείνη την ώρα και έκλεισα το παράθυρο του browser χωρίς να το πολυσκεφτώ. Τώρα που γράφω αυτό το κείμενο, δε θυμάμαι ούτε τη διεύθυνση της ιστοσελίδας αυτής. Θα μπορούσαν να είχαν κερδίσει έναν αναγνώστη ακόμα, το μόνο που κέρδισαν όμως ήταν η κακή εντύπωση.

Ζούμε στην εποχή του Feed. Οι ιστοσελίδες χωρίς Feed ανήκουν πια στο παρελθόν. Κι όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν οι ιδιοκτήτες ιστοσελίδων, τόσο λιγότερους επισκέπτες θα χάσουν.

Δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση στο εκατομμύριο να επισκέπτομαι μια ιστοσελίδα κάθε μέρα για να δω αν έχει ανανεωθεί.

This? last year…

Ανακατεύθυνση feed των Βlogger blogs στο Feedburner

Μετά την εξαγορά του Feeedburner από το Google περιμέναμε όλοι κάποιες αλλαγές. Η συγκεκριμένη αλλαγή είναι πολύ ευχάριστη για τους χρήστες που έχουν blog στο blogger.com

Επιτέλους, έχετε τη δυνατότητα να ανακατευθύνετε τα feed σας στο Feedburner, κάτι που κάνουν εδώ και καιρό οι περισσότεροι χρήστες της πλατφόρμας του WordPress με τη χρήση Plugin.

Φυσικά και μέχρι τώρα μπορούσε κάποιος να δηλώνει στους αναγνώστες του ένα feed url του Feedburner. Όμως δε μπορούσε να ελέγξει όσους γνωρίζουν το default feed url των blogger blogs. Οι αναγνώστες μπορούσαν να χρησιμοποιούν ελεύθερα όποιο feed ήθελαν κι έτσι των νούμερο των αναγνωστών που βλέπατε μέσω Feedburner δεν ήταν το πραγματικό.

Ενώ τώρα, ενσωματώθηκε η λειτουργία της ανακατεύθυνσης μέσα στην πλατφόρμα του Blogger.

Aς δούμε όμως, πως μπορείτε να κάνετε την ανακατεύθυνση του Feed σας ώστε να εκμεταλευτείτε όλα τα πλεονεκτήματα του Feedburner

  • Αφού δημιουργήσετε το λογαριασμό σας στο Feedburner, ανοίξτε τον πίνακα ελέγχου του blog σας στο blogger.com
  • Επιλέξτε στη συνέχεια την καρτέλα “Ρυθμίσεις”
  • Από την καρτέλα Ρυθμίσεις, επιλέξτε το “Ροή δικτυακού τόπου”
  • Στο πεδίο “Post Feed Redirect URL” συμπληρώστε το url από το Feedburner blog σας
  • Αποθηκεύστε τις ρυθμίσεις σας και τελειώσατε
  • Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε την επίσημη δημοσίευση στο blog του Feedburner.

Χαίρομαι ιδιαίτερα να βλέπω την πλατφόρμα του blogger.com να αναπτύσσεται. Ο ανταγωνισμός είναι πάρα πολύ μεγάλος κι έχουν μείνει πίσω σε αρκετά επίπεδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας