Σε όλους μας αρέσουν οι αλλαγές και οι ανανεώσεις. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που οι περισσότεροι αναζητούν κάθε τόσο ένα όμορφο Theme ή Template για το blog τους. Η επιλογή του θα πρέπει να γίνει προσεκτικά ώστε να ταιριάζει με τις ανάγκες μας και να μην καθορίζει.
Καταρχήν για να μη μπερδευόμαστε να αναφέρω πως μιλάμε για Themes στα WordPress blogs και για Templates στα blogs του blogger.com δηλαδή σε αυτά με το subdomain του blogspot. Επίσης όσοι έχουν το blog τους στο δωρεάν hosting του WordPress.com μπορούν να διαλέξουν μόνο ανάμεσα σε συγκεκριμένα Themes και όχι να προσθέσουν όποιο θέλουν.
Είναι όλα τα εντυπωσιακά Themes κατάλληλα;
Έχω δει αρκετά όμορφα Themes, που με εντυπωσίαζαν από την πρώτη στιγμή. Πάρα πολλές φορές μπήκα στον πειρασμό να χρησιμοποιήσω κάποια από αυτά. Με τον καιρό όμως, κατάλαβα πως δεν είναι όλα τα Themes κατάλληλα για τα blogs μου.
Σκεφτείτε για παράδειγμα τα Themes – templates σαν να ήταν ρούχα σε βιτρίνες καταστημάτων. Έχετε δει κάτι πολύ ωραίο που θέλετε να το αποκτήσετε. Μπαίνετε αμέσως στο μαγαζί, το δοκιμάζετε με πολύ ενθουσιασμό, όμως τελικά μοιάζει απαίσιο επάνω σας. Είμαι σίγουρη πως αυτό έχει συμβεί σε όλους.
Προσπαθήστε να επιλέξετε ένα Theme -Template που να σας ταιριάζει και να καλύπτει τις ανάγκες σας.
Το Sidebar δεν είναι διακοσμητικό στοιχείο
Υπάρχει εκεί για κάποιο λόγο και αποτελεί σημαντικό στοιχείο του blog μας. Κάτι σαν το φερμουάρ του παντελονιού μας για παράδειγμα. Επιλέξτε ένα Theme ανάλογα με τη sidebar που χρειάζεστε και σκεφτείτε αν πράγματι χρειάζεστε μία ή δύο sidebar.
Ένας καλός τρόπος για να αποφασίσετε, θα ήταν να γράψετε σε ένα κομμάτι χαρτί όλα τα στοιχεία που πιστεύετε ότι πρέπει να περιέχει. Στην ανάγκη σχεδιάστε το στα γρήγορα. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε αν χρειάζεστε μία ή δύο πλευρικές μπάρες.
Έχω αλλάξει πολλά Themes στα blogs μου και υπήρξαν φορές που οι πλευρικές μου μπάρες ήταν υπερβολικά γεμάτες, ενώ άλλες φορές έμοιαζαν άδειες και άχαρες. Προσπαθήστε να βρείτε αυτή που ταιριάζει στο δικό σας blog. Οι φαρδιές sidebar μπορούν να χωρέσουν περισσότερα πράγματα σε μικρότερο μήκος. Προσπαθήστε να σκεφτείτε τι πλάτος έχουν όσα θέλετε να υπάρχουν στην sidebar σας, ώστε να μη σας δημιουργούν προβλήματα.
Σκεφτείτε τους επισκέπτες σας
Στην περίπτωση που σας ενδιαφέρει η επισκεψιμότητα και δε δημιουργήσατε το blog σας για να το βλέπετε εσείς και ο εαυτός σας, σεβαστείτε τους επισκέπτες σας. Υπάρχουν πάρα πολλοί επισκέπτες στη χώρα μας που διαθέτουν αργές συνδέσεις. Όσο περισσότερα και βαριά γραφικά περιέχει ένα Theme -Template τόσο περισσότερο τους ταλαιπωρείτε. Προσωπικά κλείνω αμέσως όποια σελίδα αργεί πολύ να φορτώσει και δεν την επισκέπτομαι ξανά.
Αφήστε το Theme – Template στην ησυχία του
Τα περισσότερα -αν όχι όλα- Themes και Templates που χρησιμοποιούμε είναι συνήθως δωρεάν. Ελάχιστοι είναι αυτοί που βάζουν το χέρι στην τσέπη. Αν δε γνωρίζετε βασικά πράγματα σχετικά με τον κώδικα που χρησιμοποιεί το Theme – Template που διαλέξατε, μην το ταλαιπωρείτε με δικές σας επεμβάσεις που τις περισσότερες φορές το καταστρέφουν και δημιουργούν αστεία αποτελέσματα. Μετά από κάθε επέμβαση που μπορεί να κάνετε δοκιμάστε να δείτε το blog σας τουλάχιστον σε δύο browser (internet explorer, Firefox). Το φαινόμενο της “πεσμένης μπάρας” είναι συχνό στα ελληνικά blogs. Προσπαθήστε να το αποφύγετε.
Σκεφτείτε τα παλιά σας κείμενα
Το ιδανικότερο, θα ήταν να επιλέξετε ένα Theme- Template που θα έχει περίπου ίδιο πλάτος στο σημείο που εμφανίζονται τα κείμενα σας. Επειδή δε ζούμε σε έναν ιδανικό κόσμο όμως, καλό θα ήταν να αρχίσετε να σκαλίζετε τα αρχεία σας μετά από μια δραματική αλλαγή.
Μη ξεχνάτε τα παλιά σας κείμενα, είναι η προίκα του blog σας και ο κόσμος τα επισκέπτεται ακόμα. Η αλλαγή ενός Theme- Template μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη μορφοποίηση των κειμένων, τα οποία θα πρέπει να διορθώσετε όσο συντομότερα γίνεται.
Συνήθως τα προβλήματα εμφανίζονται στα κείμενα που περιέχουν φωτογραφίες. Κάθε φορά που άλλαζα Theme στα blogs μου γινόταν ένας μικρός χαλασμός. Αυτό συμβαίνει γιατί αλλάζουν οι διαστάσεις της περιοχής του κειμένου.
Με την ευκαιρία, ελέγξτε τους συνδέσμους (links) στα παλιά σας κείμενα. Αν κάποιοι δεν λειτουργούν πλέον, αφαιρέστε τους.
Μόδα είναι και περνάει
Υπάρχουν πάρα πολλά Themes και templates. Κάποια ακολουθούν τις τάσεις της μόδας ουσιαστικά και κάποια άλλα είναι κλασσικότερα και διαχρονικά. Συνήθως αυτά που ακολουθούν τις τάσεις, είναι αυτά που χρησιμοποιούνται από τους περισσότερους bloggers και κυρίως από τους νεώτερους.
Πόσο μετράει η εμφάνιση;
Δε μπορούμε να πούμε ότι δε μετράει η εμφάνιση. Ένα blog με εντυπωσιακό Theme – Template ξεχωρίζει και μένει στη μνήμη μας ευκολότερα. Κι αυτό είναι αρκετά χρήσιμο για τους νεώτερους στο χώρο.
Οι παλιότεροι blogger επιλέγουν αρκετές φορές κλασσικά Themes και Templates τα οποία έχουν μια χαρακτηριστική απλότητα. Αυτό δεν είναι κάτι παράξενο, διότι έχουν πίσω τους μια σχετική αναγνωρισιμότητα και μια μεγάλη προίκα δημοσιεύσεων, οπότε δε δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην εμφάνιση. Ο μεγάλος βασιλιάς είναι το περιεχόμενο κι αυτό δεν είναι μυστικό.
Μη αφαιρείτε τα credits των σχεδιαστών
Κάποιος σχεδιαστής αφιέρωσε το χρόνο και τη δημιουργικότητα του για να μας προσφέρει δωρεάν το Theme ή το Template που χρησιμοποιούμε. Το να αλλάξουμε τα χρώματα στα links και το μέγεθος της γραμματοσειράς δεν κάνει αυτό το Theme ή το Template δική μας δημιουργία.
Σεβαστείτε τον κόπο των σχεδιαστών και αναγνωρίστε τη δουλειά τους. Ακόμα και σε ακριβοπληρωμένα επαγγελματικά Themes και Templates ο δημιουργός προσθέτει την υπογραφή του. Μην αφαιρείτε τα credits. Εκτός από γελοίο είναι και παράνομο. Ο κόσμος που διαβάζει το blog σας, γνωρίζει πως χρησιμοποιείτε ένα έτοιμο Theme – Template.
Το ότι είσαι blogger δε σημαίνει πως πρέπει να είσαι και web designer. Μη μπείτε σε αυτό το τριπάκι. Όπως έγραψα και πιο πάνω, ο μεγάλος βασιλιάς είναι το περιεχόμενο και όχι η εμφάνιση.
Backup me baby
Πριν από οποιαδήποτε αλλαγή, να θυμάστε πάντοτε να κρατάτε αντίγραφα για την περίπτωση που πάει κάτι στραβά. Αυτό είναι νόμος.
Και ένα tip για την ιστορία
Συνήθως όταν αλλάζουμε εμφάνιση στο blog μας, γράφουμε μια σχετική δημοσίευση. Καλό θα ήταν στην δημοσίευση αυτή να προσθέτουμε και μια εικόνα (printscreen) για να μπορούμε να βλέπουμε αργότερα πως έμοιαζε το blog μας στο παρελθόν και από ποια στάδια πέρασε. Έχω μετανιώσει που δε το έκανα γιατί όταν βλέπω τώρα αυτές τις δημοσιεύσεις, δε μπορώ να θυμηθώ σε ποιο στάδιο αναφέρονται.
Διάβασε επίσης: Web hosting Ελλάδα, φιλοξενία ιστότοπου και ένοχα μυστικά