Σε τούτο το άρθρο θα ερευνήσουμε σε βάθος το αντικείμενο της Γεμολογίας (συναντάται και με το όνομα Γεμμολογία), όπως και τις επαγγελματικές ευκαιρίες για εργασία που υπάρχουν σε αυτή τη βιομηχανία.
Τι είναι Γεμολογία
Η Γεμολογία (αγγλικά Gemology), είναι η επιστήμη των πολύτιμων λίθων, όπως και η ενασχόληση γενικότερα με αυτό τον τομέα, είτε γίνεται επαγγελματικά, είτε γίνεται ερασιτεχνικά. Και πιο αναλυτικά, είναι ένα κλάδος της Ορυκτολογίας που καταπιάνεται αποκλειστικά με τους πολύτιμους λίθους που δύναται να χρησιμοποιηθούν για τα κοσμήματα, όπως και η διαχείριση τους μεμονωμένα.
Οι ειδικοί σε αυτόν τον χώρο μπορούν να διακρίνουν την πολυτιμότητα και την αξία ενός πολύτιμου λίθου (όπως π.χ. το διαμάντι), να καταλάβουν τις συνθέσεις του ορυκτού και ανάλογα με την εξειδίκευση του εκάστοτε Γεμολόγου να τα επεξεργαστεί, και να τα διαχωρίσει από τις απομιμήσεις. Η επιστήμη των πολύτιμων λίθων δεν έχει καμία σχέση με την ιατρική, ούτε με την υποτιθέμενη ενέργεια που εκπέμπουν οι λίθοι και δήθεν επηρεάζουν τον ψυχισμό του ανθρώπου, ούτε με οποιαδήποτε παρόμοια μεθοδολογία που παραπέμπει σε τσαρλατάνους που προβλέπουν το μέλλον.
Η Γεμολογική εξέταση μιας πέτρας πρέπει να απαντά σε τρία ερωτήματα
- Ποια πέτρα είναι; Δηλαδή απαιτείται να βρεθεί η ορυκτολογική του βάση. Να σημειωθεί δε, πως η καταγραφή των πολύτιμων λίθων γίνεται ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή προέλευσης, την τοποθεσία που εντοπίστηκε και τις ιδιότητες. Ο προσδιορισμός τους γίνεται πάντα σε αυτή τη βάση.
- Είναι φυσική ή συνθετική πέτρα; Κάποιες πέτρες μπορούν να κατασκευαστούν τεχνητά, π.χ. ένα ρουμπίνι, ζαφείρι ή ένα σμαράγδι.
- Η πέτρα επεξεργάζεται ή όχι; Οι τεχνητές αλλαγές στις ιδιότητες (επεξεργασία) που πραγματοποιούνται σε πολύτιμους λίθους με σκοπό τη βελτίωση του χρώματος ή της καθαρότητας τους.
Όλες οι αναλύσεις πραγματοποιούνται χρησιμοποιώντας μη καταστρεπτικές μεθόδους, καθώς η Γεμολογία συχνά λειτουργεί με πολύτιμους λίθους πρώτης κατηγορίας. Σε αντίθεση με τη Γεωλογία, κανένα δείγμα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανάλυση. Αντ’ αυτού, οι πέτρες πρέπει να αναγνωρίζονται με βάση τις οπτικές, φυσικές, χημικές και κρυσταλλογραφικές τους ιδιότητες. Μπορούν να ληφθούν τόσο ποσοτικά δεδομένα, όσο και ποιοτικά δεδομένα. Έτσι ένας πολύτιμος λίθος μπορεί να ταξινομηθεί σύμφωνα με τα κρυσταλλικά συστήματα ή να διαβαστεί βάση του δείκτη διάθλασης.
Στην πράξη, εδώ μεγάλο ρόλο παίζει η εμπειρία και η τεχνογνωσία. Στο εμπόριο πολύτιμων λίθων, για παράδειγμα, η ανάλυση και η αξιολόγηση πρέπει να πραγματοποιούνται επιτόπου, εάν είναι δυνατόν. Συνεπώς, οι επαγγελματίες Γεμολόγοι και οι αγοραστές πολύτιμων λίθων χρησιμοποιούν κινητά εργαστήρια που συνδυάζουν όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό σε μια τσάντα μεταφοράς. Τα επονομαζόμενα κινητά εργαστήρια έχουν ακόμη και το δικό τους τροφοδοτικό, έτσι ώστε να είναι ανεξάρτητα από οποιαδήποτε εξωτερική υποδομή. Είναι επίσης κατάλληλα για Γεμολογικές αποστολές.
Ο τίτλος του «ειδικού σε πολύτιμους λίθους» είναι ένα πρόσθετο προσόν για χρυσοχόους, αργυροχόους. Οι εμπειρογνώμονες από τον κλάδο των τραπεζών και του ενεχυροδανεισμού παρακολουθούν μαθήματα προηγμένης κατάρτισης από διάφορες Διεθνείς Γεμολογικές Εταιρείες.
Πως να γίνεις Γεμολόγος
Εάν θρέφεις ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους πολύτιμους λίθους, τότε οφείλεις να γνωρίζεις πως υπάρχουν πολλές ευκαιρίες σταδιοδρομίας στη γεμολογία, συμπεριλαμβανομένων των εκτιμητών, τα καταστήματα λιανικής και χονδρικής πώλησης, τα εργαστήρια γεμολογίας, των σχεδιαστών κοσμημάτων κ.λπ.
Ωστόσο, αρχικά πρέπει να καταλάβεις από που θα ξεκινήσεις και που θέλεις να καταλήξεις σε τούτο τον τομέα. Προφανώς θα χρειαστείς κάποιο είδος επίσημης κατάρτισης και πιστοποίηση τεχνικών δεξιοτήτων για οποιαδήποτε επαγγελματική πορεία και αν επιλέξεις να πορευτείς. Μόλις κατανοήσεις ποιος τομέας της γεμολογίας είναι αυτός που ταιριάζει καλύτερα στις ικανότητες και στα θέλω σου, τότε θα πρέπει να βρεις το κατάλληλο εκπαιδευτήριο ή σχολή, και όταν τελικά τελειώσεις με την εκπαίδευση σου, να βρεις δουλειά σε αυτό τον κλάδο, ώστε να ξεκινήσεις την επαγγελματική σου καριέρα και φυσικά να μπορείς να βιοπορίζεσαι, διαφορετικά θα αναγκαστείς να ασχοληθείς με αυτό το αντικείμενο, μόνο σαν χόμπι και τίποτα περισσότερο.
Αποφάσισε σε ποιον τομέα της Γεμολογίας θα εργαστείς
Ερεύνησε ποιοι τομείς έχουν περισσότερη ζήτηση
Όπως συμβαίνει και με τα περισσότερα επαγγέλματα, υπάρχουν διάφοροι τομείς στους οποίους μπορείς να δραστηριοποιηθείς ως επαγγελματίας γεμολόγος, οπότε πρέπει πρώτα να αποφασίσεις ποιον τομέα της γεμολογίας θέλεις να ακολουθήσεις, ώστε να βρεις την αντίστοιχη σχολή που θα εκπαιδευτείς. Ορισμένα επαγγέλματα σε αυτό το χώρο περιλαμβάνουν, τα εργαστήρια γεμολογίας, του εκτιμητές, τα κοσμηματοπωλεία, την κατασκευή πολύτιμων λίθων, την κοπή και τον σχεδιασμό. Αφιέρωσε λίγο χρόνο, ψάχνοντας, διαβάζοντας και ρωτώντας άλλους ειδικούς για να σε κατατοπίσουν και να σε εξηγήσουν τις δυσκολίες που έχει η κάθε επιλογή, και εν τέλει να εντοπίσεις την πιο ενδιαφέρουσα κατηγορία για εσένα.
Εκτίμησε τις ικανότητες σου
Εφόσον έχεις κατασταλάξει ποιον τομέα θα ακολουθήσεις και θα σε ικανοποιεί σαν άνθρωπο, θα πρέπει να λάβεις σοβαρά υπόψιν σου το γεγονός ποιο είναι το επίπεδο ικανοτήτων σου στην παρούσα φάση, ώστε να ενισχύσεις περαιτέρω τις τρέχουσες δεξιότητες σου.
Γενικά, οι γεμολόγοι πρέπει να είναι προσανατολισμένοι στη λεπτομέρεια, να έχουν καλές διαπροσωπικές δεξιότητες με άλλα άτομα για να μπορούν να πωλούν την πραμάτεια τους, να έχουν άριστο συντονισμό χεριού – ματιού, και τρομερή επιδεξιότητα στα δάχτυλα για να επιτύχουν πιο περίπλοκα πράγματα. Σκέψου ποιες άλλες δεξιότητες έχεις που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην επιτυχία σου ως γεμολόγος.
- Για παράδειγμα, είσαι καλός πωλητής; Αν ναι, θα μπορούσες κάλλιστα να ανοίξεις το δικό σου κατάστημα λιανικής πώλησης ή να γίνεις χονδρέμπορος πολύτιμων λίθων, όμως σε αυτή την περίπτωση απαιτούνται τεράστια χρηματικά κεφάλαια.
- Εάν είσαι δημιουργικός και δείχνεις ενδιαφέρον για τη μόδα, τότε μια θέση ως σχεδιαστής πολύτιμων λίθων σε κάποιο οίκο μόδας θα μπορούσε να είναι η σωστότερη επιλογή.
- Από την άλλη πλευρά, αν είσαι σχολαστικός και επίμονος με την λεπτομέρεια, τότε θα μπορούσες να γίνεις ένας καλός εκτιμητής πολύτιμων πετραδιών ή κοσμηματοπώλης, που είναι κάποιος που επισκευάζει ωραία κοσμήματα.
Σκέψου αν αυτός ο τρόπος ζωής συνάδει με τις επιθυμίες σου
Θα ήταν σώφρον από τη μεριά σου να αντιληφθείς πως ο κάθε τομέας της γεμολογίας είναι διαφορετικός, πράγμα που σημαίνει πως επιβάλλεται να εξετάσεις ενδελεχώς, αν θα μπορέσεις να ανταποκριθείς στις νέες σου ανάγκες και στον καινούργιο τρόπο ζωής.
Παραδείγματος χάρη, μπορεί να χρειαστεί να μείνεις σε μία άλλη πόλη ή άλλη χώρα, επιπλέον οι μισθοί ποικίλουν από επάγγελμα σε επάγγελμα, ενώ το πόστο που θα αναλάβεις ως υπάλληλος να είναι εξαιρετικά δύσκολο και να μην σε ικανοποιεί οικονομικά, επίσης ενδέχεται να υπάρχουν λίγες θέσεις εργασίας, ακόμη και να χρειάζεσαι επιπλέον ειδίκευση.
Λάβε υπόψη σου τον τρέχοντα τρόπο ζωής σου και σύγκρινε τον με τις καινούργιες συνθήκες, και επί της ουσίας, αν είσαι διατεθειμένος να αλλάξεις, κάνοντας στροφή 180 μοιρών, μπαίνοντας σε μία νέα πραγματικότητα που ίσως να κρύβει ευχάριστες ή δυσάρεστες εκπλήξεις. Ρώτησε τον εαυτό σου:
- Ποιες είναι οι μισθολογικές απαιτήσεις σου; Είσαι πρόθυμος να δουλέψεις σε εξοντωτικά ωράρια, ιδίως κατά την περίοδο των εορτών που υπάρχει μεγάλη ζήτηση για πολύτιμους λίθους, και ενώ οι άλλοι οι συνάνθρωποί σου θα γιορτάζουν, εσύ θα είσαι κλεισμένος σε κάποιο εργαστήριο και θα εργάζεσαι.
- Είσαι πρόθυμος να μετεγκατασταθείς σε μία ξένη γεωγραφική περιοχή, μακριά από το σπίτι σου για να βρεις δουλειά; Όπως και πολλά αλλού τέτοιου είδους ερωτήματα που θα παίζουν καίριο ρόλο στη νέα σου καθημερινότητα.
Απόκτηση Γεμολογικής Εκπαίδευσης
Η καριέρα σου ξεκίνα μέσα από σχολή Γεμολογίας
Τώρα που έχεις μια ιδέα, αναφορικά σε ποιον τομέα της γεμολογίας θα ήθελες να εργαστείς, χρειάζεται να αποφασίσεις ποιο είδος εκπαίδευσης είναι καλύτερος για τους στόχους σας. Οι περισσότερες θέσεις εργασίας στη γεμολογία απαιτούν από τον ενδιαφερόμενο να έχει πιστοποιημένο δίπλωμα ικανοτήτων από κάποιο αξιόπιστο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Εν τούτοις υπάρχουν ορισμένοι τομείς που χρειάζονται απλά μία τυπική πιστοποίηση γνώσεων από κάποιο ινστιτούτο. Μην ξεχνάς πως οι ορισμένοι εργοδότες ενδιαφέρονται περισσότερο για την ικανότητα και την εμπειρία και λιγότερο για τα πτυχία.
Βεβαιώσου ότι γνωρίζεις τι είδους εκπαίδευση απαιτεί η επιθυμητή καριέρα σου.
- Σε γενικές γραμμές, οι σχολές γεμολογίας προσφέρουν μια ευρεία ποικιλία μαθημάτων, ανάλογα με τον επαγγελματικό προσανατολισμό που θα διαλέξεις. Είσαι υποχρεωμένος να εξετάσεις προσεκτικά αυτές τις παραμέτρους, ιδίως αν εάν σκέφτεσαι να προχωρήσεις σε κάτι πιο εξειδικευμένο. Σιγουρέψου αν η εκάστοτε σχολή προσφέρει αυτά τα μαθήματα, όπως και τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών ή το δίπλωμα πιστοποίησης.
- Μπορεί να χρειαστεί να μιλήσεις αυτοπροσώπως με έναν εκπρόσωπο στις υποψήφιες σχολές που θα φοιτήσεις για να σου λύσουν διάφορες απορίες. Έτσι θα λάβεις γνώση, σχετικά με το ποια μαθήματα θα συμπεριλαμβάνει η φοίτηση σου, τι πτυχίο θα πάρεις και πως δύναται να το αξιοποιήσεις.
- Ρώτησε, αν υπάρχει η δυνατότητα επιλογής για εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, μέσω τηλεκπαίδευσης από το σπίτι σου, διότι προφανώς μπορεί να είναι εξαιρετικά επίπονο το να μετακινείσαι καθημερινώς σε μεγάλες αποστάσεις για να παρακολουθήσεις τα μαθήματα σου στην πανεπιστημιούπολη ή στο εκάστοτε ιδιωτικό Ινστιτούτο.
Τα προγράμματα πιστοποίησης, γενικά, εστιάζουν περισσότερο στην πρακτική εξάσκηση και σε μικρότερο βαθμό στα ακαδημαϊκά μαθήματα. Έτσι, όταν ολοκληρώσεις κάποιο πρόγραμμα πιστοποίησης σπουδών στη γεμολογία, το ζητούμενο της υπόθεσης είναι να έχεις τις σχετικές δεξιότητες για να εργαστείς σε τούτη τη βιομηχανία.
Συνήθως, τα προγράμματα πιστοποίησης επικεντρώνονται σε τεχνικής φύσεως ζητήματα της γεμολογίας, όπως ο σχεδιασμός κοσμημάτων. Με αυτό τον τρόπο, διασφαλίζεται ότι οι υποψήφιοι εργοδότες θα προσλάβουν ένα καταπληκτικό και πεπειραμένο υπάλληλο, και όχι κάποιον άσχετο που θα τους δημιουργεί προβλήματα. Ουσιαστικά για τις επιχειρήσεις μετράει το ταλέντο, και όχι αν έχεις πάρει τέσσερα πτυχία.
Πρακτική εξάσκηση στη Γεμολογία
Όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις βιομηχανίες, έτσι και εδώ οι περισσότεροι εργοδότες επιθυμούν οι εργαζόμενοι να έχουν τουλάχιστον ένα χρόνο αληθινής πρακτικής εξάσκησης σε οποιαδήποτε σχετική εταιρεία πριν από την επίσημη πρόσληψη τους.
Ορισμένες επιχειρήσεις παρέχουν τη δυνατότητα στον ενδιαφερόμενο να δουλέψει για ένα ολόκληρο έτος, ίσως και λίγο παραπάνω, για να αποκτήσει τριβή με το επάγγελμα. Βέβαια τα χρήματα που θα λάβεις είναι περίπου ο μισός μισθός, μπορεί και λιγότερο, ενδεχομένως και καθόλου, εάν πέσεις σε κάποιον που θέλει να σε εκμεταλλευτεί. Φυσικά κάτι τέτοιο είναι παράνομο, εκτός και αν συντρέχουν ειδικοί λόγοι.
Η ολοκλήρωση της πρακτικής εξάσκησης σε πραγματικές συνθήκες στην αγορά είναι απαραίτητη και δεν θα πρέπει να την παραλείψεις για κανένα λόγο. Πρωτίστως για το δικό σου καλό, ώστε να αρχίσεις να αποκτάς εμπειρία και να είσαι χρήσιμος στην επιχειρηματική οντότητα που θα δουλέψεις.
Ψάξε να μάθεις εάν η σχολή σου συνεργάζεται με σοβαρές εταιρείες, προκειμένου να αποφύγεις το άσκοπο ψάξιμο, και κυρίως για να μην πέσεις σε παγίδες.
Μπορείς επίσης να ψάξεις στο διαδίκτυο σε αγγελίες εργασίας,, αν κάποια επιχείρηση ενδιαφέρεται να προσλάβει άτομο για πρακτική εξάσκηση, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Είθισται οι επαγγελματικοί κατάλογοι να χωρίζουν τις ευκαιρίες πρακτικής εξάσκησης σε κατηγορίες – για παράδειγμα ανά πόλη, ανά κράτος, ανά ωράριο και οικονομικές απολαβές- προκειμένου να καταστήσουν την αναζήτηση πιο στοχευμένη και βολική για τον χρήστη.
Εύρεση εργασίας ως Γεμολόγος
Από τη στιγμή που έχεις ολοκληρώσει την πρακτική σου εξάσκηση και έχεις λάβει το πολυπόθητο πτυχίο στη Γεμολογία, μπορείς πλέον να ανοίξεις τα φτερά σου στην εργασιακή αρένα και να βρεις εκείνη τη θέση που είναι άμεσα συνυφασμένη με το αντικείμενο σου ή έστω και λίγο παραπλήσια εάν δεν βρεις το πρώτο καιρό αυτό που αναζητάς. Το θέμα είναι να μην είσαι αδρανής και ξεχάσεις αυτά που ξέρεις.
Για να μην αυταπατάσαι και θρέφεις φρούδες ελπίδες, η πλειονότητα των εταιρειών ψάχνει για υπαλλήλους που είναι πολύπειροι, και θα έχουν τα εχέγγυα να παράγουν εξαίσιο έργο. Οπότε στην αρχή θα είναι λίγο δύσκολα έως ότου προσληφθεις επί αορίστου χρόνου ή με ετήσια σύμβαση.
Αλλά μην το βάζεις κάτω. Φρόντισε να στείλεις το βιογραφικό σου σε όσες περισσότερες επιχειρήσεις μπορείς, διότι έτσι αυξάνεται η πιθανότητα να βρεις γρηγορότερα δουλειά.
Πήγαινε σε εκθέσεις Γεμολογίας
Είναι κανόνας σχεδόν σε όλες τις χώρες να διεξάγονται ετήσιες εκθέσεις Γεμολογίας, ώστε οι επιχειρήσεις να διαφημίσουν την πραμάτεια τους και να συνομιλήσουν με συναδέλφους για τα δρώμενα της βιομηχανίας. Είναι ένα σημείο στο οποίο γεννιούνται νέες συνεργασίες, νέες επιχειρηματικές και επαγγελματικές συμφωνίες, και γενικά αν είσαι άνεργος, καλό θα είναι να βρίσκεσαι εκεί καθόλη τη διάρκεια της εκδήλωσης και αρχίσεις και συνομιλείς, τόσο με τους εκθέτες, όσο και με τους επαγγελματίες, γιατί έτσι μπορεί να βρεις δουλειά.
Αυτές οι εκδηλώσεις είναι συχνά δωρεάν και επιτρέπουν σε όλο τον κόσμο να παρευρεθεί εκεί, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, εάν για παράδειγμα πρόκειται για κάποια ιδιωτική πρωτοβουλία και απευθύνεται μόνο στους επαγγελματίες του κλάδου. Επιπρόσθετα οι εκθέσεις γεμολογίας θα σας δώσουν την ευκαιρία να δικτυωθείτε και να μάθετε για ευκαιρίες εργασίας στην περιοχή σας.
Βεβαιωθείτε ότι έχετε φέρει μαζί σας αρκετά αντίγραφα του βιογραφικού σας για να τα μοιράσετε στις εταιρείες, και κατ επέκταση, σε όποιους ενδιαφέρεστε να εργαστείτε. Ντυθείτε κατάλληλα για την εκδήλωση. Οι περισσότερες εκθέσεις καριέρας απαιτούν από τους συμμετέχοντες να ακολουθήσουν κάποιο συγκεκριμένο κώδικα ενδυμασίας. Και πιο συγκεκριμένα κουστούμι για τους άντρες, και ταγέρ για τις γυναίκες. Αλλά και πάλι δεν είναι απόλυτο και να μπορείτε απλά να πείτε με ένα τζιν. Ωστόσο εσείς δείξτε σοβαρότητα γιατί η αρχική εικόνα μετράει, και ίσως να σας πάρουν με στραβό μάτι αν δεν είστε ευπρεπώς ντυμένοι.
Πρέπει να δικτυωθείς με συναδέλφους και επαγγελματίες του κλάδου
Είτε είσαι ακόμα στη σχολή που σπουδάζεις, είτε κάνεις πρακτική εξάσκηση, είτε έχεις τελειώσει τις σπουδές σου, δεν θα πρέπει ποτέ να αγνοείς τον παράγοντα δικτύωση, γιατί είναι το βασικό μέσο να σε γνωρίσει και να σε μάθει ο κόσμος.
Η δικτύωση με άτομα του κλάδου σου είναι συχνά ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βρεις δουλειά. Σε περίπτωση που υπάρχει κάποια κενή θέση εργασίας, και διατηρείς καλές σχέσεις με το σινάφι σου, τότε είναι πολύ πιθανό να σου προταθεί να πας να συνομιλήσεις με κάποιον προϊστάμενο σε μία επιχείρηση, ή ακόμη καλύτερα να πας συστημένος, δίχως να χρειαστεί να περάσεις από συνέντευξη.
Για σωστότερη δικτύωση ακολούθησε τα παρακάτω.
- Να έχεις μαζί σου πάντα μερικές επαγγελματικές κάρτες, ώστε να μπορείς να τις μοιράσεις σε οποιονδήποτε μπορεί να σε βοηθήσει. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν εύκολα να σε εντοπίσουν και να επικοινωνήσουν μαζί σου εάν προκύψει κάποια έκτακτη ευκαιρία.
- Μην ξεχάσεις να συνδεθείς με τα κατάλληλα άτομα μέσα από ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, όπως το LinkedIn και το Facebook. Αυτοί οι ιστότοποι ενδέχεται να έχουν ομάδες αποκλειστικά αφιερωμένες σε εκείνους που ήδη απασχολούνται με τη γεμολογία ή με εκείνους που προσφέρουν ή αναζητούν αυτήν τη στιγμή δουλειά.
- Η συμμετοχή σε επαγγελματικές οργανώσεις και ενώσεις γεμολόγων, είναι μία άλλη έξυπνη τακτική για να συναντήσεις άλλους γεμολόγους και να μάθεις για κενές θέσεις εργασίας.
Διάβασε επίσης: Παρακολούθηση κινητού τηλεφώνου (smartphone). Κίνδυνοι