ΑρχικήSmartphonesΠαρακολούθηση κινητού τηλεφώνου (smartphone). Κίνδυνοι

Παρακολούθηση κινητού τηλεφώνου (smartphone). Κίνδυνοι

Η παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου (smartphone) από ξένα άτομα που θέλουν να μας κατασκοπεύουν έχει γίνει μία επικίνδυνη μόδα κατά την τελευταία δεκαετία, και μάλιστα διατίθενται στο διαδίκτυο διάφορα λογισμικά επί πληρωμή που βοηθούν τους επιτήδειους να κάνουν αυτή τη δουλειά, χωρίς να έχουν γνώσεις προγραμματισμού, και ούτε καν να είναι ειδικοί στον τομέα της πληροφορικής.

Η όλη διαδικασία γίνεται με το πάτημα μερικών κουμπιών, πράγμα που σημαίνει πως ο καθένας μπορεί να τα χρησιμοποιήσει και να τα προμηθευτεί. Πρώτον λόγω της φθηνής τιμής, αφού το κόστος τους δεν ξεπερνά τα 20 με 30 ευρώ, ενώ το κυριότερο από όλα είναι πως μπορείς να βρεις αυτούς τους ιστότοπους που τα προσφέρουν με μία απλή αναζήτηση στη μηχανή αναζήτησης της Google ή και στο Play Store.

Επιπλέον, ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο της υπόθεσης είναι πως οι κατασκευαστές αυτών των λογισμικών υποκλοπής και παρακολούθησης έχουν φτιάξει κατατοπιστικά βίντεο τύπου «How to» όπως και άρθρα για να καθοδηγούν το χρήστη βήμα – βήμα, ώστε να υλοποιήσει πανεύκολα το σκοπό του, προκειμένου να μην χρονοτριβεί.

Εν ολίγοις, όλα αυτά τα απαράδεκτα πράγματα, λαμβάνουν χώρα κάτω από τη μύτη την διωκτικών αρχών, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά γενικά στα περισσότερα ανεπτυγμένα κράτη του δυτικού πολιτισμού. Αλλά για να είμαι δίκαιος στα γραφόμενα μου, ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης έχει και η Google που δεν καταργεί αυτούς τους ιστότοπους από τα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης της, βοηθώντας έμμεσα να διαιωνίζεται το πρόβλημα.

Παρακάτω θα προβώ σε μία ενδελεχή ανάλυση του ζητήματος, για να αποτυπώσω πως και με ποιον τρόπο διάφορες εφαρμογές και λογισμικά κατασκοπεύουν τον ανυποψίαστο κόσμο εν αγνοία του.

Τύποι παρακολούθησης κινητού για υποκλοπή δεδομένων

Σε τούτη την περίπτωση μπορείς να συναντήσεις πολλών ειδών μεθοδολογίες, που σχεδόν η κάθε μία έχει διαφορετικό σκοπό, ανάλογα με τις προθέσεις του επιτιθέμενου. Φερειπείν υπάρχουν τακτικές που οι επιτιθέμενοι στοχεύουν σε ένα συγκεκριμένο άτομο, ώστε να παρακολουθούν όλη την δραστηριότητα του χρήστη μέσα από το Smartphone του, είτε γιατί θέλουν να μάθουν τις προσωπικές του συνήθειες, είτε για να αποσπάσουν τα διαπιστευτήρια της πιστωτικής του κάρτας, τους κωδικούς πρόσβασης στο web banking, και ούτω καθεξής.

Ωστόσο αυτό μπορεί να συμβαίνει και από διάφορες νόμιμες android εφαρμογές που τις συναντάς στο Google Play Store, οι οποίες παρακολουθούν μαζικά χιλιάδες ή και εκατομμύρια άτομα ταυτόχρονα.

Android εφαρμογές για παρακολούθηση χρηστών

Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από τον πάροχο υπηρεσιών VPN, την NordVPN διαπίστωσε ότι η χορήγηση άδειας σε εφαρμογές για πρόσβαση στο μικρόφωνο και την κάμερα, ενδεχομένως μπορεί να είναι ένα μοιραίο λάθος για τον κάτοχο του smartphone, αφού μπορεί να κατασκοπεύει το θύμα, ακόμη και όταν η εφαρμογή είναι κλειστή, αρκεί το τηλέφωνο να είναι σε λειτουργία.

Η έκθεση διαπίστωσε αύξηση της τάξεως του 5% τον τελευταίο χρόνο στην παρακολούθηση από νόμιμες εφαρμογές που θέλουν να κλέβουν μαζικά τα διαπιστευτήρια των χρηστών, και αύξηση 560% από εφαρμογές που διατίθενται στην αγορά για τον εντοπισμό χρηστών και την ανεπιθύμητη παρακολούθησης τους, κυρίως από τους γονείς για να προστατεύουν τα παιδιά τους.

Η παρούσα έκθεση επισημαίνει επίσης το γεγονός ότι τα smartphone δύναται να παρακολουθούνται, ακόμη και χωρίς εφαρμογές.

Παρόλο που οι γονείς, θεωρούν λογικό και ασφαλές να χρησιμοποιούν εφαρμογές παρακολούθησης ώστε να γνωρίζουν την κάθε κίνηση του παιδιού τους, ιδίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν σχεδόν ολόκληρος ο κόσμος αναγκάστηκε να γίνει ψηφιακός, το NordVPN διαπίστωσε ότι αυτές εφαρμογές ήταν ο Δούρειος ίππος για τους κυβερνοεγκληματίες ώστε να παρακολουθούν ολόκληρη την οικογένεια, και όχι μόνο το στόχο που ήταν το ανήλικο τέκνο.

Επίσης διαπιστώθηκε ότι ενώ είναι πρακτικά αδύνατο να χρησιμοποιήσετε ορισμένες εφαρμογές χωρίς να τους επιτρέψετε να έχουν πρόσβαση στο τηλέφωνο σας, η χορήγηση άδειας σημαίνει ανεπίσημα ότι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν στο παρασκήνιο, και μάλιστα ανά πάσα στιγμή.

Ο εμπειρογνώμονας που σχετίζεται με το ψηφιακό απόρρητο στην NordVPN, ο Daniel Markuson, δήλωσε: «Όταν ζητάτε από το Google Assistant ή το Siri να ψάξουν κάτι στο διαδίκτυο, αυτές οι πληροφορίες μετέπειτα συλλέγονται και χρησιμοποιούνται ώστε να παρέχουν στοχευμένες διαφημίσεις στον τελικό χρήστη. Με λίγα λόγια, δεν διαφέρει σε τίποτα από το να πληκτρολογήσετε κάτι στην Αναζήτηση Google. Αν για παράδειγμα ψάχνετε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στην πόλη σας, θα διαπιστώσετε μετά από λίγες ώρες ότι θα βλέπετε διαφημίσεις σχετικά με αυτό που ψάχνετε. Κατά κάποιο τρόπο, ένας εικονικός βοηθός είναι απλώς μια άλλη μηχανή αναζήτησης».

Η Apple έχει παραδεχτεί ότι χρησιμοποιεί τα δεδομένα των χρηστών της για τη βελτίωση των υπηρεσιών της και ζήτησε συγγνώμη. Το ίδιο συνέβη με την Google και το Facebook. Απλά μετέπειτα αναγκάστηκαν να αναθεωρήσουν τους όρους χρήσης των υπηρεσιών τους ώστε να είναι νομοταγής ως εταιρείες, ενώ σε διαφορετική περίπτωση, που οι χρήστες δεν αποδέχονται τους καινούργιους όρους, απλά δεν θα πρέπει να μπαίνουν στους ιστότοπους και τις πλατφόρμες τους.

Πως καταλαβαίνουμε αν κάποιος παρακολουθεί το κινητό τηλέφωνο μας

Παρακάτω θα σας παραθέσω μερικά ύποπτα σημάδια που θα σας ενημερώσουν εάν το τηλέφωνο σας παρακολουθείται.

 • Ταχύτερη αποστράγγιση της μπαταρίας: Δεδομένου ότι η εφαρμογή κατασκοπείας εκτελείται σε μυστική λειτουργία, είναι ενεργή στο παρασκήνιο όλη την ώρα και ξοδεύει αλόγιστα την μπαταρία σας.
 • Υπερθέρμανση του κινητού τηλεφώνου: Η εφαρμογή κατασκοπείας είναι επίσης ικανή να παρακολουθεί την τοποθεσία της συσκευής σας σε πραγματικό χρόνο. Και για αυτό, χρησιμοποιεί τη λειτουργία GPS της συσκευής που την υπερθερμαίνει.
 • Αύξηση της χρήσης δεδομένων κινητής τηλεφωνίας: Δεδομένου ότι για να διεξαχθεί η εκάστοτε πράξη παρακολούθησης, εξ αποστάσεως, από κάποιο άλλο εργαλείο απαιτείται σε ορισμένες μεθοδολογίες να γίνει χρήση του διαδικτύου, και κατά συνέπεια των δεδομένων που έχει το θύμα στη συσκευή του. Πάντα, να ελέγχετε για μια απροσδόκητη κατασπατάληση δεδομένων, Κάτι τέτοιο, πρωτίστως θα σας γλιτώσει από περιττά έξοδα, και κατά δεύτερο λόγο θα λάβετε τα μέτρα σας προκειμένου να γλιτώσετε τα χειρότερα από εκείνους που σας παρακολουθούν.
 • Δυσλειτουργία συσκευής: Εάν η συσκευή σας έχει αρχίσει ξαφνικά να παρουσιάζει δυσλειτουργίες και ασυνήθιστα μικρά προβλήματα, τότε το πιθανότερο είναι ότι το τηλέφωνο σας παρακολουθείται. Παραδείγματος χάρη, αναβοσβήνει μια μπλε ή κόκκινη οθόνη, γίνεται επανεκκίνηση του smartphone σας χωρίς λόγο, η συσκευή δεν ανταποκρίνεται, έχουν αλλάξει οι ρυθμίσεις κ.λπ.
 • Θόρυβος στο παρασκήνιο κατά την πραγματοποίηση κλήσεων: Ορισμένες από τις εφαρμογές κατασκοπείας μπορούν να καταγράφουν τις κλήσεις που πραγματοποιούνται στο τηλέφωνο σας. Για να είστε σίγουροι, ακούστε προσεκτικά αν ακούγονται περίεργοι ήχοι ενώ μιλάτε σε κλήση με το συνομιλητή σας. Εάν υπάρχει μικρός θόρυβος ή ηχώ στο υπόβαθρο, τότε υπάρχει πιθανότητα να έχει παραβιαστεί το τηλέφωνο σας.
 • Παράξενο ιστορικό στο πρόγραμμα περιήγησης: Ελέγξτε προσεκτικά κάθε μέρα την περιήγηση του browser στο τηλέφωνo σας για να κατανοήσετε εάν υπάρχει κάτι ύποπτο που δεν έγινε από εσάς. Φερειπείν, ο εισβολέας να έχει ανοίξει μερικούς συνδέσμους για λήψη της εφαρμογής παρακολούθησης ή κατασκοπείας στη συσκευή σας.

Τι να κάνετε αν σας παρακολουθούν

Εδώ το πρώτο πράγμα που είστε υποχρεωμένοι να πράξετε είναι η επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων,. Αυτή η διαδικασία διαγράφει όλα τα δεδομένα, τις ρυθμίσεις και τις εφαρμογές που ήταν εγκατεστημένες προηγουμένως στη συσκευή και ως εκ τούτου, μπορείτε έτσι να απαλλαγείτε από οποιαδήποτε εφαρμογή κατασκοπείας. Όμως να θυμάστε πως αυτό δεν συνεπάγεται ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να ξανά εγκατασταθεί στο μέλλον.

Μία άλλη ορθή πρακτική που κοστίζει κάποια χρήματα είναι να δώσετε το τηλέφωνο σας σε κάποιον εμπειρογνώμονα που ειδικεύεται σε spyware ώστε να ελέγξει ότι δεν υπάρχει εγκατεστημένο κάποιο κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή σας.

Ένα άλλο προληπτικό μετρό είναι να χρησιμοποιήσετε κάποια αξιόπιστη υπηρεσία VPN όταν μπαίνετε στο διαδίκτυο, αφού κατά αυτό τον τρόπο δεν θα είναι εύκολο να καταλάβουν οι κυβερνοεγκληματίες την πραγματική γεωγραφική τοποθεσία σας. Αλλά και πάλι να θυμάστε ότι δεν είναι 100% σίγουρο ότι θα αποτρέψει οποιοδήποτε είδος κινδύνου, αφού μπορεί να επιτευχθεί εντοπισμός μέσω του GPS.

Spyware: Λογισμικό κατασκοπείας

Δυστυχώς τα κινητά μας έχουν συγκεντρωμένη όλη την απαιτούμενη πληροφορία που αναζητούν οι κυβερνοεγκληματίες μέσω της αποθήκευσης φωτογραφιών, μηνυμάτων και τηλεφωνικών κλήσεων.

Ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιείτε Android ή iPhone, είναι πιθανό κάποιος να εγκαταστήσει ένα spyware στο smartphone σας που αποστέλλει κρυφά τη δραστηριότητα σας στο άτομο που σας έχει παγιδεύσει.

Το Spyware έχει σχεδιαστεί για να παραμένει αόρατο και κρυφό, έτσι ώστε να μπορεί να παρακολουθεί το τηλέφωνό σας χωρίς να το γνωρίζετε. Ωστόσο, οφείλετε να έχετε κατά νου ότι πολλά spyware είναι ανιχνεύσιμα, προφανώς γιατί δεν δημιουργήθηκαν με εξελιγμένο τρόπο, ενώ πολύ πιθανόν να εντοπιστεί από το πρόγραμμα προστασίας κατά των ιών που έχετε στη συσκευή σας, αλλά και πάλι δεν είναι βέβαιο.

Rooted ή Jailbroken στη συσκευή σας

Το «Rooting» σε μια συσκευή Android ή το «jailbreaking» σε συσκευή iOS επιτρέπει στους χρήστες να παρακάμπτουν τα επίσημα καταστήματα εφαρμογών και να εγκαθιστούν μη εγκεκριμένες εφαρμογές.

Εάν η συσκευή σας έχει γίνει Rooting ή jailbroken και δεν το κάνατε εσείς, τότε είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει.

Αν επιθυμείτε να ελέγξετε για Rooting στο Android smartphone σας, τότε σας προτείνω να κατεβάσετε μία πολύ χρήσιμη εφαρμογή που φέρει την ονομασία Root Checker.

Για να ελέγξετε εάν μια συσκευή iOS έχει υποστεί jailbroken, αναζητήστε για μία άλλη εξίσου εξαιρετική εφαρμογή που ονομάζεται “Cydia”. Η Cydia είναι πακέτο διαχείρισης για υλικολογισμικό iOS που χρησιμοποιείται για την εγκατάσταση λογισμικού σε jailbroken τηλέφωνα. Εάν το βρείτε στη συσκευή σας, τότε είναι σχεδόν σίγουρο πως το smartphone σας έχει υποστεί jailbroken.

Keyloggers

Τα keyloggers είναι μια μορφή spyware που διατηρεί σε ένα αρχείο όλα τα πατήματα των πλήκτρων που έχουν διεξαχθεί στο πληκτρολόγιο σας. Κάποιος που κατασκοπεύει το κινητό σας θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα keylogger για να καταγράψει τα μηνύματα που έχετε γράψει, όπως και τα στοιχεία σύνδεσης σας προκειμένου να συνδεθείτε σε κάποιο ιστότοπο κ.λπ.

Ένα πιθανό σημάδι ότι κάποιος μπορεί να χρησιμοποιεί keylogger για να σας κατασκοπεύει είναι η κακή συμπεριφορά του συστήματος αυτόματης διόρθωσης στις λέξεις που γράφετε. Το keylogger παρεμβαίνει στον τρόπο λειτουργίας της αυτόματης διόρθωσης, οπότε αν παρατηρήσετε ότι λειτουργεί παράξενα ή λειτουργεί πολύ πιο αργά από το συνηθισμένο, μπορεί να υποδεικνύει ότι κάποιος σας παρακολουθεί.

Πως να αφαιρέσετε κακόβουλες εφαρμογές στο Android

Ο απλούστερος τρόπος για να αφαιρέσετε spyware από τηλέφωνο Android είναι να χρησιμοποιήσετε λογισμικό σχεδιασμένο για αυτήν την εργασία. Θα σαρώσει τη συσκευή σας για spyware (όιπως και άλλους τύπους κακόβουλου λογισμικού) και θα την αφαιρέσει.

Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε μόνο λογισμικό από αξιόπιστη μάρκα ασφαλείας. Άγνωστες φίρμες Antispyware, Antivirus και Internet Security που υποτίθεται πως παρέχουν ένα πρόσθετο επίπεδο ασφάλειας αντί να σας προστατεύσουν μπορεί να σας κάνουν χειρότερο κακό, διότι ενδεχομένως να έχουν κατασκευαστεί από τους ίδιους τους χάκερς.

Εδώ είναι μερικές ασφαλείς επιλογές:

 • Avast Mobile Security, το οποίο διαθέτει και δωρεάν επιλογή.
 • Kaspersky Internet Security , το οποίο διαθέτει επίσης δωρεάν επιλογή.
 • Norton Mobile Security για Android.

Καταργήστε με μη αυτόματο τρόπο

Ενδέχεται να βρείτε την εφαρμογή spyware πηγαίνοντας στη Διαχείριση εφαρμογών και να τη διαγράψετε με μη αυτόματο τρόπο. Για να το κάνετε αυτό θα πρέπει:

 1. Εκκίνηση του τηλεφώνου σε ασφαλή λειτουργία: Κρατήστε πατημένο το κουμπί λειτουργίας και μετά πατήστε παρατεταμένα το Power Off. Πατήστε OK για επανεκκίνηση σε ασφαλή λειτουργία.
 2. Εισέλθετε Στη Διαχείριση εφαρμογών: Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Πρόσθετες ρυθμίσεις > Διαχείριση εφαρμογών.
 3. Αναζήτηση για πιθανές εφαρμογές spyware: Δοκιμάστε να αναζητήσετε “spy”, “trojan”, “stealth” και παρόμοιες λέξεις στο πλαίσιο αναζήτησης των αρχείων. Παραδόξως, αυτό μπορεί μερικές φορές να αποκαλύψει ύποπτες εφαρμογές στη συσκευή.
 4. Ελέγξτε κάθε εφαρμογή με μη αυτόματο τρόπο: Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το spyware να είναι συγκαλυμμένο, επομένως ίσως χρειαστεί να ελέγξετε όλες τις εφαρμογές την κάθε μία ξεχωριστά. Το FlexiSpy, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί το “SyncManager” που ακούγεται αθώο το όνομα του. Το mSpy χρησιμοποιεί το όνομα “Update service” για να μην εντοπιστεί. Πιθανότατα θα χρειαστεί να κάνετε κάποια online έρευνα για να μάθετε ποιες είναι οι εφαρμογές του τηλεφώνου σας και αν είναι αυθεντικές.
 5. Κατάργηση τυχόν ύποπτων εφαρμογών: Απεγκαταστήστε τις εφαρμογές που μοιάζουν περίεργες. Εάν δεν μπορείτε να διαγράψετε την εφαρμογή, ενδέχεται ο χάκερ να έχει εφαρμόσει δικαιώματα διαχειριστή. Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Ασφάλεια > Σύνθετες Ρυθμίσεις > Διαχείριση Συσκευής και πατήστε κατάργηση στην επιλογή του πλαισίου δίπλα στην ύποπτη εφαρμογή ώστε να απαλλαγείτε οριστικά.
 6. Επανεκκινήστε το τηλέφωνό σας: Αυτή τη φορά δεν πρέπει να επανέλθετε σε ασφαλή, αλλά σε κανονική λειτουργία. Η εφαρμογή που διαγράψατε πρέπει να έχει φύγει.

Πως να προστατεύσετε το τηλέφωνο σας από κατασκοπεία

Ακολουθούν οκτώ τρόποι για να προστατεύσετε το κινητό σας από εφαρμογές τύπου spyware:

 • Μην αφήνετε άλλους να πιάνουν τη συσκευή σας: Μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο, απαγορεύοντας διά ροπάλου να αγγίζουν το κινητό σας άτομα που δεν εμπιστεύεστε. Ενώ είναι ακόμα δυνατό να παγιδευτεί το τηλέφωνο, χωρίς καν να το αγγίξει ο επιτιθέμενος, εν τούτοις ελαχιστοποιείται η πιθανότητα να εγκαταστήσει spyware μέσω φυσικής παρουσίας πιάνοντας το στα χέρια.
 • Κλειδώνετε πάντα τη συσκευή: Το κλείδωμα του κινητού με ισχυρό κωδικό πρόσβασης, PIN ή δακτυλικό αποτύπωμα, αποτρέπει ξένους ανθρώπους στο να μπουν στα ενδότερα του smartphone σας, ακόμη κι αν σας το έχουν κλέψει
 • Εγκαταστήστε μόνο αξιόπιστες εφαρμογές: Όταν βρίσκεται στην διαδικασία αναζήτησης στο App Store, εξυπακούεται πως επιβάλλεται να επιλέγεται μόνο εκείνες που θεωρούνται αξιόπιστες και έχουν πολλές θετικές κριτικές, δηλαδή μια καλά εδραιωμένη βάση χρηστών που είναι ικανοποιημένοι. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με απλές εφαρμογές, όπως αριθμομηχανές που θα μπορούσαν να μετατραπούν στην πορεία ως δούρειος ίππος για να κάνουν install το spyware. Όπως έχουμε δει σε εκατοντάδες δωρεάν εφαρμογές κατά το παρελθόν, οι καλές κριτικές χρηστών δεν είναι πάντα τα πιο αξιόπιστα σημάδια εμπιστοσύνης ότι έχετε πράξει το σωστό.
 • Να είστε προσεκτικοί με τους εισερχόμενους συνδέσμους: Ο ευκολότερος τρόπος για να εγκατασταθεί spyware μέσω απομακρυσμένης πρόσβασης είναι να πείσετε τον ιδιοκτήτη του smartphone να κάνει κλικ πάνω σε ένα link και κάπως έτσι ξεκινάει αυτόματα η διαδικασία εγκατάστασης.
 • Ασφαλίστε τα ευαίσθητα αρχεία σας. Χρησιμοποιήστε ισχυρούς και διαφορετικούς κωδικούς πρόσβασης για κάθε λογαριασμό σας στο διαδίκτυο. Εάν κάποιος γνωρίζει τον κωδικό πρόσβασής σας στο iCloud, θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στα αρχεία σας, χρησιμοποιώντας μια λύση όπως το Cocospy.
 • Μην κάνετε jailbreak και μην κάνετε root το τηλέφωνο. Είστε ασφαλέστεροι εάν η συσκευή σας λειτουργεί εντός συνιστώμενων κανονισμών που έχουν θεσπίσει τα λειτουργικά συστήματα για κινητές συσκευές, όπως Android και iOS. Το spyware μπορεί να εγκατασταθεί πιο εύκολα σε τηλέφωνα με Root και Jailbroken και η συσκευή σας μπορεί να είναι πιο επιρρεπής σε κακόβουλο λογισμικό.
 • Κρατήστε το τηλέφωνο σας ενημερωμένο. Τα updates στο λειτουργικό σύστημα του κινητού σας μπορούν να βελτιώσουν την ασφάλεια αφαιρώντας τυχόν τα ελαττώματα που ανακαλύφθηκαν στην προηγούμενη έκδοση. Αυτό το λάθος είναι ιδιαίτερα συχνό στην πλειονότητα των χρηστών, προφανώς γιατί βαριούνται να να κάνουν τα αυτονόητα ώστε να θωρακιστούν απέναντι σε διάφορες εξωτερικές απειλές.
 • Διαχειριστείτε αυστηρά τα δικαιώματα που παραχωρείται σε εφαρμογές. Μην επιτρέπετε στις εφαρμογές να χρησιμοποιούν την τοποθεσία σας ή να έχουν πρόσβαση στις φωτογραφίες σας χωρίς καλό λόγο. Να είστε προσεκτικοί ακόμη και με τις επίσημες εφαρμογές. Η εφαρμογή Find My Friends στο iPhone μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό ατόμων και συσκευών. Το ίδιο ισχύει και για το Find My Device και Family Link της Google σε Android.

Κλείνοντας αυτό το εκτενές άρθρο θα ήθελα να σας προτρέψω, όσοι από εσάς έχετε απορίες να τις παραθέσετε κάτω στο σχόλια για να τις συζητήσουμε. Απλά μην ξεφεύγετε από το θέμα, γιατί θα διαγράφονται τα σχόλια χωρίς προειδοποίηση.

Διάβασε επίσης:

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166