Καταρχάς να ξεκινήσουμε διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για μία σύνθετη λέξη και προκύπτει από την πρόθεση “Προ” και το ουσιαστικό “Πόλις” και σημαίνει “προ της πόλεως” ή τα οχυρωματικά έργα προ της πόλεως των μελισσών.
Η πρόπολη είναι ουσία (σκούρα καφέ και κολλώδης) που παρασκευάζει η μέλισσα και την οποία δεν χρησιμοποιεί ως τροφή της, όπως το μέλι, το βασιλικό πολτό, τη γύρη. Επί τόσα εκατομμύρια χρόνια, η μέλισσα “ξέρει” πως για να επιβιώσει, γλιτώνοντας από μολύνσεις, εξωτερικούς εχθρούς κ.ά. πρέπει να παρασκευάσει πρόπολη. Με λίγα λόγια, η πρόπολη είναι εκείνο το υλικό που η μέλισσα χρησιμοποιεί για να διορθώσει, απολυμάνει, καθαρίσει και νοικοκυρέψει το σπιτικό της – την κυψέλη.
Συγκεκριμένα:
- Αλείφει όλα τα εσωτερικά τοιχώματα της κυψέλης κάνοντάς τα τελείως λεία, ώστε να μην κινδυνεύει από κοφτερά εξογκώματα
- Φράσσει ανοίγματα και σκισίματα της κυψέλης
- Ενισχύει τις κηρήθρες, όπου χρειάζεται
- Κτίζει την είσοδο μικραίνοντας το άνοιγμά της και για την καλύτερη άμυνά της και για την προστασία από το κρύο
- Βαλσαμώνει οποιονδήποτε εισβολέα της κυψέλης, από σφήκα μέχρι και ποντίκια
- Επιχρίει, κοινώς σοβαντίζει όλα τα κελιά του γόνου, πριν η βασίλισσα εναποθέσει τα αβγά.
- Εκείνο όμως που επιτυγχάνεται με τη χρήση της πρόπολης και αποτελεί το πλέον θαυμαστό είναι η απόλυτη αποστείρωση. Το εσωτερικό μιας κυψέλης είναι το πιο αποστειρωμένο περιβάλλον, που είναι γνωστό σε όλον τον κόσμο. Όταν 100.000 μέλισσες, που κυκλοφορούν μονίμως έξω, εκτεθειμένες σε ποικίλες μολύνσεις, κατοικούν στον ίδιο χώρο διατηρώντας την υγεία τους και την υγιεινή τους 100%, σημαίνει ότι η πρόπολη είναι ο παράγων που καθορίζει την ύπαρξη ή τη μη ύπαρξη ενός ενός σμήνους μελισσών.
Πως δημιουργείται η πρόπολη;
Η μέλισσα συλλέγει από διάφορα δένδρα (μαύρη και άσπρη λεύκα, ιτιά, βελανιδιά, φτελιά, οξιά, πεύκα κλπ.) ένα είδος ρητίνης, προσθέτει γύρη, κερί και ένζυμα, τα επεξεργάζεται και ιδού η πρόπολη.
Τι περιέχει η πρόπολη;
Ποιο είναι λοιπόν το περιεχόμενο αυτής της ουσίας που την κάνει τόσο μοναδική;
- 55% ρητίνες και βάλσαμα
- 30% κερί
- 10% αρωματικά και αιθέρια έλαια
- 5% γύρη και άλλες οργανικές ουσίες
- = 100% πρόπολη
Χρήσεις της πρόπολης
Βέβαια μπορεί κάποιος να πει πως “καλή η πρόπολη για τις μέλισσες και μπράβο τους, αλλά εμάς τι μας νοιάζει;”Και όμως! Και για εμάς, η πρόπολη είναι πολύτιμη. Και να γιατί:
Βιταμίνη Ρ
“Ενισχύει τη δράση της βιταμίνης C και την προστατεύει από την οξείδωση. Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, στην κυκλοφορία του αίματος και στη διατήρηση της υγείας των τριχοειδών αγγείων, αυξάνει την αντίσταση των τοιχωμάτων τους και ασκεί ήπια βακτηριοστατική δράση.
Στην πρόπολη, η δύναμή της εστιάζεται στη μεγάλη συγκέντρωση βιοφλαβονοειδών, στα οποία αποδίδονται οι εξής ικανότητες:
- θεραπεύουν το σύστημα των τριχοειδών αγγείων
- βελτιώνουν τη διαπερατότητα των αιμοφόρων αγγείων
- ενεργούν ως αγγειοδιασταλτικά και
- θεωρούνται ως απαραίτητα “όπλα” στον αγώνα εναντίον των ασθενειών
Τα βιοφλαβονοειδή είναι γνωστά με την ονομασία “Βιταμίνη Ρ”. Όπως δηλώνει ο Dr Bent Havsteen, του Πανεπιστημίου του Κιέλου (Γερμανία): η βιταμίνη Ρ (βιοφλαβονοειδή) βοηθάει τον οργανισμό να αποκτήσει ανοσία απέναντι στους ιούς και όχι μόνο.
Ο κατάλογος με τις ιατροφαρμακευτικές χρήσεις της πρόπολης εντυπωσιάζει:
Γαστρεντερολογία | Έλκος στομάχου, Έλκος δωδεκαδακτύλου, Γαστρίτιδες, Κολίτιδες, Εντερικές ενοχλήσεις |
Γυναικολογία | Μολύνσεις, Προβλήματα εμμηνόπαυσης |
Δερματολογία | Κνησμός, Τριχοφάγος, Υπερκεράτωση, Ραγάδες, Οξέα & χρόνια εκζέματα, Έρπης, Έλκη, Καψίματα, Κρυοπαγήματα, Μυκώσεις, Ακμή, Ελιές |
Οδοντιατρική και Στοματολογία | Μολύνσεις νεύρων δοντιών, Υπερευαισθησία δοντιών, Παθήσεις παροδοντίου, Στοματικές άφτρες, Παθήσεις βλεννογόνου, Τραύματα στοματικής κοιλότητας, Ουλίτιδα |
Ορθοπεδική | Ρευματική αρθρίτιδα, Εκφυλιστικές παθήσεις αρθρώσεων με φλεγμονή |
Πνευμονολογία | Άσθμα, Τραύματα αναπνευστικών οργάνων, Βρογχικός κατάρρους, Βρογχίτιδες |
Χειρουργική | Πληγές κατάκλισης, Πυώδεις δοθιήνες και φλεγμονές |
Ωτορινολαρυγγολογία | Ρινίτιδα, Ιγμορίτιδα, Φαρυγγίτιδα, Λαρυγγίτιδα, Χρόνια ωτίτιδα |
Διάφορα | Κρυολογήματα, Γρίπη, Ιώσεις, Μέθη, Αιμορροΐδες, Υπέρταση, Στεφανιαία, Αρτηριοσκλήρωση, Πρόβλημα λεμφοκυττάρων, Βλάβες από ακτινοβολία |
Μπορείτε να τη βρείτε, επεξεργασμένη φυσικά, σε μορφή χαπιών, σπανιότερα σε διάλυμα σε φαρμακεία και καταστήματα υγιεινών τροφών και βέβαια εισαγόμενη
Η μέλισσα! Το θαύμα της φύσης
Η μυθολογία
Η Ρέα, κόρη της Γης και του Ουρανού, γυναίκα του Κρόνου (που έτρωγε τα παιδιά του), ταξίδεψε στην Κρήτη και γέννησε το Δία σε μια σπηλιά του όρους Δίκτη, το Δικταίο ’ντρο, με τη βοήθεια του βασιλιά Μελισσέα και της κόρης του Μέλισσας. Όταν ο Δίας έγινε ο θεός των θεών και των ανθρώπων, ευλόγησε τη Μέλισσα να παράγει θαυμαστά πράγματα.
Η επιστήμη
Υπολογίζεται ότι η μέλισσα εμφανίστηκε στον πλανήτη πριν από 80-100 εκατομμύρια χρόνια. Η διάρκεια της ζωής της είναι 20-40 ημέρες. Αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα στη γονιμοποίηση των φυτών, αφού το πέταγμά της από λουλούδι σε λουλούδι, προκειμένου να συγκεντρώσει το νέκταρ, έχει ως αποτέλεσμα και τη μεταφορά της γύρης (της γονιμοποιού ουσίας), που κολλάει στα πόδια της. Τα προϊόντα της (μέλι, βασιλικός πολτός, γύρη, πρόπολις, κερί, δηλητήριο) αποτελούν μέσα θεραπείας, πηγή βιταμινών, υγείας και ενέργειας.
Τα όνειρα
“αν δείτε μέλισσες επάνω σε λουλούδια ή μέσα σε μια κυψέλη, αυτό σημαίνει πως θα σας βρει μεγάλη ευτυχία και χαρά από μεγάλες επιτυχίες που θα σημειώσετε τόσο στις δουλειές σας όσο και στον έρωτα. Αν δείτε πως σκοτώνετε μέλισσα ή μέλισσες, αυτό σημαίνει πως θα κάνετε γκάφες και λάθη που θα σας στοιχίσουν ακριβά”.
Η πραγματικότητα
Θυμάμαι μια καλοκαιρινή ημέρα που από το ανοιχτό παράθυρο μπήκε στο λεωφορείο μια μελισσούλα. Μια χοντρή κυρία άρχισε να ξεφωνίζει “σκοτώστε τη, σκοτώστε τη, θα μας φάει”(;!). Βέβαια, η αστρολογία λέει πως αν σκοτώσετε μια μέλισσα στον ύπνο σας, θα στοιχίσει σε σας ακριβά, σκοτώνοντας όμως μια μέλισσα στον ξύπνιο σας, στοιχίζει σε όλους μας πολύ ακριβά: πρώτον, διότι μειώνεται ο αριθμός του πληθυσμού κάποιας κυψέλης και κατ’ επέκταση θα υπάρχει μικρότερη παραγωγή μελιού και όλων των υπολοίπων προϊόντων, που αυτό το θαυμαστό πλασματάκι μας δίνει, δεύτερον πολλά φυτά δεν θα πολλαπλασιαστούν, γιατί κάθε μία μέλισσα επισκέπτεται χιλιάδες λουλούδια.
Θυμηθείτε!
Μια μέλισσα δεν επιτίθεται ποτέ και σε κανέναν παρά μόνο αν νοιώσει ότι απειλείται. Η μέλισσα ξέρει πως αν σας τσιμπήσει θα πεθάνει, αφού μαζί με το κεντρί της αφαιρείται και ένα μέρος του σώματός της. Γι αυτό, αν θελήσετε να απομακρύνετε μια μέλισσα, μην κάνετε βίαιες κινήσεις, απλώς κινήστε το χέρι σας πολύ αργά. Εκείνη σίγουρα θα φύγει.