ΑρχικήΤι είναιΤι είναι Ιουδαίοι: Πληροφορίες και εγκυκλοπαιδικά στοιχεία

Τι είναι Ιουδαίοι: Πληροφορίες και εγκυκλοπαιδικά στοιχεία

Ο Ιούδας ήταν ο τέταρτος γιος του Ιακώβ και έγινε αρχηγός της μεγαλύτερης φυλής του Ισραήλ. Από το όνομα του Ιούδα, το βασίλειο που σχηματίστηκε από τους ανθρώπους της φυλής αυτής, ονομάστηκε Ιουδαία ή βασίλειο του Ιούδα και καταστράφηκε από το Ναβουχοδονόσορα (586 π.Χ.). Οι κάτοικοί του είχαν το όνομα Ιουδαίοι, όνομα που διατηρούσαν όλοι σχεδόν οι Εβραίοι, μετά την επιστροφή τους από την αιχμαλωσία στην Βαβυλώνα.

Είναι σημιτικής καταγωγής και οτιδήποτε γνωρίζουμε για αυτούς αναφέρεται στην Αγία Γραφή (Π. Διαθήκη). Από εκεί διαβάζουμε ότι είναι απόγονοι του Ιακώβ, που πήγαν στην Αίγυπτο ως μετανάστες και επέστρεψαν από αυτήν τη χώρα, για να εγκατασταθούν στην Παλαιστίνη μετά από πολλές ταλαιπωρίες και βάσανα.

Οι Ιουδαίοι έφτιαξαν κράτος με κυβερνήτες στην αρχή τους κριτές και αργότερα, μετά το 1075 π.Χ., απέκτησαν βασιλείς. Αργότερα χωρίστηκαν σε δυο βασίλεια (Ιούδα και Ισραήλ), γεγονός που επέτρεψε στους Βαβυλωνίους (7ο και 6ο π.χ. αιώνα) να τους κατακτήσουν και να τους σύρουν στην αιχμαλωσία (βαβυλωνιακή αιχμαλωσία), όπου παρουσίασε πρόοδο η προφητική τους φιλολογία.

Όταν το 538 π.Χ. οι Πέρσες νίκησαν τους Βαβυλωνίους, οι Ιουδαίοι μπόρεσαν να γυρίσουν στην πατρίδα τους πάλι. Τους χρόνους του Μ. Αλέξανδρου διαδόθηκε στους Ιουδαίους η ελληνική γλώσσα, αλλά οι Μακκαβαίοι επαναστάτησαν το 2ο π.Χ. αιώνα και επανίδρυσαν το εβραϊκό κράτος, που κατακτήθηκε όμως από τους Ρωμαίους το 63 π.Χ. Μετά το 70 μ.Χ. οι Ιουδαίοι άφησαν τη χώρα τους, αφού μάταια προσπάθησαν να ελευθερωθούν από τους Ρωμαίους και σκορπίστηκαν σε άλλες χώρες (Διασπορά Ιουδαίων).

Το 132 μ.Χ. επαναστάτησαν πάλι, αλλά αυτό έγινε αιτία να τους απαγορευτεί η είσοδος στην Ιερουσαλήμ. Η διάδοση της θρησκείας του Ναζωραίου ήταν άλλη μια αιτία, για να τους διώκουν και για να μην τους επιτρέπεται και η ιδιοκτησία κοντά στην πόλη. Γι’ αυτό το λόγο οι Ιουδαίοι στράφηκαν στο εμπόριο, όπου παρουσίασαν καταπληκτική πρόοδο και πλούτισαν πολύ. Σχεδόν όμως όλες οι χώρες καταδίωκαν τους Εβραίους.

Στην Ισπανία δεν τους επέτρεπαν ούτε να μείνουν εκεί, ώστε αναγκάστηκαν και αυτοί που είχαν εγκατασταθεί να φύγουν, το 1492. Στους μεσαιωνικούς χρόνους, το μόνο κράτος που δεχόταν τους Ιουδαίους να κατοικήσουν, ήταν το βυζαντινό. Πάρα πολλοί Ιουδαίοι έμειναν στη Θεσσαλονίκη. Με το πέρασμα των χρόνων η εχθρότητα των κρατών εναντίον των Εβραίων, ο αντισημιτισμός, ελαττώθηκε αισθητά χωρίς όμως να λείψει τελείως. Ο αντισημιτισμός εκδηλώθηκε με μεγάλους διωγμούς στη Ρωσία, Ρουμανία και Γερμανία. Στην τελευταία μάλιστα οι διωγμοί ήταν τρομερότατοι.

Οι Εβραίοι συλλαμβάνονταν και συγκεντρώνονταν σε στρατόπεδα, όπου τους θανάτωναν στους θαλάμους αερίων, για να οδηγήσουν τα πτώματά τους στους “φούρνους”. Οι Γερμανοί σκότωσαν μ’ αυτόν τον τρόπο εκατομμύρια Ιουδαίων. Όλα αυτά έγιναν αφορμή να αναπτυχθεί το πνεύμα εθνικότητας των Ιουδαίων, ο σιωνισμός, και να πετύχουν την εγκατάστασή τους στην Παλαιστίνη.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Είμαι ένας απλός και ταπεινός άνθρωπος. Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166