ΑρχικήΤι είναιΤι είναι μεταμόσχευση μαλλιών, πόσο κοστίζει; Ερωτήσεις

Τι είναι μεταμόσχευση μαλλιών, πόσο κοστίζει; Ερωτήσεις

Η μεταμόσχευση μαλλιών στις μέρες μας, είναι αναμφίβολα ίσως η πιο δημοφιλής αισθητική επέμβαση που κάνουν κυρίως οι άνδρες, και δευτερευόντως οι γυναίκες, οι οποίες παρουσιάζουν μεν αραιή τριχοφυΐα, αλλά σε πιο σπάνιες περιπτώσεις. Παρόλα αυτά, υπάρχουν αρκετά άτομα που δεν ξέρουν τα βασικότερα στοιχεία που σχετίζονται με αυτήν την απλή επέμβαση. Πολλοί ας πούμε, δεν γνωρίζουν το κόστος που έχει μία μεταμόσχευση μαλλιών για άνδρες, ούτε και τον τρόπο με τον οποίο γίνεται. Ας δούμε λοιπόν μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις και ας προσπαθήσουμε να τις απαντήσουμε.

Τι είναι η μεταμόσχευση μαλλιών;

Πρόκειται για μία απλή επέμβαση που γίνεται στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1950, η μεταμόσχευση μαλλιών λοιπόν, είναι στην ουσία μία χειρουργική επέμβαση που περιλαμβάνει την αφαίρεση μιας στενής λωρίδας του τριχωτού της κεφαλής με υγιείς τρίχες από το πίσω μέρος του κεφαλιού, η οποία και χρησιμοποιείται για το γέμισμα μιας περιοχής με αραιά ή καθόλου μαλλιά. Οι περισσότερες μεταμοσχεύσεις μαλλιών διεξάγονται στο γραφείο του γιατρού με χρήση τοπικής αναισθησίας.

Η μεταμόσχευση μαλλιών γίνεται με τον εξής απλό τρόπο: ο χειρουργός καθαρίζει πρώτα την τριχωτό της κεφαλής και στη συνέχεια κάνει μία ένεση με ένα τοπικό αναισθητικό στη περιοχή του κεφαλιού από την οποία θα πρέπει να αφαιρεθεί μία μήκους 3- έως 4 ίντσες λωρίδα του τριχωτού της κεφαλής. Μετά την αφαίρεση αυτής της λωρίδας του τριχωτού με ένα νυστέρι, ο χειρουργός τη θέτει κατά μέρος και ράβει το τριχωτό της κεφαλής. Αυτή η περιοχή αμέσως κρύβεται και καμουφλάρεται από τα μαλλιά που βρίσκονται γύρω από αυτή.

Στη συνέχεια, ο χειρουργός χωρίζει την ταινία που αφαίρεσε σε περίπου 500 έως 2000 μικρά μοσχεύματα το κάθε ένα από τα οποία περιέχει μία μόνο ή λίγες τρίχες. Ο αριθμός και το είδος των μοσχευμάτων που χρησιμοποιείται για κάθε επέμβαση εξαρτάται από τον τύπο των μαλλιών, την ποιότητα τους και το χρώμα τους καθώς και το μέγεθος της περιοχής του κεφαλιού όπου αυτά θα μεταμοσχευθούν.

Αφού τα μοσχεύματα παρασκευασθούν σωστά, ο χειρουργός θα καθαρίσει και θα μουδιάσει με αναισθητικό την περιοχή όπου θα πρέπει να τοποθετηθούν τα μοσχεύματα. Για να γίνει αυτή η τοποθέτηση, ο γιατρός θα δημιουργήσει οπές ή σχισμές μ’ ένα νυστέρι ή μία βελόνα, Έπειτα, ο χειρούργος τοποθετεί απαλά τα μοσχεύματα σε κάθε μία από αυτές τις οπές ή σχισμές.

Ανάλογα με την έκταση της διαδικασίας, η μεταμόσχευση μπορεί να διαρκέσει περίπου τέσσερις έως οκτώ ώρες. Η επέμβαση τελειώνει συνήθως σε μία συνεδρία, ωστόσο εάν εξακολουθείτε να χάνετε τα μαλλιά σας μετά την επέμβαση ή αποφασίσετε ότι θέλετε πιο πλούσια μαλλιά, μπορεί να χρειαστούν κι επιπλέον συνεδρίες.

Ποιο είναι το κόστος μιας τέτοιας επέμβασης;

Το κόστος μίας επέμβασης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, αλλά κυρίως από τις «ταρίφες» της κάθε κλινικής. Εννοείται πως η κάθε μία από αυτές κάνει και μοναδικά πακέτα και ειδικές προσφορές, ανάλογα πάντα με το μέγεθος της επέμβασης. Αν θέλετε να βρείτε τον καλύτερο χειρούργο σε πόλη όπως η Αθήνα ή Θεσσαλονίκη κάντε πρωτίστως μία ενδελεχή έρευνα στο διαδίκτυο με τα διαθέσιμα ινστιτούτα που προβαίνουν σε αυτές τις επεμβάσεις.

Αλλά προσοχή, μην αρκείστε στους ισχυρισμούς των διαφόρων εταιριών που παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες. Γιατί όπως πάντα ο καθένας πιστεύει ότι είναι καλύτερος, και αυτοί οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί ενδεχομένως να μην έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, και να λένε ασυναρτησίες. Επίσης φροντίστε να συνομιλήσετε με άτομα που έχουν κάνει μεταμόσχευση μαλλιών για να σας πουν και τις δικές τους εμπειρίες και τι θα σας πρότειναν, όπως και τι να αποφύγετε.

Επιπρόσθετα, σας συνιστούμε να κάνετε μία βόλτα από τις κλινικές που υπάρχουν τη πόλη σας, προκειμένου να δείτε από κοντά τόσο τις τιμές όσο και τις εγκαταστάσεις τους. Να θυμάστε ότι μιλάμε για την υγεία σας στην ουσία, οπότε καλό είναι να το ψάξετε λίγο το θέμα και να μην πάτε απλά στη κλινική ή το ινστιτούτο με τη χαμηλότερη τιμή.

Προσδοκίες και ανάρρωση

Μετά από μία χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών, το τριχωτό της κεφαλής σας μπορεί να είναι πολύ ευαίσθητο κι έτσι μπορεί να χρειαστεί να πάρετε φάρμακα για τον πόνο για αρκετές ημέρες. Ο χειρουργός σας θα ζητήσει να φοράτε ένα χειρουργικό επίδεσμο πάνω από το τριχωτό της κεφαλής σας για τουλάχιστον μια ημέρα ή και για δύο. Ο χειρουργός σας μπορεί επίσης να σας συνταγογραφήσει ένα αντιβιοτικό ή κι ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο, τα οποία θα πρέπει να ληφθούν για αρκετές ημέρες μετά την επέμβαση. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι σε θέση να επιστρέψουν στην δουλειά τους δύο έως πέντε ημέρες μετά την επέμβαση.

Μέσα σε δύο έως τρεις εβδομάδες μετά την επέμβαση, τα μεταμοσχευμένα μαλλιά θα αρχίσουν να πέφτουν, αλλά αυτό δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας. Σε λίγους μήνες, θα αρχίσετε να παρατηρείτε αύξηση των τριχών και ανάπτυξη νέων στις περιοχές που έγινε η μεταμόσχευση. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν επιτύχει 60% ανάπτυξη νέων τριχών μετά από έξι έως εννέα μήνες. Μερικοί γιατροί συνταγογραφούν και φάρμακα που δυναμώνουν τα μαλλιά μετά από μία μεταμόσχευση.

Θα υπάρχει γιατρός στη μεταμόσχευση μαλλιών;

Όσο παράδοξο και αν ακούγεται, πολλές κλινικές ανά την υφήλιο που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα λειτουργούν χωρίς γιατρό, κάτι που ομολογουμένως είναι από επικίνδυνο μέχρι εγκληματική αμέλεια που βάζει σε κίνδυνο τον ασθενή. Οπότε πριν υποβληθείτε σε οποιαδήποτε επέμβαση, ζητήστε εγγραφή βεβαίωση, και όχι στα λόγια, εάν θα υπάρξει γιατρός που θα συμμετάσχει ενεργά σε τούτη τη διαδικασία, και εάν ναι, τι ακριβώς ρόλο θα διαδραματίζει.

Αλλά επίσης πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μια ομαδική προσπάθεια. Πολλές κλινικές ισχυρίζονται ότι εκτελούν 5 ή περισσότερες τέτοιες επεμβάσεις σε καθημερινή βάση, κάτι που είναι υπερβολικά πολύ για ένα γιατρό, αφού ομολογουμένως θα εξουθενωθεί, και δεν δύναται να δώσει το 100% των δυνατοτήτων του, κυρίως μετά από κάποιο χρονικό διάστημα συνεχόμενων επεμβάσεων.

Ένας συμμετέχων γιατρός δεν μπορεί να εκτελεί περισσότερες από δύο συνεδρίες την ημέρα, καθώς κάτι τέτοιο είναι αφύσικο και πολύ πιθανόν να προκύψουν λάθη από την υπερκόπωση. Η ερώτηση του αριθμού των ασθενών που υποβάλλονται σε αυτές τις επεμβάσεις καθημερινά θα σας δώσει μία κατατοπιστική εικόνα για το πως θα σας αντιμετωπίσουν.

Προκειμένου να διατηρηθεί το κόστος χαμηλό, ορισμένες υποτιθέμενες κλινικές νοικιάζουν διαμερίσματα σε πολυκατοικίες και εκτελούν τη χειρουργική επέμβαση στα υπνοδωμάτια. Αρχικά, μία τέτοια συνισταμένη όντως συμφέρει οικονομικά τον ασθενή, αλλά εάν για οποιοδήποτε λόγο απαιτηθεί να γίνει τοπική αναισθησία στο σώμα σας, τότε επιβάλλεται να είστε μέσα σε ένα πλήρως εξοπλισμένο νοσοκομείο σε περίπτωση που προκύψουν επιπλοκές, και κατ’ επέκταση απαιτείται επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Ο Γιατρός έχει τα κατάλληλα προσόντα;

Λόγω της αυξανόμενης ζήτησης χειρουργικών επεμβάσεων μεταμόσχευσης μαλλιών, πολλοί γιατροί από άσχετες ειδικότητες έχουν εισχωρήσει σε αυτόν τον τομέα, ανοίγοντας το δικό τους ινστιτούτο και δέχονται ασθενείς σαν να μη συμβαίνει τίποτα, χωρίς να έχουν λάβει την απαιτούμενη εκπαίδευση.

Η κατοχή διεθνώς αναγνωρισμένου τίτλου που σχετίζεται με τις μεταμοσχεύσεις μαλλιών, είναι από το ISHRS και το ABHRS, κάτι που συνεπάγεται ότι θα είστε σε ασφαλή χέρια και πως ο γιατρός σας έχει τα εχέγγυα να φέρει εις πέρας αυτό το δύσκολο έργο της επέμβασης. Το μη ειδικευμένο προσωπικό είναι πάντα επιρρεπή σε ενδεχόμενα λάθη, και το κυριότερο από όλα είναι ότι δεν θα είναι σε θέση να επιτύχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Η μεταμόσχευση μαλλιών δεν ενδείκνυται για όλους

Αν και οι περισσότεροι άνδρες είναι κατάλληλοι για τη διαδικασία μεταμόσχευσης μαλλιών, εν τούτοις είναι αναγκαίο να σημειωθεί ότι εξακολουθούν να υπάρχουν περιορισμοί για ορισμένα άτομα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Φερειπείν είναι απαραίτητο να υπάρχει μια πυκνή και υγιής περιοχή από την οποία θα παρθούν τα μοσχεύματα, ώστε να γίνει μετέπειτα με επιτυχία η εμφύτευση στην επιθυμητή περιοχή της κεφαλής.

Εν ολίγοις, το μέγεθος της φαλάκρα σας είναι ένας σημαντικός παράγοντας που καθορίζει το αποτέλεσμα. Δηλαδή, αν η δότρια περιοχή δεν είναι ικανή να παρέχει ένα τεράστιο αριθμό τριχών σε μία υπερμεγέθη φαλάκρα, τότε προφανώς δεν θα επέλθει κάποιο σπουδαίο αποτέλεσμα, αφού δεν μπορεί να καλυφθεί μία τόσο μεγάλη έκταση με μόνο 200 ή 400 τρίχες.

Επίσης σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και το γεγονός πως δεν κάνει η δότρια περιοχή να έχει προχωρημένη τριχόπτωση. Επομένως ο γιατρός είναι υποχρεωμένος να λειτουργήσει υπεύθυνα και να εξηγήσει επακριβώς στον ασθενή ποιες θα είναι οι αληθινές προσδοκίες που θα αναμένει μετά την ολοκλήρωση του εγχειρήματος, ώστε να μην αισθάνεστε απογοητευμένος εάν μετά από ένα χρόνο δει τελικά πως και πάλι η εμφυτευμένη περιοχή είναι αρκετά αραιή.

Norwood Scale

Εδώ η λύση είναι να γίνει μία εκ των προτέρων εξέταση για το επίπεδο τριχόπτωσης χρησιμοποιώντας το Norwood Scale που επί της ουσίας είναι μία κλίμακα για την ταξινόμηση των σταδίων της ανδρικής φαλάκρας, και τα στάδια της περιγράφονται από το 1 έως 7.

Norwood Scale

Επιπλέον, εάν βρίσκεστε στα αρχικά στάδια της τριχόπτωσης, μπορείτε να εξετάσετε εναλλακτικές λύσεις για να αποφύγετε την επέμβαση. Να θυμάστε πως είναι εφικτό να σταματήσει η τριχόπτωση ή τουλάχιστον να επιβραδύνετε οποιαδήποτε περαιτέρω αραίωση, χρησιμοποιώντας διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα που είναι πιστοποιημένα από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), πάντα με την καθοδήγηση και τις συμβουλές του επιβλέπων Ιατρού.

Απαιτούνται περαιτέρω εργασίες στο μέλλον;

Σύμφωνα με το ISHRS, τον μεγαλύτερο οργανισμό μεταμόσχευσης μαλλιών στον κόσμο, οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν σαφή κατανόηση της χρονικής δέσμευσης που απαιτείται για την επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων τους, διότι ίσως να χρειαστεί στο μέλλον να διεξαχθούν κάποιες επιπρόσθετες εργασίες στην περιοχή της εμφύτευσης που έχουν τοποθετηθεί οι νέες τρίχες.

Θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι η διαδικασία μεταμόσχευσης μαλλιών δεν δύναται να αποτρέψει περαιτέρω απώλεια μαλλιών και αυτό πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό για να μην έχετε ψευδαισθήσεις. Έχοντας υπόψιν αυτήν την ιδιομορφία, θα σας βοηθήσει να έχετε επίγνωση της κατάστασης, ενώ παράλληλα θα διασφαλιστεί ότι το αποτέλεσμα θα έχει μεγάλη χρονική διάρκεια και στην καλύτερη περίπτωση, να κρατήσει για 2 με 3 δεκαετίες.

Ανάλογα με το επίπεδο τριχόπτωσης που έχει το κεφάλι σας, ενδέχεται να απαιτούνται πολλές συνεδρίες μετά την πρώτη επέμβαση για να αυξηθεί η πυκνότητα στις αραιές ζώνες, και αυτό σχετίζεται άμεσα, λόγω του περιορισμένου ποσού μοσχεύματος που μπορεί να συλλεχθεί με ασφάλεια ανά συνεδρία ή λόγω πιθανής περαιτέρω τριχόπτωσης στο μέλλον.

Ψάξτε κριτικές για την κλινική μεταμόσχευσης μαλλιών

Όπως αναφέρθηκε στις παραπάνω ενότητες, πρέπει να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με όσα σας λένε οι γιατροί για να σας πείσουν να κάνετε την μεταμόσχευση μαλλιών, διότι εδώ μπαίνει σφήνα η παράμετρος που ονομάζεται κέρδος, και στο βωμό του χρήματος, ίσως κάποιοι άπληστοι να πατήσουν τον όρκο του Ιπποκράτη, λέγοντας ψέματα ή την μισή αλήθεια, αποκρύπτοντας χρήσιμες πληροφορίες που καθορίζουν την έκβαση της χειρουργικής επέμβασης.

Σήμερα, είναι ιδιαίτερα εύκολο να βρει κανείς κριτικές από τους ασθενείς που έχουν χειρουργηθεί στις περισσότερες κλινικές, μέσα από διάφορους ιστότοπους και φόρουμ, ακόμη και στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google, εφόσον η εκάστοτε ιδιωτική κλινική έχει καταχωρημένη την επιχείρηση της στο Google My Business.

Αλλά εδώ γεννάται ένα καίριο ερώτημα. Δηλαδή πόσο αμερόληπτες είναι αυτές οι κριτικές; Παραδείγματος χάρη, είναι εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο να δημοσιεύσετε την δική σας αρνητική μαρτυρία στον ιστότοπο της ιδιωτικής κλινικής εάν μείνατε δυσαρεστημένοι, προφανώς γιατί εδώ πλήττονται τα συμφέροντα της.

Για να έχετε μία ολοκληρωμένη εικόνα, για την ιδιωτική κλινική που θα θελήσετε να κάνετε την επέμβαση, θα ήταν ευχής έργο να υπάρχουν συγκεντρωμένες τουλάχιστον πάνω από 300 κριτικές για ινστιτούτα του εξωτερικού, και πάνω από 100 για την Ελλάδα σε έναν ανεξάρτητο ιστότοπο που είναι γνωστός για την εγκυρότητα του και δεν δέχεται παρεμβάσεις από κανέναν. Αυτά τα νούμερα είναι ενδεικτικά, αλλά θα σας δώσουν ένα μπούσουλα για να γνωρίζετε με ποιους έχετε να κάνετε, και το βασικότερο από όλα, ότι δεν είναι κομπογιαννίτες.

Μαρτυρίες ασθενών σε βίντεο στο YouTube

Μία άλλη καλή τακτική είναι να κάνετε αναζήτηση στο YouTube για βίντεο ασθενών που χειρουργήθηκαν στην κλινική, και δείχνουν τα αποτελέσματα μετά από 12 μήνες, και ποτέ όχι αμέσως μετά την τελευταία συνεδρία. Όλοι είναι χαρούμενοι μόλις τελειώσει η διαδικασία, και ίσως να υπερβάλλουν στα λεγόμενα τους.

Τι γίνεται όμως με τα βίντεο που τραβήχτηκαν πριν μερικά χρόνια και είναι αρκετά παλιά με συνέπεια να μην αντικατοπτρίζουν τα δρώμενα του σήμερα; Εδώ σας προτείνουμε, να μην τα λάβετε σοβαρά υπόψιν σας, και να σταθείτε μόνο σε εκείνα που είναι σχετικά καινούργια.

Εγγύηση για τα θετικά αποτελέσματα

Ως ασθενής, πρέπει να γνωρίζετε ότι, όπως σε κάθε ιατρική διαδικασία, έτσι και σε μια επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών δεν μπορεί να συνοδεύεται από εγγύηση, και αυτό μπορούν να σας το επιβεβαιώσουν όλοι οι σοβαροί επαγγελματίες στον τομέα της Υγειονομικής Περίθαλψης. Ωστόσο, είναι σύνηθες να συναντήσετε ορισμένες κλινικές που προσφέρουν πιστοποιητικό εγγύησης, αλλά απέχει πολύ από την πραγματικότητα και δυστυχώς υπόσχονται με ελαφρά την καρδιά.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την επιτυχή επέμβαση και μερικοί από αυτούς σχετίζονται άμεσα με το πόσο καλά φροντίζετε τα μαλλιά σας μετά τη διαδικασία. Εάν επέλθει κάποιο κακό αποτέλεσμα, η κλινική σας θα πρέπει να σας προσφέρει βιοψία με μικροσκόπιο του τμήματος που έχουν τοποθετηθεί οι καινούργιες τρίχες, ακολουθούμενη από μια δωρεάν συνεδρία επιδιόρθωσης, ανάλογα φυσικά με το αποτέλεσμα της βιοψίας. Καλό θα ήταν να ζητήσετε το πόρισμα με αυτές τις πληροφορίες σε γραπτή μορφή και να τις φυλάξετε στο αρχείο σας για κάθε παν ενδεχόμενο.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166