Στο παρόν άρθρο θα δούμε τι εστί ομοιοπαθητική με απλές έννοιες και όρους για να μπορέσει ο καθένας να καταλάβει περί τίνος πρόκειται και ποια είναι τα βασικά στοιχεία που τη χαρακτηρίζουν.
Ωστόσο οφείλετε να ξέρετε ότι η ομοιοπαθητική δεν είναι αναγνωρισμένη μέθοδος θεραπείας στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες του δυτικού πολιτισμού, κάτι που σημαίνει ότι σε περίπτωση που έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας θα πρέπει να απευθυνθείτε μόνο σε πιστοποιημένους γιατρούς, οι οποίοι είναι αρμόδιοι και κατάλληλοι για να σας θεραπεύσουν, και κανένας άλλος, αφού ενδέχεται κάποιος αναρμόδιος που θα σας αναλάβει να επιδεινώσει την ασθένεια σας και να γίνεται χειρότερα.
Επίσης οι παρακάτω πληροφορίες δεν αποτελούν παρότρυνση για οτιδήποτε, ούτε συμβουλές, απλά σας τις παραθέτουμε καθαρά για πληροφοριακούς λόγους για να αποκτήσετε μία γενική εικόνα επί του θέματος.
Τι είναι η ομοιοπαθητική;
Η ομοιοπαθητική είναι μία διαφορετική προσέγγιση της ιατρικής που χρησιμοποιεί ειδικά παρασκευασμένες φαρμακευτικές ουσίες για να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Η ομοιοπαθητική ιατρική χρησιμοποιεί ως βάση φυτά, ορυκτά ακόμη και ορισμένα ζωικά προϊόντα. Οι ουσίες της ομοιοπαθητικής παρασκευάζονται μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται «δυναμοποίηση» και αναδεικνύει τις εκλεπτυσμένες θεραπευτικές τους ιδιότητες. Ο όρος ομοιοπαθητική σημαίνει παρόμοιο πάθος και αποδίδει τη βασική αρχή πίσω απ την ομοιοπαθητική μέθοδο: το ότι μια ουσία μπορεί να θεραπεύσει σε έναν άρρωστο εκείνα τα συμπτώματα που η ίδια αυτή ουσία μπορεί να τα προξενήσει σ’ ένα υγιές άτομο.
Γιατί καταφεύγουμε στην ομοιοπαθητική;
Τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα δεν δοκιμάζονται σε ζώα. Επειδή έχουν δοκιμαστεί σε υγιείς ανθρώπους, γνωρίζουμε τις επιδράσεις τους στον οργανισμό.
Σε οξείες ασθένειες η ομοιοπαθητική:
- Θεραπεύει τα έντονα συμπτώματα με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα
- Δεν έχει παρενέργειες
- Συνεργάζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα
- Βελτιώνει την ανθεκτικότητα στις λοιμώξεις
- Μειώνει τη διάρκεια της ανάρρωσης προλαβαίνοντας τυχόν επιπλοκές.
Η ομοιοπαθητική αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ασθένειας μ’ έναν μοναδικό τρόπο: την εξατομίκευση του κάθε ασθενή. Για την ομοιοπαθητική ο ψυχισμός παίζει μεγάλο ρόλο στη δημιουργία μιας πάθησης κι έτσι δεν υπάρχουν ασθενείς, αλλά ΑΣΘΕΝΕΙΣ που ο καθένας αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση. Έτσι παρόλο που η ασθένεια μπορεί να είναι η ίδια, το ενδεικνυόμενο ομοιοπαθητικό φάρμακο μπορεί να είναι διαφορετικό για κάθε περίπτωση. Ο γιατρός λαμβάνει υπ’ όψιν του το σύνολο των συμπτωμάτων που παρουσιάζει ο ασθενής στο διανοητικό, στο συναισθηματικό και στο σωματικό επίπεδο, για να καταλάβει το μοναδικό και ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίον αντιδρά ο αμυντικός μηχανισμός του ασθενή.
Στην ομοιοπαθητική το ενδιαφέρον δεν είναι στραμμένο μόνο στην ανακούφιση των παρόντων συμπτωμάτων του ασθενή, αλλά και στη μόνιμη αποκατάσταση της υγείας του.
Σε ποιές ασθένειες ενδείκνυται η ομοιοπαθητική;
Τα καλύτερα αποτελέσματα που έχει δώσει ως τώρα είναι στις χρόνιες ασθένειες και κυρίως πριν λάβουν χώρα μη αναστρέψιμες παθολογοανατομικές αλλοιώσεις. Τέτοιες ασθένειες είναι η αρθρίτιδα, το βρογχικό άσθμα, η επιληψία, η ψωρίαση κι άλλες δερματικές παθήσεις, οι αλλεργικές καταστάσεις, οι διανοητικές ή συναισθηματικές διαταραχές, ημικρανίες, το άγχος κλπ.
Η ομοιοπαθητική μπορεί να δράσει επίσης ως προληπτική πραγματικά ιατρική σε προδρομικά σύνδρομα ασθενειών, πριν εκδηλωθούν οι λειτουργικές διαταραχές. Μεγάλη είναι η σπουδαιότητα της εφαρμογής της σε παιδιά, διότι ο οργανισμός τους μπορεί να ανταποκριθεί θεαματικά στη θεραπεία.