Τι είναι πέλλετ (pellet) και η χρησιμότητα του

Τι είναι πέλλετ (pellet) και η χρησιμότητα του

Παρακάτω θα σας εξηγήσουμε διεξοδικά τι είναι το πέλλετ και ποια είναι η χρησιμότητα του στη θέρμανση κτιρίων και σπιτιών.

Τι είναι πέλλετ

Το πέλλετ (pellet) είναι ένα στερεό καύσιμο που δημιουργείται από τη συμπίεση ξύλινων θρυμμάτων και καταλοίπων που προκύπτουν από την επεξεργασία του ξύλου σε διάφορα επιπλοποιία, όπως και από κατάλοιπα υλοτομίας από τα κομμένα δέντρα, και από καλλιέργειες των λεγόμενων ενεργειακών φυτών. Το pellet είναι 100% φυσικό προϊόν. Το τυπικό τους σχήμα είναι κυλινδρικό. Χάρη στη λιγνίνη, ένα φυσικό συστατικό που απελευθερώνεται κατά τη συμπίεση του ξύλου, το pellet γίνεται συμπαγές και στερεό, χωρίς να χρειάζονται πρόσθετες συνδετικές ουσίες. Υπάρχει και στη χώρα μας πλέον ένας μεγάλος αριθμός εργοστασίων που κατασκευάζουν pellet.

Η τυπική διάμετρος του πέλλετ είναι συνήθως 6-8 mm, το μήκος του 12-30,5 mm και η πυκνότητα του 1,25 kg/m3 .Το χρώμα των πέλλετ εξαρτάται από την πρώτη ύλη που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή τους. Τα υπολείμματα τέφρας που αφήνει δεν ξεπερνούν το 1% και η περιεχόμενη υγρασία δεν υπερβαίνει το 8%. Η μέση θερμογόνος δύναμη του πέλλετ είναι μεγαλύτερη από 4200 kcal/kg.

Η υψηλή ενεργειακή πυκνότητα και η ευκολία στη χρήση καθιστούν αυτό το φυτικό και περιβαλλοντικά ασφαλές καύσιμο ιδανικό για κάθε εγκατάσταση θέρμανσης προσφέροντας οικονομία και ασφάλεια σε όσους το χρησιμοποιούν για να ζεσταθούν.

Σε πολλές χώρες της Ευρώπης, τα pellets χρησιμοποιούνται ευρέως εδώ και πολλά χρόνια, αντικαθιστώντας το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο, με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα για το περιβάλλον και την οικονομία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από διάφορες χώρες:

 • Στην Σουηδία καταναλώθηκαν πάνω από 2.000.000 τόνοι pellets ετησίως
 • Στην Γερμανία καταναλώθηκαν πάνω από 2.000.000 τόνοι pellets ετησίως
 • Στην Αυστρία καταναλώθηκαν πάνω από 1.000.000 τόνοι pellets ετησίως
 • Στην Ιταλία καταναλώθηκαν πάνω από 1.800.000 τόνοι pellets ετησίως
 • Αντίθετα στην Ελλάδα καταναλώθηκαν μόλις 120.000 τόνοι pellets την τελευταία χρονιά

Το σκηνικό αυτό αναμένεται να αλλάξει άμεσα αφού η χώρα μας έχει από τα πιο ακριβότερα πετρέλαια θέρμανσης στην Ευρώπη και την μεγαλύτερη εξάρτηση από το πετρέλαιο. Στην Ιταλία η χρήση pellets αυξάνεται συνεχώς με τους Ιταλούς να έχουν κατασκευάσει δεκάδες μεγάλα και μικρά εργοστάσια pellets και να έχουν αναπτύξει σύγχρονες σόμπες που καίνε pellets. H Ιταλία πλέον έχει ξεπεράσει σε χρήση pellets πολλές βορειότερες χώρες. Το παράδειγμα αυτό πρέπει να ακολουθήσουμε και στην Ελλάδα αν θέλουμε να απεξαρτηθούμε από το ακριβό πετρέλαιο.

Διαδικασία πελλετοποίησης του ξύλου

Η διαδικασία πελλετοποίησης του ξύλου χωρίζεται σε 8 φάσεις:

Φάση «1» αποφλοίωση και τεμαχισμός

Η διαδικασία ξεφλουδίσματος και τεμαχισμού είναι απαραίτητη για τη μείωση των διαστάσεων της πρώτης ύλης, η οποία αποτελείται από 3 μορφές:

 • κορμοί
 • κλαδιά
 • υπολείμματα πριονιδιού

Αυτή η εργασία γίνεται με ειδικά μηχανήματα με δικούς τους κινητήρες ή με σύνδεση σε τρακτέρ.

Το προϊόν που παράγεται είναι μια μέση σύνθλιψη, που ονομάζεται «τσιπ», μπορεί να μεταφερθεί μέσω των συνηθισμένων συστημάτων μεταφοράς.

Το παραγόμενο προϊόν, σε αυτό το σημείο, πρέπει να αποξηρανθεί ώστε να αποκτήσει την απαραίτητη υγρασία που θα του επιτρέψει να εισαχθεί στις μηχανές πελλετοποίησης.

Φάση «2» ξήρανση

Η φάση της αποξήρανσης είναι απαραίτητη για τη μείωση της ποσότητας της υγρασίας του προϊόντος από 50%σε -όχι περισσότερο από- 12-13%.

Η μηχανή μπορεί να είναι του τύπου με περιστρεφόμενο τύμπανο ή με ιμάντα,έχει έναν καυστήρα ο οποίος μπορεί να τροφοδοτηθεί με μαζούτ, φυσικό αέριο ή ξύλο.

Φάση «3» άλεσμα

Μετά την αποξήρανση, το μηχάνημα ραφιναρίσματος -πλήρες με μονάδα απορρόφησης- μειώνει τις διαστάσεις του προϊόντος προκειμένου να μπορεί να προετοιμαστεί για την φάση της πελλετοποίησης. Εξάλλου, το προϊόν καθαρίζεται από σιδηρούχα στοιχεία ή άλλα.

Φάση «4» ανάμειξη

Ένα σιλό ανάμιξης φροντίζει ώστε το προϊόν να είναι ομοιογενές και να μπορεί να αποθηκευθεί.

Φάση «5» πελλετοποίηση

Στον conditioner το προϊόν ομογενοποιείται με ατμό, μελάσα, λίπος ή άλλα συστατικά που προστίθενται πριν την είσοδό του στις τρύπες της μήτρας, πιεζόμενα από τα ράουλα. Στο εξωτερικό της μήτρας, μαχαίρια κόβουν το πέλλετ στις επιθυμητές διαστάσεις.

Φάση «6» ψύξη

Μετά την πελλετοποίηση, το προϊόν είναι πολύ ζεστό.

Συνεπώς είναι απαραίτητο το προϊόν να ψυχθεί σε θερμοκρασία περίπου +5°C προκειμένου να δώσει την αναγκαία σκληρότητα ή τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την αποθήκευσή του.

Η μηχανή είναι ένας ψύκτης αντίθετης ροής, πλήρης, με γραμμή απορρόφησης αέρα και ανάκτησης σκόνης.

Φάση «7» κοσκίνισμα

Η φάση του κοσκινίσματος προβλέπει τον καθαρισμό του προϊόντος από τη σκόνη, η οποία ξαναμπαίνει στον κύκλο παραγωγής.

Φάση «8» ενσάκιση

Το πελλετοποιημένο προϊόν μεταφέρεται στα σιλό αποθήκευσης πριν την παράδοση. Μπορεί να μεταφερθεί σε βαρέλια, να φορτωθεί σε φορτηγά ή να συσκευαστεί σε σάκους. Οι μηχανές μπορεί να είναι χειροκίνητες ή αυτόματες με ζύγισμα, ενσάκιση και πελλετοποιητή.

Πρέσσα Πέλλετ

Πρέσα πελλετοποίησης

Αναλαμβάνει την ομοιογενοποίηση του προϊόντος (με ενδεχόμενη προσθήκη νερού βασιζόμενη πάντα σε ένα δοσομετρικό σύστημα, στη περίπτωση που το προϊόν έχει υγρασία μικρότερη του 12%) με ατμό, μελάσα, λίπος ή άλλα συστατικά που προστίθενται πριν την είσοδο του προϊόντος στις τρύπες της μήτρας, από τα ράουλα συμπίεσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ομοιογενοποίηση θεωρείται η αναγκαστική τροφοδοσία από επεξεργασμένη λαμαρίνα, που εφαρμόζεται στο κάλυμμα της μηχανής, για μια ομοιόμορφη εισαγωγή του προϊόντος στην ομάδα των πρεσών, ελεγχόμενη από τον κινητήρα.

Από το conditioner το προϊόν πέφτει στον θάλαμο πελλετοποίησης όπου δύο ράουλα σπρώχνουν το προϊόν μέσα στις οπές της μήτρας. Παράλληλα, στο εξωτερικό της μήτρας, είναι τοποθετημένα 2 μαχαίρια (λάμες) για τον τεμαχισμό του πέλλετ σε κύβους τοποθετημένα στο κάλυμμα της μηχανής, με δυνατότητα ρύθμισης του μήκους του πέλλετ .Το προϊόν είναι τώρα πολύ ζεστό (70-80°C). Έτσι, είναι αναγκαίο να ψυχθεί σε χώρο θερμοκρασίας (+3/5°C) ώστε να είναι σε θέση να εξασφαλίσει την απαραίτητη συνοχή και καλύτερη δυνατή κατάσταση για την αποθήκευση.

Χρήση

Οι πρέσες χρησιμοποιούνται σε διάφορους τομείς όπως των ζωοτροφών, προϊόντων άλεσης, βιομηχανίας ζάχαρης, οργανικών και ανόργανων λιπασμάτων, φαρμακευτικών προϊόντων, της βιομηχανίας χαρτιού, πλαστικών βιομηχανικών προϊόντων, οικολογίας και των αποβλήτων εν γένει.

Περιγραφή

Υπάρχουν διάφορα μοντέλα πρέσας που περιλαμβάνουν:

 • ένα ή δύο υδραυλικούς κινητήρες
 • δακτυλιοειδή ή επίπεδη μήτρα (εσωτερική μεταβλητή διάμετρο που – κυμαίνεται από 220 έως 1700 mm)
 • ιμάντα μετάδοσης κίνησης
 • σπονδυλωτή ταινία μεταφοράς διαθέσιμη σε ένα, δύο ή τρία μοντέλα με συνεχή διέλευση του αέρα
 • με μέσο όρο απόδοσης παραγωγής που κυμαίνεται από 500 kg/h έως 12.000 kg/h
 • κάθετο ψυκτήρα με ψύξη του προϊόντος σε αντιρροή και συνεχή εκκένωση μέσω δονούμενου εξολκέα.

Παραγγελία Pellet

Υπάρχουν πολύ προμηθευτές όπου εύκολα μπορείτε να βρείτε το pellet. Να θυμάστε ότι η ποιότητα είναι πιο σημαντική από την τιμή.

Από τη δεξαμενή στον καυστήρα

Μπορείτε να αποθηκεύσετε το pellet με διάφορους τρόπους. Οι περισσότεροι ξεκινούν με μικρούς σάκους pellet και μια μικρή δεξαμενή. Γεμίζετε τη δεξαμενή με επαρκή ποσότητα και στη συνέχεια τροφοδοτείτε το pellet στον καυστήρα. Ο καυστήρας λειτουργεί σαν καυστήρας πετρελαίου και δεν χρειάζεται τίποτα επιπλέον. Μια άλλη επιλογή είναι η αγορά του pellet με το κιλό. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αδειάσετε αυτό που αγοράσατε στη δεξαμενή. Το πλεονέκτημα με αυτό είναι ότι δεν χρειάζεται να στοιβάζετε μεγάλη ποσότητα, και η τιμή του pellet είναι ακόμα χαμηλή.

Η καθημερινότητα με το pellet

Το pellet είναι εύκολο στη χρήση. Αν έχετε μια μεγάλη δεξαμενή, δεν είναι απαραίτητο να συμπληρώνετε συχνά pellet. Αν έχετε μια μικρότερη, θα πρέπει να συμπληρώνετε pellet κατά διαστήματα, ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Ο λέβητας και ο καυστήρας χρειάζεται φροντίδα κατά καιρούς. Ένας έλεγχος το μήνα είναι επαρκής και δεν απαιτεί χρόνο περισσότερο από 5 λεπτά.

Οικονομικό και φιλικό προς το περιβάλλον

Το pellet ξύλου είναι βιοκάυσιμο το οποίο αποτελείται από πριονίδι ή ροκανίδια ξύλου σε μορφή σφαιριδίων. Όταν χρησιμοποιείτε ως καύσιμο, οι ουσίες που απελευθερώνονται στον αέρα απορροφούνται και πάλι από τα φυτά και τα δέντρα δημιουργώντας ένα φυσικό κύκλο σε αντίθεση με την καύση ορυκτών καυσίμων ή ηλεκτρικής ενέργειας, που παράγετε από πετρέλαιο ή τον άνθρακα. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι μηδενικές.

Πλεονεκτήματα χρήσης Pellet ξύλου

 1. Ανανεώσιμη πηγή ενέργειας
 2. Ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις
 3. Χαμηλή τιμή
 4. Ευκολία χειρισμού
 5. Διατίθεται σε σάκους ή χύμα
 6. Μείωση ηλεκτρικής κατανάλωσης
 7. Λειτουργούν καλά σε ήδη υπάρχουν λέβητα

Πως λειτουργεί το Pellet

Αν και το Pellet μπορεί να χρησιμοποιηθεί πιο εύκολα σε ειδικούς λέβητες, ωστόσο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και σε ήδη υπάρχοντες λέβητες. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια δεξαμενή οποιουδήποτε μεγέθους είναι αναγκαία για εσάς. Από εκεί διοχετεύεται το pellet αυτόματα, μέσω μιας ειδικής διόδου προς τον καυστήρα.

Διάβασε επίσης:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας