Τι Είναι Πρόσθετα Τροφίμων: Φίλοι ή Εχθροί για την υγεία;

Τι Είναι Πρόσθετα Τροφίμων: Φίλοι ή Εχθροί για την υγεία;

Διάφορες ουσίες προστίθενται στα τρόφιμα κατά την επεξεργασία και την εμπορία τους, σκόπιμα ή τυχαία. Οι ουσίες που προστίθενται στα τρόφιμα, εκούσια και σε μικρές ποσότητες, αποσκοπούν στη βελτίωση της εμφάνισης, της γεύσης, του αρώματος, της υφής ή της θρεπτικής αξίας καθώς και στη συντήρηση των τροφίμων.

Οι ουσίες που εισέρχονται ακούσια στα τρόφιμα είναι πολλαπλής προέλευσης. Αυτές μπορεί να είναι κατάλοιπα εντομοκτόνων, μυκητοκτόνων, αντιβιοτικών και άλλων γεωργικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στη φυτική και ζωική παραγωγή τροφίμων.

Ειδικές νομοθεσίες υπάρχουν για την παρουσία πρόσθετων στα τρόφιμα, όσον αφορά τόσο την ποιότητα όσο και την ποσότητα των ουσιών που χρησιμοποιούνται. Ένα πρόσθετο μπορεί να επιτρέπεται σ’ ένα τρόφιμο αλλά όχι σε άλλο. Για παράδειγμα το SO2 (διοξείδιο του θείου) επιτρέπεται σε πολλά τρόφιμα, αλλά όχι στο κρέας. Η αιτία της αυστηρής ρύθμισης για τα πρόσθετα αφορά στην τοξικότητά τους.

Υπάρχουν περίπου 3.000 πρόσθετα τροφίμων και ταξινομούνται με βάση τη χρησιμότητα τους στις εξής ομάδες:

  • Συντηρητικά
  • Γαλακτωματοποιητές
  • Σταθεροποιητές
  • Αδρανοποιητές
  • Οξέα-αλκάλεα και ρυθμιστικά διαλύματα
  • Χρωστικές
  • Θρεπτικά και γευστικά πρόσθετα κ.α.

Σπουδαία είναι η σημασία του νιτρώδους οξέος για τη χρώση και τη συντήρηση των αλλαντικών, καθώς και τον κίνδυνο που παρουσιάζει όταν σχηματίζει καρκινογόνες νιτροζαμίνες. Προσπάθειες γίνονται να ελαχιστοποιηθεί η χρήση νιτρωδών οξέων.

Μια άλλη ουσία που ανησυχεί τους τοξικολόγους είναι το θειώδες οξύ. Το SO2 (διοξείδιο του θείου) χρησιμοποιείται στην οινοποιία και για την προστασία του χρώματος κατά την συντήρηση των οπωροκηπευτικών. Είναι, όμως, βλαβερό για πολλούς ασθματικούς και καταστρέφει τη θειαμίνη (Β1). Στις Η.Π.Α. πρέπει να δηλώνεται η παρουσία του στην ετικέτα του τροφίμου και να μην προστίθεται στο κρέας, που είναι βασική πηγή θειαμίνης στη δίαιτα μας.

Βέβαια, να σημειωθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μερικά ακατάλληλα πρόσθετα τροφίμων βλάπτουν την υγεία των ανθρώπων, και σαφώς πρέπει όλοι οι ευσυνείδητοι παρασκευαστές τροφίμων να ελαχιστοποιήσουν τη χρήση τους, όπου αυτό είναι δυνατό, και παράλληλα να στραφούν σε άλλες μεθόδους, χρησιμοποιώντας φυσικά συστατικά για τη συντήρηση τους.

Τι είναι Πρόσθετα τροφίμων

Ένα πρόσθετο τροφίμων είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων κατά την προετοιμασία, την αποθήκευση και την εμπορία προϊόντων που προορίζονται να διατεθούν στην αγορά προς πώληση, και κατ επέκταση να τα καταναλώσουν οι άνθρωποι που τα αγοράζουν.

Ορισμός

Τα πρόσθετα τροφίμων είναι ουσίες που προστίθενται σκόπιμα σε προϊόντα διατροφής για την εκτέλεση ορισμένων τεχνολογικών λειτουργιών, όπως για παράδειγμα το χρώμα, το γλυκαντικό, τη διατήρηση ή τη βελτίωση της εμφάνισης, της γεύσης, του χρώματος και του αρώματος.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρόσθετο ορίζεται ως «μία ουσία που προστίθεται στην τροφή για τους λόγους που εξηγήσαμε παραπάνω και δεν χρησιμοποιείται ως τυπικό συστατικό τροφίμων, ανεξάρτητα από το αν έχει θρεπτική αξία, η οποία προστίθεται σκόπιμα σε προϊόντα διατροφής για τεχνολογικούς σκοπούς, όπως στα στάδια της παραγωγής, της μετατροπής, της προετοιμασίας, της επεξεργασίας, της συσκευασίας, της μεταφοράς ή της αποθήκευσης τροφίμων, ποτών, αναψυκτικών, χυμών κ.λπ».

Εδώ είναι απαραίτητο να σημειωθεί πως τα πρόσθετα θεωρούνται αντικειμενικά απαραίτητα στη βιομηχανία τροφίμων, ποτών και αναψυκτικών, ούτως ώστε να συντηρούνται για πάρα πολύ καιρό. Και κακώς υπάρχει η αντίληψη ότι όλα τα πρόσθετα είναι βλαβερά, κάτι που φυσικά δεν ισχύει και είναι μυθεύματα διαφόρων άσχετων δημοσιογράφων που δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο και λένε ασυναρτησίες, έστω και αν το πράττουν από άγνοια, παραπλανώντας τον κόσμο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας