ΑρχικήΥπολογιστέςΤι είναι Hybrid Cloud - υβριδικό σύννεφο;

Τι είναι Hybrid Cloud – υβριδικό σύννεφο;

Τι είναι το Hybrid Cloud – υβριδικό σύννεφο;

Υπάρχουν τρεις κύριες μορφές υπολογιστικού νέφους στην επιχειρηματική αγορά: ιδιωτικό, δημόσιο και υβριδικό (Hybrid Cloud ). Κάθε προσέγγιση έρχεται με τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, οπότε εναπόκειται σε κάθε επιχείρηση να εντοπίσει ποια λύση είναι η πλέον κατάλληλη για αυτή.

Το υβριδικό σύννεφο φαίνεται να περιλαμβάνει συνάμα τις καλύτερες δυνατότητες, τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημόσιου περιβάλλοντος σύννεφων.

Ουσιαστικά, μια επιχείρηση μπορεί να λέει δικαιολογημένα ότι χρησιμοποιεί Hybrid Cloud όταν χρησιμοποιεί δημόσια και ιδιωτική τεχνολογία σύννεφων σε διαφορετικές καταστάσεις. Σε γενικές γραμμές, για διαδικασίες που πρέπει να είναι ευέλικτες, κλιμακούμενες και κινητές, οι επιχειρήσεις θα υιοθετήσουν ένα κοινό σύννεφο, διατηρώντας παράλληλα το ιδιωτικό νέφος για τις εφαρμογές και τα δεδομένα που χρειάζονται τα υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας.

Τελικά, το υβριδικό σύννεφο τους επιτρέπει να έχουν το καλύτερο και των δύο κόσμων.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του υβριδικού σύννεφου (Hybrid Cloud );

Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα οφέλη από το υβριδικό σύννεφο είναι γνωστό ως έκρηξη νέφους (cloud bursting). Αυτό συμβαίνει όταν μια εφαρμογή είναι σε θέση να μεταβεί απρόσκοπτα από το ιδιωτικό νέφος στο δημόσιο, χωρίς να προκαλέσει αναστάτωση στους υπαλλήλους ή τους πελάτες, ή στην επιχειρησιακή της ικανότητα.

Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν μεταβλητή ζήτηση. Για παράδειγμα, μια εταιρεία λιανικής πώλησης θα μπορούσε να επιλέξει να αναπτύξει την τοπική υποδομή αγορών τοπικά, αλλά να την μεταφέρει στο δημόσιο σύννεφο καθώς αυξάνεται η ζήτηση, εκμεταλλευόμενη έτσι το μεγαλύτερο εύρος ζώνης και άλλους υπολογιστικούς πόρους.

Αυτό είναι ένα παράδειγμα της μεγαλύτερης απόδοσης που παράγεται από ένα υβριδικό περιβάλλον. Εάν οι επιχειρήσεις ήθελαν να αντιμετωπίσουν τις αιχμές ζήτησης χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ένα ιδιωτικό σύννεφο, θα σήμαινε ότι αφήνουμε ένα σημαντικό ποσό πόρων ανεπαρκώς χρησιμοποιούμενο για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Ένα άλλο πλεονέκτημα του Hybrid Cloud είναι ο τρόπος με τον οποίο επιτρέπει στις επιχειρήσεις να εργάζονται με ευελιξία, ενώ εξακολουθούν να συμμορφώνονται με τους νόμους περί συμμόρφωσης με τα δεδομένα GDPR. Λόγω κανονισμών που περιβάλλουν ορισμένα είδη δεδομένων, όπως οικονομικές πληροφορίες ή ιατρικά αρχεία, ορισμένες επιχειρήσεις δεν είναι σε θέση να υιοθετήσουν πλήρως το δημόσιο σύννεφο.

Με την υιοθέτηση μιας υβριδικής προσέγγισης, μπορούν να αναθέσουν σε εξωτερικούς συνεργάτες τις μη κρίσιμες εφαρμογές τους στο δημόσιο σύννεφο, διατηρώντας παράλληλα τα δεδομένα των πελατών τους αποθηκευμένα σε τοπικό επίπεδο, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις ανάγκες συμμόρφωσης.

Ένα υβριδικό σύννεφο επιτρέπει επίσης στις εταιρείες να επωφελούνται από τη μεγαλύτερη αποδοτικότητα κόστους που συνδέεται με το δημόσιο σύννεφο, διατηρώντας παράλληλα τις ανησυχίες για την ασφάλεια στο ελάχιστο. Το δημόσιο σύννεφο, λόγω του μεγάλου μεγέθους του, μπορεί να προσφέρει πολύ καλύτερες οικονομικές λύσεις, γεγονός που μπορεί να αποδειχθεί ελκυστικό για τις επιχειρήσεις σε σύγκριση με ιδιωτικές λύσεις cloud.

Ποιοι οι κύριοι προμηθευτές – πάροχοι στην αγορά υβριδικών σύννεφων (Hybrid Cloud );

Αν και οι δημόσιοι προμηθευτές νέφους είναι εξαιρετικά γνωστοί, συμπεριλαμβανομένων των Google, Amazon και Microsoft, η υβριδική αγορά έχει μία ευρεία λίστα μία ευρεία λίστα, αλλά προφανώς δεν φτάνουν στο μέγεθος της Google. ούτε καν στο μισό, οπότε ο ανταγωνισμός σιγά-σιγά εξαλείφεται και παραμένουν μόνο οι δυνατοί.

Οι υπηρεσίες Web της Amazon ανακοίνωσαν την υποστήριξη για το υβριδικό σύννεφο το 2015, διότι υπήρχε έντονη πεποίθηση από την Amazon και πίστευε σθεναρά ότι το δημόσιο σύννεφο ήταν μονόδρομος προς τα εμπρός για το μέλλον της.

Μερικοί ακόμοι από τους πιο δημοφιλείς παρόχους Hybrid Cloud , εκτός από τους προαναφερόμενους δημόσιους προμηθευτές, είναι οι VMware, Rackspace, HP και IBM. Τελικά, οι επιχειρήσεις πρέπει να αξιολογήσουν προσεκτικά όχι μόνο ποιος πωλητής είναι σωστός γι ‘αυτούς, αλλά και αν το ίδιο το υβριδικό σύννεφο είναι κατάλληλο για τις ανάγκες της επιχείρησής τους. Ακριβώς επειδή προσφέρει χαρακτηριστικά τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού περιβάλλοντος, δεν σημαίνει ότι μπορεί να υιοθετηθεί χωρίς τη δέουσα προσοχή.

Πόσο ασφαλές είναι το υβριδικό σύννεφο;

Όπως συμβαίνει με όλα τα συστήματα τεχνολογίας σήμερα, οι υβριδικές πλατφόρμες cloud αντιμετωπίζουν μια σειρά απειλών για την ασφάλεια.

Θεωρητικά, το σύστημα είναι πιο ασφαλές από το να χρησιμοποιεί μόνο μια δημόσια ή ιδιωτική λύση, καθώς ο συνδυασμός πολλαπλών προσφορών θα δημιουργήσει προφανώς μια πιο ισχυρή άποψη ασφάλειας.

Ωστόσο, ορισμένα ζητήματα όπως το ransomware θα εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν οργανισμούς που χρησιμοποιούν υβριδικό σύννεφο, πράγμα που σημαίνει ότι οι εταιρείες πρέπει να είναι προσεκτικές ώστε να διασφαλίσουν ότι τα συστήματά τους δεν θα παραβιαστούν. Εάν μια επίθεση phishing ή ransomware είναι ικανή να μολύνει ένα μέρος της πλατφόρμας του cloud, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις σε άλλες περιοχές, αφήνοντας ολόκληρο τον οργανισμό σε κίνδυνο.

Ευτυχώς, πολλοί από τους κορυφαίους προμηθευτές ασφάλειας στον κόσμο προσφέρουν εξατομικευμένα προϊόντα ή λύσεις που στοχεύουν στη διαφύλαξη του υβριδικού σύννεφου, παρέχοντας την ειρήνη του πνεύματος για τις εταιρείες που αγκαλιάζουν την τεχνολογία.

Επιπλέον, ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι όσοι από σας ενδιαφέρεστε να μισθώσετε μία υπηρεσία Hybrid Cloud για την εταιρεία σας, ποτέ να μην είναι μοναδικό κριτήριο ο οικονομικός παράγοντας, καταλαβαίνω πως διανύουμε δύσκολες εποχές, αλλά οι φτηνές λύσεις μερικές φορές κρύβουν εκπλήξεις και μάλιστα δυσάρεστες, όσοι είναι σοβαροί επαγγελματίες θα καταλάβουν τι εννοώ αμέσως.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166