Τι είναι το Patreon; Και πώς λειτουργεί; οδηγίες χρήσης

Τι είναι το Patreon; Και πώς λειτουργεί; οδηγίες χρήσης

Τι είναι το Patreon; Και πώς λειτουργεί; οδηγίες χρήσης.

Το Patreon είναι μια μορφή crowdfunding, δηλαδή είναι ένας τρόπος χρηματοδότησης που βασίζεται στην προθυμία των διαφόρων ανθρώπων να προσφέρουν χρηματικά ποσά, είτε μικρά, είτε μεγάλα σε ένα άτομο που θέλει να προάγει, προωθήσει, ολοκληρώσει το έργο του και χρειάζεται χρήματα για να το επιτύχει.

Αυτό το είδος στήριξης γνωρίζει μεγάλη αποδοχή τα τελευταία χρόνια. Αναμφισβήτητα ένας καλός τρόπος για να συγκεντρώσετε χρήματα, εφόσον όμως έχετε κάτι να προσφέρεται προς το κοινό και τους θαυμαστές σας, διαφορετικά δεν υπάρχει κανένας λόγος κάποιος να σας δώσει λεφτά γιατί είσαστε καλός άνθρωπος.

Όμως, ενώ οι υπηρεσίες crowdfunding όπως η Kickstarter και η Indiegogo επικεντρώνονται στη χρηματοδότηση ενός μόνο έργου, ο στόχος του Patreon είναι να χρηματοδοτήσει το άτομο πίσω από το έργο. Με αυτόν τον τρόπο, ο κόσμος γίνεται ο κύριος υποστηρικτής για την υλοποίηση ορισμένων στόχων που έχει θέσει ο οποιοσδήποτε θέλει βοήθεια μέσω αυτής της μεθόδου.

Ποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει το Patreon;

Το Patreon είναι προσανατολισμένο σε όσους δημιουργούν, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας της τέχνης, δημιουργία βιντεοπαιχνιδιών, της μουσικής, της συγγραφής βιβλίων κλπ. Για παράδειγμα ένας συγγραφέας μπορεί να γράφει διηγήματα, μυθιστορήματα ποιήματα και ούτω καθεξής , αλλά μπορεί επίσης να γράφει άρθρα για ένα blog, δηλαδή δεν υπάρχει περιορισμός σε αυτόν που επιθυμεί να τον στηρίξουν.

Επιπλέον ενδείκνυται ανεπιφύλακτα για όλους τους youtubers, για όσους παράγουν βίντεο σε ζωντανή μετάδοση στο twitch και σε άλλες πλατφόρμες. Επίσης αν είσαστε ένα δημόσιο πρόσωπο και έχετε αρκετό κόσμο που να σας ακολουθεί στα social media, όπως Facebook, Instagram, Twitter, σαφώς και θεωρείται η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος για να σας προσφέρουν χρήματα οι θαυμαστές σας.

Επίσης το Patreon μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα για να προσελκύσει τις εταιρείες να διαφημιστούν μέσω αυτού, δηλαδή αν είσαι youtuber μπορείς να κάνεις μία μικρή αναφορά στην αρχή του βίντεο για 5 δευτερόλεπτα προς το προϊόν, την υπηρεσία ή την εταιρεία κτλ. με αντάλλαγμα να σε πληρώσουν κάποιο χρηματικό ποσό.

Επίσης ενδείκνυται αν είσαι δάσκαλος μουσικής, ένα ψηφιακό περιοδικό, ιστοσελίδα, εάν είσαι ειδικός σε κάποιο τομέα και δίνεις συμβουλές για το πώς να φτιάξει ο κόσμος διάφορα πράγματα. Οποιοδήποτε από αυτά θα μπορούσε εύκολα να βρει μια θέση στον Patreon.

Οι δημιουργοί του Patreon συνήθως (σχεδόν πάντα) δραστηριοποιούνται σε άλλες ιστοσελίδες ως κύρια απασχόληση, όπως το YouTube, το Instagram, το Twitter, το Snap κ.λπ. Το Patreon διαθέτει στο ευρύ κοινό έναν νέο τρόπο να κερδίζοει χρήματα για το έργο του, πολλές φορές με στόχο να μετατραπεί από ένας απλός χομπίστα σε καλλιτέχνη.

Μία από τις θετικές πλευρές που έχουν οι ιστοσελίδες crowdsourcing είναι ο τρόπος με τον οποίο οι οπαδοί εμπλέκονται στο έργο. Αυτό ισχύει και για τα έργα Kickstarter, με τους χρηματοδότες να γίνονται οι βασικοί υποστηρικτές ενός εγχειρήματος καθώς προσπαθούν να πετύχουν τον στόχο τους. Αυτό ισχύει και με το Patreon, το οποίο επιτρέπει στο άτομο να δημιουργήσει μια αρχική σελίδα και να αλληλεπιδράσει με τους συνδρομητές του.

Πώς λειτουργεί το Patreon;

Το Patreon παρέχει μια υπηρεσία συνδρομής πολλαπλών κλιμακίων. Έχοντας πολλαπλά επίπεδα για crowdsourcing, κατά συνέπεια έχει καταστεί πιο δημοφιλές από άλλες ιστοσελίδες ίδιου ενδιαφέροντος. όπως το Indiegogo, επειδή επιτρέπει στον οικοδεσπότη να δώσει αγαθά και υπηρεσίες σε όσους βοηθούν στη χρηματοδότηση του έργου. Αυτά συχνά θα έχουν τη μορφή μπλουζάκια, αυτοκόλλητα, αναμνηστικά, καθ ‘όλη τη διαδρομή μέχρι ολοκληρωθεί ο σκοπός,και μπορεί να συνεχιστεί ακόμα και αν τελειώσει

Θα βρείτε αρκετά παρόμοια επίπεδα χρηματοδότησης όπως το Indiegogo, κατά την εργασίας σας στο Patreon, αλλά αντί να δώσετε σε αντάλλαγμα κάποια πράγματα προς το κοινό, οι υψηλότερες βαθμίδες συνδρομής τους παρέχονται υψηλότερο επίπεδο εξυπηρέτησης. Για παράδειγμα, ένας καθηγητής μουσικής μπορεί να προσφέρει κάποια βασικά μαθήματα βίντεο για 5 δολάρια το μήνα, όπως και πιο προχωρημένα μαθήματα που περιλαμβάνουν εκτυπώσιμο μουσικό υλικό (για παράδειγμα ταμπλατούρες) για 10 δολάρια το μήνα.

Ένας κωμικός που παράγει βίντεο για το κανάλι του στο YouTube σε εβδομαδιαία βάση, μπορεί να επιτρέψει στους συνδρομητές του για 1 δολάριο να δουν πρώτοι το βίντεο της εβδομάδας, επίσης να δώσει την ευκαιρία στους συνδρομητές που θα πληρώσουν 5 δολάρια να δουν σκηνές από τα backstage και άλλα πολλά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Patreon λαμβάνει το 5% των αποδοχών όσον ζητούν χρηματοδότηση και 2-3% για τα τέλη επεξεργασίας, κάτι που είναι αρκετά καλό, δεδομένου ότι κάνει όλη την επεξεργασία της συνδρομής και παρέχει μια αρχική σελίδα για τον οικοδεσπότη να αλληλεπιδρά με τους οπαδούς του.

Χρειάζεται να είστε καλλιτέχνης για να χρησιμοποιήσετε Patreon;

Το κοινό του Patreon μπορεί να είναι καλλιτέχνες και δημιουργικοί άνθρωποι, αλλά ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει την Patreon ως συνδρομητική υπηρεσία για να κερδίσει τα προς το ζην.

Το Patreon δεν επικεντρώνεται αποκλειστικά σε ένα μόνο άτομο ή πρόσωπο. Κάλλιστα οποιαδήποτε εταιρεία μπορεί να το χρησιμοποιήσει για κάθε σκοπό εξεύρεσης χρημάτων. Ένα καλό παράδειγμα είναι ένα ψηφιακό περιοδικό. Το Patreon όχι μόνο καλύπτει την ανάγκη για συνδρομητική υπηρεσία, αλλά η δομή πολλαπλών κλιμακίων της συνδρομής επιτρέπει στο περιοδικό να προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία για να προσφέρει περισσότερο περιεχόμενο.

Μπορείτε να εμπιστευθείτε τον Patreon;

Είναι καλό πάντα να είστε προσεκτικοί πριν δώσετε τις πληροφορίες της πιστωτικής σας κάρτας.

Αν σκέφτεστε να γίνετε χρηματοδότης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το Patreon ξεκίνησε να λειτουργεί από το 2013 και έχει μια ισχυρή φήμη μεταξύ των ιστοσελίδων crowdfunding. Σήμερα κατατάσσεται ως ο πέμπτος μεγαλύτερος τόπος χρηματοδότησης (crowdfunding) πίσω από GoFundMe, Kickstarter, Indiegogo και Teespring (που, παραδόξως, πουλάει t-shirt ).

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το πρόσωπο που χρηματοδοτείτε αξίζει την εμπιστοσύνη σας. Η απάτη στον Patreon δεν είναι συνηθισμένη, αλλά είναι δυνατή. Πιθανότατα, αυτό θα έρχεται με τη μορφή ενός δολώματος, όπου σας έχουν υποσχεθεί ορισμένες υπηρεσίες για την εγγραφή και ο οικοδεσπότης σας παραπλανεί για να σας αποσπάσει χρήματα.

Δυστυχώς, η πολιτική του Patreon είναι συγκεκριμένη και δεν παρέχει επιστροφές χρημάτων. Θεωρούν ότι όλες οι πληρωμές είναι μεταξύ του κεντρικού υπολογιστή και του συνδρομητή. Ωστόσο υπάρχει τρόπος για την αναφορά ενός δημιουργού, αλλά δεν εγγυάται την επιστροφή χρημάτων προς εσάς, Εδώ θα σας σύστηνα να επικοινωνήσετε με την τράπεζα που ανήκει η πιστωτική σας κάρτα για να ανακόψει την χρέωση, εάν ο δημιουργός δεν επιθυμεί να σας επιστρέψει το ποσό, αλλά και πάλι δεν είναι σίγουρο ότι θα τα πάρετε πίσω.

Διαβάστε επίσης: Ηλεκτρικές θερμαινόμενες κουβέρτες, προφυλάξεις και οδηγίες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας