ΑρχικήΤι είναιΤι είναι ξηροστομία, συμπτώματα και τι πρέπει να γνωρίζετε

Τι είναι ξηροστομία, συμπτώματα και τι πρέπει να γνωρίζετε

Στο παρόν άρθρο θα δούμε αναλυτικά τι είναι η ξηροστομία, ποια είναι τα συμπτώματα που το συνοδεύουν, και γενικά όλες τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε για αυτήν την ιδιομορφία.

Τι είναι ξηροστομία

Η ξηροστομία είναι ένα συνηθισμένο παράπονο των οδοντιατρικών ασθενών, που συνήθως συνδέεται με την υπολειτουργία των σιελογόνων αδένων, δηλαδή υπάρχει μειωμένη ροή σάλιου στο στόμα. Όταν συμβαίνει αυτό δημιουργούνται διάφορες επιπλοκές, οι οποίες επιδρούν στην ποιότητα της ζωής του ανθρώπου.

Τα στοιχεία που θα παρατεθούν παρακάτω έχουν ως σκοπό την καλύτερη ενημέρωση σας για τις αιτίες και τις επιπλοκές της νόσου αυτής, καθώς και τρόπους για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού.

Συμπτώματα της ξηροστομίας

Ο ασθενής αρχίζει να παραπονιέται για ξηροστομία, προβλήματα στην κατάποση ή τη μάσηση, στην ομιλία, ακόμα και για αλλοίωση της φωνής του. Επίσης αναφέρεται συχνά η ανάγκη για νερό. Συνηθισμένα προβλήματα σε ασθενείς με ξηροστομία είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κατά τη «χρήση» προσθετικών εργασιών στο στόμα, καθώς και η δυσκολία στην εκτίμηση της γεύσης.

Ακόμα και αν ο ασθενής δεν παραπονιέται για ξηροστομία, όταν υπάρχει ιστορικό παθολογικών καταστάσεων, όπως μυκητιάσεις, φλεγμονές στους μαλακούς ιστούς, και υποτροπιάζουσες τερηδόνες, τότε πρέπει να υποψιαστούμε ότι υπάρχει έλλειψη σάλιου, που τα δημιουργεί όλα αυτά.

Οι πιο συνηθισμένες αιτίες για τη δημιουργία ξηροστομίας είναι:

  • τα φάρμακα που χορηγούνται για τις καρδιαγγειακές παθήσεις
  • τα αντιαλλεργικά
  • τα αντικαταθλιπτικά
  • τα ηρεμιστικά
  • και τα φάρμακα της νόσου Πάρκισον

Η χρόνια ξηροστομία συνδέεται επίσης με διάφορες παθολογικές καταστάσεις, όπως η κατάθλιψη, ο διαβήτης, HIV, και από διαταραχές του νευρικού συστήματος.

Επειδή η ξηροστομία πολλές φορές παρουσιάζεται και ως ασυμπτωματική παθολογική κατάσταση, οι ασθενείς πρέπει να εξετάζονται τακτικά για αυτές τις περιπτώσεις.

Για την αντιμετώπιση της ξηροστομίας πρέπει να δοθεί έμφαση στην προληπτική φροντίδα του στόματος, το οποίο σημαίνει, καθημερινή στοματική υγιεινή, συχνές εξετάσεις στον οδοντίατρο, σωστή ενυδάτωση, και ενημέρωση για θέματα διατροφής, καθώς επίσης και αποφυγή ουσιών όπως καπνός, ποτό.

Η ξηροστομία μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην ομιλία, στο μάσημα του φαγητού, όπως και στην κατάποση του. Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κακοσμία του στόματος και σημαντική αύξηση της τερηδόνας, εξαιτίας του γεγονότος ότι το σάλιο έχει την θετική ιδιότητα να δημιουργεί σμάλτο ώστε να προστατεύονται τα δόντια.

Πολλά ηλικιωμένα άτομα αναφέρουν ότι παρουσιάζουν περισσότερο από το φυσιολογικό σοβαρή αίσθηση της ξηροστομίας, ωστόσο ορισμένες επιστημονικές μελέτες φαίνεται να δείχνουν ότι η παραγωγή σιελογόνων από τους κύριους σιελογόνους αδένες δεν μειώνεται σημαντικά, όσο περνάν τα χρόνια και μεγαλώνει ο άνθρωπος. Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη, η παραγωγή σάλιου από μεγάλους σιελογόνους αδένες είναι ανεξάρτητη από την ηλικία, το φύλο και τη φυλή. Επομένως, τα σημεία και τα συμπτώματα της ξηροστομίας στους ηλικιωμένους δεν μπορούν να θεωρηθούν φυσιολογική συνέπεια της γήρανσης. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από προβλήματα υγείας που μπορεί δυνητικά να προκαλέσουν ξηροστομία όπως και γιατί λαμβάνουν συχνά πολλά φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν την ξηροστομία.

Σε γενικές γραμμές, οφείλεται να έχετε κατά νου πως σε περίπτωση που έχετε οποιαδήποτε δυσλειτουργία που επηρεάζει την εύρυθμη λειτουργία της υγείας σας, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε μόνο σε πιστοποιημένους γιατρούς και όχι σε κομπογιαννίτες, γιατί πιθανόν θα προσπαθήσουν να σας πουλήσουν διάφορα σκευάσματα έναντι αμοιβής, τα οποία είναι σχεδόν σίγουρο πως δεν είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων).

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166