ΑρχικήΕπιστήμηΤι κρύβεται πίσω από 6 συνηθισμένες ιατρικές εξετάσεις

Τι κρύβεται πίσω από 6 συνηθισμένες ιατρικές εξετάσεις

Διάβασε παρακάτω για να δεις τι κρύβεται πίσω από τις 6 πιο συνηθισμένες ιατρικές εξετάσεις, ούτως ώστε να κατανοήσεις με απλά λόγια τι συμβαίνει και για ποιο λόγο γίνονται.

Γιατρός χτυπάει ελαφρώς το στήθος σου

 • Ιατρική αργκό: «Παίζει κρουστά». Έχει νόημα αν σκεφτείς ότι η κίνηση που κάνει με τα δάχτυλά του μοιάζει λίγο με αργό παίξιμο κρουστών.
 • Γιατί το κάνει: Δεν χρειάζεται να περάσεις έξι χρόνια στην ιατρική σχολή για να μάθεις ότι οι πνεύμονές σου πρέπει να είναι πάντα γεμάτοι από αέρα. Κανονικά, από το χτύπο θα πρέπει να παράγεται ένας βαθύς ήχος με αντήχηση.
 • Τι μπορεί να εμφανιστεί: Αν μέρος των πνευμόνων σου είναι γεμάτο με υγρό, θα βγάλουν έναν υπόκωφο ήχο στο χτύπημα του γιατρού. Η πιθανότερη αιτία είναι λοίμωξη, όπως πνευμονία, για παράδειγμα. Παρόμοιο είναι όμως το σύμπτωμα και σε περιπτώσεις όπως η φυματίωση ή ο καρκίνος. Αν η βλάβη είναι μεγαλύτερη από πνευμονία (με λίγα λόγια, οι πνεύμονές σου τα έχουν παίξει), ο γιατρός θα ακούσει ακόμα πιο βαθύ ήχο. Να θυμάσαι, πάντως, ότι αν δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα, όπως έντονος βήχας ή δύσπνοια, οι πιθανότητες να ανακαλύψει ο γιατρός κάποια ασθένεια -απλώς με το χτύπημα στο στήθος- είναι ελάχιστες.

Σου παίρνει την πίεση

 • Ιατρική αργκό: Παίρνει την πίεση σου. Πρωτότυπο έτσι; Το φοβερό όμως κρύβεται στο μηχάνημα της πίεσης, το οποίο φέρει το μεγαλόπρεπο όνομα «σφυγμομανόμετρο». Δεν θυμίζει κάτι από εξάρτημα αυτοκινήτου;
 • Γιατί το κάνει: Το περιβραχιόνιο που σου φοράει στο μπράτσο φουσκώνει μέχρι να σταματήσει την κυκλοφορία του αίματος σε αυτό το σημείο. Σταδιακά αυτό ξεφουσκώνει μέχρι ο γιατρός, με τη βοήθεια του στηθοσκοπίου, να ακούσει το αίμα να ξανακυλά στις φλέβες σου. Εκείνη τη στιγμή κοιτάζει την ένδειξη στο μετρητή. Ο αριθμός που θα δει είναι και η πίεσή σου.
 • Τι μπορεί να εμφανιστεί: Υψηλή πίεση. Εσύ μπορεί να νομίζεις ότι ξέρεις πόση είναι η πίεσή σου, η αλήθεια είναι όμως ότι δεν ξέρεις τίποτα αν δεν τη μετρήσεις. Να θυμάσαι ότι η μέτρηση δεν σημαίνει τίποτα, αφού η πίεση μεταβάλλεται από λεπτό σε λεπτό. Αν, ύστερα από διαδοχικές μετρήσεις, δεις ότι η πίεσή σου είναι σταθερά ανεβασμένη, αυτό μπορεί να σημαίνει μελλοντικά προβλήματα – όπως εγκεφαλικό ή έμφραγμα.

Χώνει το δάχτυλο του στον πισινό σου

 • Ιατρική αργκό: Όπως και να το πεις, είναι ζόρικο. Παρ’ όλα αυτά, στα λατινικά ονομάζεται «per rectum», το οποίο σημαίνει χονδρικά «από το πίσω πέρασμα»
 • Γιατί το κάνει: Ξέρει αυτός. Όσο γελοίο και αν φαίνεται, παραμένει ο καλύτερος τρόπος για να ψηλαφίσει προβλήματα του πρωκτού ή ακόμα και του προστάτη, ο οποίος βρίσκεται ακριβώς μπροστά από το παχύ έντερο.
 • Τι μπορεί να εμφανιστεί: Αν είσαι κάτω από 50 χρόνων, όχι και πολλά. Το πολύ να νιώσεις χαλάρωση των ιστών στη δεξιά πλευρά αν πάσχεις από σκωληκοειδίτιδα. Στους μεγαλύτερους άνδρες, ο γιατρός θα προσανατολιστεί στο ορθό μήπως εντοπίσει καρκινικούς πολύποδες. Καλού κακού, θα εξετάσει και τον προστάτη σου, προκειμένου να δει εάν υπάρχει διόγκωση – αυτή μπορεί να είναι καλοήθης, υπάρχει όμως και περίπτωση να συνδέεται με καρκίνο.

Σε βάζει να βήξεις ενώ ψηλαφίζει τη βουβωνική σου χώρα

 • Ιατρική αργκό: Δεν υπάρχει ιατρική ονομασία.
 • Γιατί το κάνει: Το βήξιμο ασκεί πίεση στους μυς της κάτω κοιλιακής χώρας.
 • Τι μπορεί να εμφανιστεί: Κήλη. Δηλαδή, χαλάρωση των μυών γύρω από τη βουβωνική σου χώρα, η οποία προκαλεί διόγκωση του εντέρου, και μπορεί να προκληθεί από κάτι τόσο ασήμαντο όσο το να σηκώσεις κάποιο βαρύ αντικείμενο. Ο βήχας θα σπρώξει την κήλη προς τα έξω, έτσι ώστε ο γιατρός να μπορεί να το δει. Αυτό συνήθως έχει καλύτερα αποτελέσματα αν στέκεσαι όρθιος. Και, μη φοβάσαι, δεν πρόκειται να πειράξει το πολύτιμο πουγκί σου.

Χτυπάει το γόνατο σου με το σφυράκι

 • Ιατρική αργκό: Εξέταση της επιγονατίδας ή με άλλα λόγια «…για να δούμε πώς πας από ανακλαστικά».
 • Γιατί το κάνει: Φαντάσου το νευρικό σου σύστημα σαν ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα. Ελέγχοντας τα ανακλαστικά είναι σαν να ανάβεις το διακόπτη για να δεις αν δουλεύει η λάμπα. Το χτύπημα με το λαστιχένιο σφυράκι ενεργοποιεί το μυ του μηρού σου. Αν όλα είναι εντάξει, θα συσπαστεί κάνοντας το πόδι να τιναχτεί ελαφρώς.
 • Τι μπορεί να εμφανιστεί: Πιθανότατα, τίποτα. Αν όμως διαπιστώσεις συμπτώματα που υπονοούν πρόβλημα με το νευρικό σου σύστημα, όπως σκλήρυνση κατά πλάκας ή εγκεφαλικό, τότε ίσως τα ανακλαστικά σου να είναι μειωμένα ή αντιθέτως να «χτυπάνε κόκκινο».

Ρίχνει φως στα μάτια σου

 • Ιατρική αργκό: Σκιασκοπία.
 • Γιατί το κάνει: Ρίχνοντας φως στην κόρη του ματιού σου, ο γιατρός μπορεί να έχει ξεκάθαρη εικόνα του πίσω μέρους του ματιού σου – δηλαδή, του αμφιβληστροειδούς χιτώνα.
 • Τι μπορεί να εμφανιστεί: Αν δεν έχεις προβλήματα με τα μάτια σου και γενικώς είσαι υγιής, μάλλον τίποτα. Σε κάποιες περιπτώσεις, η εικόνα του αμφιβληστροειδούς χιτώνα σου μπορεί να παρουσιάσει ενδείξεις για ύπαρξη διαβήτη ή υψηλής πίεσης (υπάρχει διαρροή αίματος και πλάσματος από τα αιμοφόρα αγγεία προκαλώντας κουκίδες και κηλίδες), ενώ σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να μαρτυρήσει την ύπαρξη κακοήθους όγκου.
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166