ΑρχικήHow toWeb hosting Ελλάδα, φιλοξενία ιστότοπου και ένοχα μυστικά

Web hosting Ελλάδα, φιλοξενία ιστότοπου και ένοχα μυστικά

Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να ξεδιπλώσω όλες τις πτυχές που περικλείουν το Web hosting στην Ελλάδα (και όχι μόνο), δηλαδή τη φιλοξενία ιστότοπου σε Ελληνικούς ή ξένους διακομιστές (αγγλικά servers), και όλα εκείνα τα ένοχα μυστικά που κρύβονται καλά φυλαγμένα που δυστυχώς έχουν την αρνητική συνέπεια να ταλαιπωρούν τον ανυποψίαστο κόσμο που ασχολείται με αυτό το θέμα.

Προσωπικά ασχολούμαι με τις ιστοσελίδες, τα ιστολόγια και τους ιστότοπους από το 2006, και μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως έχουν δει τόσα πολλά τα μάτια μου, που πραγματικά έχω απογοητευτεί από τους παρόχους φιλοξενίας ιστοσελίδων (κοινώς Web hosting). Οπότε μέσα από αυτήν την εμπειρία μου θα προσπαθήσω να βοηθήσω όλους εκείνους που θέλουν να επιλέξουν το κατάλληλο πακέτο.

Πίνακας περιεχομένων

Τα συνήθη προβλήματα στο Web hosting για Ελλάδα και εξωτερικό

Οι περισσότερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των υπηρεσιών Web hosting στην Ελλάδα έχουν την τάση να υπόσχονται πράγματα που αντικειμενικά δεν υλοποιούν (ευτυχώς όχι όλοι), όπως για παράδειγμα το uptime του website που υποτίθεται πως φτάνει το 99,9%, κάτι που ουσιαστικά είναι μία κοροϊδία, και σας το αναφέρει ενας παθών που έχει περάσει τα πάνδεινα από ετούτες τις απατηλές υποσχέσεις.

Δυστυχώς δεν μπορώ να αναφέρω τα ονόματα των εταιρειών γιατί μπορεί να με οδηγήσουν στο δικαστήριο, λόγω προσβολής της φήμης τους. Οπότε ζητάω την κατανόηση σας.

Για παράδειγμα, πριν από λίγους μήνες, προς τα τέλη του 2018, το Texnologia.Net είχε μέσα σε ενάμιση μήνα αρκετά προβλήματα, δηλαδή πέντε φορές ήταν κάτω για 10 έως 30 λεπτά, και άλλες 10 φορές χρειαζόταν ακόμη και ένα λεπτό για να ανοίξει η σελίδα, κάτι που φυσικά θεωρείται αρνητικό στοιχείο για το Search Engine Optimization και ενδέχεται να έχασα πολύτιμες θέσεις στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.

Όταν ανέφερα αυτή την απαράδεκτη κατάσταση στην εταιρεία που φιλοξενεί τον ιστότοπο μου, μου ανέφερε ευθαρσώς πως ο διακομιστής τους είναι μία χαρά και όλα αυτά είναι παράλογα πράγματα που δεν ευσταθούν.

Όμως για καλή μου τύχη, είχα μισθώσει μια υπηρεσία τύπου ping και μου έστελνε αναφορές όταν ο ιστότοπος μου σερνόταν και γενικά παρουσίαζε δυσλειτουργίες στην ταχύτητα φόρτωσης των σελίδων. Από την πλευρά μου εννοείται πως αποθήκευα τα αντίγραφα σε περίπτωση που χρειαζόταν να τα χρησιμοποιήσω.

Κάποια στιγμή που λέτε, αγανάκτησα και τους έστειλα τα αποδεικτικά στοιχεία, και μου εξήγησαν πως δεν αναγνωρίζουν αυτά τα έγγραφα που τους παρουσίασα, λέγοντας μου εμμέσως πλην σαφώς πώς εμπιστεύονται μόνο τις δικές τους μετρήσεις, και μου είπαν πως αν δεν μου αρέσει, να αλλάξω εταιρία. Εκεί έμεινα μακάκας. Δεν θέλω να συνεχίσω το θέμα, γιατί όντως δεν πρόκειται να βγει κάποιο νόημα από την όλη υπόθεση, επιπρόσθετα όσο το σκέφτομαι, τόσο πιο πολύ αγανακτώ.

Αλλά μη νομίζετε πως στο εξωτερικό η κατάσταση είναι καλύτερη, πάνω – κάτω είναι σχεδόν τα ίδια.

Ποια εταιρεία προσφέρει το καλύτερο web hosting

Η καλύτερη και η κορυφαία υπηρεσία είναι το Web Hosting for Small Business στο Google Cloud, και σας το λέω με απόλυτη ειλικρίνεια και χωρίς καμία προκατάληψη, ακόμη κι αν δυσαρεστήσω ορισμένους σοβαρούς επαγγελματίες σε αυτό τον χώρο. Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.

Δεν χρειάζεται να προβώ σε ιδιαίτερες συστάσεις αναφορικά με την Google, διότι λίγο πολύ, όλοι γνωρίζετε ποιος είναι ο γίγαντας του διαδικτύου.

Τα πλεονεκτήματα του Google Cloud είναι πως θα φιλοξενήσετε τον ιστότοπο σας σε ένα γρήγορο και αξιόπιστο δίκτυο. Εν ολίγοις, με το εκτεταμένο παγκόσμιο δίκτυό που διαθέτει η Google, η διαδικτυακή σας τοποθεσία μπορεί να αντέξει ξαφνικές και ακραίες αιχμές υψηλής επισκεψιμότητας που αντικειμενικά δεν πρόκειται να το βρείτε πουθενά αλλού.

Όσον αφορά την προστασία, είναι σχεδόν απίθανο να παραβιαστεί η τοποθεσία σας από τους κυβερνοεγκληματίες, επειδή η υποδομή του Google cloud δεν βασίζεται σε ένα διακομιστή, αλλά σε δεκάδες χιλιάδες.

Επίσης, το κυριότερο χαρακτηριστικό είναι πως το uptime του website σας θα είναι αληθινά 100%, και όχι στα χαρτιά, χάρη στην προηγμένη τεχνολογία που φέρει την ονομασία Google Cloud Load Balancing που παρέχει την τέλεια ισορροπία σε περιόδους αιχμής και κατά συνέπεια εξισορροπείται η όλη κατάσταση σε ακραίες περιπτώσεις επισκεψιμότητας, αφού οι πόροι που χρησιμοποιείται διανέμονται σε περισσότερες από μία περιοχές μέσω της έξυπνης και αυτόματης αντιστοίχισης από το ίδιο το σύστημα.

Για να κατανοήσετε την δυναμική που έχει το Google cloud, απλά θα σας αναφέρω το εξής: Η υπηρεσία μπορεί να εξυπηρετήσει πάνω από 1 εκατομμύριο ερωτήματα ανά δευτερόλεπτο που σχετίζονται με τον ιστότοπο σας. Προφανώς μιλάμε για αστρονομικά νούμερα. Οι γνώστες του αντικειμένου καταλαβαίνουν περί τίνος πρόκειται.

Τι πρέπει να προσέχετε όταν επιλέγετε υπηρεσία Web hosting

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ιστοσελίδων κατά την επιλογή υπηρεσίας web hosting είναι να βρουν το φθηνότερο πακέτο, ούτως ώστε να αποφύγουν τις υποτιθέμενες περιττές δαπάνες, κάτι που φυσικά είναι η χειρότερη επιλογή και μπορεί να οδηγήσει σε μελλοντικά προβλήματα.

Προφανώς για να χαρίζεται μία υπηρεσία σε πολύ χαμηλή τιμή, τότε καταλαβαίνετε πως ο πάροχος, πρέπει να κόψει από κάπου, με την προοπτική να μη βγει ζημιωμένος, επομένως εδώ καταλαβαίνουμε πως συνήθως διακυβεύεται η ποιότητα των υπηρεσιών.

Επίσης θα σας συνιστούσα να μην πέφτετε στην παγίδα των προσφορών πού δίνουν πακέτο φιλοξενίας για 1 ή 2 ευρώ το μήνα, γιατί συνήθως οι πόροι θα είναι αρκετά περιορισμένοι, και θα έχει ως σημαντικό μειονέκτημα να μην αποδίδει τα μέγιστα το website σας σε περίπτωση που έχετε μεγάλο όγκο επισκεψιμότητας.

Παρακάτω θα σας αναφέρω τα σπουδαιότερα σημεία όπου πρέπει να προσέχετε ποιοι παράγοντες είναι σημαντικοί για την επιλογή μιας υπηρεσίας web hosting για τον ιστότοπο σας.

Web Server Uptime

Αυτός είναι αδιαμφισβήτητα ο σπουδαιότερος παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν επιλέξετε τον πάροχο φιλοξενίας για τον ιστότοπο σας. Είναι πραγματικά σημαντικό ο Web Server σας να λειτουργεί 365 μέρες το χρόνο για να υποστηρίξει τη διαθεσιμότητα του ιστοτόπου σας μέσω του διαδικτύου.

Είναι καταστροφικό ο ιστότοπός σας να βρίσκεται εκτός λειτουργίας ακόμη και για λίγα δευτερόλεπτα. Επομένως είναι επιτακτική ανάγκη να βρίσκεστε σε ένα web server που θα είναι αρκετά ισχυρός με το σωστό υλικολογισμικό και με σταθερές συνδέσεις δικτύου. Σας συνιστώ να επιλέξετε πάροχο φιλοξενίας που θα προσφέρει αληθινό uptime 99,9% και άνω. Οτιδήποτε κάτω από το 99% και σας μιλώ εκ πείρας πως είναι απαράδεκτο για τα σημερινά δεδομένα της εποχής.

Εξυπηρέτηση πελατών

Η εξυπηρέτηση πελατών είναι μία εξαιρετικά σημαντική πτυχή της όλης κατάστασης, το οποίο αξίζει να εξετάσετε προσεκτικά πριν να αγοράσετε κάποια υπηρεσία. Ο λόγος που αναφέρω τον συγκεκριμένο παράγοντα οφείλεται στο γεγονός πως είναι απογοητευτικό να βρίσκεστε αντιμέτωποι με κάποιο τεχνικό πρόβλημα και να περιμένετε στην αναμονή για πολλές ώρες έως ότου σας εξυπηρετήσει το τμήμα εξυπηρέτησης της εκάστοτε εταιρείας φιλοξενίας

Σε γενικές γραμμές, καλό θα είναι να ψάξετε στο διαδίκτυο για τυχόν αρνητικές κριτικές σχετικά με την εταιρεία που σκοπεύετε να επιλέξετε. Επίσης, μην πέσετε στην παγίδα με τις πλαστές κριτικές, γιατί ως συνήθως παίζεται μεγάλο παρασκήνιο πίσω από αυτό το ζήτημα.

Πολιτική επιστροφής χρημάτων

Αυτές τις μέρες όλες οι εταιρείες φιλοξενίας ιστοσελίδων έχουν πολιτική επιστροφής χρημάτων ή έστω μία σύντομη δοκιμαστική περίοδο, όπου κατά τη διάρκεια αυτών των λίγων ημερών ή εβδομάδων θα μπορείτε να δοκιμάσετε τις υπηρεσίες φιλοξενίας και τελικά να αποφασίσετε εάν αξίζει ή όχι.

Να θυμάστε ότι αν ξεχάσετε να ακυρώσετε τη συνδρομή σας (αγγλικά: trial) πριν από την τελευταία ημέρα της δοκιμαστικής περιόδου, θα χρεωθείτε για ολόκληρο τον μήνα. Επιπρόσθετα σας προτείνουμε να επικοινωνήσετε εκ των προτέρων με το αρμόδιο τμήμα, για να ρωτήσετε εάν χρειάζονται οι πληροφορίες της πιστωτικής σας κάρτας για τη δοκιμαστική περίοδο.

Υποστήριξη WordPress

Εάν ψάχνετε έναν οικοδεσπότη φιλοξενίας για τον ιστότοπο σας που είναι χτισμένος πάνω στο WordPress, τότε θα ήταν σώφρον να επιλέξετε την εταιρεία που προσφέρει Linus Hosting server με PHP, καθώς μπορεί να τρέξει πιο σωστά το WordPress.

Έτσι για πληροφοριακούς λόγους: Δεν χρειάζεστε απαραίτητα κάποια εξειδικευμένη υπηρεσία φιλοξενίας για wordpress για να εκτελέσετε μια ιστοσελίδα wordpress, εν τούτοις συνιστάται να το προτιμήσετε, εφόσον είσαστε σοβαροί επαγγελματίες, επειδή παρέχονται προσαρμοσμένες τεχνικές προδιαγραφές για το συγκεκριμένο CMS.

Επιλογές ηλεκτρονικού εμπορίου (e-Shop)

Αν σχεδιάζετε να φιλοξενήσετε έναν ιστότοπο ηλεκτρονικού εμπορίου με λειτουργίες όπως – Επιλογές πληρωμής μέσω ηλεκτρονικού χρήματος, αυτόματη παρακράτηση φόρου κατά τη συναλλαγή, αυτόματη χρέωση για τα έξοδα αποστολής του δέματος κ.λπ., τότε είναι σημαντικό να επιλέξετε έναν κεντρικό υπολογιστή που υποστηρίζει αυτές τις λειτουργίες ηλεκτρονικού εμπορίου.

Σημείωση: Θα χρειαστείτε και ένα πιστοποιητικό SSL για τον ιστότοπό σας, με την προοπτική να παρέχετε το ίδιο επίπεδο ασφάλειας που παρέχουν και οι τράπεζες στους πελάτες τους, προφανώς για να δείξετε πως σέβεστε την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των χρηστών σας, όπως είθισται να κάνει κάθε σοβαρή εταιρεία.

Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας (Backup)

Ως διαχειριστής ιστότοπου πρέπει να γνωρίζετε πώς ενδέχεται κάποια στιγμή ο ιστοχώρος σας να βρεθεί προ εκπλήξεων και να καταρρεύσει, και να μην είναι προσβάσιμος στους χρήστες. Αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους, όπως για παράδειγμα, μπορεί να δεχθείτε μία οργανωμένη επίθεση από χάκερς, όπου θα εισέλθουν στα ενδότερα του διακομιστή σας και θα καταστρέψουν την βάση δεδομένων όπως και όλα τα πολύτιμα στοιχεία που απαρτίζουν τον ιστοχώρο σας.

Επομένως, σε περίπτωση που βρεθείτε σε αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση είναι σημαντικό να έχετε αντίγραφα ασφαλείας ώστε να μπορείτε να επαναφέρετε τον ιστότοπο σας ξανά σε φυσιολογικές συνθήκες. Ένας άλλος λόγος για τη συντριβή του ιστότοπου μπορεί να είναι όταν κάνετε προσαρμογές στο κώδικα και εσφαλμένα διαγράψετε ή προσθέσετε λανθασμένο κώδικα και, στη συνέχεια, δεν ξέρετε πώς να το διορθώσετε.

WordPress και συμβατότητα με πρόσθετα τρίτου μέρους

Στο WordPress, τα πρόσθετα ονομάζονται “plugins” και ουσιαστικά είναι το τμήμα του λογισμικού που παρέχει πρόσθετα χαρακτηριστικά και λειτουργικότητα που δεν είναι ενσωματωμένα στο WordPress από προεπιλογή.

Ωστόσο, ορισμένες προσθήκες έρχονται σε αντίθεση με τον ορθό τρόπο λειτουργίας με τον οποίο φιλοξενούνται ιστότοποι στους διακομιστές των εταιρειών, και μάλιστα ορισμένες φορές απαγορεύονται.

Ομολογουμένως, ορισμένα πρόσθετα είναι απλά κακά κομμάτια λογισμικού, επομένως σωστά απαγορεύονται, αλλά η γενική απαγόρευση δυστυχώς δεν θα σας επιτρέψει να πειραματιστείτε όσο θέλετε. Να θυμάστε ότι, τα plug-ins του wordpress είναι κάτι που ενισχύει τη λειτουργικότητα του δικτυακού σας τόπου και αν κάποιο από αυτά απαγορεύεται από την εταιρεία web hosting στον ιστοχώρο σας, τότε θα είναι μια πολύ μεγάλη ζημιά για σας. Γι ‘αυτό, ρωτήστε τους, και βεβαιωθείτε ότι θα σας επιτρέψουν να εγκαταστήσετε και να πειραματιστείτε με όσα plugins θέλετε, χωρίς κανένα περιορισμό. Αλλά πάντα με μέτρο και με ιδιαίτερη προσοχή.

Ασφάλεια ιστότοπου

Η ασφάλεια στο Web hosting είναι απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε ιστότοπο και δεν χωρούν εκπτώσεις σε αυτόν τον τομέα. Είτε έχετε απλά έναν προσωπικό ιστολόγιο (αγγλικά: Blog) που το χρησιμοποιείτε για να μοιράζεστε τις σκέψεις σας και τους προβληματισμούς σας, είτε μια επιχείρηση παγκόσμιας εμβέλειας, η ασφάλεια είναι ύψιστης σημασίας.

Βέβαια, η παρούσα πτυχή είναι ένα πολύπλοκο και σύνθετο πρόβλημα, όπου για να το αναλύσεις και να το περιγράψεις απαιτούνται αμέτρητες σελίδες γραψίματος. Ωστόσο, εν συντομία θα σας αναφέρω επιγραμματικά τα βασικότερα.

  • SFTP: Εάν έχετε ανεβάσει ποτέ αρχεία στον λογαριασμό φιλοξενίας του ιστότοπου σας, τότε πιθανότατα θα είστε εξοικειωμένοι με το FTP (File Transfer Protocol). Για παράδειγμα το filezilla είναι μία γνωστή περίπτωση FTP που σας βοηθάει να σύρετε τα αρχεία σας εκεί μέσα και μετά να μεταφορτωθούν στον ιστοχώρο σας και να δημοσιευτούν. Το SFTP είναι η ίδια ιδέα, αλλά χαρακτηρίζεται ως μία πιο ασφαλής μέθοδος. Το SFTP αντιπροσωπεύει το πρωτόκολλο ασφαλούς μεταφοράς αρχείων και παρέχει ένα πρόσθετο επίπεδο προστασίας. Το FTP, ενώ είναι αρκετά ασφαλές, εξακολουθεί να είναι ευάλωτο. Τα αρχεία μπορούν να υποκλαπούν, ακόμη και να τροποποιηθούν χωρίς να το αντιληφθεί ο ενδιαφερόμενος. Το SFTP κλείνει αυτήν την ευπάθεια. Επομένως ελέγξτε εάν ο πάροχος σας προσφέρει αυτό το χαρακτηριστικό.
  • SSL: Το SSL σημαίνει Secure Sockets Layer και παρέχει κρυπτογραφημένη διαδρομή μεταξύ του προγράμματος περιήγησης του χρήστη και του διακομιστή ιστού. Μπορείτε να διαπιστώσετε αν χρησιμοποιείται ένα πιστοποιητικό SSL με την ένδειξη ενός κλειδωμένου λουκέτου στη γραμμή διευθύνσεων μαζί με τη χρήση του HTTPS:// στη διεύθυνση URL, σε αντίθεση με το HTTP:// που δεν είναι ασφαλές. Εάν εκτελείτε έναν ιστότοπο ηλεκτρονικού εμπορίου, το πιστοποιητικό SSL είναι αναγκαίο και θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε πιθανή κλοπή πληροφοριών των πελατών σας.

Χρόνος και ταχύτητα απόκρισης του ιστοτόπου

Μια γρήγορη ιστοσελίδα σημαίνει περισσότερους επισκέπτες, περισσότερους πελάτες και περισσότερα κέρδη. Εάν μία σελίδα φορτώνεται αργά, τότε εαυτό μεταφράζεται αυτόματα σε ζημία για την επιχείρησή σας, για τους προαναφερόμενους λόγους που εξήγησα. Θα μπορούσατε να χάσετε χιλιάδες ευρώ σε πιθανές πωλήσεις και μετατροπές.

Γιατί; Η απάντηση είναι απλή. Όταν ο ιστότοπός σας είναι πολύ αργός, είναι ξεκάθαρο πώς δίνει τη χειρότερη εμπειρία στο χρήστη και τελικά δεν μένει ικανοποιημένος από την τοποθεσία σας, και μάλλον δεν θα σας επισκεφθεί ούτε και στο μέλλον

Ένας γρήγορος ιστότοπος σημαίνει μια καλύτερη εμπειρία χρήστη και στην ουσία σημαίνει πως φροντίζετε την κάθε λεπτομέρεια στην επιχείρηση σας. Τούτο μετέπειτα θα μετατραπεί σε περισσότερες προβολές σελίδας, και πιθανόν να μοιραστούν το περιεχόμενο σας με περισσότερα άτομα, αποκτώντας έτσι και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών για την συνέπεια που δείχνετε προς το κοινό σας.

Shared hosting

Το Shared hosting είναι η κοινή φιλοξενία ιστότοπων σε ένα διακομιστή και αναμφισβήτητα θεωρείται εκ των πραγμάτων η φθηνότερη οικονομικά λύση στο συγκεκριμένο τομέα από οποιοδήποτε άλλο είδος φιλοξενίας. Δηλαδή μπορεί να φιλοξενούνται ταυτόχρονα μέχρι και 2000 ιστότοποι σε ένα διακομιστή, όπου συνήθως μοιράζονται και την ίδια διεύθυνση IP για το domain name τους με τους άλλους πελάτες. Φυσικά αυτό εξαρτάται από την εταιρεία και τον αριθμό των πελατών που διαθέτει.

Η κοινή χρήση φιλοξενίας είναι πολύ πιο κερδοφόρα για τις εταιρείες που παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες, απ ‘ό, τι το VPS ή το dedicated server, λαμβάνοντας απλά υπόψη ότι η πλειοψηφία των ιδιοκτητών στους ιστότοπους στο Shared hosting είναι αρχάριοι στο διαδίκτυο και δεν χρησιμοποιούν αρκετούς πόρους από το σύστημα, και μάλιστα τις περισσότερες φορές έχουν λίγη εώς καθόλου κίνηση επισκεπτών στην διαδικτυακή τοποθεσία τους.

Αν διαθέτετε έναν μικρό ιστότοπο σε μέγεθος αποθήκευσης (2GB – 3GB) που χρησιμοποιεί την πλατφόρμα του WordPress, το Joomla ή το Drupal με έως και 5000 επισκέψεις ανά ημέρα, τότε η κοινή φιλοξενία είναι ιδανική περίπτωση για εσάς.

Εν τούτοις πρέπει να έχετε κατά νου πως μόλις φτάσετε ή ξεπεράσετε τα όρια των διαθέσιμων πόρων που έχει ορίσει ο πάροχος σας, θα σας σταλεί ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα από την εταιρεία που θα σας ζητά να αναβαθμίσετε την υπηρεσία σας σε VPS ή Dedicated, και σε περίπτωση που αρνηθείτε, έχει το δικαίωμα να σας απενεργοποιήσει το λογαριασμό σας, λόγω κατάχρησης. Αυτοί οι όροι συνήθως αναγράφονται στα ψιλά γράμματα του Όρους Παροχής Υπηρεσιών κατά την εγγραφή σας.

Στο Shared hosting δεν απαιτούνται τεχνικές γνώσεις διαχείρισης από τον πελάτη

Ίσως το πιο συναρπαστικό και συνάμα χρήσιμο στοιχείο στο Shared hosting είναι πως δεν χρειάζεται να διαθέτετε τεχνικές γνώσεις για να μπορέσετε να φιλοξενήσετε τον ιστότοπο σας στον εκάστοτε διακομιστή. Είναι επίσης φθηνό για εσάς επειδή δεν χρειάζεται να προσλάβετε κάποιο επαγγελματία από τον τομέα της πληροφορικής για τη διαχείριση της φιλοξενίας σας στο διαδίκτυο.

Για όλες αυτές τις λεπτομέρειες υπεύθυνη είναι η εταιρεία που σας παρέχει αυτές τις υπηρεσίες και συνήθως φροντίζει για τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης του διακομιστή για τυχόν δυσλειτουργίες, όπως και για την προστασία από ενδεχόμενες απειλές από κυβερνοεγκληματίες και κακόβουλα λογισμικά.

Επίσης δεν χρειάζεται να έχετε κάποια βάση δεδομένων για την διαδικτυακή σας τοποθεσία, ούτε να έχετε γνώση από PHP. Επιπλέον τα δημοφιλέστερα λογισμικά CMS στον παγκόσμιο ιστό, είτε είναι το WordPress, φόρουμ, ηλεκτρονικό κατάστημα, μπορούν να εγκατασταθούν πανεύκολα με ένα μόνο κλικ, χρησιμοποιώντας το Fantastico ή το Softaculous. όπου οι περισσότερες εταιρείες φιλοξενίας ιστότοπων τα παρέχουν ως προεπιλογή στο πακέτο που σας προσφέρουν.

Παρά τα πολλά μειονεκτήματα που φέρει το Shared hosting είναι ο πιο κατάλληλος τύπος φιλοξενίας για τις μικρές επιχειρήσεις που θέλουν απλά να έχουν έναν ιστοχώρο και μία συμβολική παρουσία στο διαδίκτυο. Εκτός αυτού, εξαιτίας των πρόσφατων θετικών εξελίξεων στην τεχνολογία, μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε τεράστιους πόρους, ακόμη και σε κοινόχρηστους διακομιστές. Επομένως, ενδέχεται να μην απαιτείται αναβάθμιση στην περίπτωση των περισσότερων επιχειρήσεων.

Πως να βρείτε οικονομικό web hosting πάροχο

Το web hosting πλέον είναι αρκετά προσιτό και οικονομικό για όλους. Έτσι η προσιτή υπηρεσία ανοίγει πολλές δυνατότες για ανθρώπους που θέλουν να δημιουργήσουν την δική τους ιστοσελίδα και μέχρι τώρα δεν προχωρούσαν λόγω κόστους. Με τη βοήθεια των εταιρειών θα είστε να σε θέση να δημιουργήσετε το δικό σας προσωπικό ή εταιρικό website μέσα σε λίγες ώρες, από τα κατάλληλα εργαλεία που θα σας διαθέσει η εταιρεία web hosting που θα συνεργαστείτε.

Έτσι, εαν είστε σε αναζήτηση παρόχου διαβάστε αυτές τις συμβουλες ώστε να βρείτε τον κατάλληλο provider στην καλύτερη τιμή που μπορείτε.

Δωρεάν εγκατάσταση

Η δωρεάν εγκατάσταση του πακέτου φιλοξενίας πρέπει να είναι ένας παράγοντας που θα κοιτάτε πριν την αγορά σας. Αρκετοί πάροχοι χρεώνουν την εγκατάσταση του πακέτου(μια φορά στην αρχή). Η εγκατάσταση γίνεται αυτόματα από τα scripts και δεν απαιτείτε ούτε ανθρώπινη παρέμβαση. Οπότε η χρεώση για εγκατάσταση είναι μόνο και μόνο για την περισσότερο άνοδο των εσόδων της εταιρείας. Εαν σας ζητήσουν τέλη εγκατάστασης για απλό web hosting πακέτο, απλά επιλέξτε άλλο πάροχο.

Απεριόριστος χώρος αποθήκευσης και bandwidth

Πολύ σημαντικό στην αναζήτησή σας είναι να αποφύγετε εταιρείες που προσφέρουν απεριόριστο bandwidth και χώρο στο δίσκο(disk space). Τίποτα δεν είναι άπειρο – οι σκληροί δίσκοι το ίδιο. Έτσι δεν μπορεί να σας προσφέρει μια εταιρεία απεριόριστα χαρακτηριστικά. Εαν διαβάσετε τους όρους χρήσης θα δείτε πόσο καλά κρύβουν αυτές τις μικρές λεπτομέρειες. Επιλέξτε ένα πακέτο φιλοξενίας με βάση τις ανάγκες σας. Ένα πακέτο αρχικό με 30GB χώρο αποθήκευσης και 100GB Traffic θα σας καλύψει για αρκετό καιρό.

Ρωτήστε για demo λογαριασμό ή εγγύηση επιστροφής χρημάτων

Κάθε πάροχος που σέβεται τον εαυτό του θα σας προσφέρει δοκιμαστικό λογαριασμό μερικών ημερών ή θα προσφέρει εγγύηση επιστροφής χρημάτων εντός κάποιου εύρους ημερών από την αγορά. Έτσι θα έχετε την δυνατότητα να δοκιμάσετε στην ουσία τον πάροχο πριν την μακροχρόνια δέσμευσή σας. Εαν δεν σας αρέσουν οι υπηρεσίες τους ή έχετε προβλήματα στην εξυπηρέτηση, αλλάζετε πάροχο.

Αναζητήστε κουπόνια έκπτωσης

Συχνά οι ίδιοι οι πάροχοι μοιράζουν κουπόνια έκπτωσης σε διάφορα forums και blogs ως μια διαδικασία promotion για τις υπηρεσίες τους. Αναζητήστε αυτά τα κουπόνια ώστε να εξοικονομήστε πόρους και χρήματα από τα έξοδά σας.

Η εξυπηρέτηση πελατών είναι ακόμα ένα στοιχείο που θα πρέπει να κοιτάξετε στην επιλογή του web hosting σας. Σίγουρα θα προκύψουν προβλήματα στο λογαριασμό σας καθώς και απορίες που θα έχετε. Έχοντας δίπλα σας μια τεχνική υποστήριξη διαθέσιμη 24/7, είστε σίγουροι ότι όποιο πρόβλημα και να δημιουργηθεί θα λυθεί άμεσα.

Τέλος ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο που θα σας βοηθήσει πολύ μετά την αγορά σας, είναι να μελετήσετε τι πρόσθετα παρέχει η εταιρεία μαζί με το πακέτο. Οι περισσότερες εταιρείες παρέχουν έναν πίνακα ελέγχου διαχείρισης και μέσα εκεί διάφορα προγράμματα όπως κατασκευαστή ιστοσελίδων όπου μπορείτε να φτιάξετε online την ιστοσελίδα σας μέσα από απλά βήματα, εγκατάσταση blog, εγκατάσταση ηλεκτρονικού καταστήματος,κ.ο.κ. Αναζητήστε τι προσφέρει η κάθε εταιρεία καθώς τα πρόσθετα θα σας βοηθήσουν πολύ στην δημιουργία και την συντήρηση της ιστοσελίδας σας.

Εξετάζοντας αυτούς τους παράγοντες θα είστε σε θέση να κάνετε μια καλή και οικονομική αγορά web hosting.

Ποιο πακέτο web hosting ταιριάζει στις ανάγκες μου

Το web hosting πλέον έχει γίνει κάπως τυποποιημένο και εύκολο προσβάσιμο για όλους τους χρήστες που θέλουν να ανεβάσουν την δική τους ιστοσελίδα στο διαδίκτυο. Πως όμως κάποιος μπορεί να επιλέξει το ιδανικό πακέτο φιλοξενίας για την προσωπική ή επαγγελματική του ιστοσελίδα; Σε αρκετές περιπτώσεις είναι δύσκολο να επιλέξουμε και να συγκρίνουμε τα πακέτα φιλοξενίας διαφορετικών εταιρειών web hosting, πόσο μάλλον να βγάλουμε ένα συμπέρασμα μεταξύ διαφορετικών πακέτων, στην ίδια εταιρεία!

Οι πραγματικές διαφορές στα πακέτα web hosting είναι περισσότερο στη διαθεσιμότητα σε χώρο(σκληρό δίσκο) , bandwidth(traffic) καθώς και πόρους όπως διαθέσιμα domains, βάσεις δεδομένων,κτλ.

Όλες οι υπηρεσίες web hosting στεγάζονται σε σέρβερς, που νοικιάζει ή έχει στη κατοχή της η εταιρεία provider που θα σας εξυπηρετήσει. Για την ιστοσελίδα σας θα χρειαστείτε έναν server που να μπορεί να χειριστεί και να εξυπηρετεί εκατοντάδες και χιλιάδες αιτήματα το δευτερόλεπτο, χωρίς καθυστέρηση καθώς και να μπορεί να δουλεύει συνέχεια, επί 24ώρου βάσεως, χωρίς διακοπή.

Όταν επιλέγετε έναν σέρβερ για web hosting, τότε αυτές είναι οι διαθέσιμες επιλογές που πρέπει να δείτε και οι αποφάσεις που έχετε να πάρετε.

Επεξεργαστής και CPU

Ο εγκέφαλος του σέρβερ σας. Οι περισσότεροι διακομιστές είναι multicore – έχουν δηλαδή παραπάνω από έναν επεξεργαστή έτσι ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν άμεσα και ταχύτατα τα αιτήματά σας. Έτσι οι περύπλοκες εφαρμογές και τα προγράμματά σας θα μπορούν να τρέχουν δίχως δυσκολία. Στην Hostgator για παράδειγμα, όλοι οι διακομιστές τρέχουν το λιγότερο με 8 πυρήνες επάνω(octacore). Έτσι, οι υπηρεσίες της hostgator είναι πολύ γρήγορες και δεν καθυστερούν να φορτώσουν και να σερβίρουν την ιστοσελίδα σας.

Μνήμη RAM

Όπως και στους προσωπικούς υπολογιστές, έτσι και στο web hosting η μνήμη RAM παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στο “σερβίρισμα” των ιστοσελίδων. Είναι η προσωρινή μνήμη, εκεί που αποθηκεύονται και τρέχουν οι πληροφορίες χωρίς να χρειάζεται η μόνιμη αποθήκευση στο σκληρό δίσκο. Όλα τα προγράμματα( cms , blogs , erp,κτλ) χρειάζονται μνήμη ram για να λειτουργήσουν σωστά. Τα 8GB είναι το ελάχιστο για έναν σύγχρονο διακομιστή.

Σκληρός δίσκος

Ο σκληρός δίσκος είναι ίσως το σημαντικότερο κομμάτι, καθώς εκεί αποθηκεύονται όλες οι πληροφορίες για την ιστοσελίδα σας. Δεν θα θέλατε σε καμία περίπτωση, ξαφνικά, να καεί ο δίσκος και να καταστραφούν όλα τα αρχεία σας. Έτσι καλό είναι να έχετε πάντα ένα PLAN B στο μυαλό σας όπως δίσκο backup, σύστημα raid, δίσκους γρήγορους SSD, κτλ.

Υποστήριξη και ταχύτητα δικτύου

Ασχέτως του hardware του server που θα επιλέξετε, θα πρέπει η εταιρεία web hosting που εμπιστεύεστε να σας παρέχει υψηλή υποστήριξη σε οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπίσετε, όπως επίσης και υψηλή, άμεση, διαθεσιμότητα δικτύου(πάντα επαρκές δίκτυο και όχι υπερφορτωμένο). Επίσης θα πρέπει να εξασφαλίσετε πως σε περίπτωση αναβάθμισης λόγω αρκετών επισκεπτών – όταν η ιστοσελίδα σας μεγαλώσει – ότι αυτό θα μπορέσει να γίνει με ένα κλικ από την εταιρεία που σας εξυπηρετεί, δίχως downtime ή να χάσετε αρχεία. Το να προβείτε σε μια αναβάθμιση του πακέτου web hosting και να έχετε χαμένα αρχεία ή μεγάλο downtime αυτό θα ήταν μια καταστροφή για εσάς και την ιστοσελίδα σας.

Διαθέσιμα πακέτα web hosting

Πέρα από τις αναλύσεις στα χαρακτηριστικά και την δομή των σέρβερ, το πακέτο web hosting που θα επιλέξετε θα πρέπει να ανταποκρίνεται 100% στις ανάγκες σας. Μην αγοράσετε ούτε ένα πακέτο με δεκάδες χαρακτηριστικά που δεν σας χρειάζονται αλλά ούτε και μια υπηρεσία web hosting με χαρακτηριστικά ελάχιστα, που δε θα σας καλύψουν, επειδή είναι πιο φθηνό!

Εάν θέλετε μια Ελληνική, πλήρως αξιόπιστη εταιρεία, τότε σας προτείνουμε την tophost. Πρόκειται για την κορυφαία Ελληνική εταιρεία με χιλιάδες πελάτες σε όλο τον κόσμο και ένα μεγάλο φάσμα υπηρεσιών διαδικτύου. Οι υπηρεσίες της tophost ξεκινάνε από απλά πακέτα web hosting και κατοχυρώσεις domains, μέχρι λύσεις cloud, dedicated servers, κ.λπ.…

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166