ΑρχικήΤι είναιΤι σημαίνει NFC. Αναλυτική εξήγηση

Τι σημαίνει NFC. Αναλυτική εξήγηση

Τα τελευταία χρόνια μεγάλοι κατασκευαστές Smartphones όπως για παράδειγμα η Samsung, διαφημίζουν ανάμεσα στα χαρακτηριστικά τους τη τεχνολογία NFC. Τι είναι όμως και πως χρησιμοποιείται; Σε τι μπορεί να φανεί χρήσιμο;

Το NFC είναι τα αρχικά γράμματα του Near Field Communication που σημαίνει Επικοινωνία Μικρής Εμβέλειας σε μια ελεύθερη μετάφραση. Είναι στην ουσία, μια τεχνολογία που επιτρέπει σε μια συσκευή όπως το κινητό τηλέφωνο, να επικοινωνεί και να ανταλλάζει πληροφορίες με μια άλλη ασύρματα σε κοντινές αποστάσεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο χρήστης είναι να φέρει σε επαφή τις 2 συσκευές.

Ωραία όλα αυτά, τόσο καιρό όμως δεν είχαμε το Bluetooth και τις υπέρυθρες, τι το χρειαστήκαμε τώρα αυτό; Αν όντως το ρωτήσατε αυτό καλά κάνατε. Τόσα χρόνια το Bluetooth εξυπηρετεί την ασύρματη μεταφορά δεδομένων πολύ καλά έως εξαιρετικά. Όχι μόνο είναι πολύ χρήσιμο και λειτουργικό αλλά είναι και πιο γρήγορο από το NFC. Αυτό όμως που κάνει την ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε το NFC μεγάλη, είναι η μικρή κατανάλωση ενέργειας. Το Bluetooth είναι πιο γρήγορο μα τρώει αρκετή μπαταρία από τις συσκευές.

Η τεχνολογία NFC αφού μόλις καταλάβαμε πως είναι οικονομική σε ενέργεια και λειτουργική τεχνολογία για τη μεταφορά δεδομένων, είναι πολύ χρήσιμη για διάφορους τομείς. Όπως θα έχετε ακούσει, σύντομα στην Ελλάδα θα γίνεται χρήση ηλεκτρονικών εισιτηρίων στους σταθμούς του ΜΕΤΡΟ και στα λεωφορεία. Η αγορά των εισιτηρίων θα μπορεί να γίνεται εύκολα και γρήγορα, απλά περνώντας το κινητό σας μπροστά από κάποιο μηχάνημα. Θα μπορείτε να κάνετε τις πληρωμές σας, τις αγορές σας απλά με μια κίνηση του κινητού σας τηλεφώνου. Θα μπορείτε να κάνετε χρήση της τεχνολογίας αυτής για επαλήθευση των στοιχείων σας όπως κάνατε μέχρι σήμερα με τη συμβατική ταυτότητα.

Πίνακας περιεχομένων

Πλεονεκτήματα

Γρήγορες και απλές συναλλαγές με μια απλή κίνηση Ιδανική χρήση για μεγάλες επιχειρήσεις για τη επικοινωνία των υπαλλήλων Ασφαλής χρήση αφού δεν γίνεται να υπάρξει υποκλοπή ασύρματα. Είναι σημαντικό οι 2 συσκευές να αγγίξουν ή να βρεθούν πολύ λίγα εκατοστά μακριά Μπορεί να εφαρμοστεί σε εισιτήρια, διαφήμιση στο δρόμο, έξυπνες κάρτες και στον έλεγχο πρόσβασης σε διάφορους χώρους Ενσωματωμένο σε συσκευές που έχουμε πάντα μαζί μας, τηλέφωνο, κάρτα κλπ.

Μειονεκτήματα

Αν δεν υπάρξει κάποιο επιπλέον μέτρο πιστοποίησης, όπως για παράδειγμα δακτυλικό αποτύπωμα, αν κάποιος χάσει το κινητό του μπορεί να γίνει εύκολο χρήση των προσωπικών δεδομένων του χρήστη. Τηλέφωνα με ανάγνωση αποτυπωμάτων κυκλοφορούν ήδη στην αγορά.

Στις χώρες του εξωτερικού γίνεται ήδη χρήση του NFC σε μετρό και επιχειρήσεις. Χρησιμοποιείται για πιστοποίηση ταυτότητας ώστε να εισέλθει κάποιος στο κτήριο που εργάζεται ή στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που μένει. Για την αγορά εισιτηρίων Cinema. Για πληρωμή μέσω πιστωτικής κάρτας σε πολλά μαγαζιά λιανικής. Σε διαφημιστικές καμπάνιες. Εκτιμάται πως στα επόμενα χρόνια η χρήση του θα αυξηθεί ραγδαία και πολλές συσκευές ακόμα και μέσα στο σπίτι, θα μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166