Το bullying στην πολιτική σκηνή

Η συμπεριφορά του Donald Trump μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια που βρίσκεται στο παγκόσμιο πολιτικό στερέωμα ως Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι πλέον γνωστή. Προσβολές, ad hominem επιθέσεις, θεωρίες συνωμοσίας και σεξιστική ρητορική (και πρακτικές), συνθέτουν το μείγμα του χαρακτήρα του αμερικανού προέδρου. Μία αν μη τι άλλο αρνητική κατάσταση που δείχνει να λαμβάνει ολοένα και αυξανόμενες διαστάσεις. Τα τελευταία θύματα του, αποτελούν οι παρουσιαστές μιας ενημερωτικής εκπομπής και ολόκληρο το δίκτυο του CNN.

Το πρόβλημα και στις δύο περιπτώσεις, αλλά και γενικότερα με τις επιθέσεις του Trump, δεν είναι η αντίθεση ενός προέδρου με τη στάση των media. Είναι πολύ λογικό να υπάρχουν διαφωνίες. Όμως οι τακτικές του Trump έρχονται σε αντίθεση με αξίες που αφορούν την ύπαρξη του ως άνθρωπο, το θεσμικό του ρόλο αλλά και τη συμπεριφορά του ως ένα δημόσιο πρόσωπο. Συγκεκριμένα, επιτέθηκε στους παρουσιαστές της εκπομπής Morning Joe, που είναι το ζευγάρι Mika Brzezinski και Joe Scarborough.

Οι παρουσιαστές άσκησαν κριτική προς τον Πρόεδρο και εκείνος τους απάντησε μέσω Twitter, χρησιμοποιώνοντας απαράδεκτους χαρακτηρισμούς που δεν αρμόζουν όχι μόνο σε έναν άνθρωπο με τέτοιο θεσμικό ρόλο, αλλά γενικότερα σε έναν πολίτη. Ο Trump αποκάλεσε τη Mika Brzezinski «τρελή Mika με το χαμηλό I.Q» και τον σύζυγο της Joe Scarborough «Psycho Joe», για να συνεχίσει λέγοντας ότι και οι δύο ήθελαν να γίνουν μέλη της ομάδας του ενώ όταν του το ζήτησαν η Mika Brzezinski «ήταν ματωμένη από το lifting στο πρόσωπο της» οπότε αρνήθηκε.

Τέτοιου είδους επιθέσεις αποτελούν ένα απλό παράδειγμα περί του τι εστί Donald Trump. Μέσω Twitter, ad hominem και με σεξιστικά λόγια. Δε νοείται ένας άνθρωπος που βρίσκεται σε αυτό το θεσμικό αξίωμα να κάνει τέτοια επίθεση. Έρχεται σε αντίθεση με τις αξίες της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων, της ευγένειας και του διαλόγου αλλά και της ίδιας της δημοκρατίας. Ένας εκλεγμένος παράγοντας μπορεί να αντικρούει την κριτική που δέχεται, όχι όμως με αυτόν τον αισχρό τρόπο.

Ο Trump δε σταμάτησε όμως μόνο εκεί αλλά χτύπησε για ακόμη μία φορά μέσω του Twitter επιτιθέμενος στο δίκτυο του CNN. Το tweet βασίστηκε στην εμφάνιση του στη Wrestlemania το 2007 όταν για τις ανάγκες του show επιτέθηκε στον Vince McMahon. Με τη μόνη διαφορά ότι τοποθέτησε το logo του CNN στο πρόσωπο του McMahon για να δείξει ότι αυτή τη φορά, ο μιντιακός κολοσσός είναι το θύμα του. Στο ίδιο μοτίβο και με την προηγούμενη επίθεση, ο Trump ντροπιάζει την πολιτική, το ρόλο του και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε κάθε περίπτωση όμως, όταν ο ισχυρότερος πολιτικός παράγοντας του πλανήτη χρησιμοποιεί τη βία σαν μέσο υποταγής και έχει μια επικοινωνιακή πολιτική που θα ζήλευε και ο πιο γελοίος εκπρόσωπος του Hollywood τότε κάτι πάει πολύ στραβά. Βέβαια, αυτό δεν είναι κάτι νέο. Ο Trump έχει νοσηρή αντίληψη για τα πράγματα ενώ η τάση του προς τη βία δεν εμφανίζεται μόνο μέσω τέτοιων tweets. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το αισχρό «grab them by the pussy» και τους βομβαρδισμούς στη Συρία και το Αφγανιστάν; Διαφορετικά είδη βίας αλλά εξίσου σημαντικά.

Το συμπέρασμα για άλλη μία φορά είναι ότι ο Trump ενσαρκώνει όλες τις νοσηρές αντιλήψεις περί ρατσισμού, σεξισμού, βίας και μισαλλοδοξίας. Καθορίζει τη δημόσια συζήτηση και συμπεριφορά με τέτοιες πρακτικές και, το χειρότερο, μέσα από τη συχνότητα τέτοιων επιθέσεων δημιουργεί μια κανονικότητα. Το bullying του ισχυρού προς τον αδύναμο εμφανίζεται στην πολιτική ζωή, μεταφέρεται στην καθημερινότητα και γίνεται συνήθεια.

Προηγούμενο άρθροΚαι οι διάσημοι έχουν ψυχή
Επόμενο άρθροAberdeen Angus, Prime Beef και, φυσικά, το Wagyu
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας