ΑρχικήΔιαδίκτυοΤο BYOD συνεχίζει να αποτελεί σοβαρό κίνδυνο ασφάλειας στον κυβερνοχώρο

Το BYOD συνεχίζει να αποτελεί σοβαρό κίνδυνο ασφάλειας στον κυβερνοχώρο

Η άνοδος των πρωτοβουλιών Bring Your Own Device (BYOD), οι οποίες βλέπουν τους υπαλλήλους να χρησιμοποιούν τις προσωπικές τους συσκευές για εργασία, εξακολουθούν να αποτελούν σημαντική απειλή από άποψη ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση της Outpost24, που βασίστηκε σε δημοσκόπηση 200 επαγγελματιών ασφαλείας, η οποία αναφέρει ότι περισσότεροι από τους μισούς δεν γνωρίζουν τον αριθμό των συσκευών που συνδέονται στο εταιρικό τους δίκτυο.

Οι πολιτικές BYOD θεωρούνται πλέον ο νούμερο ένα ασύρματος διαδικτυακός κίνδυνος, σύμφωνα με τα λεγόμενα του 61% των ερωτηθέντων. «Η επίγνωση του αριθμού των συσκευών είναι καθοριστικής σημασίας για το τμήμα πληροφορικής στις επιχειρήσεις που διαχειρίζεται την ασφάλεια στο εταιρικό δίκτυο, αφού μόνο έτσι μπορούν να αποτραπούν ενδεχόμενες κυβερνοεπιθέσεις. Αυτό είναι κάτι που μπορεί πραγματικά να βλάψει μία επιχείρηση, διότι δεν θα είναι σε θέση να προστατευθεί στο έπακρο από εξωτερικές απειλές», εξήγησε ο Bob Egner, που κατέχει τη θέση VP στην Outpost24.

Ο προαναφερόμενος πρόσθεσε επίσης: «Με υψηλά επίπεδα κυκλοφορίας δικτύου και περισσότερες συνδεδεμένες συσκευές από ποτέ, οι τρέχουσες αξιολογήσεις ευπάθειας δεν είναι τόσο εμπεριστατωμένες όσο θα έπρεπε. Η ασύρματη ανίχνευση απειλών συχνά αγνοείται ή αντιμετωπίζεται με χαλαρότητα από τους αρμόδιους που ελέγχουν τα εταιρικά δίκτυα, λόγω μη επαρκών πληροφοριών για το όλο ζήτημα».

Αποδεικνύεται έμπρακτα ότι οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να είναι πιο προληπτικές όσον αφορά την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Η έκθεση διαπίστωσε ότι περισσότερα από τα δύο τρίτα (2/3) δεν πραγματοποιούν εβδομαδιαίους ελέγχους ασφαλείας, ενώ οι περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες δήλωσαν ότι οι συσκευές που αγόρασε ο εταιρεία τους δεν έχουν ρυθμιστεί από το προσωπικό ασφαλείας.

Όλα αυτά έχουν διαβρώσει την ικανότητα των επαγγελματιών ασφαλείας πληροφορικής, κάτι που δείχνει πως είναι αναποτελεσματικοί στη δουλειά τους, εξαιτίας τρίτων παραγόντων, ωστόσο το ένα τρίτο ισχυρίζεται πως είναι σίγουροι για την ικανότητά τους να αποτρέπουν μια ασύρματη επίθεση (Wi-Fi).

Ενώ οι περισσότεροι πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα πράγματα για να θωρακίσουν το εταιρικό τους δίκτυο, είπαν επίσης ότι δεν τους δίνεται η ευκαιρία να διεξάγουν ελέγχους ασφαλείας που θα τους επέτρεπαν να σαρώσουν τις εισερχόμενες συσκευές πριν συνδεθούν στο δίκτυο. Μάλιστα ορισμένες επιχειρήσεις δεν γνωρίζουν καν αν διαθέτουν δίκτυο Wi-Fi και αν το χρησιμοποιούν άτομα που δεν ανήκουν στο υπαλληλικό προσωπικό τους.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166