ΑρχικήHow toΧτίσε το δικό σου προσαρμοσμένο υπολογιστή - PC, οδηγός

Χτίσε το δικό σου προσαρμοσμένο υπολογιστή – PC, οδηγός

Χτίσε το δικό σου προσαρμοσμένο υπολογιστή – PC, οδηγός.

Η επιλογή των στοιχείων για την κατασκευή του δικού σας προσαρμοσμένου υπολογιστή – PC είναι συνήθως ένα πολύ δύσκολο σενάριο, ιδίως όταν πρόκειται για ένα μικρό προϋπολογισμό με λίγα χρήματα, καθιστώντας τη διαδικασία ακόμη πιο δύσκολη. Oι παρακάτω συμβουλές είναι μερικές βασικές προτάσεις συνοδευόμενα από γενικές τιμές για συγκεκριμένα εξαρτήματα του υπολογιστή που πρέπει να ληφθούν υπόψιν, βέβαια η τελική απόφαση είναι πάντα δικιά σας.

Η ορθότερη μεθοδολογία για να φτιάξετε ένα υπολογιστή σύμφωνα με τις δικές σας ανάγκες, επιβάλλεται να γίνει μέσα από βαθιά έρευνα αγοράς, κυρίως σε διαδικτυακά καταστήματα (eShop), και λιγότερο σε συμβατικά ηλεκτρονικά καταστήματα της περιοχής σας.

Αξίζει να σημειωθεί ό,τι πριν προβείτε σε οποιαδήποτε αγορά εξαρτημάτων, απαιτείται να σιγουρευτείτε πως συνοδεύονται από κάποια εγγύηση τουλάχιστον ενός έτους, αν υποπέσει στην αντίληψή σας πως δεν υφίσταται κανενός είδους εγγύηση για τα εξαρτήματα, θα ήταν συνετό να μην τα ψωνίσετε. Λειτουργήστε έξυπνα για το δικό σας όφελος και επιδιώξτε να βρείτε την καλύτερη τιμή, ωστόσο αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα και τις περισσότερες φορές παίζει μεγάλη σημασία το timing.

Ποια εξαρτήματα θα χρειαστείτε για να φτιάξετε το δικό σας υπολογιστή.

1. Μητρική πλακέτα – motherboard.

Αυτό είναι αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό στοιχείο στον υπολογιστή. Εάν αυτό δεν είναι ένα ποιοτικό κομμάτι και είναι κάτι υποδεέστερο, ολόκληρος ο υπολογιστής σας θα μπορούσε να υποβαθμιστεί.

Δοκιμάστε να αγοράσετε μητρική πλακέτα μονάχα από αξιόπιστες εταιρείες όπως η ASUS, η GIGABYTE, η ASRock ή η Intel.

Η αγορά της μητρικής πλακέτας είναι μια πολύπλοκη απόφαση. Συχνά καθορίζει πόσα χρήματα θα χρειαστεί να ξοδέψετε για τα άλλα στοιχεία, αλλά επίσης θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε ανοιχτό το παράθυρο αναβάθμισης των εξαρτημάτων σε μέλλοντα χρόνο, σας συνιστώ να είσαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αναφορικά με αυτό το θέμα.

Για τη μητρική πλακέτα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη πρόσθετες επιλογές. Αν δεν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή για προγράμματα που απαιτούν κάρτα βίντεο (όπως παιχνίδια, ορισμένες εφαρμογές για σταθμούς εργασίας 3D ή κάποια εξαρτήματα προηγμένης επεξεργασίας βίντεο), τότε η ενσωματωμένη κάρτα βίντεο θα σας εξοικονομήσει χρήματα. Επιπλέον, ο ήχος επί του σκάφους είναι πολύ υψηλότερος από ό, τι ήταν πριν από μερικά χρόνια, και αυτό επίσης θα σας εξοικονομήσει χρήματα (αν δεν απαιτείται υπερβολικά υψηλή ποιότητα ήχου). Το ενσωματωμένο ethernet θα πρέπει να είναι απαραίτητο για κάθε σύγχρονο υπολογιστή.

Υπολογίστε περίπου ότι η δαπάνη για την μητρική πλακέτα θα ανέρχεται γύρω στο 10-15% του συνολικού κόστους ενός PC και σας προτείνω να μην ψωνίσετε motherboard φθηνότερη από 80 ευρώ.

2 Επεξεργαστής

Ο επεξεργαστής είναι ο κινητήρας του υπολογιστή, οπότε μπορείτε εύκολα να καταλάβετε πως όσο καλύτερο επεξεργαστή πάρετε, τόσο πιο δύσκολες εργασίες θα μπορεί να πράξει,

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που κάνουν έναν καλό επεξεργαστή. Ωστόσο είναι επιτακτική ανάγκη να κατανοήσετε πως τα gigahertz (GHz) δεν είναι το βασικό στοιχείο (αλλά βοηθάει). Οι βασικοί παράγοντες ενός επεξεργαστή είναι: ο κατασκευαστής (AMD ή Intel), ο αριθμός των πυρήνων (επεξεργαστές πολλαπλών πυρήνων είναι πολύ συνηθισμένοι τώρα), ταχύτητα (GHz), cache (L1, L2 και μερικές φορές L3: , και τελικά ο επεξεργαστής πρέπει να είναι συμβατός με τη μητρική πλακέτα που επιλέξατε (τύπος υποδοχής).

Ένας διπύρηνος επεξεργαστής μπορεί να λειτουργήσει άνετα τις βασικές εφαρμογές. Ένας γρήγορος dual-core όπως το Intel i3 λειτουργεί καλά για παιχνίδια. Ένας τετραπύρηνος είναι πιο χρήσιμος για το multitasking και για πράγματα όπως η επεξεργασία βίντεο, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν μπορούν όλα τα προγράμματα να χρησιμοποιούν πλήρως και τους 4 πυρήνες.

Σήμερα, ο Core i9 της Intel είναι ο ταχύτερος επεξεργαστής που μπορεί να σηκώσει τα πάντα, αλλά είναι εξαιρετικά ακριβό. Όμως για να ακριβολογούμε στα λεγόμενά μας, ένας Intel Core i5 ή ένα AMD FX θα ανταποκριθούν σωστά στις περισσότερες εφαρμογές.

Θα ήταν λογικό να μην αγοράσετε τον απόλυτα κορυφαίο επεξεργαστή, δεδομένου ότι οι αναβαθμίσεις είναι πάντα συχνές σε αυτά τα εξαρτήματα (αν έχετε αγοράσει επίσης τη σωστή συμβατή μητρική πλακέτα).

Με βάση τις ανάγκες σας, σχεδιάστε να δαπανήσετε μεταξύ 10% και 25% του συνολικού κόστους του υπολογιστή για τον επεξεργαστή. Προσθέστε ένα άλλο 2-7% εάν ο επεξεργαστής δεν συνοδεύεται από μία καλή λύση ψύξης (θα χρειαστεί να αγοράσετε ένα ξεχωριστά). Μην ξεχάσετε να πάρετε θερμική πάστα εάν το ψυγείο σας δεν έρχεται με αυτό!

3. Κάρτα γραφικών – GPU.

Η κάρτα γραφικών μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί είτε ως ένα κρίσιμο στοιχείο, είτε ως ένα αμελητέο, ανάλογα με το τι σκοπεύετε να κάνει ο υπολογιστής σας.

Αν επιλέξατε να αγοράσετε μια μητρική πλακέτα και σκόπιμα περιείχε κάρτα γραφικών επί του σκάφους, αυτή η ενότητα μπορεί να αγνοηθεί (αν έχετε μια μητρική πλακέτα με ενσωματωμένο αυτό το εξάρτημα, αλλά επιθυμείτε να τοποθετήσετε κάτι καλύτερο συνεχίστε να διαβάζετε – αλλά βεβαιωθείτε ότι απενεργοποιήσατε την ενσωματωμένη GPU στο BIOS κατά την αρχική κατασκευή του υπολογιστή).

Βεβαιωθείτε ότι έχετε μια κάρτα γραφικών με PCIe 16x ή ανώτερο (ανάλογα με τις διαθέσιμες υποδοχές της μητρικής πλακέτας).

Όταν δεν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή για βιντεοπαιχνίδια, μια απλή κάρτα GPU είναι πιθανόν να είναι αρκετή. Κάτι που σχεδιάστηκε από την ATI ή τη Nvidia θα είναι η καλύτερη λύση (η Nvidia δεν παράγει στην πραγματικότητα τις δικές της κάρτες γραφικών, αλλά αυτό είναι μία άλλη υπόθεση που δεν είναι της παρούσης να το αναλύσουμε). Μια Nvidia Geforce 650 ή μια ATI Radeon 7770 θα εξυπηρετήσει αρκετά καλά τις απαιτούμενες ανάγκες σας. Βεβαιωθείτε ότι είναι τουλάχιστον συμβατό με το DirectX 10.

Χορηγήστε τουλάχιστον το 10-15% του προϋπολογισμού σας σε μια κάρτα γραφικών που δεν προορίζεται για βιντεοπαιχνίδια, διαφορετικά οι απαιτήσεις και τα χρήματα διαφοροποιούνται και έγκειται καθαρά στη διακριτική σας ευχέρεια.

Οι υπολογιστές για video games απαιτούν κάτι περισσότερο από μια τυπική κάρτα γραφικών. Οι κάρτες γραφικών είναι το κύριο στοιχείο συμφόρησης στο σύγχρονο video game. Η λειτουργία τρισδιάστατων παιχνιδιών σε υψηλή ανάλυση απαιτεί GPU 300 ευρώ και άνω . Όσο για τους hardcore παίκτες, η τοποθέτηση 2-3 καρτών στη διαμόρφωση SLI / Crossfire απαιτείται συχνά για να επιτευχθούν στόχοι απόδοσης όταν οι κάρτες δεν είναι αρκετές, αλλά βεβαιωθείτε ότι έχετε μια συμβατή μητρική πλακέτα και ένα μεγάλο τροφοδοτικό.

Εδώ θα ήθελα να σας τονίσω πως θα είναι καλύτερο να αγοράσετε μια κάρτα γραφικών έχοντας μια motherboard ικανή να δεχτεί τουλάχιστον δύο GPU, με προοπτική να σας δώσει χώρο αναβάθμισης για το μέλλον. Σε ένα ή δύο χρόνια, μπορείτε να προσθέσετε μια άλλη πανομοιότυπη κάρτα και (μέχρι τότε) να αυξήσετε φθηνά την απόδοση του βίντεο σας (κατά μέσο όρο περίπου 40-50%). Πρέπει να γνωρίζετε ότι πολλές κάρτες δεν έχουν τη δυνατότητα για SLI / Crossfire (χρησιμοποιώντας 2 ή περισσότερες κάρτες).

4. Σκληρός δίσκος

Δύο βασικές πτυχές του σκληρού δίσκου που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι η ικανότητα και η απόδοση.

Η χωρητικότητα θα επιτρέψει την αποθήκευση περισσότερων / μεγαλύτερων αρχείων στον υπολογιστή. Όσο περισσότερο GBs, τόσο το καλύτερο. Οι σκληροί δίσκοι υψηλότερης χωρητικότητας είναι δίσκοι κάθετης εγγραφής.

Ένα παραπροϊόν της χωρητικότητας είναι η απόδοση λόγω της πυκνότητας του χώρου, η οποία επιτρέπει στον δίσκο να διαβάζει / εγγράφει περισσότερες πληροφορίες ενώ περιστρέφεται με την ίδια ταχύτητα. Υπάρχουν και άλλα χαρακτηριστικά που συμβάλλουν στην απόδοση, τα οποία είναι τα RPM (καλό θα ήταν να είναι λιγότερο από 7200 σ.α.λ.) και cache (16MB είναι σούπερ, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες αξιόλογες επιδόσεις σκληρών δίσκων με μόνο 8MB, βέβαια υπό προϋποθέσεις).

Η χωρητικότητα θα πρέπει να έχει πάντα πάντα προτεραιότητα έναντι των επιδόσεων, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις (ειδικά σε παιχνίδια ή άλλες εφαρμογές 3D) ο σκληρός δίσκος δεν αποτελεί παράγοντα απόδοσης εκτός από την φόρτωση αρχείων για προσωρινή αποθήκευση.

Το SSD είναι το καλύτερο τρέχον πρότυπο την παρούσα χρονική περίοδο, οπότε φροντίστε να έχετε έναν σκληρό δίσκο SSD (οι παλαιότεροι σκληροί δίσκοι χρησιμοποιούν συνδέσεις SATA και λειτουργούν καλούτσικα ως επί το πλείστον, ωστόσο πολύ πιθανόν να μην είναι συμβατό με τις μελλοντικές μητρικές πλακέτες.

Τα SSD είναι χρήσιμα για χαμηλό λανθάνοντα χρόνο δίσκου. Θα βοηθήσει τον υπολογιστή σας να εκκινήσει και να ανοίξει προγράμματα πολύ γρήγορα λόγω του πόσο γρήγορα μπορεί να διαβάσει τα δεδομένα. Συνήθως τα SSD κοστολογούνται 0,50 δολάρια ανά GB από το 2ο τρίμηνο του 2017, αλλά οι τιμές αλλάζουν ανά μήνα, οπότε δεν θεωρείται επίσημη αυτή λογική. Πολλοί άνθρωποι αγοράζουν ένα SSD 128GB για χρήση ως μονάδα εκκίνησης (εγκαθιστούν τα windows σε αυτό) και στη συνέχεια χρησιμοποιούν το SATA ως επιπλέον σκληρό δίσκο για την αποθήκευση δεδομένων, όπως ταινίες, εικόνες ή μουσική.

5. Μνήμη (RAM)

Αυτό το στοιχείο επιτρέπει στον υπολογιστή σας να αποθηκεύει προσωρινά αρχεία σε προσωρινή, γρήγορη μνήμη, η οποία βοηθά τον υπολογιστή να κάνει πολλά μικρότερα πράγματα γρηγορότερα από ότι συνήθως. Σε τούτο το σημείο να έχετε κατά νου, πως όσο περισσότερο RAM έχετε, τόσο ταχύτερα πράγματα θα διεκπεραιώσετε με τον υπολογιστή σας.

Η μνήμη RAM είναι σημαντική για σύγχρονα παιχνίδια, συνιστάται τουλάχιστον 4GB – 8GB. αλλά για λιγότερο απαιτητικούς χρήστες τα 4GB είναι μια χαρά.

Πρέπει να γνωρίζετε πως ένα λειτουργικό σύστημα 64 bit χρειάζεται αποκλειστικά πάνω από 3GB μνήμης RAM. Πριν την αγορά βεβαιωθείτε ότι ελέγξατε αυτούς τους αριθμούς.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε αγοράσει μνήμη RAM συμβατή με τη μητρική πλακέτα (SDRAM, DDR, DDR2, DDR3, DDR4).

Ξοδέψτε περίπου 10-15% στην RAM οι τυπικοί χρήστες και περίπου 20% οι Video Gamers.

6. Κάρτα ήχου (δεν περιλαμβάνεται στη συνολική τιμή)

Οι κάρτες ήχου συνήθως είναι ενσωματωμένες στις μητρικές κάρτες, χωρίς να απαιτείται να αγοράσετε κάποια έξτρα. Όσοι από εσάς δεν χρειάζεστε καλό ήχο για επαγγελματικούς λόγους, όπως επεξεργασία ήχου, δεν υπάρχει λόγος να σπαταλήσετε χρήμα για μία επιπρόσθετη.

Εάν χρειάζεται να προσθέτετε μια κάρτα ήχου επειδή η μητρική πλακέτα δεν έχει ενσωματωμένη, οποιαδήποτε κάρτα ήχου θα κάνει μία χαρά τη δουλειά της, αλλά συνιστώνται οι κάρτες Creative. Audigy, Audigy 2 ή X-Fi οι οποίες έρχονται με πολλές διαφορετικές προδιαγραφές και τιμές και είναι από τις ποιοτικότερες.

Για τον καλύτερο ποιοτικό ήχο ή για gamers, υπάρχει μόνο μία επιλογή: το X-Fi Fatal1ty της Creative.

7 Κουτί υπολογιστή, οθόνη, οπτική μονάδα (ες), ποντίκι και πληκτρολόγιο:

Το κουτί υπολογιστή πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο για να στεγάσει όλα τα εξαρτήματά σας, επιπλέον όσο πιο ευρύχωρο είναι εσωτερικά, τόσο πιο εύκολα θα γίνει η εγκατάσταση των εξαρτημάτων. Εάν αγοράσατε μια μητρική πλακέτα ATX, θα πρέπει να λειτουργήσει σχεδόν σε οποιαδήποτε τυποποιημένο κουτί υπολογιστή (σιγουρευτείτε ότι η θήκη υποστηρίζει τις βάσεις της μητρικής πλακέτας).

Ένας καλός συνδυασμός κουτί υπολογιστή και τροφοδοτικού θα σας εξοικονομήσει χρήματα, αλλά το τροφοδοτικό ενδέχεται να μην είναι σε θέση να υποστηρίξει ορισμένα πράγματα, όπως η SLI και κάρτα γραφικών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα χρειαστεί να αγοράσετε ξεχωριστό τροφοδοτικό.

Οθόνη: (αυτό συνήθως το αγοράζετε έξτρα και δεν συνοδεύεται με τον υπολογιστή): Οι οθόνες LCD είναι φτηνές και πάντα βελτιώνονται. Για έναν συνηθισμένο χρήστη, η τιμή των 150 ευρώ 21 ίντσες ή 110 ευρώ για 19 ίντσες είναι τέλεια. Για τους video Gamers, είναι μονόδρομος οι μεγάλες οθόνες, οι οποίες όπως πάντα εξακολουθούν να προσφέρουν την καλύτερη ευελιξία και ανταπόκριση εικόνας, όμως δεν πρέπει να αγνοείτε πως η τιμή μετά ξεφεύγει υπερβολικά σε αυτά τα επίπεδα.

Οπτικές μονάδες δίσκου: Δεν είναι αναγκαίο αγοράσετε υλικό επόμενης γενιάς, όπως το Blu-ray ή το HD-DVD (το HD-DVD θα πρέπει να αποφεύγεται επειδή δεν έχει μεγάλη υποστήριξη), υπάρχουν απλές τυπικές μονάδες που μπορεί να είναι πολύ φτηνές. Ένα πολύ γρήγορο DVD +/- RW μπορεί εύκολα να αγοραστεί για λιγότερο από 30 ευρώ. Η μετάβαση σε μια αξιοσέβαστη και αξιόπιστη εταιρεία είναι το κλειδί, αλλά η ταχύτητα είναι επίσης ένα ζήτημα. Ένα DVD +/- RW θα να φροντίζει όλες τις τρέχουσες ανάγκες του οπτικού δίσκου.

Πληκτρολόγιο και ποντίκι: το ασύρματο ποντίκι και τα πληκτρολόγια αποτελούν το βασικό εργαλείο για τους σύγχρονους χρήστες υπολογιστών. Μπορείτε να αποκτήσετε ένα συνδυασμό πληκτρολογίου/ ποντικιού για λιγότερο από 50 ευρώ. Ένα ενσύρματο ποντίκι και πληκτρολόγιο θα μπορούσε να αγοραστεί για 25 ευρώ ή λιγότερο.

8. Λειτουργικό σύστημα

Για οικιακούς χρήστες, η έκδοση Windows 10 Home είναι τέλεια επιλογή. Για τους gamers ή για απαιτητικά λογισμικά (όπως το Photoshop) τα Windows 10 Professional είναι ένας καλός τρόπος για να προχωρήσετε. Η αγορά παλαιότερων λειτουργικών συστημάτων των Windows καλό είναι να αποφεύγονται. διότι στο μέλλον θα αποσυρθούν, όπως έχει συμβεί με τα Vista, οπότε τα Windows 10 είναι μία καλή επιλογή.

Για μεγαλύτερη ταχύτητα και γενική χρήση (όχι παιχνίδια) το Linux μπορεί να είναι καλύτερο. Το Linux είναι δωρεάν και ξεπερνά τα Windows 10 σε πολλά σημεία αναφοράς. Παρόλο που έχει μια συντομευμένη λίστα του υποστηριζόμενου υλικού, θα λειτουργεί καλά σε υπολογιστές AMD και Intel και επίσης θα τρέξει γρήγορα με 512MB μνήμης RAM και επεξεργαστή 1 GHz

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166