Το Δανέζικο πρακτορείο ειδήσεων «Ritzau» δεν θα πληρώσει τα λύτρα στους χάκερς

Το Δανέζικο πρακτορείο ειδήσεων «Ritzau» δεν θα πληρώσει τα λύτρα στους χάκερς

Το μεγαλύτερο πρακτορείο ειδήσεων της Δανίας με την επωνυμία «Ritzau» θα παραμείνει εκτός σύνδεσης και επί της ουσίας θα υπολειτουργεί για τουλάχιστον μια ακόμη ημέρα μετά από οργανωμένη κυβερνοεπίθεση που δέχτηκε εχθές το μεσημέρι, αφού απέρριψε κατηγορηματικά να καταβάλει τα λύτρα στους χάκερς, οι οποίοι απείλησαν μεταξύ άλλων ότι θα διαρρεύσουν στο διαδίκτυο τα κλεμμένα δεδομένα που έχουν στην κατοχή τους.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ritzau, ο Lars Vesterloekke δεν μπορούσε να πει με βεβαιότητα πόσο μεγάλη ήταν η απαίτηση καταβολής των λύτρων, επειδή εκείνοι που βρίσκονται πίσω από την «επαγγελματική επίθεση» είχαν αφήσει απλά «ένα αρχείο με μήνυμα» για το τι πρόκειται να ακολουθήσει και ότι απλά ζητούν χρήματα, και προφανώς τα δύο εμπλεκόμενα μέρη δεν κατόρθωσαν να έρθουν σε επαφή για συνομιλίες, ούτως ώστε να γίνει κάποια διαπραγμάτευση.

Το Ritzau, το οποίο παρέχει κείμενο και φωτογραφίες στα Δανέζικα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, δήλωσε ότι είχε μεταφέρει τη διανομή του περιεχομένου που προορίζεται προς παράδοση για τους πελάτες του σε έξι διαφορετικές διαδικτυακές τοποθεσίες έως ότου επανέλθουν τα πράγματα ξανά σε φυσιολογική κατάσταση.

«Αν τα πράγματα κυλήσουν ομαλά, έτσι όπως υπολογίζουμε, τότε μπορούμε σταδιακά να επιστρέψουμε σε φυσιολογικές συνθήκες την Πέμπτη», δήλωσε ο Vesterloekke, προσθέτοντας ότι η επίθεση ανάγκασε τα συστήματα να κλείσουν, καθώς περίπου το ένα τέταρτο των 100 διακομιστών του Ritzau έχουν καταστραφεί.

Εκτός από το τμήμα πληροφορικής του οργανισμού, η Ritzau προσέλαβε μια εξωτερική εταιρεία εμπειρογνωμόνων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας που ειδικεύεται στον καθαρισμό του κακόβουλου λογισμικού που ενδεχομένως έχει μολύνει τα πληροφοριακά συστήματα στο Δανέζικο πρακτορείο ειδήσεων.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη δεν γνωρίζουμε ποιοι κρύβονται πίσω από αυτήν την ενορχηστρωμένη επίθεση που ξεκίνησε την Τρίτη, ούτε οι ίδιοι οι κυβερνοεγκληματίες ανέφεραν στο μήνυμα τους σε ποια συμμορία του διαδικτύου ανήκουν.

Από το 1866, η Ritzau με έδρα την Κοπεγχάγη διανέμει πληροφορίες στον τοπικό τύπο, όπως στα Δανέζικα ΜΜΕ, σε οργανισμούς και εταιρείες που ασχολούνται με την ειδησεογραφική κάλυψη των γεγονότων στη συγκεκριμένη χώρα, και όχι μόνο.

Διαβάστε επίσης: Χάκερ, υπόκοσμος, εύκολο χρήμα, και κατά παραγγελία έγκλημα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας