ΑρχικήΟικονομίαΗ χρηματιστηριακή αξία της Tesla ξεπέρασε τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια

Η χρηματιστηριακή αξία της Tesla ξεπέρασε τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια

Η χρηματιστηριακή αξία της Tesla ξεπέρασε τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια την Τρίτη (24/11/2020) πριν από την εισαγωγή της στο S&P 500, ενώ παράλληλα τα κέρδη της εκτοξεύτηκαν κατά 6,4% ή σχεδόν 32 δισεκατομμύρια δολάρια σε 24 ώρες, ένα αστρονομικό νούμερο που σίγουρα θα το ζήλευε οποιαδήποτε εταιρία σε τούτο το μάταιο κόσμο.

Η ακριβής κεφαλαιακή αποτίμηση της Tesla ανήλθε στα 526 δισεκατομμύρια δολάρια, μία εκπληκτική αύξηση της τάξεως του του 560% από την αρχή του έτους. Και πρακτικά σημαίνει ότι ο ιδρυτής της, ο Elon Musk, ο οποίος κατέχει το 18% της εταιρείας, κέρδισε 100 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια χρονική περίοδο.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως το τελευταίο διάστημα επικρατεί μία φρενίτιδα από τους επενδυτές υπέρ της Tesla που βλέπουν το μέλλον του κατασκευαστή ηλεκτρικών αυτοκινήτων να είναι τόσο φωτεινό.

Η τιμή της μετοχής της αυξήθηκε επίσης τις τελευταίες εβδομάδες μετά τη νίκη του Τζο μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, διότι υποσχέθηκε να προωθήσει την ανάπτυξη ηλεκτρικών οχημάτων στη χώρα, ενώ ταυτόχρονα θα δώσει αρκετά κίνητρα στους καταναλωτές για να τα επιλέξουν έναντι των οχημάτων που φέρουν κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Η ανακοίνωση ότι η Tesla θα εισαχθεί στο διάσημο δείκτη S&P 500 από τις 21 Δεκεμβρίου ήταν επί της ουσίας ο προωθητικός παράγοντας που εκτόξευσε στα ουράνια την κεφαλαιακή αποτίμηση αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Αυτή η τεράστια αξία της εταιρείας σημαίνει ότι μπορεί να δανειστεί χρήματα με ποιο ευνοϊκό επιτόκιο από τους ανταγωνιστές, κάτι που συνεπάγεται ότι έχει πλέον τα εχέγγυα να αναπτύξει γρηγορότερα τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της, λαμβάνοντας υπόψιν τη ρευστότητα που υπάρχει στα ταμεία της. Αυτός ο παράγοντας θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμος, καθώς η εταιρεία συνεχίζει να κατασκευάζει νέα εργοστάσια σε διάφορα κράτη του κόσμου, επιπλέον έτσι θα μπορεί να επιτύχει πιο εύκολα τον στόχο για αύξηση παραγωγής οχημάτων, από 500.000 μονάδες το 2020 σε 20 εκατομμύρια το 2030.

Η Tesla παράγει πολύ λιγότερα αυτοκίνητα από τους παραδοσιακούς κατασκευαστές, αλλά ευνοείται από τις αγορές: Οι γίγαντες General Motors και Ford αξίζουν μόνο 66,5 δισεκατομμύρια δολάρια και 37,5 δισεκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα στο χρηματιστήριο.

Ο Musk δήλωσε την Τρίτη ότι σκοπεύει να κατασκευάσει το μεγαλύτερο εργοστάσιο μπαταριών στον κόσμο κοντά στο Βερολίνο, με θετικό αποτέλεσμα να πουλάει μπαταρίες και σε τρίτους κατασκευαστές πέραν της εταιρείας της.

Τη Δευτέρα, ο Elon Musk έγινε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία 128 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ξεπερνώντας τον ιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, αν και το αφεντικό της Amazon, ο Jeff Bezos κρατάει το προβάδισμα σε τούτη τη λίστα, σύμφωνα με την κατάταξη του Bloomberg.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166