ΑρχικήΕιδήσειςΤο διαστημικό σκάφος BepiColombo φεύγει αποστολή για τον πλανήτη Ερμή

Το διαστημικό σκάφος BepiColombo φεύγει αποστολή για τον πλανήτη Ερμή

Οι τελικές προετοιμασίες διεξήχθησαν σήμερα για την έναρξη της κοινής αποστολής από τον Ευρωπαϊκό και Ιαπωνικό διαστημικό οργανισμό αντίστοιχα για την αποστολή δύο ανιχνευτών (δηλαδή δύο σκάφη σε ένα) στον πλανήτη Ερμή, τον πλησιέστερο πλανήτη στον ήλιο.

Το διαστημικό σκάφος που θα μεταφέρει τους ανιχνευτές ονομάζεται Ariane 5 και προγραμματίζεται να ξεκινήσει στις 04:45 ώρα Ελλάδος του Σαββάτου 20 Οκτωβρίου το ταξίδι του από τη Γαλλική Γουιάνα, ξεκινώντας ένα ταξίδι επτά ετών στον πιο εσωτερικό πλανήτη του ηλιακού συστήματος.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος λέει ότι η αποστολή κόστους 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ (1,5 δισεκατομμύρια δολάρια) είναι μία από τις πιο δύσκολες στην παγκόσμια ιστορία που έγινε ποτέ. Οι ακραίες θερμοκρασίες του Ερμή, η έντονη βαρύτητα του ήλιου και η έντονη ηλιακή ακτινοβολία προκαλούν σκληρές συνθήκες που ανά πάσα στιγμή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την αποστολή.

Το διαστημικό σκάφος BepiColombo θα πρέπει να ακολουθήσει μια ελλειπτική πορεία, ώστε να μπορεί να επιβραδύνει με τον κατάλληλο ρυθμό αρκετά πριν φτάσει στον προορισμό του τον Δεκέμβριο του 2025, όπου και θα συλλέγει πολύτιμα δεδομένα για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Το συγκεκριμένο διαστημικό σκάφος πήρε το όνομά του από τον Ιταλό επιστήμονα Giuseppe “Bepi” Colombo (Τζιουζέπε «Μπέπι» Κολόμπο).

Όταν φτάσει, το BepiColombo στον τελικό προορισμό του θα απελευθερώσει του δύο ανιχνευτές (σκάφη), τον Bepi και τον Mio που θα εξερευνήσουν ανεξάρτητα την επιφάνεια και το μαγνητικό πεδίο του Ερμή. Οι ανιχνευτές έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζουν θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 430 βαθμούς Κελσίου (806 F) όταν βρίσκονται στην πλευρά που βλέπει τον ήλιο, και -180 βαθμούς Κελσίου (-292 F) στη σκιά του Ερμή.

Οι επιστήμονες ελπίζουν να αξιοποιήσουν τις γνώσεις που έχει αποκτήσει ο ανιχνευτής Messenger της NASA, ο οποίος τερμάτισε την αποστολή του το 2015 μετά από τετραετή τροχιά στον Ερμή. Το μόνο άλλο διαστημικό σκάφος που επισκέφθηκε τον Ερμή ήταν ο Mariner 10 της NASA, ο οποίος πέταξε τον πλανήτη στα μέσα της δεκαετίας του ’70.

Ο Ερμής, ο οποίος είναι ελαφρώς μεγαλύτερος από το φεγγάρι της Γης, έχει έναν τεράστιο πυρήνα, ο οποίος είναι ελάχιστα γνωστός. Οι ερευνητές ελπίζουν επίσης να μάθουν περισσότερα για τη δημιουργία του ηλιακού συστήματος από τα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν από την αποστολή BepiColombo.

Η ιδιαιτερότητα της αποστολής είναι ότι θα περιλαμβάνει δύο σκάφη, το μεγάλο είναι από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) με 11 προηγμένα επιστημονικά όργανα και εξελιγμένες κάμερες (Mercury Planetary Orbiter-MPO ή Bepi) και το μικρό από την Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία (JAXA) με πέντε όργανα (Mercury Magnetospheric Orbiter-MMO ή Mio), που θα τεθούν και τα δύο σε τροχιά γύρω από τον Ερμή, συμπληρώνοντας το ένα τις παρατηρήσεις του άλλου με την προοπτική να υπάρξει αποτελεσματικότερη παρατήρηση και ανάλυση των δεδομένων.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166